به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، با آغاز فصل بهار و زنده شدن طبیعت، رویش و سرسبزی گیاهان و درختان روحی تازه در کالبد طبیعت میدمد و انسان با تماشای تغییر در چهره طبیعت دچار نشاط مضاعف میشود.
استان کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن طبیعت چهارفصل، خاستگاه بیش از دو هزار گونه گیاهی است و در فصل بهار طبیعت این استان شاهد رخنمایی انواع گیاهان دارویی و غیردارویی است.
با شروع فصل بهار گرچه تحول در عرصه طبیعت نوید تغییر فصل و گذر از زمستان سرد دارد، اما صدای به هم ساییده شدن دندان طمع سودجویان لرزه بر اندام طبیعت تازه جانگرفته میاندازد، سودجویانی که جز پر شدن جیب خود به چیز دیگری نمیاندیشند و بلای جان گونههای گیاهی دارویی در پهنه رشته کوههای زاگرس هستند.
اگر در ماههای اسفند، فروردین و اردیبهشت به کهگیلویه و بویراحمد بهویژه مناطق سردسیر و شهر یاسوج گذری داشته باشیم، افرادی را مشاهده میکنیم که کنار جادهها یا در خیابانهای شهر مشغول فروش گیاهان کوهی هستند.
تبدیل خیابان سینمای یاسوج به بازار عرضه گیاهان کوهی
خیابان سینمای شهر یاسوج که روزگاری با وجود سینما در آن اشاعه فرهنگ میشد، امروزه جایگاه فروش غیرقانونی و بازار سیاه گیاهان کوهی و دارویی است و تبلیغ فرهنگ جای خود را به یک ضدفرهنگ نگرانکننده داده است.
فروش انواع گیاهان دارویی و کوهی نظیر تره، بُنسرخ، سیر، موسیر، قارچ، کنگر، کرفس، بیلهر، ریواس، بنه، کلخنگ و آویشن بین برخی از مردم کهگیلویه و بویراحمد عادی شده است و هرچه زمان میگذرد کمبود برخی از این گیاهان در بستر طبیعت کهگیلویه و بویراحمد بیشتر لمس میشود.
نبود مدیریت صحیح و عزم جدی جهت برخورد با افراد خاطی موجب شده است تا ریشهکنی و فروش گیاهان دارویی نهتنها به راحتی صورت بپذیرد، بلکه به یک موضوع قابل هضم و پیش پا افتاده برای مردم تبدیل شود.
سود بالا، ناچاری فروشنده و وَلع خریدار مؤثر در ریشهکنی گیاهان کوهی
یکی از فروشندگان گیاهان دارویی و کوهی که مردم سالها وی را مشغول به این کار در شهر یاسوج میبینند و میشناسند، میگوید: برخی افراد هستند که این گیاهان را از کوه تهیه میکنند و به بازار میآورند و ما بهصورت عمده از آنها خرید میکنیم.
وی علت روی آوردنش به این شغل را ناچاری و مخارج بالای زندگی میداند و میگوید که سود خوبی در این کار وجود دارد.
یکی دیگر از فروشندگان گیاهان دارویی و کوهی در شهر یاسوج نیز میگوید: کارگر روزمزد هستم و هر سال با شروع فصل بهار به جمعآوری گیاهان دارویی و کوهی نظیر بیلهر، کنگر، قارچ، تره، بُنسرخ و موسیر روی میآورم و آنها را در شهر برای فروش عرضه میکنم.
به گفته وی سود فروش دو کیلو قارچ مساوی با دستمزد هشت ساعت کارگری است.
فروشنده دیگری که از ته دل ناراحت ریشهکنی گیاهان کوهی است، میگوید: این گیاهان هم روزی تمام میشوند، پیشتر اینطور نبود و تهیه گیاهان به دلیل وفور زحمت زیادی نداشت، اما امروز به سختی و با پذیرش خطرات بسیار برخی از این گیاهان تهیه میشوند.
نهتنها فروشندگان گیاهان دارویی که خریداران این گیاهان نیز وَلع خاصی برای خرید این گیاهان دارند و همین امر موجب شده است که سودجویان برای غارت این گیاهان بیشتر تحریک شوند.
سعید جاویدبخت، مدیرکل منابعطبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد میگوید: مقابله با متعرضان به منابع طبیعی و گیاهان مرتعی به صورت جدیتر در دستور کار است.
وی با اشاره به وضعیت خاص منابع طبیعی در استان بهعنوان دارنده سرانه نخست جنگل در کشور، وجود حدود ۸۷ درصد مساحت استان در عرصههای ملی و رویش ۲۱۰۰ گونه گیاهی و ۴۵۰ گونه گیاه دارویی در استان میافزاید: عرصههای سختگذر، زمینه را برای فعالیت سودجویان به وجود آورده است.
کاشت گیاهان دارویی توسط انجمنهای مردمی
جاویدبخت تصریح میکند: سال گذشته ۶۵ هزار بوته کرفس در منطقه دیمشوک با مشارکت شهروندان طبیعتدوست در عرصههای منابع طبیعی کشت شد و برنامههای کاشت آنغوزه، باریجه و دیگر گیاهان مرتعی نیز در حال اجرا است.
وی با اشاره به جریمههای ریشهکنی گیاهان کوهی میگوید: جریمه ریشهکنی هر بوته بر اساس قانون یک میلیون و ۲۰۰ هزار ریال است و سال گذشته حدود ۱۰ تن انواع بوته گیاهی دارویی از سودجویان در استان کشف و امحا شد و سال جاری نیز تاکنون دو تن دیگر از این گونههای ارزشمند کشف و امحا شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد بر لزوم فرهنگسازی بهخصوص از طریق صداوسیما، رسانههای ارتباطجمعی، تشکلهای مردمنهاد همچنین همکاری سایر دستگاهها در مقابله با بوتهکنی و فروش گیاهان مرتعی تاکید میکند.
فرهنگسازی و برخورد قاطع با خاطیان در ریشهکنی و فروش گیاهان دارویی
حامد رهبر، معاون دادستان مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد با تاکید بر لزوم حفظ طبیعت و پیشگیری از تخریب آن میگوید: دستگاههای اجرایی باید با بوتهکنی و فروش گیاهان دارویی مقابله و اقدام کنند و ایجاد تورهای ایست و بازرسی، تشکیل پرونده و برخورد قضائی، نصب بنر و تابلو با هدف آگاهیبخشی و یادآوری از مهمترین راهکارها جهت مقابله با ریشهکنی گیاهان مرتعی در استان است.
کیوان آشنا، شهردار یاسوج نیز میگوید: برنامهریزی برای انجام فعالیتهای آگاهیبخشی، نصب بنر و تابلو در سطح شهر با هدف فرهنگسازی از طرف شهرداری در دستور کار است.
وی از برخورد قانونی با فروشندگان گیاهان کوهی که در سطح شهر یاسوج سد معبر کردند، خبر میدهد و میگوید: برخی افراد با بساط کردن فروش گیاهان کوهی در معابر شهری موجب ایجاد مزاحمت و زشت شدن چهره شهر میشوند که با این افراد برخورد قانونی میشود.
نظر شما