به گزارش خبرگزاری ایمنا از فارس و به نقل از روابط عمومی دانشگاه شیراز، سعید حسین زاده با اعلام این خبر اظهار کرد: طی انجام رساله دکتری محمد هاشم یوسفی در رشته بهداشت مواد غذایی، به راهنمایی دکتر سعید حسین زاده، استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، برای اولین بار در دنیا یک باکتریو فاژ جدید از محیط جداسازی و ویژگیهای ریخت شناسی، عملکردی و ژنومی آن با استفاده از تکنیکهای روز دنیا ازجمله تکنیک Whole Genome Sequencing مورد بررسی قرار گرفت که پس از انجام بررسیهای علمی لازم مشخص شد، این باکتریوفاژ دارای یک ژنوم کاملاً جدید است که در پایگاه NCBI بهعنوان یک جنس و گونه جدید، به نام جنس Arashvirus و گونهArash ثبت شد.
تشکیل تیم تحقیقاتی برای بررسی جنبههای مختلف باکتریوفاژها
وی افزود: امروزه بشریت با پدیده بسیار چالش برانگیز مقاومت به آنتی بیوتیک مواجه است. به این معنا که باکتریهای عامل بیماریهای انسانی و دامی و حتی گیاهی در حال مقاوم شدن به طیف وسیعی از آنتی بیوتیکهای موجود هستند و بنابراین حتی درمان سادهترین عفونتها نیز با چالش جدی مواجه خواهد بود. مصرف بی رویه و نابجای آنتی بیوتیک و درمانهای آنتی بیوتیکی ناقص از عوامل بروز این پدیده به شمار میرود.
استاد دانشگاه شیراز ادامه داد: از آنجایی که آنتی بیوتیکها در پزشکی، دامپزشکی، صنایع کشاورزی، غذایی، دامپروری و همچنین آبزی پروری نیز استفاده میشود، چالشهای ناشی از مقاومت به آنتی بیوتیکهای موجود در سراسر جهان بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است و پژوهشگران در حال تلاش برای یافتن راههای جایگزین یا مکمل برای آنتی بیوتیک ها هستند.
حسین زاده خاطر نشان کرد: یکی از راههای جایگزین که در سالهای اخیر مورد اقبال قرار گرفته است ویروسهای آلودهکننده باکتریها (باکتریو فاژها) هستند که به طور طبیعی در محیطزیست حضور دارند و مزیتهای باکتریو فاژها شامل اختصاصیت آنها برای جنسهای خاص باکتریایی، خود تکثیر شوندگی، عوارض جانبی کمتر، جذب سریع و تأثیرات زیست محیطی کمتر است.
وی اضافه کرد: دکتر محمدهاشم یوسفی، دانشآموخته دکتری دامپزشکی و دکتری تخصصی بهداشت مواد غذایی دانشگاه شیراز طی انجام رساله دکتری خود با راهنمایی بنده، در دانشگاه شیراز و دانشگاه کاتولیک لوون بلژیک، موفق شد تعدادی باکتریو فاژ جدید اختصاصی باکتری سالمونلا از منابع محیطی شهر شیراز و شهر لوون بلژیک جداسازی کند. ویژگیهای فنوتیپی و ژنوتیپی این باکتریو فاژها شناسایی شد و پس از انجام بررسیهای لازم، توالی کامل ژنوم یکی از آنها ضمن تأسیس یک جنس و گونه کاملاً جدید باکتریو فاژی با نام قهرمان اساطیری ایرانی، آرش در پایگاه مرکز ملی اطلاعات زیستفناوری ایالات متحده (NCBI) به ثبت رسید.
به گزارش ایمنا، یک تیم تحقیقاتی متشکل از اعضای هیئت علمی گروه بهداشت دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه کاتولیک لوون بلژیک و دانشگاه توبینگن آلمان در چندسال اخیر، کارهای تحقیقاتی را روی باکتریو فاژها شامل جنبههای مختلف از جمله جداسازی، شناسایی و بررسی ویژگیهای ریختشناسی، عملکردی و ژنومی و استفاده از آنها بهعنوان مواد ضد میکروبی بیولوژیک در صنایع غذایی برای مهار پاتوژنهای غذایی و همچنین درمان عفونتهای انسانی آغاز کرده است و انجام رساله دکتری دکتر محمدهاشم یوسفی یکی ازجمله اقدامات تیم تحقیقاتی نامبرده است که مقالات علمی متعددی را نیز در این زمینه، در نشریات معتبر بینالمللی به انتشار رسانده است.
نظر شما