به گزارش خبرگزاری ایمنا، بیش از ۲۰۰ روز از آغاز نسلکشی مردم فلسطین در نوار غزه میگذرد و حالا فریاد حمایت از فلسطین و اعتراض به جنایتهای بیشمار رژیم صهیونیستی صدها نفر از دانشجویان آمریکایی را به تحصن و تجمعات اعتراضی در بزرگترین دانشگاههای ایالات متحده کشانده است تا جهان شاهد صحنههای متعدد سرکوب خشونتبار دانشجویان آزادیخواه آمریکایی باشد.
با گذشت حدود پنج ماه از موج اول اعتراضات دانشجویان غربی که در نهایت منجر به محاکمه، استعفا و اخراج سه تن از رؤسای معتبرترین دانشگاههای آمریکا یعنی امآیتی، پنسیلوانیا و هاروارد به بهانه «حمایت از حرکتهای یهودستیزانه» شد، حالا دانشجویان دانشگاه کلمبیا بیش از یک هفته است که در محوطه دانشگاه خود تحصن کردهاند و خواستار پایان همکاری دانشگاه با تولیدکنندگان و عرضهکنندگان سلاح به صهیونیستها شدهاند، آنها در ادامه از دیگر دانشگاهها نیز دعوت کردند تا به آنها بپیوندند. طولی نکشید که دانشگاههای هاروارد، ییل و نیویورک نیز به این کمپین پیوستند. البته پلیس نیز بیکار ننشست و تاکنون با حمله به دانشجویان، اساتید دانشگاه و تعدادی از خبرنگاران، جمعی از آنها را دستگیر کرده است. با این وجود اکنون بیش از ۲۰ دانشگاه بزرگ و مطرح آمریکا چون دانشگاه نیویورک، اوهایو، نیوانگلند، پرینستون، کالیفرنیا، تگزاس، میشیگان، فلوریدا، مینهسوتا، کارولینای شمالی، نورث وسترن، جرج تاون و جرج واشنگتن شاهد راهپیماییهای گسترده در اعتراض به تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه و همچنین صحنه زد و خورد پلیس هستند.
مقامات ایالات متحده تلاش میکنند برای توجیه خشونت نیروهای پلیس این اعتراضات دانشجویی را به عنوان تجمعات یهودستیزانه معرفی کنند، در حالی که در بسیاری از فیلمهای منتشر شده، یهودیان بسیاری نیز در اعتراضات دانشجویی حضور داشته و حتی از ابتدای طوفانالاقصی بهطور جداگانهای علیه سیاستهای خصمانه آمریکا و رژیم صهیونیستی تحصن و اعتراض کرده بودند.
نخستوزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به تظاهرات و تحصن دانشجویان دانشگاههای آمریکا ضد این رژیم سخنان تندی بر زبان آورد. بنیامین نتانیاهو که از این حد تظاهرات در آمریکا ترسیده است به دانشجویان دانشگاههای آمریکا حمله کرد و گفت: افراد یهودستیز دانشگاههای پیشرو را تصرف کردهاند. آنها خواهان نابودی اسرائیل هستند. آنها به دانشجویان یهودی حمله میکنند. این یادآور اتفاقی است که در دهه ۱۹۳۰ در دانشگاههای آلمان رخ داد.
در مقابل «برنی سندرز» نماینده مجلس سنای ایالات متحده با رد اتهامات نتانیاهو که اعتراضات دانشجویان آمریکایی علیه جنگ غزه را یهودستیزی خواند، گفت: این اعتراضات ضد یهود نیست، وقتی شما ۳۴ هزار فلسطینی را کشته و بیش از ۷۷ هزار نفر را مجروح کردهاید.
سناتور مستقل ایالت ورمونت آمریکا افزود: این [تظاهرات دانشجویی حامیان غزه در آمریکا] یهودستیزانه نیست؛ اگر به این نکته اشاره کنیم که بمباران شما بیش از ۲۲۱ هزار واحد مسکونی در غزه را بهطور کامل ویران و بیش از یک میلیون نفر، یعنی نیمی از جمعیت این باریکه را بیخانمان کرده است.
وی ادامه داد: این ضد یهودی نیست اگر بدانیم اسرائیل زیرساختهای غیرنظامی غزه از جمله برق، آب و فاضلاب را از بین برده، سیستم بهداشت و درمان نوار غزه را نابود کرده، ۲۶ بیمارستان را از فعالیت انداخته و بیش از ۴۰۰ کارمند خدمات درمانی را کشته است.
سناتور ارشد آمریکایی خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی «به طور غیرمنطقی جلوی ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه را گرفته و شرایطی را ایجاد کرده است که صدها هزار کودک با سوءتغذیه و قحطی مواجه هستند.»
این روزها انتشار تصاویر بازداشت اساتید مطرحی چون نوئل مکافی، رئیس دپارتمان فلسفه دانشگاه اموری در شهر آتلانتا و کارولین فولین، استاد اقتصاد دانشگاه اموری آمریکا که توسط پلیس با خشونت مورد حمله قرار میگیرد، بهطور گسترده در حال بازنشر در شبکههای اجتماعی است تا به جهان ثابت کند، شعار «آزادی عقیده» و «آزادی بیان» که برای سالها به ابزار اعمال فشار ایالات متحده علیه دیگر کشورهای جهان تبدیل شده بود، در مقام عمل تا چه اندازه پوچ و بیمعناست و امروز به خوبی بر مردم جهان آشکار شده است که ندای حقوق انسانی تنها در جهتی کاربرد دارد که منافع کاخ سفید و رژیم صهیونیستی را تأمین کند و اگر آزادی از این چهارچوب تخطی کند، ایالات متحده خود سردمدار مقابله با آن خواهد شد.
پس از این تظاهرات مستمر و البته دخالت و خشونتهای پلیس آمریکا، حلقههای حمایتی در سایر دانشگاههای جهان چون استرالیا، انگلیس، فرانسه، بلژیک، پرتغال، آلمان، سوئیس، ایرلند و کانادا در امتداد خیزش ضد صهیونیستی تشکیل شد. دانشجویان دانشگاه پیتسبورگ در انگلیس با برپایی تجمعی در حمایت از فلسطین، خواستار توقف فروش سلاح به رژیم صهیونیستی شدند، همچنین مؤسسه مطالعات سیاسی فرانسه نیز به اعتراضات دانشجویی آمریکا در حمایت از غزه پیوست و پس از آن پلیس فرانسه دانشجویانی را که همزمان با سخنرانی رئیسجمهور فرانسه در دانشگاه، تظاهراتی را در نزدیکی دانشگاه سوربن برای پایان دادن به تجاوزات اشغالگران در غزه ترتیب داده بودند، سرکوب کرد.
بسیاری از کارشناسان معتقد هستند آنچه این روزها در دانشگاههای آمریکا در حال وقوع است از زمان جنگ ویتنام تا امروز در ایالات متحده، در مورد یک موضوع خارجی، بیسابقه بوده است. ماجرا از این قرار است که در خلال سال ۱۹۷۰ میلادی، جمعی دانشجویان ایالت کنت علیه سیاستهای خارجی نیکسون، رئیسجمهور وقت ایالات متحده و اعتراض به گسترش جنگ ویتنام ۴ روز تظاهرات کردند. این ایالت ۲۱ هزار دانشجو در خود جای داده بود و سابقه زیادی در اعتراضات و تظاهرات داشت و همین موج مخالفتها بود که سبب تکدورهای شدن لیندون جانسون، سیوششمین رئیس جمهور آمریکا شده بود. در روز چهارم می اعتراضات به اوج خود رسید و در نهایت چهار نفر از دانشجویان توسط نیروهای نظامی مستقر در دانشگاه به ضرب گلوله کشته و تعداد زیادی از دانشجویان نیز مصدوم شدند. حالا با گسترش روز افزون تجمعات دانشجویان در سراسر ایالات متحده، بسیاری وقایع امروز مشابه وقایع سال ۱۹۷۰ میدانند و این تظاهرات را از عوامل اثرگذار در انتخابات آتی آمریکا عنوان میکنند، تظاهراتی که با سیاستهای سرکوبی گسترده آمریکا میتواند بایدن را به سرنوشتی مشابه جانسون دچار کند.
سرنوشت مشابه جانسون در انتظار بایدن؟
محمدمهدی عباسی در همین راستا در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: نکته مهمی که در زمینه اعتراضات کنونی در آمریکا وجود دارد این است که بعد از جنگ ویتنام تا امروز، تجمعات دانشجویی گستردهای تنها در دو یا سه مورد رخ داده است که آخرین مورد آن در رابطه با جورج فلوید بود، اما بعد از جنگ ویتنام ماجرای خارجی نداشتیم که توانسته باشد تا این حد دانشگاههای مختلف را درگیر کند و حتی تجربه جنگ عراق و افغانستان نیز این حجم از اعتراض دانشگاههایی که امروز درگیر شدهاند را به دنبال نداشت.
وی افزود: در حال حاضر حدود ۲۰ دانشگاه در تجمعات حضور دارند و ۱۳ دانشگاه که دانشگاه هاروارد نیز به آنها افزوده شده است چندین روز است که تجمع و تحصن دارند، بنابراین نباید فراموش کرد که چنین اتفاقی منحصربهفرد و بیسابقه است.
کارشناس مسائل بینالملل ادامه داد: نکته مهم دیگر این است که در زمان جنگ ویتنام تجمعات دانشجویی تبعات سیاسی گستردهای داشت و در آن زمان یکی از دلایل تکدورهای شدن لیندون جانسون، اعتراضات دانشجویی به دلیل جنگ ویتنام بود، تجربهای که میتواند برای بایدن نیز در انتخابات آتی آمریکا تکرار شود.
تصویب بسته حمایتی کنگره آمریکا و جرقه موج جدید اعتراضات دانشجویی
عباسی درباره علت اوج گرفتن این اعتراضات گفت: اولین دلیل این اتفاق گسترش جنایات رژیم صهیونیستی است، چراکه هرچه جلوتر رفتیم این جنایات و تلفات انسانی افزایش پیدا کرد و نسل جدید آمریکا شاهد این کشتار بود و علت دوم نیز بسته مالی بود که کنگره آمریکا اخیراً با همکاری دو حزب جمهوریخواه و دموکرات در حمایت از اسرائیل تصویب کرد و این اقدام نیز افکار عمومی را بیش از پیش برانگیخت که پای کار بیایند و اعتراض کنند.
وی تصریح کرد: امروز یکی از حرفهای اصلی جنبشهای دانشجویی این است که میگویند ایالات متحده در جنایتهای رژیم صهیونیستی شریک است و به این مسئله معترض بودند و حتی طیف ترقیخواه حزب دموکرات در انتخابات مقدماتی در میشیگان و ویسکانسین رأی اعتراضی دادند تا اعتراض خود را به سیاستهای بایدن در جنگ غزه اعلام کنند، اما با وجود تمام این اعتراضات، کنگره بسته حمایتی از اسرائیل را تصویب کرد و همین امر بیش از پیش خشم جنبشهای دانشجویی، جریانات چپ، مسلمان و معترضان به سیاستهای خارجی ایالات متحده را برانگیخت.
آزادی بیان به سبک آمریکایی
کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه متمم اول قانون اساسی ایالات متحده بهصراحت اشاره کرده است که حق آزادی بیان وجود دارد، گفت: بنابراین قانونی در سطح قانون اساسی که بتوان به واسطه آن با این تجمعات مقابله کرد وجود ندارد، اما در سطح ایالتی قوانینی وجود داشته است که اگر دانشگاهها یا فلان گروههای دانشجویی از واژههای خاصی استفاده کنند، ممنوع است و حتی برههای در برخی مناطق آمریکا شعار معروف از بحر تا نهر را ممنوع اعلام کردند، اما هرگز برخورد در سطحی که امروز پلیس با دانشجویان و حتی اساتید دانشگاهها انجام میدهد، وجود نداشت و این خلاف چیزی است که آمریکا سالها شعار داده بود و حتی بابت آن کشورهای مختلف را محکوم کرده بود.
عباسی تاکید کرد: در یکی دو هفته گذشته تقریباً تمام خبرنگاران مستقل این کنایه را به دولت آمریکا میزدند که اگر این اتفاق در کشوری مثل چین، روسیه یا ایران رخ میداد واکنش دولت آمریکا چه بود؟ بهطور قطع بیانیه میداد، محکوم میکرد، وزارت خارجه آمریکا پیام میداد و حتی شاید ماجرا را به شورای امنیت میکشاند، اما امروز شاهدیم که دانشجوها را با خشونت تمام دستگیر میکنند و حتی دختر یکی از نمایندگان کنگره آمریکا در مینسوتا دستگیر میشود و این یعنی آمریکا شعارهای خود را نقض میکند.
وی افزود: ممکن است در این بین شعارهای محدودی در حمایت از حماس که به زعم آنها گروه تروریستی است، داده شود، اما به بهانه همان یک نفر کل جنبش دانشجویی را سرکوب میکنند.
نسل زِد آمریکا را متحول میکند؟
کارشناس مسائل بینالملل در خصوص پیامدهای این موج اظهار کرد: یکی از مهمترین اتفاقاتی که در جامعه آمریکا در حال وقوع است موضوع بیداری نسل زد و نسل جوان در آمریکا است، این مقوله بسیار مهم است و حتی استفن والتز، استاد روابط بینالملل دانشگاه هاروارد در مصاحبه جدید خود اشاره کرد که زمانی که کتاب لابی صهیونیسم در آمریکا را همراه با مرشهایمر مینوشت هرگز این میزان بیداری در مورد این موضوع وجود نداشت، اما امروز نسل جدید کاملاً با این مسئله آشنا شده است و نسبت به نسلهای قبلی آمریکا، تصویر دیگری از اسرائیل دارد.
عباسی ادامه داد: این یعنی نسل جدید بیدار شده است و این جنبشها موجب میشود به مرور جوانهای بیشتری به این ماجرا بپیوند، همانطور که دیدیم این ماجرا ابتدا با دانشگاه کلمبیا آغاز شد و در روزهای گذشته دانشگاه هاروارد نیز اضافه شد و به نظر میرسد بیش از اینها گسترش پیدا خواهد کرد، بنابراین این بیداری نسل جوان نسبت به اسرائیل و بهطور کلی نسبت به سیاست خارجی آمریکا روزبهروز بیشتر میشود.
وی در انتها بیان کرد: پیامد دیگر این موج، تأثیر در انتخابات آمریکا است و آبان ماه بسیار مهمی در پیش است که مقولههای مهم اقتصادی و بحران مرزی نیز در آن اثرگذار است، اما عامل بسیار جدی که میتواند موجب تکدورهای شدن بایدن شود، موضوع سیاست خارجی و عملکرد وی در جنگ غزه است که علائم آن نیز وجود دارد و ممکن است بایدن به دلیل همین سیاستها، همچون لیندون جانسون تکدورهای شود.
بسیاری از کارشناسان معتقد هستند آنچه این روزها در دانشگاههای آمریکا در حال وقوع است از زمان جنگ ویتنام تا به امروز در ایالات متحده، در مورد یک موضوع خارجی، بیسابقه بوده است. ماجرا از این قرار است که در سال ۱۹۷۰ میلادی، جمعی دانشجویان ایالت کنت علیه سیاستهای خارجی نیکسون، رئیسجمهور وقت ایالات متحده و اعتراض به گسترش جنگ ویتنام، چهار روز تظاهرات کردند. این ایالت ۲۱ هزار دانشجو در خود جای داده بود و سابقه زیادی در اعتراضات و تظاهرات داشت و همین موج مخالفتها بود که سبب تکدورهای شدن لیندون جانسون، سیوششمین رئیسجمهور آمریکا شده بود.
روز چهارم می اعتراضات به اوج خود رسید و در نهایت چهار نفر از دانشجویان توسط نیروهای نظامی مستقر در دانشگاه به ضرب گلوله کشته و تعداد زیادی از دانشجویان نیز مصدوم شدند. حالا با گسترش روزافزون تجمعات دانشجویان در سراسر ایالات متحده، بسیاری وقایع امروز مشابه وقایع سال ۱۹۷۰ میدانند و این تظاهرات را از عوامل اثرگذار در انتخابات آتی آمریکا عنوان میکنند، تظاهراتی که با سیاستهای سرکوبی گسترده آمریکا میتواند بایدن را به سرنوشتی مشابه جانسون دچار کند.
نظر شما