به گزارش خبرگزاری ایمنا، آیتالله سیدابراهیم رئیسی روز گذشته در دومین مقصد از سفر به کشورهای غرب و جنوب آسیا، به دعوت رئیسجمهور سریلانکا وارد این کشور شد. این اولین سفر رئیسجمهور ایران به سریلانکا از سال ۱۳۸۷ است.
رئیسجمهور کشورمان در بدو ورود مورد استقبال رسمی نخستوزیر سریلانکا قرار گرفت و در نخستین گام این سفر، ابَرپروژه سد و نیروگاه «اومااویا» که به همت متخصصان ایرانی ساخته شده است، با حضور آیتالله رئیسی به صورت رسمی افتتاح شد؛ پروژههایی که یکی از بزرگترین طرحهای صادرات خدمات فنی-مهندسی ایران شناخته میشوند.
ایران در گذشته در پروژههای دفاعی با سریلانکا همکاری کرده و در حال حاضر نیز در صدور خدمات فنی و مهندسی (پروژه انتقال آب و تولید برق) به سریلانکا کمک میکند. صادرات خدمات فنی-مهندسی ایران و اجرای چنین پروژه عظیمی که ۵۰۰ میلیون دلار هزینه داشته است، در شرایطی صورت گرفت که آمریکا و غرب، مدعی تحریم اقتصاد ایران هستند.
ابر پروژه «اومااویا» شامل دو سد به نامهای «دایرابا» و «پوهولپولا»، نیروگاه آبی ۱۲۰ مگاواتی زیرزمینی، ۲۸ کیلومتر تونلهای انتقال آب و دسترسی، سه شفت عمودی در مجموع به طول ۸۵۰ متر و ۲۳ کیلومتر خط انتقال برق است؛ پروژهای که فرایند ساخت، نظارت و مشاوره آن کاملاً از سوی شرکت ایرانی انجام شده و هزینه ساخت آن به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار از سوی دولت سریلانکا تأمین شده است.
آیتالله رئیسی در این مراسم، بهرهبرداری از این ابر پروژه به عنوان یکی از بزرگترین طرحهای صدور خدمات فنی- مهندسی ایرانی را نماد همبستگی، پیوند، تقویت دوستی و مایه افتخار دو ملت دانست و گفت: بهرهبرداری از این سد، نیروگاه و تونل انتقال آب، نماد تحقق اراده دو کشور و دو ملتی است که میخواهند با اتکا به توان بومی، رفاه و آسایش خود را فراهم کنند.
آیتالله رئیسی افزود: امروز جمهوری اسلامی ایران با اتکا به توانمندیهای فنی و مهندسی بومی در حال اجرای طرحهای بزرگ آب و برق در بیش از ۲۰ کشور جهان است.
رئیسجمهور سریلانکا هم در سخنانی با قدردانی از همکاری و تلاش پیمانکاران و همکاری دولت ایران در اجرای این پروژه اظهار کرد: بدون تکنولوژی و فناوری ایرانی، اجرای این پروژه برای ما ممکن نبود؛ شما توانستید برای آینده سریلانکا کار بزرگی انجام دهید. «رانیل ویکرمسینگه» با بیان اینکه مهارتهای فناورانه ایرانی امروز در دنیای مدرن شناخته شده است، تصریح کرد: شما نمونه کشوری هستید که با خوداتکایی توانستید به پیشرفت در حوزههای مختلف برسید.
مقامات عالی ایران و سریلانکا پس از برگزاری نشست مشترک هیئتهای عالیرتبه دو کشور، پنج سند همکاری در حوزههای مختلف امضا کردند. «همکاریهای فرهنگی، علمی، فنی، رسانههای گروهی و ورزش و جوانان»، «همکاری میان کتابخانههای ملی دو کشور»، «همکاری اتاق تعاون ایران و شورای ملی تعاون سریلانکا»، «همکاریهای رسانهای و جهانگردی بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران و وزارت رسانه، جهانگردی و هواپیمایی سریلانکا» و «همکاری در زمینه صنعت فیلم بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران و شرکت ملی فیلم سریلانکا» اسنادی است که از سوی مقامات دو کشور و با حضور آیتالله رئیسی و رانیل ویکرماسینگه امضا شد.
لازم به ذکر است که اقتصاد سریلانکا بهطور عمده بر بخشهای کشاورزی، خدمات و صنایع سبک استوار است. چای، پوشاک، کائوچو، محصولات حاصل از نارگیل، سنگهای قیمتی و جواهرآلات از اقلام عمده صادراتی این کشور به شمار میآید. واردات عمده سریلانکا شامل نفت، کالاهای مصرفی، تجهیزات و ماشینآلات صنعتی، مواد غذایی و خودرو میشود.
این کشور، اقتصادی ترکیبی را داراست که در آن بخش خصوصی و دولتی در فرآیند تولید نقش دارند.
یکی از صنایع در حال رشد و توسعه در این کشور صنعت گردشگری است. درآمد این کشور از محل گردشگری در سال ۲۰۲۳ بیش از ۲ میلیارد دلار بود که در مقایسه با سال قبل افزایش قابل توجه و تقریباً دو برابری را تجربه کرده بود.
سریلانکا با پیش بینی افزایش گردشگران ایرانی در این کشور، مجوز پروازهای ماهانایر بین دو کشور را صادر کرده است.
در سال ۲۰۲۲، ایران در بین کشورهایی که بیشترین ورود گردشگر بینالمللی به سریلانکا را داشتند، رتبه ۲۷ را به خود اختصاص داد و رشد قابل توجهی را نسبت به سال ۲۰۲۱ تجربه کرد. تا ژوئن ۲۰۲۳، سریلانکا پذیرای ۵۹۷۳ گردشگر ایرانی بود.
روابط دیپلماتیک بین ایران و سریلانکا از سال ۱۹۶۱ از طریق سفارت این کشور در اسلامآباد پاکستان شروع شد تا اینکه در سال ۱۹۹۰ سفارت سریلانکا در تهران افتتاح شد. تهران نمایندگی خود را در سال ۱۹۷۵ در کلمبو باز کرد.
سریلانکا و ایران در سازمان ملل متحد و آژانسهای وابسته به آن همکاری نزدیکی داشتهاند و در مورد موضوعات مورد علاقه مشترک حمایت متقابل ارائه کردهاند.
هر دو کشور اعضای سازمانهای بینالمللی و منطقهای از جمله مجمع گفتوگوی همکاری آسیا (ACD)، جنبش عدم تعهد (NAM) و اتحادیه همکاریهای منطقهای حاشیه اقیانوس هند (IORA) هستند.
نظر شما