۱۴ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۹
رکود و سکوت شهربازی در تبریز

تبریز به‌ عنوان یکی از کلان‌فرهنگ‌شهرهای ایران، با مسئله کمبود شهربازی مواجه است که این مهم مستلزم رویکرد و ورودی جدی شهرداری به این مسئله است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌شرقی، طی سال‌های اخیر تعطیلی لونا پارک ائل‌گلی یکی از مسائلی بوده که با واکنش‌های مختلف شهروندان تبریزی مواجه شده است و نقل مکان این مجموعه تفریحی بزرگ از پارک بزرگ ائل‌گلی تبریز از اتفاقاتی بوده است که به یکی از جنبه‌های تفریحی این پارک آسیب جدی وارد کرده و از حضور خانواده‌ها و کودکان در این مجموعه کاسته است.

آسیب‌شناسی نبود یا متروکه بودن شهربازی در شهرهای کوچک و بزرگ، مسئله‌ای است که با اندیشیدن به آن، فهرست بلندبالایی از معضلات اجتماعی مطرح می‌شود که سلامت اجتماعی را نشانه گرفته‌اند و آسیب‌هایی که با تفریحات ناسالم وارد حیات اجتماعی و خصوصی خانواده‌ها می‌شوند، روزبه‌روز فضای اجتماعی را مستعد بروز مشکلات بزرگ‌تر می‌کند.

امروزه و با وجود مشکلات معیشتی و دیگر گره‌های اجتماعی مطرح در جامعه از جمله افزایش خشونت، گسل‌های اجتماعی و رویکردهای جامعه‌گریز، ضرورت ایجاد و گسترش مکان‌های تفریحی در کلان‌شهرها مسئله‌ای بسیار مهم و مؤکد است تا فضای جامعه را به‌سمت فراغت از مشکلات ببرد.

پرواضح است که یکی از مصادیق بارز تفریح اجتماعی، ایجاد شهربازی‌های سالم، در دسترس، به‌روز و در خدمت خانواده، کودکان و جوانان است تا بیش از هر چیز بستر سلامت اجتماعی را فراهم کند؛ بی‌تردید رویکردهای جدید در شهرسازی و مسائلی همچون شهر دوستدار کودک باید در پی ایجاد انسان‌شهرهایی باشد که تفریح شهروندان یکی از شاخص‌های اساسی اصلی توسعه در آن شهرها باشد.

اماکن تفریحی و حضور گسترده جامعه در این اماکن، فضایی را برای تعامل بین شهروندان ایجاد می‌کند که ماحصل آن شادی است و تأثیر شادی بر زندگی اجتماعی مسئله‌ای است که جنبه‌های مختلف زندگی بشر را تحت سلطه قرار می‌دهد.

مسئله دیگری که موجب تأکید بر اهمیت وجود اماکن تفریحی در شهرها است، جنبه گردشگری و تأثیر آن بر جذب گردشگران است و سکوت غوغای نشاط اجتماعی بر جذب گردشگر نیز تأثیر منفی می‌گذارد.

رکود و سکوت شهربازی در تبریز

تبریز و مسئله ایجاد ۶ شهربازی جدید

یعقوب هوشیار، شهردار تبریز با اشاره به لزوم تقویت زیرساخت‌های گردشگری در تفرجگاه عینالی می‌گوید: تبریز باید شش شهربازی داشته باشد که منطقه ۷۰۰۰ هکتاری عون‌بن علی یکی از مستعدترین مناطق برای ایجاد چنین محلی است و با افزایش جذابیت‌های این مجموعه می‌توانیم شاهد استقبال مردم نه تنها در روزهای آخر هفته بلکه در تمام روزهای هفته باشیم.

وی می‌افزاید: ایجاد مسیرهای کوهنوردی و پیاده‌روی جدید، رفع سد معبر و مشکلات ترافیکی ورودی تفرجگاه عینالی، توسعه فعالیت‌های فرهنگی و تفریحی در راستای افزایش نشاط اجتماعی، ایجاد اتاق فکر و بهره‌مندی از افکار و نظرات صاحبان تجربه و اساتید در زمینه درآمدزایی، توسعه گلکاری‌ها و افزایش زیباسازی محیطی از دیگر مواردی است که در زمینه نشاط شهری باید به آن‌ها توجه ویژه داشت.

سیامک آسیایی، مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری تبریز تاکید می‌کند: با توجه به ثبت ملی مجموعه ائل‌گولی، تلاش برای ثبت جهانی آن و اتمام مدت قرارداد این مجموعه، همچنین لزوم انتقال آن به محل دیگر برابر مصوبات ابلاغی هیئت عالی سرمایه‌گذاری شهرداری تبریز، حکم کمیسیون ماده ۳۸ و ابلاغ حکم مراجع قضائی، مجموعه لوناپارک ائل‌گولی به مکانی دیگر منتقل می‌شود.

وی با اشاره به اینکه مجموعه لونا پارک کامل‌تر و مجهزتر در محل جدید ساخته می‌شود، خاطرنشان می‌کند: شهرداری تبریز مصمم است با ایجاد امکانات رفاهی و خدماتی بیشتر و بهتر و شهربازی مجهز به وسایل و دستگاه‌های به‌روز و استاندارد خدماتی شایسته به همشهریان و و هموطنان ارائه کند.

لوناپارک ائل‌گلی در مسیر الحاق

مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری تبریز اضافه می‌کند: با توجه به اتمام مهلت قرارداد اجاره لونا پارک سابق ائل‌گلی و فرسوده بودن تجهیزات و وسایل بازی این مجموعه، همینطور موارد اعلامی برای رعایت کردن در راستای ثبت جهانی مجموعه ائل‌گلی، تمام تجهیزات شهربازی در این محدوده جمع‌آوری شده است.

آسیایی با اشاره به اینکه به محض جمع‌آوری تجهیزات لوناپارک فراخوان ملی طراحی و الحاق این مجموعه به پارک تاریخی و فرهنگی ائل‌گلی منتشر شده است، ادامه می‌دهد: شانزدهم اردیبهشت سال جاری آخرین مهلت دریافت مدارک و طرح‌های ارسالی بود.

وی اظهار می‌کند: پس از تأیید طرح نهایی از سوی هیئت کارشناسی داوران، بلافاصله عملیات اجرایی برای ساماندهی و بهسازی محدوده لوناپارک سابق و الحاق آن به مجموعه تاریخی و فرهنگی ائل گولی انجام خواهد شد.

رکود و سکوت شهربازی در تبریز

غوغای مجدد باغلارباغی

مجموعه تفریحی باغلارباغی، یکی از خاطره‌سازترین اماکن تفریحی شهروندان تبریز طی دو دهه اخیر بوده است که مدتی از فعالیت بازمانده بود، اما این روزها غوغای نشاط شهروندان در این مجموعه، از معدود جلوه‌گاه‌های نشاط شهری تبریز است؛ مدیرعامل سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری تبریز در این خصوص تاکید می‌کند: عملیات بهسازی کامل مجموعه تفریحی باغلارباغی تبریز برای شروع به کار مجدد آن مجموعه اجرایی می‌شود.

آسیایی ادامه می‌دهد: مرمت آب‌نماها، دفع علف‌های هرز حاشیه‌ای، حذف شاخه‌های خشک درختان، مرمت و رنگ‌آمیزی جداول و مبلمان پارکی، حذف موانع زائد، رسیدگی به وضعیت سرویس بهداشتی‌ها و نمازخانه‌ها از موارد طرح به‌سازی این مجموعه بوده است.

وی با اشاره به استانداردسازی دستگاه‌های شهربازی مجموعه تفریحی و گردشی باغلارباغی، می‌گوید: تلاش این سازمان بر ایمن‌سازی کامل این مجموعه و ارائه خدمات شایسته به شهروندان است.

فاصله تبریز تا شهر دوستدار کودک

احداث پارک‌های تخصصی کودک، احداث زمین‌های بازی کودکان، اجرای برنامه‌های شاد فرهنگی و احداث خانه‌های رشد و خلاقیت از مطالبات شهروندان تبریزی در راستای تحقق شهر دوستدار کودک بوده است، در این راستا محمد عزتی، معاون شهرسازی و معماری شهردار تبریز با اشاره به ابلاغ دستورالعمل وزارت کشور در خصوص ایجاد اداره شهر دوستدار کودک زیر نظر معاونت شهرسازی شهرداری‌ها، تاکید می‌کند: شهرداری تبریز از سال ۱۴۰۰ به ایجاد چارت سازمانی اداره شهر دوستدار کودک اقدام کرده و طی این سه سال فعالیت‌های متنوعی در این حوزه انجام داده است.

بنا به گفته وی در راستای تحقق عنوان «تبریز، شهر دوستدار کودک» شهرداری تبریز ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه برای احداث بیش از ۱۰ مرکز رشد خلاقیت کودکان تحت عنوان خانه کودک تا اوایل سال ۱۴۰۳ تخصیص داده است.

معاون شهرسازی و معماری شهردار تبریز تصریح می‌کند: طی امسال دو مورد کلنگ‌زنی پارک تخصصی کودک به نام پارک افسران در منطقه ولیعصر و پارک خاوران در منطقه خاوران توسط شهردار تبریز انجام شده است و پیش از این نیز دو پارک کودک در منطقه مرزداران و پارک دادگستری طی سال‌های قبل احداث شده بود.

عزتی می‌افزاید: در بعضی پارک‌ها همچون پارک صفاری با عنوان باغ‌شهر تبریز که در آن از ایده کودکان استفاده شده، در طراحی این پارک از نقاشی کودکان روی کاشی‌ها الهام گرفته شده است.

وی ادامه می‌دهد: شهرداری تبریز طی سال‌های قبل در راستای آموزش شهروندی چندین پارک ترافیک برای آموزش کودکان احداث کرده که روزانه پذیرای کودکان و دانش‌آموزان تبریزی است که در این خصوص می‌توان به پارک ترافیک پشت پارک اوتیسم در ائل‌گلی و همچنین پارک مشروطه اشاره کرد.

بزرگ‌ترین شهربازی و فودکورت شمال‌غرب در مگاپروژه عتیق

تکمیل بزرگ‌ترین شهربازی و فودکورت شمال‌غرب کشور در پروژه عتیق یک از مهم‌ترین اولویت‌های شرکت عمران و توسعه آذربایجان بوده است، سرنوشت بلاتکلیف و روند طولانی رفع نواقص مگاپروژه عتیق در سال‌های اخیر مسئله‌ای است که سرنوشت ایجاد بزرگ‌ترین شهربازی و فودکورت شمال‌غرب را نیز دچار ابهام کرده است.

فرصت‌سوزی تفرجگاه عینالی تفرجگاه عینالی یکی از بکرترین، گسترده‌ترین و مستعدترین اماکن تفریحی تبریز است که امکان ایجاد و توسعه طرح‌های گوناگون تفریحی برای شهرداری و بخش خصوصی فراهم است و چشم‌انداز روشن این تفرجگاه با برنامه‌ریزی و اجرای طرح‌های به‌روز و کارآمد، مسئله‌ای است که تدبیر نهادهای مسئول را به چالش می‌کشد.

استقبال شهروندان از شهربازی کوچک موجود در تفرجگاه عینالی، مسئله‌ای است که به فرصت ایجاد اماکن تفریحی در خدمت شهروندان تأکید می‌کند و شهربازی روباز تفرجگاه عینالی با مشارکت بخش خصوصی در بوستان نهالستان این تفرجگاه راه‌اندازی شده است.

رکود و سکوت شهربازی در تبریز

احیای پارک و شهربازی پردیس رسالت

پارک تفریحی پردیس در خیابان رسالت تبریز و در یک فضای سرسبز و جنگلی احداث شده که بعد از احداث توسط شهرداری منطقه هفت تبریز به حالت مزایده و مشارکت در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته بود و مشکلات ایجاد شده موجب قطع همکاری دو طرف شده است.

اصغر آدی‌بیگ، شهردار منطقه ۷ تبریز با بیان اینکه پارک پردیس رسالت یکی از پارک‌های زیبا با زیرساخت‌های مناسب برای شهروندان است، اظهار می‌کند: با توجه به اینکه در سال‌های گذشته هزینه تجهیزات و نحوه خرید توسط بخش خصوصی انجام شده از قدرت تصمیم‌گیری شهرداری منطقه در خصوص ورود و احیای دوباره پارک کاسته شده است.

وی می‌افزاید: اقدامات قانونی برای این پارک صورت گرفته است، چراکه قبل از هرگونه عملیات عمرانی باید تجهیزات داخل پارک تعیین تکلیف شود که در مراحل اداری و قانونی است.

شهردار منطقه ۷ تبریز تاکید می‌کند: احیای دوباره این پارک یکی از برنامه‌های شهرداری است که در این راستا، اقدامات قانونی از نو شروع شده است و از منظر حقوقی پیگیر هستیم تا با حکم قانونی مداخلات لازم صورت گیرد.

آدی‌بیگ ادامه می‌دهد: ذات وظیفه ما خدمت به مردم و ایجاد رفاه، آسایش و فراهم آوردن بسترهای اوقات فراغت مردمی است، از این‌رو تمام توان خود را برای این منظور خواهیم گذاشت و در اسرع وقت این پارک همانند سال‌های گذشته رونق گرفته و در اختیار مردم قرار خواهد گرفت.

تعیین تکلیف رهاشدگی پارک کوثر

علی قاسمی، شهردار منطقه ۳ تبریز نیز با اشاره به امکانات و زیرساخت‌های رهاشده در پارک کوثر، می‌گوید: با ارائه طرحی ویژه ضمن احیای زیرساخت‌های موجود و افزودن امکانات دیگر، یک مجموعه تفریحی و ورزشی با امکاناتی مانند زمین‌های ورزشی، فضای اختصاصی بازی کودکان، محوطه ورزش همگانی برای استفاده عموم و همچنین رستوران احداث می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: با احداث این پروژه، نوجوانان و جوانان سطح منطقه امکان دسترسی بیشتری به فضاهای ورزشی و تفریحی خواهند داشت و علاوه‌بر افزایش سرانه اماکن ورزشی و تفریحی، امنیت محدوده نیز تأمین خواهد شد.

ایجاد شهربازی مسقف برای کودکان

موسی زارعی، شهردار منطقه ۱۰ تبریز تصریح می‌کند: به‌منظور فراهم کردن فضای مفرح و بانشاط برای کودکان، ارتقای سرانه‌های تفریحی و رفاهی و در راستای نشاط اجتماعی با هدف مناسب‌سازی فضای پارک‌های محله‌ای برای بازی و فعالیت کودکان و همچنین توزیع عادلانه خدمات در محلات سطح منطقه، عملیات اجرایی شهربازی مسقف روبه‌روی پارک شقایق آغاز شده است.

وی ادامه می‌دهد: عملیات عمرانی این شهربازی در مساحتی حدود ۸۰۰ مترمربع انجام می‌شود و برآورد هزینه احداث شهربازی در محل مذکور، حدود ۷۰ میلیارد ریال است.

شهردار منطقه ۱۰ تبریز اظهار می‌کند: افزایش امکانات و توسعه فضاهای تفریحی، رفاهی و فرهنگی و ایجاد نشاط اجتماعی از اهداف احداث این شهربازی است و با ایجاد چنین فضاهایی می‌توانیم اوقات فراغت مناسب، سالم و نشاط‌آوری برای کودکان فراهم کنیم.

حال باید دید سرانجام روزگار رکود و سکوت شهربازی‌های تبریز چه خواهد بود و آیا بار دیگر کلان‌فرهنگ‌شهر تبریز همچون سال‌های گذشته نشاط اجتماعی خود را باز خواهد یافت.

کد خبر 770749

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.