به گزارش خبرگزاری ایمنا، وبگاه شبکه خبری المیادین نوشته است که ایران و پاکستان هر دو با نادیده گرفتن هشدارهای ایالات متحده به پاکستان در مورد توافقات تجاری خود با ایران، تعهد خود را با چندین توافقنامه و تفاهمنامه رسمی کردند و بر لزوم مشارکت قوی، رسیدگی به مسائل امنیتی مشترک و تقویت همکاریهای اقتصادی تأکید کردند.
المیادین در ادامه نوشته است که نخستین سفر آیتالله سید ابراهیم رئیسی به پاکستان در حالی انجام میشود که تنشها در خاورمیانه بالا گرفته است و گره اختلاف بین رژیم صهیونیستی و ایران در بالاترین حد خود قرار دارد. سفر رئیسجمهور ایران نشاندهنده پویایی پیچیده بین ایران، رژیم صهیونیستی و وضعیت جاری غزه است که نمادی از تلاشها برای ایجاد روابط با کشور همسایه در میان تنشهای منطقهای است.
المیادین معتقد است که شرایط منطقهای فعلی به سفر رئیسجمهور ایران اهمیت دیپلماتیک قابل توجهی بخشید. در این سفر، مقامات ایران و پاکستان در مورد مسائل مربوط به تجارت متقابل، تنشهای مرزی و روابط انرژی، همچنین مسائل منطقهای از جمله درگیری ایران و رژیم صهیونیستی و پیامدهای گستردهتر آن برای جنوب آسیا و خاورمیانه گفتوگو کردند.
بیانیه مشترک
براساس گزارش این شبکه خبری، هر دو طرف چگونگی افزایش تنشهای منطقهای را در نتیجه درگیریهای جاری رژیم صهیونیستی در غزه ارزیابی کردند. در مورد مسئله فلسطین، هر دو نظر یکسانی دارند. ایران و پاکستان در مخالف با تلاشهای رژیم صهیونیستی برای توهین و تبعیض علیه مردم فلسطین، توافق نظر دارند. در نتیجه جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه بیش از ۳۵ هزار کشته، ویرانی عظیم و یک بحران انسانی رخ داده است. تهران و اسلامآباد، رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمیشناسند و هیچ ارتباطی با آن ندارند.
در پایان سفر رئیسجمهور ایران، وزارت امور خارجه پاکستان روز چهارشنبه با انتشار بیانیهای مشترک اعلام کرد که دو کشور تصمیم گرفتند با تبادل مکرر دیدارهای بلندپایه برای تحکیم روابط برادرانه، تعاملات دوجانبه را بهبود بخشند.
المیادین درباره این بیانیه نوشته است که آنها تجاوزات و جنایات مستمر دیکتاتوری اسرائیل علیه مردم فلسطین، بهویژه محاصره ظالمانه غزه که موجب آواره شدن میلیونها فلسطینی و کشتن و خسارات گستردهای شده است را محکوم کردند. آنها خواستار آتشبس بیقید و شرط و فوری، کمکهای بشردوستانه بدون محدودیت به جمعیت تحت محاصره غزه، بازگشت فلسطینیهایی آواره و مسئول دانستن رژیم صهیونیستی بابت این جنایات شدند. آنها همچنین بر حمایت خود از راهحلی عادلانه، فراگیر و طولانیمدت که بر اساس اهداف مردم فلسطین بنا شده است، تاکید کردند.
به گفته المیادین، دو طرف با اشاره به مرز مشترک به عنوان «مرز صلح و دوستی» بر اهمیت همکاری منظم و اشتراک دیدگاهها بین مقامات سیاسی، نظامی و امنیتی پاکستان و ایران تاکید کردند. ایران و پاکستان برای تبدیل مرز پاکستان و ایران از «مرز صلح» به «مرز رفاه» توافق کردند که تجارت دوجانبه را طی پنج سال آینده به ۱۰ میلیارد دلار افزایش دهند. علاوه بر این، آنها بر نیاز به همکاری انرژی با تمرکز بر پروژه خط لوله گاز ایران-پاکستان (IP)، خطوط انتقال برق و تجارت برق تاکید کردند. به عنوان اعضای سازمان همکاری اقتصادی (ECO) و ابتکار کمربند و جاده (BRI)، دو کشور متعهد شدند که زیرساختها، اتصالات و همکاریهای انرژیشان را افزایش دهند.
آنها همچنین موافق هستند که سازمان همکاری شانگهای (SCO) یک سکوی مهم برای ثبات و شکوفایی منطقه است و فرصتهای جدیدی را برای اتصال، تجارت ترانزیتی و اقتصاد باز میکند. همکاری نزدیک و صمیمانه بین ایران و پاکستان در تمام فرایندهای سازمان همکاری شانگهای موجب خشنودی دو کشور است، علاوه بر این، آنها بر اهمیت تشکیل جلسه فوری «گروه تماس سازمان همکاری شانگهای-افغانستان» برای هماهنگی ثبات و رشد اقتصادی تاکید کردند.
توافقنامهها و تفاهمنامههای امضا شده
در ادامه گزارش المیادین آمده است که ایران و پاکستان در سفر سهروزه رئیسجمهور ایران از بیستودوم تا بیستوچهارم آوریل، هشت توافقنامه و تفاهمنامه همکاری در زمینههای مختلف از جمله امنیتی، کمکهای قضائی مدنی، دامپزشکی و بهداشت دام امضا کردند.
دو کشور تفاهمنامهای برای ایجاد منطقه ویژه اقتصادی و تفاهمنامه دیگری برای تبادل فیلم و همکاری بین وزارت اطلاعات و سازمان امور سینمایی و سمعی بصری ایران امضا کردند، همچنین تفاهمنامههایی بین وزارت پاکستانیهای خارج از کشور و وزارت کار ایران و بین اداره استاندارد و کنترل کیفیت پاکستان و همتای ایرانی آن امضا شد.
نقش قابل ستایش ایران
به گفته المیادین، نخستوزیر پاکستان بر لزوم همکاری برای پایان هرچه سریعتر جنایات رژیم صهیونیستی در غزه تاکید کرد.
شهباز شریف گفت: «پاکستان و ایران نگران وضعیت مردم غزه هستند و جنایات رژیم صهیونیستی را محکوم میکنند. ما از همه کشورهای جهان میخواهیم که برای پایان دادن به جنایات غزه هرچه سریعتر همکاری کنند.»
وی افزود: «راهحل عادلانه و دقیق برای مسئله فلسطین ضروری است» و تاکید کرد که پاکستان برای حمایت خود از فلسطین شرطی قائل نخواهد شد.
شریف همچنین تصریح کرد: «اسلامآباد بر همکاری با تهران در این زمینه تا تشکیل کشور فلسطین به پایتختی قدس پافشاری خواهد کرد.»
ریاض حسین پیرزاده، وزیر مسکن و کار فدرال پاکستان در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا از موضع تزلزلناپذیر ایران در برابر برنامههای رژیم اسرائیل قدردانی کرد؛ با توجه به اینکه ایران چراغی درخشان در جهان اسلام است، وی تاکید کرد که سفر آیتالله رئیسی، پیام روشنی به دشمنان مشترک ایران و پاکستان فرستاد.
به گفته المیادین، پیرزاده از کشورهای غربی و جناحهای طرفدار رژیم صهیونیستی انتقاد تندی کرد و آنها را به رویکرد دوگانه در قبال حقوق بشر و برخورد با کشورهای مستقل متهم کرد. او ایده یک اتحاد منطقهای را مطرح کرد که ایران، پاکستان، عربستان سعودی و ترکیه را برای تقویت منافع مشترک و مقابله با چالشهایی که با یکدیگر روبهرو هستند، گرد هم آورد.
المیادین در ادامه گزارش خود با اشاره هشدارهای آمریکا به پاکستان نوشته است که واشنگتن اشارههایی از «خطر احتمالی تحریم» در صورت افزایش همگرایی پاکستان و ایران کرده است. با توجه به امضای توافق دو کشور، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا سهشنبه گذشته گفت: «به هر کسی که به تجارت با ایران فکر میکند، هشدار میدهیم که مراقب تحریمهای احتمالی باشد.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بدون خویشتنداری به اسلامآباد هشدار داد که از معاملات تجاری با تهران اجتناب کند و آن را تشویق کرد تا روابط تجاری و اقتصادی خود را با واشنگتن تقویت کند.
این سخنگو اظهار داشت که پاکستان بهشدت به آمریکا به عنوان یکی از شرکای تجاری اصلی خود متکی است.
از سوی دیگر، با توجه به پیوند تنگاتنگ اسلامآباد با تهران در سفر سهروزه رئیسجمهور ایران و توافقهای امضا شده بین دو کشور، هشدار سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا را این طور میتوان برداشت کرد که به دلیل خطر تحریمها این روابط شکننده است.
به گفته المیادین، بیانیه وزارت امور خارجه ایالات متحده همزمان با برههای مهم در تاریخ پاکستان است، زیرا تقویت «روابط برادرانه» پاکستان با ایران و حمایت از رئیسجمهور این کشور، پس از درگیریهای فرامرزی آنها در ژانویه رخ داده است. اقدامات منطقهای ایران و درگیریهای اخیر با رژیم صهیونیستی بر سر حمله به سفارت ایران در دمشق، با توجه به جایگاه ایران در صحنه بینالمللی، اظهارات وزارت خارجه آمریکا را حائز اهمیت میکند.
واشنگتن از پاکستان چه میخواهد؟
المیادین در پایان نوشته است که وزارت امور خارجه آمریکا با توجه به معاملات تجاری پاکستان و ایران به «شمشیر داموکلس بالای سر آنها» اشاره کرد. این هشدار، خطرهایی را به پاکستان در رابطه با نزدیک شدنش به ایران گوشزد میکند. ایران در حال حاضر نظم جهانی هژمونیک ایالات متحده را به چالش میکشد.
واشنگتن بهصراحت اعلام کرد که به نفع اسلامآباد است که از هرگونه معامله تجاری با ایران خودداری کند و این نشان میدهد که موفقیت اقتصادی پاکستان به واشنگتن بستگی دارد و آمریکا مشتاق ادامه همکاری با آن است.
هشدار ایالات متحده همچنین بر لزوم دقت در سیاست منطقهای و حفظ ثبات تاکید میکند. آنها فکر میکنند که توافقات پاکستان با ایران، به ویژه با توجه به نقش مسلط ایران در امور جهانی و خاورمیانه، پتانسیل ایجاد اختلالات قابلتوجهی را دارد. ایالات متحده احتمالاً به دنبال نظارت بر تحولات منطقه و اطمینان از این است که ایران روابط دیپلماتیک آمریکا با پاکستان را تضعیف نکند.
بیانیه وزارت خارجه ایالات متحده هشداری در مورد پیامدهای اقتصادی و دیپلماتیک بالقوه برقراری روابط نزدیک با کشوری است که تحت تحریمهای ایالات متحده است. پاکستان هنوز به این تهدیدها واکنش نشان نداده است و جالب است که ببینیم اسلامآباد چه واکنشی نشان میدهد و بهرغم فشارهای آمریکا شهامت برقراری روابط دوستانه نزدیک با همسایه خود را دارد یا خیر.
نظر شما