روضه بی‌آبی در دیار چشمه‌ها و رودها؛ کهگیلویه و بویراحمد در تب بی‌آبی می‌سوزد

اینجا کهگیلویه و بویراحمد است، دیار رودهای خروشان و چشمه‌های جاری، یکی از سرمنشاء‌های آبریز کارون، جایی که ۱۰ درصد از منابع آبی کشور در آن تأمین می‌شود، دیار بشار و زهره، مارون و خرسان که مردمانش با مشکلات کم‌آبی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و چالش کمبود آب سایه‌اش را بر این دیار انداخته است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، با عبور از فصل زمستان و دو ماه اول فصل بهار با فروکش کردن خُنَکای هوا و شروع تب گرما و آماده شدن کولرها برای بخشیدن خنکی به تن داغ مردم، داستان گرمای هوا، کمبود آب و قطعی برق چون کابوسی به سراغ مردم می‌آید.

با شروع فصل تابستان کمبود آب نمود تازه‌ای پیدا می‌کند و مردم در اغلب مناطق کشور از نبود و کمبود آب گلایه‌های بسیاری دارند، گلایه‌هایی که شاید در مناطق کویری و کم‌آب تا حد زیادی قابل درک باشد و خود مردم نیز کمبود آب را توجیه‌پذیر و موضوعی معمول می‌پندارند اما داستان کمبود آب و اعتراض به این موضوع در جاهایی غیر قابل تحمل است که آب باشد اما نداشتن مدیریت صحیح موجب شود که مردمان آن مناطق با کم آبی دست و پنجه نرم کنند.

اینجا کهگیلویه و بویراحمد است، دیار رودهای خروشان و چشمه‌های جاری، یکی از سرمنشاء‌های آبریز کارون، جایی که ۱۰ درصد از منابع آبی کشور در یک درصد از مساحت کشور تأمین می‌شود، کهگیلویه و بویراحمد دیار بشار و زهره، مارون و خرسان، دیاری که رودخانه‌ها سینه تب‌دار از عطش‌اش را چاک می‌زنند تا سیراب کننده زمین‌ها در صدها کیلومتر دورتر از این دیار باشند.

قصه کمبود آب به زمین‌های کشاورزی مستعد باغداری و طرح‌های پرورش ماهی، برنج‌کاری و صیفی‌کاری کهگیلویه و بویراحمد ختم نمی‌شود در این دیار پرآب، آب گاه تا چند ماه از زندگی مردم دور است، مردم در صدها روستای کهگیلویه و بویراحمد با دبه‌های در دست چشم انتظار سر رسیدن تانکر سیار آب‌رسانی هستند تا شاید این فرشته آهنی مرهمی بر دردی باشد که درمانش هست اما طبیبی حاذق برای تزریق آن یافت نمی‌شود.

مردم در دامن بشار، شروه بی‌آب می‌خوانند

فصل داغ تابستان همواره در دیار دنای سر به فلک کشیده آبستن اعتراضات داغ مردمی از نبود و کمبود آب آشامیدنی بوده و تکرار این قصه تلخ اگر به مناطق گرمسیری نظیر کهگیلویه و گچساران یا بهمئی و چرام خلاصه می‌شد بازهم جای توجیه داشت اما وقتی صدای تُل چپ (ساز غم) و شروه (سروده‌ی غم) اعتراضی در حاشیه بشار خروشان شنیده می‌شود، چیزی که جز ناکارآمدی و باز هم ناکارآمدی به عنوان علت ذهن پرسش‌گر را به خود مشغول نمی‌کند.

روضه بی‌آبی در دیار چشمه‌ها و رودها؛ کهگیلویه و بویراحمد در تب بی‌آبی می‌سوزد

کمبود آب در روستای آب‌شیرین گچساران به تابستان و حتی به بهار نرسیده آغاز شده‌است، یکی از اهالی روستا می‌گوید؛ از دی ماه ۱۴۰۲ تا الان روستای با کمبود شدید آب شرب مواجه است، یک ماه شرکت نفت آب تأمین کرد و بعد از آن دیگر آب نداریم‌.

یکی دیگر از روستاییان می‌گوید: قبلاً آب روستاها را شرکت نفت تأمین می‌کرد اما یک ماه فقط آب شرب به ما داد و دیگر خبری نشد.

روستای «گریوه بهرام‌بیگی» از توابع شهرستان دنا یکی دیگر از ۱۰۰ روستای کهگیلویه و بویراحمد است که با کمبود شدید آب مواجه است و جمعیت بیش از ۱۰۰ نفری روستا با تانکرهای آب به سختی گذران زندگی می‌کنند.

مردم در دیگر مناطق استان وضعیت بهتری ندارند و در بیخ گوش مرکز کهگیلویه و بویراحمد در روستاهای مادوان و مزدک یا در شهرک‌های ولایت و الغدیر کمبود آب تابستان داغ را به‌کام ساکنان تلخ کرده‌است.

مدیرعامل آبفا؛ خوش‌نشین‌ها مقصرند

امید صالحی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه در حال حاضر ۱۲۸ روستا در استان به صورت سیار آب‌رسانی می‌شوند، دلیل تنش آبی در روستاهای کهگیلویه و بویراحمد را انشعابات غیرمجاز در روستا، مهاجرت افراد خوش‌نشین و ساخت ویلاباغ‌ها در روستاها می‌داند و معتقد است که باید با این افراد برخورد شود.

وی افزود: در برنامه سال‌جاری از اعتبارات محرومیت‌زدایی آب‌رسانی به ۱۴۶ روستا را در برنامه قرار داده‌ایم و در سال گذشته نیز فرآیند آبرسانی به ۱۰۷ روستا تکمیل و به بهره‌برداری رسید.

روضه بی‌آبی در دیار چشمه‌ها و رودها؛ کهگیلویه و بویراحمد در تب بی‌آبی می‌سوزد

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کهگیلویه و بویراحمد در خصوص گلایه مردم شهر یاسوج نسبت به قطعی و نبود آب در برخی نقاط این شهر، تصریح کرد: این مسئله یک موضوع زیرساختی است و به همین خاطر حل مشکل آن طی یک مدت کوتاه امکان‌پذیر نیست، برای مثال در منطقه «مادوان» و قسمت‌های گوشه و مزدک که زیرساخت آماده‌ای نداشته‌اند، برای مشکل آب «مادوان» و روستاهای «گوشه» و «مزدک» یک حلقه چاه با عمق ۲۰۷ متر حفاری شده و دو حلقه چاه دیگر نیز از محل اعتبارات تنش آبی احداث خواهد شد و در صورت بهره‌برداری از چاه‌های یاد شده مشکل آبی بخش «مادوان» و روستاهای اطراف آن حل می‌شود.

صالحی خاطرنشان کرد: شهر یاسوج و منطقه مادوان در سنوات گذشته براساس توسعه شهری زیرساخت آب و فاضلاب توسعه پیدا نکرده‌اند، به‌طوری که شهر یاسوج باید براساس میانگین کشوری ۸۰ تا ۹۰ هزار متر مکعب مخزن داشته باشد اما در حال حاضر تنها ۳۲ هزار متر مکعب مخزن در یاسوج ساخته شده‌است.

وی افزود: در حال حاضر ساخت یک مخزن ۱۵ هزار متر مکعبی را در دستور کار قرار داده‌ایم که اکنون در مرحله مناقصه است.

روضه بی‌آبی در دیار چشمه‌ها و رودها؛ کهگیلویه و بویراحمد در تب بی‌آبی می‌سوزد

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کهگیلویه و بویراحمد، گفت: تصفیه‌خانه اضطراری یاسوج نیز پنج سال راکد بود که در سال‌جاری تست پمپاژ آن شروع شده است و اکنون در مدار بهره‌برداری در حال آزمایش است و بهره‌برداری آن کمک بزرگی به آب‌رسانی شهری می‌کند.

نویدهای مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور برای پایان رنج بی‌آبی در چهار شهر و ۳۰۰ روستای کهگیلویه بزرگ

هاشم امینی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور در سفر یک روزه به کهگیلویه و بویراحمد و در نشست شورای اداری کهگیلویه بزرگ از اختصاص ۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای آب‌رسانی به بخش‌های دیشموک و چاروسا در کهگیلویه خبر داد، موضوعی که با اعتراض سید محمد موحد نماینده کهگیلویه بزرگ در مجلس شورای اسلامی مواجه شد، موحد خواستار اختصاص اعتبار بیشتری به این پروژه بود و دلیل آن را وجود بیش از ۳۰۰ روستا تحت پروژه عنوان کرد.

وی از اختصاص ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای آب‌رسانی به چهار شهر دهدشت، لنده، سوق و چرام خبر داد و گفت این مبلغ جدای از ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار مصوب است.

روضه بی‌آبی در دیار چشمه‌ها و رودها؛ کهگیلویه و بویراحمد در تب بی‌آبی می‌سوزد

تحول با اعتبار ۳۰۰۰ میلیارد تومانی

آرش مصلح، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید استان با تخصیص سه هزار میلیارد تومان اعتبار در دولت سیزدهم، شاهد تحولی اساسی در بخش‌های آب و انرژی خواهد بود.

وی پیشرفت فیزیکی طرح آبرسانی به چهار شهر دهدشت، سوق، لنده و چرام را ۶۸ درصد عنوان کرد و گفت: از ۲۸ کیلومتر خط انتقال آب به این مناطق ۱۸ کیلومتر آن به اتمام رسیده است.

به گزارش ایمنا، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور از اختصاص ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار جهت کمک به حل مشکل تنش آبی در استان سخن به میان می‌آورد، اعتباری که نسبت به حجم معضل مورد هدف مثال «کاه به کوه» است و با این اعتبارات قطره‌چکانی همچنان باید شاهد چکیدن بی‌رمق قطرهای آب از لوله‌های آب در دیار رودها و چشمه‌ها باشیم.

کد خبر 773794

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.