به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، سیویکم جولای هر سال روز جهانی تکاور یا رنجر است که مفهوم آن کیلومترها با آنچه با شنیدن عنوانش به ذهن میرسد، تفاوت دارد. رنجر در این رویداد بهمعنای تکاوران ارتش و قهرمانان نظامی یا ورزشی نیست، این روز به پارکبانان، جنگلبانان و محیطبانان ادای احترام میکند، قهرمانان گمنامی که از منابع زمینی در حال کاهش محافظت و دفاع میکنند. وظایف این افراد بسیار جدی است و آنها را با خطرات تهدیدکننده حیات ذاتی حرفهشان مواجه میکند.
روز جهانی تکاور یاد و خاطره محیطبانانی را گرامی میدارد که در راه انجام وظیفه جان خود را از دست دادهاند. این روز توجهات جهان را به مردان و زنانی جلب میکند که زندگی خود را وقف حفاظت و دفاع از پارکها، جنگلها و حیات بشر کردهاند و از محیطبانان کشته شدهای که حین خدمت جان خود را از دست دادهاند، تجلیل میکند.
وظایف محیطبانان
محیطبانان حلقه مفقود شده حفاظت و در اصل نخستین خط دفاعی در حفاظت از حیات وحش، منابع طبیعی و اکوسیستمها در پارکهای ملی، ایالتی و محلی هستند و در عین حال ایمنی بازدیدکنندگان پارکها را تضمین میکنند و اغلب مأموریتهای جستوجو و نجات زمینی، آبی و هوایی را انجام میدهند.
آنها جان خود را به خطر میاندازند تا از زیستگاههای حیاتوحش در برابر شکارچیان غیرقانونی و سایر تهدیدات انسانی همچون آتشسوزی ناشی از بیاحتیاطی محافظت، اسلحههای گرم را مصادره، شکارچیان و قاچاقچیان را رهگیری، آتشسوزیهای جنگلی را مهار، از چرای غیرقانونی دامها در زمینهای حفاظتشده جلوگیری و در برابر سرقت چوب مقاومت کنند.
کشته شدن محیطبانان در سراسر جهان
گزارش شده است که از ابتدای در سال جاری تاکنون ۱۴۰ محیطبان در ۳۷ کشور جهان حین فعالیت برای حفاظت از طبیعت جان خود را از دست دادهاند. این آمار برای ۱۰ سال گذشته به بیش از ۱۳۰۰ نفر میرسد. این مرگها تنها مربوط به مواردی است که از طریق شبکه فدراسیون بینالمللی تکاور (IRF) ثبت شدهاند و بسیاری از مرگهای محیطبان به دلیل دور بودن محل کار گزارش و ثبت نمیشوند. روند نگرانکننده دیگر این است که اکثریت مرگومیر محیطبانان (۲۷ درصد) را قتل تشکیل میدهد.
تاریخ روز جهانی تکاور ۱۴۰۳
روز جهانی تکاور هر سال سیویکم جولای مصادف با دهم مرداد ۱۴۰۳ برگزار میشود.
تاریخچه روز جهانی تکاور
شأن ویلمور، مستندساز و حافظ محیط زیست، در سال ۲۰۰۴ با نگرانی از بیاحترامی و آگاهی نسبت به خطراتی که پارکبانان سراسر جهان با آن روبهرو هستند، مأموریت خود را بر این گذاشت که داستانهای واقعی از وضعیت اسفناک آنها را در معرض دید عموم قرار دهد. ویلمور که خود یک پارکبان بود، یک سال تمام را صرف مصاحبه با محیطبانان در ۲۳ کشور جهان کرد و داستانهای الهامبخشی از خدمات و فداکاریهای بسیار را برای مستند «خط سبز باریک» خود ضبط کرد.
این مستند که نگاهی نادر به زندگی روزمره پارکبانها و خطرات رایجی که آنها و خانوادههایشان را ارائه میدهد، در سال ۲۰۰۷ پخش، در بیش از ۵۰ کشور جهان دیده شد و عزت، غرور و امید را به محیطبانان سراسر جهان بازگرداند.
خط سبز باریک بهانهای برای تأسیس بنیادی به همین نام شد که زیرمجموعه فدراسیون بینالمللی تکاوران است. این دو در سال ۲۰۰۷ بهمنظور گرامیداشت پانزدهمین سالگرد تأسیس بنیاد بینالمللی تکاوران، اولین روز جهانی تکاور را جشن گرفتند. دکتر جین گودال، نخستیشناس، انسانشناس و حافظ محیط زیست معروف، در سال ۲۰۱۱ سفیر بنیاد خط سبز باریک شد و سعی دارد توجهات را به نقش حیاتی محیطبانان در حفاظت از منابع طبیعی و حیات وحش سیاره جلب کند.
شعار روز جهانی تکاور ۲۰۲۴
شعار روز جهانی تکاور ۲۰۲۴ «۳۰ در ۳۰» است. اکنون بیش از هر زمان دیگر باید توجهات را به اقدامات مستقیم و ملموسی جلب کرد که محیطبانان هر روز برای رسیدن به اهداف جهانی ۳۰ در ۳۰ انجام میدهند.
این شعار بر اساس کنوانسیون ۲۰۲۲ سازمان ملل متحد در مورد تنوع زیستی (COP15) تعیین شده است که در آن رهبران جهان روی یک چارچوب جهانی تنوع زیستی به توافق رسیدند و تصمیمگیرندگان الزامی را تعیین کردند که حداقل ۳۰ درصد از کره زمین تا سال ۲۰۳۰ (۳۰ در ۳۰) باید بهطور مؤثر حفاظت و مدیریت شود.
این موضوع همچنین محور اصلی کنگره جهانی تکاوران است که در اکتبر ۲۰۲۴ برگزار خواهد شد.
نظر شما