از آقازاده‌های ایرانی تا شاعر هندوستانی / اینجا سال به وقت فرهنگ و ادب تحویل شد

نوبت به نیمه ماه رمضان و دیداری رسید که نه‌تنها برای مدعوین، بلکه برای تک‌تک هنردوستان این مملکت ارزشمند است، دیداری دیرینه که سال‌های سال در نیمه ماه مبارک برقرار است و باید نشست و درباره ثانیه به ثانیه آنچه که در این دیدار گذشته و بیان شده نوشت.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، نوبت به نیمه ماه رمضان و دیداری رسید که نه‌تنها برای مدعوین، بلکه برای تک تک هنردوستان این مملکت ارزشمند است، دیداری دیرینه که سال‌های سال در نیمه ماه مبارک برقرار است و نه تنها از دید من خبرنگار، که به دید بسیاری می‌توان جذاب‌ترین سوژه‌ها را از آن درآورد.

از حوالی ساعت ۲٠ عکس و فیلم‌ها، یکی‌یکی منتشر می‌شود و همه ما، از طریق این تلفن همراه‌ها، سهمی در این دیدار متفاوت داریم، سهمی حتی به اندازه شنیدن و لذت بردن؛ فیلم‌ها یک به یک می‌آید و این تنوع در موضوعات و شاعران تحسین برانگیز است؛ از ندیم سرسوی از هندوستان که این‌طور می‌خواند:

آرزوی وصل یار از هجر بیزارم نکرد
آتشم من، باد و آب و خاک گلزارم نکرد
آب حیوان نیز بر من هیچ تأثیری نداشت
خضر هم از خواب مرگ‌آلود بیدارم نکرد
سرخوشم از لذت تکرار ذکر یا حبیب!
روح عیارم، اسیر دام اغیارم نکرد

تا شعرخوانی طنز سعید سلیمان‌پور در وصف آقازاده‌ها:

ای نوزده ساله قره العین
ای گنده شده به طرفه العین
ای صورت و سیرت تو مطلوب
به به به به به به به این ژن خوب
این دشت و دمن چو تنگت آمد
عزمی به سوی فرنگت آمد
اکنون سبز است جایت آری
چون کارت اقامتی که داری
دل سوخت از این مشقت تو
ای من به فدای غربت تو

و در ادامه شعرخوانی ندا نوروزی و توصیف رهبر انقلاب از چنین اشعاری:

با غم روزگار سر می‌کرد
پدرم مثل کوه محکم بود
زندگی را برای ما می‌خواست
سهمش از روزگار خوش کم بود

رهبر انقلاب: مهم این است که در شعرهای خانم‌ها که گاهی نگاه می‌کنم، شعرهای خانوادگی زیاد است. خانم‌هایی که برای همسرشان شعر گفتند، برای پدرشان شعر گفتند، برای فرزندشان شعر گفتند، برای برادر شهیدشان شعر گفتند، این خیلی رایج شده. بسیار کار خوبی است.

غزه و مردم مظلوم آن نیز از این دیدار بی‌بهره نبودند و علی سلیمیان در این باره این‌طور خواند:

اگر مکر خدا مکر است خواهی دید ای شیطان!
یهودا می‌شود مصلوب و عیسی زنده می‌ماند
فرو می‌پاشد آری هیبت پوشالی صهیون
کماکان غیرت طوفان الاقصی زنده می‌ماند
شهادت را نمی‌فهمند کورند و نمی‌بینند
فلسطین دم به دم می‌میرد اما زنده می‌ماند
به قعر گور خواهد برد ابلیس آرزویش را
بر اوج قله‌ها «انا فتحنا» زنده می‌ماند

و رهبر انقلاب نیز بیان کردند: باید یک نهضتی برای ترجمه انجام بگیرد. اگر همین غزل در غزه ترجمه شود یک غوغایی بر پا خواهد کرد. این لحن و بیان و احساس منتقل شود. آن مردم و مبارزان به این طور قوت قلب دادن‌ها احتیاج دارند.

همه ساله حضور شاعران جوان نیز در این دیدار از نقاط امیدآفرین ادبیات کشور است و حامد طونی از شاعران جوان کشورمان در محضر رهبر انقلاب این‌طور خواند:

بی‌خواب پی هم‌نفسی می‌گردد
بی‌تاب پی دادرسی می‌گردد
انگار که هر شب آسمان ماه به دست
تا صبح به دنبال کسی می‌گردد

در کنار این شعرخوانی‌ها، از دیگر نقاط قابل توجه این دیدار، سلام‌های متفاوتی بود که توسط حامد عسکری به محضر رهبر انقلاب رسیده شد و جالب‌تر از آن پاسخ ایشان به این سلام‌ها بود:

و در میان این شعرخوانی‌ها، نوبت به شعری رسید که هزاران بار گوش دادن آن هم کم است و حالا نوبت آن است که شاگردان از کلام استاد بهره‌ای ببرند:

هرچند این دیدار، دیدار شاعران با رهبر انقلاب است اما رهبر معظم انقلاب با دقت و ظریف‌بینی همیشگی خود دیگر اهالی فرهنگ و هنر را نیز از این دیدار سراسر خیر بی‌بهره نگذاشتند؛ از نقش رسانه‌ها در میدان نبرد کنونی که خود رزقی برای شروع سال بود: «یکی اینکه شعر «رسانه» است. امروز در دنیا چالش‌ها و درگیری‌ها چالش‌های رسانه‌ای است. بیش از آنچه موشک و پهپاد و هواپیما و ابزارهای جنگی و مانند این‌ها تأثیر بگذارند در عقب راندن دشمن، رسانه‌ها هستند که تأثیر می‌گذارند و دل‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند، ذهن‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهند. جنگ، جنگ رسانه‌ای است؛ هر کس رسانه‌ی قوی‌تر داشته باشد، در اهدافی که دارد هر هدفی موفّق‌تر خواهد بود.»

این دیدار، دیدار شاعران بود اما در نقطه به نقطه آن، توجه رهبر انقلاب به فرهنگ و هنر ایرانی به چشم می‌خورد؛ از تک‌تک جملاتی که میان حاضران رد و بدل می‌شود تا قاب عکسی که هنر دست رضا بدرالسماء نگارگر اصفهانی است:

از آقازاده‌های ایرانی تا شاعر هندوستانی / اینجا سال به وقت فرهنگ و ادب تحویل شد

از آقازاده‌های ایرانی تا شاعر هندوستانی / اینجا سال به وقت فرهنگ و ادب تحویل شد

باید نشست و درباره ثانیه به ثانیه آنچه که در این دیدار گذشته و بیان شده نوشت، دیداری که به نوعی سال تحویل شاعران و اهالی فرهنگ و ادب کشور به حساب می‌آید و خود را برای رسیدن به قله در مسیر فرهنگ کشور آماده می‌کنند.

کد خبر 739254

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.