پوریا عادلی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا نقش ماماها در تشخیص زودرس سرطان پستان اظهار کرد: ماماها با تشخیص زودهنگام این سرطان میتوانند در افزایش میزان بهبودی بیماران و کاهش هزینههای مالی تحمیل شده بر اقتصاد سلامت جامعه مؤثر باشند.
وی افزود: سرطان سینه اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، مراحلی که به عنوان مراحل صفر یا مراحل استیج یک شناخته میشود و بیمار با یک رادیوتراپی ساده و هورمونتراپی یا حتی بدون نیاز به شیمیدرمانی قابل درمان است.
متخصص رادیوآنکولوژی تصریح کرد: در صورت تشخیص ندادن در این مراحل، درمانهای سنگین شیمیدرمانی هم از نظر عوارض هم هزینههای درمان اضافه میشود و طول عمر پنجساله در استیج یک، ۱۰۰ درصد است، اما این میزان در استیج چهار که متاستاتیک میشود ۲۰ درصد است.
اهمیت هورموندرمانی در درمان سرطان پستان
وی با تاکید بر اینکه توسط تیم درمان برای برخی از بیماران به دلیل مسائل خاص تصمیم اول انجام شیمیدرمانی و پس از آن جراحی در نظر گرفته میشود، گفت: یکی از باورهای نادرست در مورد سرطان سینه این است که شیمیدرمانی زودرس موجب پخش شدن بیماری در بدن میشود، این در حالی است که این روند درمانی مانع پخش سرطان سینه در بدن بیماران خواهد شد و اگر معدود بیمارانی باشند که با شیمیدرمانی بیماری در بدن آنها پخش شود، جراحی نیز برای آنها فایده ندارد و تنها یک جراحی بیهوده است.
عادلی با اشاره به اهمیت هورموندرمانی در درمان سرطان سینه اظهار کرد: نقش هورموندرمانی به عنوان یکی از درمانهای سیستمیک در بسیاری از سرطانها مانند پروستات، سینه و بعضی سرطانهای زنان روز به روز در حال افزایش است و در مورد سرطان سینه نیز در بعضی موارد بعد از جراحی و شیمیدرمانی برای جلوگیری از بازگشت بیماری از هورموندرمانی استفاده میشود.
عضو هیئت مدیره انجمن علمی سرطانهای زنان ایران گفت: به دلیل عوارض شیمیدرمانی و اینکه هورموندرمانی میتواند تا مدتی بیماری را کنترل کند، بسیاری از بیماران سرطان سینه متاستاتیک تحت درمان هورموندرمانی قرار میگیرند و شیمیدرمانی برای خطوط بعدی درمان نگه داشته میشود.
وی با بیان اینکه شیمیدرمانی یکی از درمانهایی است که احتمال دارد بیماران را نگران کند، افزود: ممکن است عوارضی، مانند خستگی، تهوع، استفراغ، بیاشتهایی و کاهش بعضی از ردههای سلولهای خونی در طول درمان وجود داشته باشد که با داروهای موجود این عوارض کنترل میشود و برای بیمار آزاردهنده نیست.
متخصص رادیوآنکولوژی خاطرنشان کرد: در طول درمان بیماران مبتلا به سرطان یکی از عوارض حادی که ایجاد میشود، ریزش مو است، چرا که داروهای شیمیدرمانی که در درمان سرطان سینه استفاده میشود، از نظر فیزیولوژیک میل دارد که در جاهای گرمتر بدن تجمع کند و این اتفاق سبب ریزش مو میشود، این روند به این معنا نیست که بیماری این افراد نسبت به بیمارانی که ریزش مو ندارند شدیدتر است، همچنین یکی از راههای کمککننده، استفاده از کلاه سرد شیمیدرمانی است که دمای سر را پایینتر میآورد و مانع جذب داروهای شیمیدرمانی در پوست سر میشود.
طب سنتی در درمان سرطانها نقشی ندارد
وی تصریح کرد: عارضه دیگری که در طولانیمدت ممکن است بیماران مبتلا به سرطان را اذیت کند مشکلات نازایی و گزگز شدن دست و پا است که با توجه به ژنتیک بیمار و سایر بیماریهای همراه زمان ماندگاری و شدت آن میتواند متفاوت باشد. اگر شیمیدرمانی بر اساس گایدلاینهای موجود برای بیمار لازم باشد، نباید به دلیل داشتن این عوارض از آن صرفنظر کرد.
عادلی در خصوص کارایی طب سنتی در درمان سرطانها عنوان کرد: لازم است به یاد داشته باشیم که طبق نظر متخصصان همین رشته در دانشگاهها، طب سنتی در درمان سرطان سینه نقشی ندارد و به باور خود اساتید این رشته در نهایت استفاده از طب سنتی تنها و تنها شاید بتواند به کنترل بعضی از عوارض کمک کند و نقشی در درمان ندارد.
نظر شما