ایده‌ها در طرح جامع باید قابل پیگیری باشد

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به ویژگی‌های برنامه جامع مدیریت شهری گفت: قابلیت اعتماد اجتماعی و زیست‌محیطی، قابلیت اعتبار فنی و تخصصی، قابلیت اعتنای اقتصادی و قابلیت احترام رسمی از جمله ویژگی‌های یک برنامه جامع است، همچنین ایده‌ها در طرح جامع باید قابل پیگیری باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، غلامرضا کاظمیان امروز _پنجشنبه دهم خرداد_ در نشست مدیریت شهری پیرامون برنامه جامع شهر اصفهان که در تالار گفت‌وگوی اصفهان در موزه اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: نگرش و تدوین برنامه‌های جامع شهری، تحت مصوبه نگرش برنامه‌های جامع شهری انجام شد.

وی با بیان اینکه شهر به مثابه یک محصول اجتماعی فضایی حاصل از نیروهای برآمده از جامعه، زمان، حکمروایی و جغرافیا است و برنامه‌ها باید بر اساس هر چهار بعد تدوین شود، افزود: شهر در بستر جغرافیایی ویژه خود شکل می‌گیرد، همچنین برنامه‌های جامع باید منعکس‌کننده اقتضائات زمان باشد، چه تصمیمات و اقداماتی در اولویت نظام مدیریت شهری قرار دارد؟ این سیاست‌ها باید در برنامه شهری قرار بگیرد؛ اگر این چهار بعد در دیدگاه منسجم اتفاق نیفتد، شاهد یک سردرگمی محتوایی در برنامه شهری خواهیم بود.

عضو هیئت علمی و دانشیار مدیریت شهری دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به رسالت برنامه‌ریزی شهری گفت: توزیع منصفانه فضای توسعه در جهت عدالت اجتماعی، حفاظت محیط زیست، تعادل اکولوژیک و زیست‌پذیری، یکپارچه‌سازی سرمایه‌های مولد توسعه باید منجر به خوشبختی مردم شود و هماهنگی افقی و عمودی بر بستر قلمرو جغرافیایی مشخص، حفظ هویت‌های فضایی به همراه تقویت وحدت ملی، شهر من، اصفهان باید تبدیل به یک افتخار شود.

کاظمیان با اشاره به موانع نهادی و سیاسی تحقق برنامه‌های توسعه شهری تصریح کرد: تعارض‌ها و مخالفت‌های سازمانی و بین سازمانی، مشاوره‌های طولانی و کش‌دار، چالش‌های ذاتی و ساختاری حوزه اجرا، چارچوب‌های سیاست‌گذاری گاهی اوقات چنان خشک است که می‌تواند مانع نوآوری شود، همچنین ظرفیت‌های اجتماعی و نهادی پایین برای تغییر و تحول از جمله این موانع است‌.

وی با اشاره به هدف تدوین طرح جامع خاطرنشان کرد: تدوین سند راهنما برای ارتقای‌کیفیت تهیه و تحقق‌پذیری برنامه‌های توسعه شهری است، بنابراین طرح جامع باید مسئله شهر را حل کند و ارتقای قابلیت تحقق و عملیاتی شدن داشته باشد، همچنین تمام قلمروهای توسعه شهری در برنامه دیده شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه اگر از مکتب اصفهان صحبت می‌کنیم باید در این طرح خود را نشان دهد، ادامه داد: یکی از گرفتاری‌های اصلی در برنامه‌ها این است که رابطه حقوق خصوصی و عمومی را حل نکرده است؛ این محدودیت‌ها برای دولت، مدیریت شهری، شهروندان و صاحبان کسب و کار مشکلات جدی ایجاد کرده است و در نتیجه توسعه شهری آن‌چنان که باید اتفاق نمی‌افتد.

کاظمیان اظهار کرد: برنامه جامع توسعه شهر سندی است که به‌منظور تحقق توسعه فضای شهر در راستای ارتقای کیفیت زندگی و پایداری شهری برای تخصیص توزیع عادلانه منابع، هزینه‌ها و منافع حاصل از اجرای برنامه در بازی زمانی مورد توافق تهیه می‌شود؛ فضایی بودن، توسعه‌گرایی بودن، راهبردی و مشارکتی بودن چهار مؤلفه کلیدی برنامه جامع مطلوب است.

وی با اشاره به خروجی برنامه جامع گفت: سند بررسی اسناد فرادست، قوانین و مقررات و آئین‌نامه‌های لازم الاجرا، سند گزارش تشخیص، در این مرحله تشخیص روندها داده‌ها، سند گزارش پیش‌بینی روندها و آینده‌های ممکن شهر و تلفیق مطالعات روند شناسی، سند مستندسازی مشارکت، سند برنامه راهبردی توسعه فضایی شهری، سند الگوهای ساختاری توسعه فضایی_کالبدی شهری، سند طرح‌ها و پروژه‌های موضوعی، سند برنامه بازنگری میان‌مدت از جمله خروجی‌های برنامه است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به ویژگی‌هایی که باید برنامه جامع داشته باشد، خاطرنشان کرد: قابلیت اعتماد اجتماعی و زیست‌محیطی، قابلیت اعتبار فنی و تخصصی، قابلیت اعتنای اقتصادی و قابلیت احترام رسمی ویژگی‌های یک برنامه جامع است، همچنین ایده‌ها در طرح جامع باید قابل پیگیری باشد.

کد خبر 758653

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.