به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان شمالی، زباله که از آن بهعنوان طلای کثیف یاد میشود میتواند فواید متعددی از جمله بازیافت و ایجاد اشتغال داشته باشد، اما استفاده از این ظرفیت کثیف در خراسان شمالی بهویژه در بجنورد چندان جدی گرفته نشده است، بیتوجهی به این موضوع در حال حاضر از یک فرصت خارج شده است و تهدیدی برای سلامتی شهروندان به حساب میآید.
بجنورد بهعنوان مرکز استان خراسان شمالی با تولید روزانه بیش از ۱۵۰ تن زباله، دارای کارخانه کمپوست نیست و زبالههای شهری در حال حاضر بهصورت سنتی دفن میشود؛ محل دفن زباله نیز در کوه بابا موسی واقع در فاصله هفت کیلومتری بجنورد است.
این محل که سالها است پذیرای زبالههای شهری بجنورد است، در حال حاضر با مشکلات زیستمحیطی متعددی روبهرو شده است. کارخانه کمپوست بجنورد بهعنوان بزرگترین کارخانه کمپوست شمال شرق کشور سال ۹۱ آغاز به کار کرد؛ این واحد بنا بود مشکل دفن زباله شهرهای بجنورد، شیروان، اسفراین، آشخانه و فاروج را رفع کند، اما تنها شش ماه پس از فعالیت در سال ۹۱ به علت مشکلات زیستمحیطی و اعتراض اهالی روستاهای همجوار تعطیل شد.
پس از سالها جانمایی دیگری نیز صورت گرفت، اما باز هم مسائل اجتماعی سبب شد کار نیمهتمام رها شود. بهطور قطع راهاندازی کارخانه کمپوست راه حل قطعی برای رفع این مشکل است و این موضوع مورد تاکید تمام مسئولان شهری و استانی قرار دارد با این وجود اقدامی برای راهاندازی کارخانه نشده است.
مدیرانی که تنها دغدغه دارند
محمدرضا حسیننژاد، استاندار خراسان شمالی آبان سال ۱۴۰۲ در مراسم معارفه شهردار بجنورد، تاکید میکند: راهاندازی کارخانه کمپوست در مرکز استان یکی از نیازمندیها و مطالبات مردم است و مدیران باید تلاش کنند تا اجرا و بهرهبرداری از آن سرعت گیرد.
وی میافزاید: مدیریت زباله بهعنوان طلای کثیف یکی از موارد مهم در مدیریت شهری محسوب میشود و ایجاد و راهاندازی کارخانه کمپوست راهکار آن است.
رضا شکاریان، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی نیز اظهار میکند: ۱۴۰ تن از زبالههای تولیدی استان مربوط به شهر بجنورد است که بهصورت غیراصولی در کوه «باباموسی» دفن میشود.
وی ادامه میدهد: کوه «باباموسی» از سه دهه پیش، عرصه انباشت زبالههای مرکز استان است در حالی که این مکان مجوزی برای دفن و انباشت ندارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی با اشاره به اینکه ایجاد کارخانه کمپوست اقدامی مؤثر برای رفع مشکل انباشت زباله در کوه «بابا موسی» است، خاطرنشان میکند: ایجاد این کارخانه هنوز درگیر مسائل اجتماعی است، البته بارها اعلام شده است که راهاندازی این کارخانه به لحاظ فنی هیچ مشکلی ندارد و مردم نباید نگران معضلات گذشته و تکرار آن باشند.
اضافه میکند: کارخانه کمپوست بجنورد در محل قبلی خود بهعلت مشکلات اجتماعی و اعتراض مردم به بوی تعفن، تنها پس از گذشت چند ماه از راهاندازی تعطیل و پس از آن در محل جدید خود جانمایی شد، اما راهاندازی این کارخانه در این مکان نیز گرفتار مسائل اجتماعی است.
محمدباقر باقرپور، فرماندار بجنورد نیز فروردین سال جاری تاکید میکند: کارخانه کمپوست باید به نقطه مطلوب برسد و فرمانداری بجنورد برای به ثمر رسیدن و فعالیت آن آمادگی کامل داشته باشد.
ضربالاجل ۳ ماهه دادگستری به شهرداری
روند بیان دغدغه از سوی مدیران ادامه دارد؛ حجتالاسلام رضا براتیزاده، رئیس کل دادگستری خراسان شمالی دوازدهم خرداد سال جاری اظهار میکند: در راستای راهاندازی کارخانه کمپوست باید تمام جوانب امور از جمله پیوستهای فرهنگی و اجتماعی و مسائل زیستمحیطی و بهداشتی در نظر گرفته شود.
وی ادامه میدهد: گزارشهای واصله از انباشت و دفن غیراصولی زبالهها و شکلگیری مصادیق متعدد از تهدید علیه بهداشت عمومی و مشکلات زیستمحیطی روایت میکند.
رئیس کل دادگستری خراسان شمالی میگوید: به نظر میرسد این معضل با مدیریت شایسته پسماندها از طریق راهاندازی کارخانه کمپوست در استان قابلیت حلوفصل دارد؛ مقرر است مدیران و مسئولان ذیربط به وظایف و تکالیف قانونی خود بهدرستی عمل کنند.
براتیزاده اضافه میکند: شهرداری بجنورد موظف است طی مدت سه ماه مشکلات کارخانه کمپوست بجنورد را شناسایی و تعیین تکلیف کند.
تعیین محل پسماند وظیفه وزارت کشور و استانداری است
سیدمحمد علی کشمیری، شهردار بجنورد به خبرنگار ایمنا تاکید میکند: تعیین محلهای مدیریت پسماند بر اساس قانون وظیفه وزارت کشور و استانداری است که پس از مشخص شدن باید در اختیار شهرداری قرار گیرد.
وی میافزاید: کارخانه کمپوست بجنورد که در اختیار شهرداری قرار گرفته است، با مشکلاتی مواجه شده که رفع این مسائل بر عهده وزارت کشور و استانداری است.
شهردار بجنورد درباره مشکلات دفن زباله در کوه بابا موسی خاطرنشان میکند: خاک کافی برای دفن زبالهها در کوه باباموسی وجود ندارد؛ این محل به یک مرکز آلودگی تبدیل شده است که جابهجایی آن موجب ایجاد منبع آلودگی دیگری خواهد بود.
جانمایی فعلی کارخانه کمپوست صحیح است
در همین پیوند، سیدمحسن موسوی، عضو شورای اسلامی شهر بجنورد تصریح میکند: راهاندازی این کارخانه یکی از نیازهای اساسی برای مدیریت پسماند در استان و شهر است.
وی خاطرنشان میکند: ساخت کارخانه کمپوست در مرکز استان درگیر مسائل اجتماعی است و انتظار میرود مسئولان برای راهاندازی این کارخانه اقدامی جدی داشته باشند.
عضو شورای اسلامی شهر بجنورد اظهار میکند: جانمایی و مشکلات اجتماعی از چالشهای کارخانه کمپوست در محدوده روستای نجفآباد است، اما به نظر ما این جانمایی مناسب و مشکلات گذشته مبنیبر انتشار بوی نامساعد ناشی از فعالیت کارخانه برای مردم تکرار نمیشود.
چنانچه بخواهیم به مواضع مسئولان ارشد استان در این حوزه طی چند ماه اخیر نگاهی بیندازیم، متوجه خواهیم شد که تمام مدیران به اهمیت کار واقف هستند و اینکه چرا اقدام قاطعی صورت نمیگیرد جای سوال دارد.
نظر شما