آئین‌های سنتی و مذهبی در شهرستان آران‌وبیدگل + فیلم

شهرستان آران و بیدگل در استان اصفهان یکی از مناطقی است که مردم آن رسوم متفاوتی برای برگزاری آیین‌های سنتی و مذهبی دارند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، آئین‌های سنتی هر دیار نشانگر فرهنگ غنی و اهتمام ویژه به پیشینه آن شهر و دیار محسوب می‌شود. آداب و رسوم هر منطقه ریشه در فرهنگ غنی و تمدن چند هزار ساله آن منطقه دارد که با استمرار تبدیل به جزئی از فرهنگ آن منطقه می‌شود.

ایران کشوری با غنای فرهنگی زیاد است، اگرچه آئین‌ها در بعضی مناطق در گذر زمان کم‌رنگ یا بی‌رنگ شده است، اما پرداختن به بعضی رسوم جزئی از فرهنگ یک دیار شده است و پس از گذشت سال‌ها هنوز زنده است.

شهرستان آران و بیدگل با قدمتی بسیار و پیشینه فرهنگی کهن و تأثیرگذار از رسوم جالب توجه و خرده فرهنگ‌های گوناگونی برخوردار است که این رسوم به دو دسته کلی آئین‌های ملی و رسوم محلی تقسیم می‌شود.

فرهنگ نذری دادن برای ائمه اطهار و حاجت گرفتن یکی از این آئین‌های مذهبی سنتی است که در شهرستان آران و بیدگل رواج دارد. مردم آران و بیدگل با مراسم نذری که ریشه در باورهای اعتقادی آن‌ها دارد حاجت‌های خود را از خداوند طلب می‌کنند و بنا بر مذهب، آئین و اعتقاد خود برای دفع بلا و برآورده شدن نیازها به نذر توسل می‌جویند.

آئین‌های غنی سنتی و مذهبی در شهرستان آران‌وبیدگل + فیلم

آئین‌ها برگرفته از فرهنگ هر منطقه شکل می‌گیرد

علی‌اکبر رضایی، فرماندار شهرستان آران و بیدگل در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: انسان‌های این دیار بسته به فرهنگ دیرینه خود و ولایتمدار مدار بودن، برای رهایی از پلیدی و ناپاکی به نیروهای مقدس و پاک روی می‌آورند و فرهنگ نذر در میان آن‌ها بر اساس این باور کهن شکل گرفته است.

وی با بیان اینکه آئین‌ها برگرفته از فرهنگ هر منطقه شکل می‌گیرد، افزود: با وجود اینکه سنت نذر چنانچه ذکر شد، در میان پیروان تمام ادیان رواج دارد و به اشکال مختلف انجام می‌گیرد، ازاین‌رو شاهد رسم نذری میان آن‌ها هستیم به‌ویژه در ماه‌های محرم و رمضان که در گوشه و کنار این شهرستان، خوردنی‌ها و آشامیدنی‌های زیادی به نیت نذری یافت می‌شود.

فرماندار شهرستان آران و بیدگل اضافه کرد: قدمت نذری دادن ایرانی‌ها به پیش از ظهور اسلام، زمان حکومت ساسانی و برگزاری آئین‌های دین زرتشتی بازمی‌گردد.

رضایی تصریح کرد: پیشینه سنت نذری دادن ایرانی‌ها از دیرباز در این دیار رایج بوده است و مردم با طبخ و پخش خوراکی به استقبال مراسم و اعیاد مذهبی خود می‌رفتند؛ سنتی که همچنان در میان مردمان آران و بیدگل رواج دارد.

وی آئین شمع‌گردانی را یکی از رسوم نذری عنوان و اضافه کرد: مردم این دیار با نذر شمع برای زیارت امامزادگان حاجت خود را از خداوند طلب می‌کنند.

فرماندار شهرستان آران و بیدگل با اشاره به اینکه آئین روشن کردن شمع در همه ادیان و مذاهب مختلفی وجود دارد، خاطرنشان کرد: مردم آران و بیدگل به نوعی در قدیم با فانوس و حالا با شمع، یادآور شام تاریک و بدون روشنایی فرزندان اهل بیت (ع) هستند که به نوعی همدردی تبدیل شده است.

آئین‌های غنی سنتی و مذهبی در شهرستان آران‌وبیدگل + فیلم

شمع‌گردانی با هدف همدردی با سوگواران

محمد جواد عبدلی، رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع‌دستی و گردشگری کاشان نیز در این خصوص اظهار کرد: فلسفه روشن کردن شمع در شب عاشورا و دیگر مناسبت‌های مذهبی آئین روشن کردن شمع یادآور لحظاتی است که حضرت زینب (ص) در تاریکی به راه افتاد تا اطفال و خانواده مانده امام حسین (ع) را پیدا کند.

وی افزود: نور شمع عرض ارادت و همدردی با حضرت زینب کبری (ص) است، روشن کردن شمع شام غریبان یاد آورد شمع وجود امام حسین (ع) در هدایت خلق است.

آئین شمع‌گردانی و خطبه‌خوانی در حرم مطهر حضرت هلال بن علی (ع)

روح الله قربانی، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان اظهار کرد: همه ساله همزمان با آخرین شب جمعه ماه مبارک رمضان و مصادف با سالروز رحلت اولین مهاجر فاطمی در ایران، حضرت محمد هلال بن‌علی (ع)، آئین خطبه خوانی و شمع گردانی خدام این آستان مقدس در حرم مطهر آن حضرت در آران و بیدگل برگزار می‌شود.

وی اضافه کرد: در این آئین معنوی خُدام این آستان مقدس با لاله‌های شمع روشن و زمزمه‌ی مولا هلال بن علی (ع) به سمت ضریح مطهر حرکت می‌کنند و با مرثیه‌سرایی و روضه خوانی در رثای حضرت محمد هلال بن علی (ع)، ارادت خالصانه خود را به این امامزاده عظیم الشان نشان دادند.

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشان تاکید کرد: آئین حزن‌انگیز خطبه‌خوانی و شمع‌گردانی همه ساله در شب رحلت حضرت محمد هلال بن علی (ع) در نجف ایران برگزار می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: مرقد مطهر حضرت محمد هلال بن علی (ع) در شهرستان آران و بیدگل در شمالی‌ترین نقطه استان اصفهان واقع است، این امامزاده که فرزند بلا فصل امان علی (ع) است به مدت سه سال در آران و بیدگل بودند و در این مکان به عبادت و ارشاد شیعیان اشتغال داشتند و سرانجام در این شهر وفات کردند.

کد خبر 742376

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.