به گزارش خبرگزاری ایمنا، نشست شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری شانگهای امروز _سهشنبه یکم خرداد_ در آستانه پایتخت قزاقستان آغاز شد و در این نشست مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه ایران به جای حسین امیرعبداللهیان وزیر فقید وزارت امور خارجه ایران، شرکت کرده است.
قرار بود در این نشست حسین امیرعبداللهیان برای نخستین بار به عنوان عضو اصلی این سازمان شرکت کند. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران قرار بود عصر روز دوشنبه عازم آستانه شود تا در نشست شورای وزرای خارجه شانگهای شرکت کند، اما حادثه سقوط بالگرد، او را به دوستان شهیدش ملحق کرد.
به گزارش وزارت امورخارجه قزاقستان، مراد نورتلئو، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه جمهوری قزاقستان از رؤسای هیئتهای شرکتکننده در شورای وزیران سازمان همکاری شانگهای استقبال کرد.
در این نشست مشترک که به ریاست طرف قزاقستان برگزار میشود، سران هیئتها در مورد اوضاع بینالمللی و منطقهای، مسائل امنیتی و توسعه همکاریها در چارچوب سازمان همکاری شانگهای در زمینههای سیاسی، تجاری، اقتصادی، فرهنگی و بشردوستانه تبادل نظر خواهند کرد.
وزرای خارجه کشورهای سازمان همکاری شانگهای قبل از این دیدار عکس مشترکی گرفتند. ایران در این نشست به جای وزیر فقید امور خارجه، معاون معاونت دیپلماسی ایران، مهدی صفری حضور دارد.
قزاقستان از پنجم ژوئن ۲۰۲۳ تاکنون ریاست سازمان همکاری شانگهای را بر عهده دارد. اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای برای سوم تا چهارم ژوئیه (سیزدهم و چهاردهم تیر) در آستانه برنامهریزی شده است.
به گزارش ایمنا، سرویس مطبوعاتی وزارت خارجه قزاقستان در بیانیهای اعلام کرد: مراد نورتلو، معاون نخستوزیر و وزیر خارجه قزاقستان ریاست نشست عادی شورای وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای (SCO) را در بیستویکم ماه مه (یکم خرداد) در آستانه برعهده خواهد داشت.
شانگهای، سازمانی با عضویت نصف جمعیت جهان، توان امنیتی و اقتصادی قابل توجه و آیندهای قابل تأمل در نظم نوین جهانی، ۱۳ تیر ۱۴۰۲ عضو جدید خود را به جهان معرفی کرد و بدین ترتیب، انتظاری ۱۰ ساله برای پیوستن جمهوری اسلامی ایران به یکی از مهمترین سازمانهای منطقهای نتیجه داد و تهران به عضویت رسمی سازمان همکاریهای شانگهای درآمد.
هسته ابتدایی سازمان همکاریهای شانگهای در آوریل ۱۹۹۶ در حالی شکل گرفت که چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان در تکاپو بودند تا تنشهای مرزی و دخالتها در امور داخلی را به حداقل ممکن برسانند و امضای معاهده «تعمیق اعتماد نظامی» را هم میتوان در همین راستا ارزیابی کرد؛ ائتلاف پنج کشور در ۱۵ ژوئن ۲۰۰۱ (۲۵ خرداد ۱۳۸۰) با نام شانگهای پنج شناخته میشد، اما از این تاریخ کشورهای مذکور در بیانیهای مشترک بهصورت رسمی از تأسیس سازمان همکاری شانگهای (Shanghai Cooperation Organisation) با اهداف امنیتی، اقتصادی و دفاعی خبر دادند.
اگرچه مهمترین هدف از تأسیس این سازمان، ایجاد ساختاری بود که بتواند امنیت را در مرزهای روسیه و چین تأمین کند اما آرامآرام نام شانگهای به دلیل حضور ابرقدرتهای اقتصادی چون چین و روسیه با اقتصاد و توسعه و تجارت آمیخته شد و امروز این نهاد در عرصه اقتصاد و نیز سایر حوزهها حرفی برای گفتن دارد.
فرایند عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای از سال ۱۳۹۴ آغاز شد و سال ۱۴۰۰ همزمان با سفر آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران به تاجیکستان پیگیری و سال ۱۴۰۱ در نشست بیستودوم این سازمان، فرایند عضویت رسمی ایران کلید خورد و تیر ۱۴۰۲ به تکامل رسید و تحقق یافت.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی، خادمالرضا (ع) و هشتمین رئیس جمهورایران اسلامی که عصر یکشنبه، سیام اردیبهشت ۱۴۰۳ در مسیر بازگشت از مراسم افتتاح سد قیزقلعهسی به سمت شهر تبریز، در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی دچار سانحه هوایی شده بود، به همراه تمام همراهان، همزمان با شب ولادت امام رئوف علی ابن موسی الرضا (ع) به مقام رفیع شهادت نائل شد.
حجتالاسلام آلهاشم، نماینده ولیفقیه و امام جمعه تبریز، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه، مالک رحمتی استاندار آذربایجان شرقی، سردار سیدمهدی موسوی فرمانده یگان حفاظت رئیسجمهور و تعدادی از محافظان و خدمه بالگرد از سرنشینان بالگرد حامل رئیسجمهور بودند.
نظر شما