به گزارش خبرگزاری ایمنا، انرژیهای تجدیدپذیر به یکی از ارکان تأمین انرژی در جهان بدل شده و هرچه میگذرد، این روند شتاب میگیرد گویی یکی از ارکان صنعتی بودن هر کشوری در آینده میزان استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر خواهد بود در این میان ایران با استفاده از مناطق کویری گسترده و بعضاً دمای قابلتوجه، شرایط مساعدی برای تولید برق خورشیدی دارد.
استفاده از انرژیهای تجدید پذیر در جهان، روز به روز در حال افزایش است بهگونهای که طبق مطالعات صورت گرفته، پیشبینی میشود که طی پنج سال آینده، پنلهای خورشیدی بیشتری در جهان نصب شود تا جایی که ظرفیت آن به یک تریلیون وات خواهد رسید. توسعه انرژیهای تجدیدپذیر منجر به کمک به تحقق اهداف توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی کشور میشود که از عوامل اساسی در رسیدن به توسعه پایدار در هر کشوری میباشد.
کشور ایران در حوزه انرژیهای تجدید پذیر بهویژه احداث نیروگاههای خورشیدی اهتمام ورزیده است و در همین راستا پروژه نیروگاه خورشیدی ۶۰۰ مگاواتی فولاد مبارکه بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور و بیستوپنجمین نیروگاه خورشیدی جهان است که در کنار تعهد به شیوههای پایدار تأمین انرژی، کمک قابل توجهی به استقلال انرژی و اهداف زیستمحیطی ایران میکند.
محمدرضا جعفرزاده، مدیرعامل شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد (صناپ) در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به آغاز عملیات فاز نخست این پروژه اظهار کرد: نیروگاه خورشیدی آفتاب شرق با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات تعریف شده و قرار است که فاز اول آن با ظرفیت ۲۰ مگاوات تا مهر ۱۴۰۳ یعنی تا دو ماه آینده به بهرهبرداری برسد.
وی یکی از چالشهای ساخت این نیروگاه را تلاش برای داخلیسازی بعضی تجهیزات دانست و خاطرنشان کرد: رقم زدن این اتفاق در بخشهای مختلف از جمله سازهها و پنلها ممکن است زمانبر باشد، به همین دلیل به دنبال استفاده از توان شرکتهای داخلی هستیم که توان تولیدی مناسبی در این زمینه دارند تا بتوانیم از ظرفیت تولید داخلی نیز در این پروژه استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد تحریمهای اقتصادی در کنار نوسانات نرخ ارز را موجب افزایش هزینه تمام شده بسیاری از محصولات دانست و ادامه داد: حل این مشکلات نیازمند زمان است و ممکن است تأمین برخی محصولات را زمانبر کند.
اتصال انرژی خورشیدی به شبکه در نیمه اول سال
جعفرزاده از انجام مراحل زیرساختی ۲۰ مگاوات اولیه این پروژه خبر داد و گفت: عملیات شروع پایهکوبی و مونتاژ پنلها و صفحات خورشیدی در حال انجام است، امیدواریم بتوانیم در نیمه نخست سال بخشی از انرژی خورشیدی را به شبکه متصل کنیم و تا پایان سال بتوانیم فاز اول نیروگاه را به بهرهبرداری برسانیم.
وی با اشاره به پیامدهای مثبت این پروژه در زمینههای اقتصادی و زیستمحیطی یادآور شد: اکنون نزدیک به چهار هزار نفر به شکل مستقیم و غیرمستقیم در مراحل احداث نیروگاه در حال فعالیت هستند از سوی دیگر با بهرهبرداری از نیروگاه خورشیدی سالانه یک میلیون تن از دیاکسید کربن موجود در هوا را کاهش میدهد.
مدیرعامل شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد ورود این بخش از نیروی تجدید پذیر به شبکه برق را موجب امیدواری صنعتگران و سرمایهگذاران در حوزه پروژههای نیروگاهی عنوان کرد و افزود: بهرهبرداری از بزرگترین نیروگاه خورشیدی بزرگ مقیاس در کشور با ایجاد امید و انگیزه، زمینههای توسعه را فراهم میکند همچنین یکی از زنجیرههایی که این پروژه به هم متصل میکند، تعهد فولاد برای ایجاد زنجیره سبز فولاد بهشمار میآید که برنامهریزی آن در فولاد مبارکه انجام شده و در حال تکمیل است.
تأمین ۱۰ درصد برق اصفهان در اوج مصرف
جعفرزاده تأمین نقدینگی، مباحث نیروی کار ماهر را از مشکلات در مسیر احداث این نیروگاه برشمرد و خاطرنشان کرد: این مشکلات تاکنون با کمک گروه فولاد و دولتمردان حل شده و نتوانسته است خللی در مسیر ادامه این پروژه ایجاد کند.
وی برق تولیدی حاصل از این نیروگاه را تأمینکننده ۱۰ درصد مصرف شهر اصفهان در اوج بار اعلام کرد و ادامه داد: در صورتی که نیروگاه وارد مدار شود میتواند ۳۴ درصد مصرف برق فولاد مبارکه در اوج بار یا ۱۲ درصد مصرف برق شهرکهای صنعتی ایران را پشتیبانی کند که برای نخستین نیروگاه بزرگ مقیاس برق خورشیدی کشور این اعداد شگفتانگیزی به شمار میآید.
مدیرعامل شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد آفتاب شرق را نخستین نیروگاه بزرگ مقیاس ایران به شکل متمرکز معرفی کرد و گفت: مجموع ظرفیت خورشیدی کشور نزدیک به ۵۰۰ مگاوات است که در نیروگاههای پنج تا ۱۰ مگاواتی تولید میشود در حالی که ظرفیت نیروگاه فولاد مبارکه تقریباً برابر با کل ظرفیت پراکنده کشور است.
تغییر الگوی توسعه اصفهان در پنج سال آینده
جعفرزاده با اشاره به فناوریهای جدید به کاررفته در نیروگاه آفتاب شرق افزود: یکی از این فناوریها که نیروگاههای حاشیه خلیجفارس و برخی از کشورهای اروپایی هنوز در این مقیاس به آن مجهز نیستند، دو وجهی بودن پنلهای مورد استفاده و دوم استفاده از ردیاب نور در سازههای مورد استفاده است که برای افزایش بهرهوری این ردیابهای نور پنلها را در زمان طلوع و غروب به سمت خورشید قرار میدهند تا بیشترین بهرهوری ایجاد شود و همواره در اوج ظرفیت باشد.
وی تصریح کرد: دو وجهی بودن پنلها همچنین باعث استفاده از نور مستقیم و بازتاب آن روی زمین استفاده میشود که این ظرفیت قابل توجهی است.
مدیرعامل شرکت صنایع نیرو و انرژی پاک فولاد اجرای پروژههای کلان را در زندگی روزمره مردم، توسعه پایدار منطقه و رشد محیطهای مجاور مؤثر دانست و گفت: نیروگاه خورشیدی آفتاب شرق، پروژه بادی سنگان و خط انتقال آب از دریای عمان پروژههایی هستند که در نگاه زنجیره سبز فولاد مبارکه تعریف شدهاند و میتوانند الگوی توسعه اصفهان را در پنج سال آینده تغییر دهند.
جعفرزاده با اشاره به مشکلات اصفهان در زمینههای ناترازی برق، تأمین آب و آلودگی هوا یادآور شد: پروژههایی همچون نیروگاه بادی سنگان، نیروگاه خورشیدی خورشید شرق و همچنین پروژه خط انتقال آب دریای عمان، نگاه توسعه و زیست شهری اصفهان را در پنج سال آینده تحت تأثیر قرار میدهند همچنین تعریف و اجرای چنین پروژههایی مسیر را برای بسیاری از طرحهای دیگر در آینده باز خواهد کرد.
به گزارش ایمنا، طبق ظرفیت سنجیهای انجام شده در کشور، ایران ظرفیت بسیار بالایی برای سرمایه گذاری و بهرهبرداری از انواع انرژیهای تجدید پذیر مانند انرژی خورشیدی، بادی، زیست توده و … را دارد. تصویب طرحهای خرید برق تجدید پذیر از سوی دولت، تسهیل فرایند قراردادها وغیره نشان میدهد که تصمیم کشور برای حرکت به سوی استفاده از منابع انرژی تجدید پذیر و کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی در آینده جدیتر از همیشه است.
نظر شما