به گزارش خبرگزاری ایمنا، زمانبندی فرایند انتخابات شامل زمان تشکیل هیأتهای اجرایی، ثبت نام نامزدها، تبلیغات و روند برگزاری آن در جلسه سران قوا مورد بررسی قرار گرفت.
در این جلسه که ۳۱ اردیبهشت به میزبانی محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور و با حضور حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در محل ساختمان دولت برگزار شده بود مقرر شد انتخابات برای تعیین رئیس جمهور جدید با توجه به توافق اولیه شورای نگهبان در تاریخ ۸ تیرماه ۱۴۰۳ برگزار شود.
بر اساس تقویم مصوب انتخابات، پس از ثبت نام داوطلبان در روزهای ۱۰ تا ۱۴ خرداد، اسامی ثبت نام شده در ستاد انتخابات وزارت کشور به شورای نگهبان ارسال میشود و این شورا از ۱۵ تا ۲۱ خرداد ماه اقدام به احراز صلاحیت داوطلبان خواهد کرد و ۲۲ خرداد ماه فهرست اسامی تأیید شدگان از سوی شورای نگهبان به ستاد انتخابات وزارت کشور عودت داده میشود.
همچنین ۲۳ خرداد تا ۶ تیر به تبلیغات اختصاص یافت که در روز ۷ تیر تبلیغات ممنوع است و در روز ۸ تیر انتخابات ریاست جمهوری برگزار میشود.
بنا بر تقویم مصوب در صورت کشیده شدن انتخابات به مرحله دوم، ۱۵ تیر مرحله دوم انتخابات برگزار خواهد شد.
ثبتنام داوطلبان انتخابات چهاردهمین دوره ریاستجمهوری از روز پنجشنبه مورخ ۱۴۰۳/۳/۱۰ تا روز دوشنبه مورخ ۱۴۰۳/۳/۱۴ در مجموع به مدت پنج روز از ساعت ۸:۰۰ تا ۱۸:۰۰ (به مدت ۱۰ ساعت) در محل وزارت کشور واقع در میدان فاطمی، ابتدای خیابان شهید گمنام، تالار بزرگ وزارت کشور، انجام میشود.
توضیحات وزیر کشور درباره روند انتخابات ریاستجمهوری
احمد وحیدی، وزیر کشور گفت: از فردا ساعت از ۸ صبح تا ۶ بعدازظهر به مدت پنج روز داوطلبان ریاستجمهوری میتوانند ثبتنام کنند. داوطلبان بر اساس شرایطی که پیشبینی شده است باید حائز شرایط سنی و نداشتن محکومیتهای کیفری و سایر شرایطی که در ابلاغیهها وجود دارد، باشند.
وزیر کشور یادآور شد: پس از ثبتنام، احراز هویتها به عهده شورای نگهبان خواهد بود و بعد از آن داوطلبان به مدت ۲ هفته برای تبلیغات فرصت دارند؛ گام به گام تا هشتم تیر که مرحله اول انتخابات است، جلو خواهیم رفت، اگر کسی حائز اکثریت شد که رئیسجمهور انتخاب خواهد شد و اگر کسی حائز اهمیت نشد، مرحله دوم انتخابات، یک هفته بعد در پانزدهم تیر برگزار میشود.
وحیدی با اشاره به برگزاری الکترونیک انتخابات اظهار کرد: احراز هویت رأیدهندگان همچنان الکترونیک خواهد بود، اما اینکه در برخی شهرها صندوق الکترونیک داشته باشیم یا خیر، باید با شورای نگهبان به نتیجه برسیم. لازم است همه سلایق و افکار وارد صحنه داوطلبی شوند و امیدواریم بر مبنای چهار مؤلفه مورد تأکید رهبری یعنی سلامت، امنیت، مشارکت و رقابت این انتخابات را هم برگزار کنیم.
طحان نظیف: مصوبه شورای نگهبان درباره شرایط داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری مبنای کار است
هادی طحان نظیف، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری مصوبه سال ۱۴۰۰ شورای نگهبان درباره شرایط داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری با عنوان «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبّر بودن نامزدهای ریاست جمهوری» مبنای کار وزارت کشور و شورای نگهبان است.
رئیس ستاد انتخابات تهران: در انتخابات ریاستجمهوری تنها با کارت ملی و شناسنامه میتوان رأی داد
سید عباس جوهری، رئیس ستاد انتخابات استان تهران با بیان اینکه «برای انتخابات مجلس افراد با پنج مدرک هویتی میتوانستند، رأی دهند»، گفت: در انتخابات ریاستجمهوری صرفاً با دو مدرک کارت ملی و شناسنامه میتوان رأی داد و افراد تا هشتم تیر ۱۳۸۵ میتوانند، در انتخابات شرکت کنند.
وی با بیان اینکه «با دستور وزیر کشور از ششم خرداد فرایند اجرایی انتخابات آغاز شده است»، افزود: در حوزههای انتخابیه هیئتهای اجرایی در حال شکلگیری است، که در هر حوزه ۱۳ نفر عضو هیئت اجرایی هستند که ۹ نفر معتمد و چهار عضو حقوقی در این خصوص داریم. هیئت اجرایی تعداد و محل استقرار شعب را معین میکنند، در انتخابات مجلس ۶۸۱۱ شعبه اخذ رأی در استان تهران داشتیم که ممکن است، با نظر هیئت اجرایی تعداد این شعب تغییر کند. اعضای شعب که بهطور عمده از خود مردم هستند نیز توسط هیئت اجرایی تعیین میشوند.
رئیس ستاد انتخابات استان تهران درباره تبلیغات انتخاباتی گفت: تبلیغات در قانون انتخابات کاملاً مشخص است، بنده به سهم خودم از نامزدهای انتخاباتی میخواهم از تخریب رقبا پرهیز کنند و تنها به معرفی خود و تبلیغ خود بپردازند.
فتاحی: اصل ثبتنام از داوطلبان انتخابات ریاستجمهوری دارا بودن همه شرایط قانونی است
علی فتاحی، قائم مقام رئیس پژوهشکده شورای نگهبان با تاکید بر اینکه در فرآیند ثبتنام داوطلبان کاندیداتوری ریاست جمهوری اصل بر رعایت همه شروط قانونی ثبتنام از این داوطلبان است، گفت: اگر کسی خود را واجد شرایط تشخیص داد و فقط بخشی از این شروط شکلی نظیر شرط سنی را دارا نبود، بر اساس مصوبه اصلاحی سال ۱۴۰۰ شورای نگهبان درباره «تعریف و اعلام معیارها و شرایط لازم برای تشخیص رجل سیاسی، مذهبی و مدیر و مدبّر بودن نامزدهای ریاست جمهوری» این امکان وجود دارد که شورای نگهبان وضعیت این فرد را بررسی کند.
«سید مجید میراحمدی» رئیس کمیته امنیت ستاد انتخابات کشور شد
وزیر کشور در حکمی «سید مجید میراحمدی» را به عنوان رئیس کمیته امنیت انتخابات کشور منصوب کرد.
سیدمجید میراحمدی، معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور گفت: نخستین نشست کمیته امنیت ستاد انتخابات کشور روز شنبه، دوازدهم خرداد برگزار خواهد شد.
اعضای شورای سران میتوانند نامزد انتخابات شوند
محمد دهقان، معاون حقوقی رئیسجمهور در پاسخ به این پرسش که آیا رؤسای قوای عضو شورای سران میتوانند نامزد انتخابات شوند؟ گفت: ماده ۳۷ قانون انتخابات تصریح دارد کسانی که مستقیم در نظارت و اجرا نقش دارند، نمیتوانند نامزد شوند و چون سران قوا مستقیم در نظارت و اجرا نقش ندارند، میتوانند نامزد انتخابات شوند؛ این نظر شورای نگهبان هم هست.
دهقان تاکید کرد: همانطور که رئیسجمهور میتواند برای دور دوم ثبتنام کند، شورای سران هم میتوانند در انتخابات طبق قانون و نظر شورای نگهبان شرکت کنند.
مخبر، قالیباف و محسنیاژهای هم میتوانند بیایند
با توجه به آغاز مهلت پنج روزه ثبت نام از داوطلبان انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری از پنجشنبه هفته جاری در فضای سیاسی و رسانهای کشور مباحث مختلفی درباره تفسیر قانون از عنوان حقوقی «سرپرست ریاست جمهوری» و امکان پذیر بودن یا نبودن ثبت نام اعضای هیأت سه نفره اجرایی یعنی محمدباقر قالیباف و حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای و محمد مخبر به عنوان داوطلب کاندیداتوری این انتخابات مطرح شدهاست؛ گمانه زنیهایی که با توضیحات قائم مقام رئیس پژوهشکده شورای نگهبان امکانپذیر نبودن داوطلب شدن این سه نفر را رد میکند.
آخرین خبرها از فعالیت احزاب و تشکلهای سیاسی:
رئیس دفتر رئیسجمهور: دولت بنای معرفی نامزد برای ریاستجمهوری ندارد
غلامحسین اسماعیلی، رئیس دفتر رئیسجمهور در پاسخ به این سوال که آیا محمد مخبر، سرپرست نهاد ریاستج مهوری میتواند نامزد انتخابات شود؟، گفت: حضور وی منع قانونی ندارد، اما از اراده و تصمیم وی اطلاع ندارم. مردم تداوم مسیر دولت آیتالله رئیسی را میخواهند.
جامعه روحانیت برای بررسی گزینههای ریاست جمهوری جلسه نداشته است
حجت الاسلام سید رضا اکرمی، عضو جامعه روحانیت مبارز گفت: جامعه روحانیت مبارز بعد از شهادت رئیسجمهور شهید و هیئت همراه ایشان هیچ جلسهای برای بررسی گزینههای احتمالی جریان اصولگرا برای انتخابات ریاست جمهوری نداشته است.
اسامی کاندیداهای پیشنهادی حزب اتحاد ملت به جبهه اصلاحات اعلام شد
امیرآریا زند، مسئول ستاد انتخابات حزب اتحاد ملت اظهار کرد: در جلسه شورای مرکزی حزب در زمینه معرفی دو کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری به جبهه اصلاحات توافق صورت گرفت و اسامی آقایان محمد صدر و محمدرضا ظفرقندی به این جبهه اعلام شد.
آخرین اخبار از کاندیداتوری شخصیتها:
مخبر: هیچ دغدغهای جز خدمترسانی و اجرای دستورات شهید رئیسی ندارم
محمد مخبر، سرپرست ریاستجمهوری در پاسخ به سوالی پیرامون احتمال حضورش در انتخابات ریاستجمهوری گفت: هیچ دغدغهای جز خدمترسانی و اجرای دستورات شهید رئیسی ندارد.
وحیدی: برنامهای برای ثبتنام ندارم
احمد وحیدی، وزیر کشور گفت: برنامهای برای ثبتنام در رقابتهای ریاستجمهوری ندارم.
زاکانی سوال درباره کاندیداتوری خود را بیپاسخ گذاشت
علیرضا زاکانی، شهردار تهران پاسخ به سوالی درباره کاندیداتوری وی در انتخابات ریاستجمهوری را بیپاسخ گذاشت.
ضرغامی: خیالتان راحت، در رقابت ریاستجمهوری شرکت نمیکنم
سیدعزت الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری از حضور نیافتنش در انتخابات ریاستجمهوری خبر داد و گفت: خیالتان راحت، در رقابت ریاستجمهوری شرکت نمیکنم.
قاضی زاده هاشمی: هنوز تصمیمی برای حضور در انتخابات ندارم
سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پاسخ به سوالی پیرامون حضور خود برای نامزدی انتخابات ریاست جمهوری، گفت: افراد زیادی نیز به من مراجعه کردهاند، اما من هنوز تصمیم نگرفتهام، دلیلش هم این است که حضور در چنین عرصههایی واجب کفایی است.
وی افزود: در نظام اسلامی دنبال صندلی و کسب قدرت نیستیم و بحث خدمت است، وقتی افراد مناسب برای خدمت به حد کفایت باشند، مسئولیت از انسان ساقط میشود.
عباس مقتدایی: جلالزاده در انتخابات ریاستجمهوری ثبتنام میکند
عباس مقتدایی، منتخب مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی گفت: آقای جلالزاده با سابقه ریاست کمیسیون امنیت ملی مجلس یازدهم و استانداری در ادوار بعد از مشورت اعلام کردند که در انتخابات ریاستجمهوری کاندیدا شده و ثبتنام میکنند.
بنابر اخبار منتشر شده در برخی کانالهای خبری، علی اکبر صالحی وزیر اسبق امور خارجه هم قصد کاندیداتوری در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری را دارد.
دفتر حجت الاسلام و المسلمین علم الهدی اعلام کرده است که همسر شهید رئیسی کاندیدای ریاست جمهوری نیست و خانواده وی از هیچ کاندیدایی حمایت نمی کند.
محمود واعظی با اشاره به دیدار اخیرش با علی لاریجانی، گفته است: آقای لاریجانی در حال ارزیابی و بررسی شرایط هستند؛ در صورتی که شرایط مساعد باشد کاندیدا خواهند شد.
در همین ارتباط عصر امروز یک خبرگزاری دولتی از قطعی شدن ثبت نام لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری خبر داده است.
حسام الدین آشنا هم در توئیتی کوتاه با طرح این پرسش که چه کسی در سودای دولت چهارم خود است؟ پاسخ داده است: نمیدانیم؟!
کامبیز مهدیزاده، داماد رئیس جمهور سابق نیز با انتشار توئیتی معنا دار نوشته است: حسن روحانی کاندید ریاست جمهوری می شود؟؟
علی جنتی وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی درتحلیلی درباره احتمالات انتخابات ۱۴۰۳ گفته است: لاریجانی و جهانگیری گزینههای مطلوباند و در بین اصولگرایان مخبر شانس اول بعد فتاح و بعد جلیلی است.
کنعانی مقدم از فعالان سیاسی اصولگرا هم در تحلیل خود در رابطه با گزینههای مطرح اصولگرایان گفت: به نظر من یک نفر از سمت دولت از جبهه اصولگرایی کاندیدا میشود. آقای قالیباف اگر رئیس مجلس بشود یا نشود، به صحنه میآید و شانس بیشتری هم دارد. یک نفر از بین جریانی که در انتخابات مجلس دوازدهم توانستند فراکسیونی را در مجلس ایجاد کند، نامزد میشود.
این در حالیست که محمود واعظی رئیس دفتر حسن روحانی احتمال حضور او در انتخابات پیش رو را رد کرده و گفته است که کاندیداهای مورد نظر حزب اعتدال و توسعه، علی لاریجانی و اسحاق جهانگیری اند.
برخی شنیده در کانال های خبری هم حکایت از آن دارد که حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا میرتاجالدینی در محضر پدر شهید آیتالله آلهاشم ضمن عرض تسلیت به ایشان و تاکید بر ادامه راه شهدای خدمت، با دعای خیر ایشان نامزدی خود را در چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری اعلام کرد.
رضا جلالی سخنگوی حزب مردمسالاری از ثبت نام مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم سالاری در انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری خبر داد.
جزئیاتی از انتخابات ریاست جمهور چهاردهم
طبق اعلام ستاد انتخابات کشور، ۱۰ خرداد تا ۱۴ خردادماه بهمدت ۵ روز موعد ثبتنام از داوطلبان خواهد بود. سپس شورای نگهبان از ۱۵ الی ۲۱ خرداد صلاحیتهای ثبتنامکنندگان را بررسی میکند و روز ۲۲ خرداد اسامی نامزدهای انتخابات دولت چهاردهم منتشر خواهد شد.
به گفته سخنگوی ستاد انتخابات، مهلت تبلیغات کاندیداها از ۲۳ خرداد الی ۶ تیرماه است و رأیگیری برای انتخابِ نهمین رئیسجمهور ایران در روز ۸ تیر ۱۴۰۳ انجام خواهد گرفت.
لازم به ذکر است، با اصلاح قانون، انتخابات شوراها سال آینده برگزار میشود عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: طبق طرح اصلاح ماده ۲۲ قانون انتخابات ریاست جمهوری، چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری هشتم تیرماه امسال و انتخابات شوراها سال آینده برگزار میشود.
نظر شما