تنور سرد نانوایی در خراسان شمالی/ اینجا پخت نان برکت ندارد

قیمت نان در خراسان شمالی همچون سایر استان‌های کشور طی ماه‌های اخیر جایگاه بحث‌های زیادی بوده است و شاغلان این صنف خواهان اصلاح قیمت نان هستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان شمالی، در هوای گرم روزهای مرداد، بسیاری از ما طاقت راه رفتن زیر نور آفتاب را نداریم، برایمان دشوار است در گرمای ۴۰ درجه فعالیت و برای به دست آوردن روزی خود تلاش کنیم؛ این سختی زمانی دو چندان می‌شود که شما مجبور باشید علاوه بر گرمای طاقت‌فرسای خورشید، حرارت آتشین تنورهای نانوایی را نیز تحمل کنید.

نانوایان که برکت خدا را به دست شهروندان می‌رسانند، شغلی بسیار سخت و طاقت‌فرسایی آن هم در دل روزهای داغ تابستان دارند، به‌رغم تنور داغ، کسب و کار نانوایان در خراسان شمالی آنچنان داغ نیست؛ نانوایان استان با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم می‌کنند که باعث شده است ادامه این شغل برایشان صرفه نداشته باشد و به ناچار مجبور هستند کارگران خود را تعدیل کنند.

اصلی‌ترین مشکل این قشر، قیمت نان است؛ نانوایان معتقد هستند قیمت نان در استان از سطح کشور پایین‌تر است و همین امر سبب شده است درآمد آن‌ها همراه با تورم پیش نرود، از سوی دیگر پرداخت هزینه‌ها و دستمزد کارگران باید به روز شود و این روند دخل و خرج آن‌ها را با مشکل مواجه کرده است.

نان تولیدی خوراک دام می‌شود

مرتضی رحمانی، یکی از نانوایان بجنوردی قیمت نان را اصلی‌ترین مشکل عنوان می‌کند و ادامه می‌دهد: پایین بودن قیمت نان باعث می‌شود کارگری برای این شغل پیدا نشود و جوانان به دلیل پایین بودن مزد این شغل وارد این حرفه نمی‌شوند.

وی قیمت پایین نان را باعث هدر رفت آن می‌داند و اضافه می‌کند: بخش قابل توجهی از نان تولیدی برای دام استفاده می‌شود که این خود یک ضرر به دولت است.

این نانوا تصریح می‌کند: قیمت پایین نان باعث شده است برخی نانواها آرد را به قیمت آزاد بفروشند؛ قیمت یک کیسه آرد برای نانوا ۴۵ هزار تومان است در حالی که این عدد در بازار آزاد تا ۵۰۰ هزار تومان نیز به فروش می‌رسد؛ در چنین شرایطی باعث می‌شود نانوا آرد خود را در بازار آزاد به فروش برساند، زیرا سود بیشتری کسب می‌کند.

رحمانی به یارانه سنگین آرد و نان که توسط دولت به نانواها پرداخت می‌شود اشاره دارد و ادامه می‌دهد: این موضوع نیز اقتصاد نانوا را تأمین نمی‌کند و هزینه زیادی را به خود دولت وارد می‌کند، به عبارتی هر دو طرف ماجرا ضرر می‌کنند.

تنور سرد نانوایی در خراسان شمالی/ اینجا پخت نان برکت ندارد

وی با اشاره به افزایش سایر هزینه‌های پخت نان، تاکید می‌کند: قیمت خمیر مایه از سال گذشته دو برابر، قیمت سبوس چهار برابر و نمک دو و نیم برابر شده و این در حالی است که قیمت نان افزایش نیافته است.

این نانوای بجنوردی خاطرنشان می‌کند: این موضوع سبب شده است بسیاری از نانوایان به فکر اجاره دادن نانوایی خود باشند و نانوایی‌ها از سمت مرکز شهر به سمت حاشیه شهرها سوق پیدا کند، زیرا توان پرداخت اجاره‌بها را ندارند.

رحمانی با اشاره به جایگاه ویژه نانوایی از قدیم‌الایام بین مردم ایران، می‌گوید: زمانی جوانان برای حضور در این شغل در صف بودند، اما اکنون به خاطر درآمد پایین، وضع تغییر کرده است در حالی است که شغل نانوایی قدیمی نمی‌شود و همواره مردم شهر به این شغل احتیاج دارند.

وی با اشاره به اینکه هزینه پرداختی به کارگران نانوایی با احتساب بیمه هم اکنون بالغ بر ۱۳ میلیون تومان است، گفت: کارگر نانوایی روزانه شش ساعت کار می‌کند و امنیت شغلی مناسبی دارد اما با این حال جوانان رو به این شغل نمی‌آورند.

افزایش قیمت نان متناسب با تورم نیست

حسین درخشانی، یکی دیگر از نانوایان بجنوردی اظهار می‌کند: قیمت تمام اجناس در کشور به یکباره چند ده درصد بالا می‌رود، اما برای قیمت نان باید منتظر تغییرات ریال به ریال باشیم.

وی با تاکید بر اینکه تعیین تکلیف دقیقی در حوزه قیمت نان وجود ندارد، تاکید می‌کند: چند نرخی بودن آرد باعث شده است آرد دولتی در بازار آزاد به فروش برسد، هرچند با اقدامات دولت سیزدهم این روند کاهش شدید یافته اما باز هم ضررش متوجه مردم است.

این نانوا می‌گوید: اکنون دولت به خاطر اینکه یارانه کمتری به کشاورزان گندم کار بدهد، نرخ گندم را پایین مصوب می‌کند و این مسئله به ضرر کشاورزان تمام می‌شود، از طرفی با قاچاق و فروش خارج از شبکه آرد، دولت هم ضرر می‌کند.

درخشانی اضافه می‌کند: پیش‌تر نانوایی‌ها در ایامی همچون روز قدر و عاشورا تعطیل بودند، اما اکنون این تعطیلی حذف شده است و اگر پخت صورت نگیرد جریمه می‌شویم.

حقوق پایین کارگران نانوایی و بی‌انگیزگی آن‌ها

مسلم صمدی، رئیس اتحادیه نانوایان بجنورد به خبرنگار ایمنا می‌گوید: قیمت نان در استان از خرداد ۱۴۰۲ تاکنون تغییری نکرده و این وضعیت نارضایتی نانواداران را در پی داشته است.

وی می‌افزاید: در حالی که تغییر قیمت در سال ۱۴۰۲ نیز بر اساس اصلاحیه سه سال قبل‌تر از آن صورت گرفت و بنا بود اردیبهشت سال جاری قیمت‌ها افزایش پیدا کند که انجام نشد.

رئیس اتحادیه نانوایان بجنورد و حومه ادامه می‌دهد: افزایش نیافتن قیمت نان در حالی بوده است که میزان کرایه مغازه ۴۰ درصد، دستمزد کارگر ۲۹ درصد و نرخ بیمه ۳۷ درصد افزایش یافته است.

صمدی با اشاره به حقوق پایین کارگران نانوایی و بی‌انگیزگی آن‌ها، تاکید می‌کند: در حال حاضر هر کارگر شاطر به طور میانگین روزانه ۲۵۰ هزار تومان دستمزد می‌گیرد که برآورده کننده نیازهای معیشتی آن‌ها نیست.

تنور سرد نانوایی در خراسان شمالی/ اینجا پخت نان برکت ندارد

وی اضافه می‌کند: در سایر شهرها و استان‌ها، میزان نرخ نان و دستمزد کارگر نانوایی بهتر از خراسان‌شمالی است و همین مسئله باعث می‌شود تا شاطران ماهر به سمت مهاجرت به شهرهای بزرگ تمایل پیدا کنند.

رئیس اتحادیه نانوایان بجنورد و حومه تصریح می‌کند: در هشت سال گذشته بیش از ۳۰ نانوایی نان سنتی در بجنورد به علت مشکلات مالی تعطیل شدند و چهار نانوایی نان سنگک نیز در شش ماه گذشته از ادامه کار صرف نظر کردند.

صمدی اضافه می‌کند: نانواداران خراسان‌شمالی در آستانه ورشکستگی هستند و با نرخ‌های فعلی نان، درآمد خوبی از این شغل به دست نمی‌آورند.

وی با اشاره به سختی‌های پخت نان، خاطرنشان می‌کند: کارگران نانوایی و نانواداران استان نیازمند اهتمامی جدی در زمینه مسائل مالی از جانب مسئولان هستند.

مصوبات جلسه تعیین قیمت نان نیازمند تأیید استانداری است

در همین خصوص آرش شایان، مدیر روابط عمومی جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص به خبرنگار ایمنا می‌گوید: جلسه‌ای با موضوع قیمت نان در جهاد کشاورزی استان تشکیل شده، اما مصوبات آن نیازمند تأیید مجموعه استانداری است.

وی می‌افزاید: هفته آینده تصمیم گیری نهایی در این خصوص توسط مجموعه استانداری اتخاذ خواهد شد، این تصمیمات استانی است و تنها در اختیار جهاد کشاورزی نیست.

قیمت هر قرص نان بربری در خراسان شمالی در حال حاضر ۱,۱۵۰ تومان است، به عبارتی اگر فرض کنیم یک خانواده چهارنفره روزانه ۱۰ عدد نان مصرف کند، هزینه‌ای که طی یک ماه باید پرداخت کند، حدود ۳۴۵ هزار تومان خواهد بود، البته باید گفت که این میزان مصرف نان سقف مصرف یک خانواده چهارنفره محسوب می‌شود.

حال اگر قیمت نان حتی دو هزار تومان شود، تفاوت قیمت ایجاد شده ۲۵۵ هزار تومان خواهد بود؛ عددی که به نسبت سایر هزینه‌های سبد خانوارها، پایین محسوب می‌شود، اما این افزایش قیمت می‌تواند از ورشکستگی نانوایی‌ها و شروع یک بحران استانی جلوگیری کند.

اصلاح قیمت نان همچنین سبب می‌شود کارگران بیشتری به این شغل روی بیاورند و اقتصاد نان در استان رونق خواهد گرفت.

کد خبر 776265

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.