فولاد یکی از پرکاربردترین موادی است که به ساخت و تولید انواع مواد اولیه و متریال ساخت در صنایع مختلف کمک می کند. به کمک فولاد تولید انواع ورق های فولادی، میلگردها، نبشی و ناودانی و … امکان پذیر خواهد شد. در این مقاله قصد داریم به این محصول پرکاربرد بپردازیم و به طور خاص کاربرد ورق های فولادی در صنعت ساخت و ساز را مورد بررسی قرار دهیم.
ورق فولادی چیست؟
ورق فولادی یک نوع محصول فولادی است که از جمعآوری و فرآیندهای مختلفی مانند ذوب، ریختهگری، برش و شکلدهی فولاد ساخته میشود. ضخامت، ابعاد و ویژگیهای مکانیکی این ورقها متفاوت بوده و بسته به نیاز کاربران، متنوع میباشد. این انواع ورقها میتوانند با پوششهای مختلف نیز تهیه شوند تا در برابر عوامل آسیب زایی مانند خوردگی و زنگ زدگی مقاومت بیشتری داشته باشند.
ورق فولادی یکی از محصولاتی است که در صنایع مختلف و برای ساخت انواع سازه ها و تجهیزات مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال می توان از ورق فولادی در صنایع خودروسازی، پتروشیمی و ساخت لوازم خانگی استفاده کرد. اما یکی از کاربردهای خاص و مهم ورق فولادی، در صنعت ساخت و ساز است که از ساخت یک ساختمان کوچک تا یک پروژه عظیم عمرانی را ممکن می کند.
پرکاربردترین نوع ورق فولادی در صنعت ساخت و ساز
یکی از پرکاربردترین انواع ورق فولادی، ورق آهن ساده (Plain Steel Sheet) است. این نوع ورق فولادی به عنوان یک ورق پایه برای تولید محصولات فولادی مختلف و استفاده در انواع صنایع استفاده میشود. این ورقها معمولاً از فولاد کربنی تهیه میشوند و ممکن است در ضخامت، اندازه و ویژگیهای متنوع به منظور استفاده در صنایع مختلف تولید شوند.
ورق آهن ساده معمولاً در ساخت و ساز، صنعت خودروسازی، صنایع ماشین آلات صنعتی، صنعت ساختمانی، تولید کارخانهای و تعداد دیگری از صنایع استفاده میشود. این ورقها از ترکیبات مختلفی مانند پوششهای ضد خوردگی و ضد زنگ نیز برخوردار میباشند تا به مقاومت بیشتری در مقابل این عوامل دست یابند.
طبق تعریف سایت اصفهان آهن:
"در بین انواع ورق های فولادی، ورق سیاه یکی از پرکاربردترین محصولات به شمار میآید. لازم به ذکر است نام ورق سیاه فقط یک اصطلاح در بازار فولاد کشور است و خبری از رنگ سیاه بر روی این ورق نیست و چون این ورق براق و صیقلی نیست و به اصطلاح آن را ورق سیاه مینامند."
با این حال پرکاربردترین نوع ورقی که در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد ورق فولادی ST37 است که در ادامه به معرفی آن می پردازیم.
کاربردهای ورق ST37 در صنعت ساختمان
ورق ST37 یک نوع ورق فولادی است که به عنوان یک استاندارد معمول در صنایع مختلف استفاده میشود. استاندارد ST37 به یک استاندارد آلمانی اشاره دارد که ورقهای فولادی را با خصوصیات مشخصی تعریف میکند.
یکی از کاربردهای مهم ورق ST37 استفاده از آن در صنعت ساختمانی است. این ورقها به دلیل مقاومت و استحکام خوبی که دارند، برای استفاده در انواع سازهها و قطعات مختلف مناسب میباشند. ورق ST37 ممکن است در انواع ضخامتها و ابعاد مختلف تولید شود و معمولاً با پوششهای خاص، مانند رنگآمیزی یا پوششهای ضد زنگ خوردگی عرضه میشود تا از خوردگی و زتگ زدگی آن جلوگیری شود.
طبق تعریف شرکت تنها پولاد:
"ورق فولاد مبارکه st37 به دلیل پایین بودن میزان کربن، مقاومت بالایی در برابر ضربه و بارهای وارده دارد. این ویژگی باعث شده تا از ورق فولاد مبارکه st37 برای ساخت قالب های بتن فلزی استفاده شود، زیرا هنگام بتن ریزی، قالب ها تحت فشار شدیدی قرار میگیرند."
کاربردهای ورق فولادی در صنعت ساختمان
تا اینجای مقاله به معرفی ورق های فولادی و کاربردهای آن ها در دنیای صنایع پرداختیم و مهم ترین نوع ورق فولادی مورد استفاده در صنعت ساختمان را نیز به شما معرفی کردیم. اما احتمالا این سوال برایتان ایجاد شده باشد که ورق ST37 در چه بخشی از صنعت ساخت و ساز مورد استفاده قرار می گیرد و برای ساخت چه بخش هایی استفاده می شود؟
هر ساختمان یا سازه عمرانی که کار طراحی و مدلسازی آن به پایان می رسد، برای اجرا و پیاده سازی بخش های مختلف خود نیازمند سیستم های قالب بندی است؛ به خصوص اگر آن سازه یک سازه بتنی باشد.
سیستم های قالب بندی به کمک قالب های مختلفی قابل پیاده سازی و اجرا هستند که قالب های فلزی از جنس فولاد مهم ترین انواع قالب های مصرفی در ایران هستند. قالب های بتن مختلف همچون قالب لبه خم، قالب جوشی و حتی قالب های با طراحی خاص جهت پیاده سازی قالب بندی دیوار، سقف و ستون به کمک ورق های فولادی ساخته می شوند.
بنابراین مهم ترین کاربرد ورق های فولادی در ساختمان مربوط به ساخت قالب های بتنی است که در اجرای یک پروژه مورد استفاده قرار می گیرند.
نکات استفاده از ورق فولادی در صنعت ساخت و ساز
برای این که بتوان از ورق های فولادی در صنعت ساخت و ساز و برای تولید انواع قالب های بتن همچون قالب لبه خم به شکل بهینه ای استفاده کرد، لازم است نکات زیر را در نظر داشته باشید.
1- استفاده از ورق مناسب
همانطور که در بخش قبل اشاره کردیم بهترین ورق برای ساخت قالب های بتنی که معمولا در ایران مورد استفاده قرار می گیرد، ورق ST37 است. با این حال باید توجه داشته باشید که این ورق فولادی را از شرکت و مجموعه معتبری سفارش دهید و به کیفیت ورق تولیدی توجه ویژه داشته باشید تا قالب تولیدی شما از کیفیت و استحکام کافی برخوردار شود.
2- برش و خم کاری
اگر به فکر تولید قالب لبه خم هستید، دقت در خم کاری ورق های فولادی اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر خم کاری ورق به درستی و طبق استانداردهای طراحی شده اتفاق نیفتد، قالب با کیفیت تولید نخواهد شد. اگر هم به فکر تولید قالب های جوشی یا قالب های خاص هستید، لازم است در مرحله برشکاری ورق در کارگاه خود به نکات برش ورق های فولادی به شدت توجه داشته باشید. عدم دقت در این مراحل می تواند منجر به برشکاری های اشتباه شود که حتی 1 میلیمتر آن اختلافی بزرگ در تولید قالب ایجاد کند و پروژه قالب بندی را مختل کند.
3- جوشکاری
برای تولید قالب از ورق های برش داده شده، لازم است مرحله جوشکاری طبق نقشه طراحی شده انجام شود. این مرحله نیز نیازمند انتخاب یک روش جوشکاری بهینه و مناسب است و دقت و توجه به روند انجام جوشکاری برای تولید قالب های با کیفیت بسیار مهم است.
4- پوشش دهی و رنگ
برای این که از زنگ زدگی قالب های تولید شده از ورق های فولادی جلوگیری شود، لازم است در مرحله آخر یک پوشش ضد زنگ یا رنگ شدن برای قالب ها در نظر گرفته شود. به این ترتیب عمر مفید قالب های لبه خم افزایش یافته و استحکام و دوام آن ها تضمین خواهد شد.
ورق های فولادی یکی از پرکاربردترین انواع ورق های تولیدی در ایران هستند که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. این ورق ها در ابعاد و با انواع روش های مختلف تولید می شوند و یکی از استفاده های پرکاربرد آن ها در صنعت ساختمان و تولید قالب های بتن است.
نظر شما