به گزارش خبرگزاری ایمنا، شروع رویایی سال ۱۴۰۲ برای تیم فوتبال پرسپولیس تهران با چندین پیروزی متوالی و جبران اختلاف امتیاز با رقبا و در نهایت قهرمانی در فصل بیستودوم رقابتهای لیگ برتر فوتبال باشگاههای ایران و در کنار آن قهرمانی در مسابقات جامحذفی، بهترین روزهای سال را برای سرخهای پایتخت رقم زد و این تیم توانست برای سومینبار در تاریخ خود دبل کند. سالی که میتوان حذف از مرحله گروهی مسابقات لیگقهرمانان آسیا در فصل ۲۰۲۴-۲۰۲۳ را به عنوان اتفاقی تلخ و در ادامه جدایی یحیی گلمحمدی از نیمکت قرمزپوشان را شوکهکننده تلقی کرد.
پرسپولیس که در روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ وضعیت خوبی را سپری نمیکرد و در رده سوم لیگ قرار داشت، سال ۱۴۰۲ را فوقالعاده آغاز کرد و در عین ناباوری با کسب هفت پیروزی متوالی موفق شد عنوان قهرمانی لیگ برتر را از آن خود کند.
دبل قهرمانی در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲
اتفاقی که بیشتر شبیه به یک معجزه بود و سرخها توانستند در روزهای پایانی اردیبهشتماه جام قهرمانی لیگ برتر را برای پانزدهمین بار در تاریخ فوتبال ایران بالای سر ببرند و فاصلهشان را با رقبا از حیث کسب بیشترین قهرمانی در تاریخ لیگبرتر از همیشه بیشتر کنند. علاوهبر لیگ، قهرمانی در جام حذفی، روزهای آغازین سال ۱۴۰۲ را برای پرسپولیسیها رویاییتر کرد. اتفاقی که با پیروزی مقابل استقلال در دهم خرداد ماه رقم خورد و شیرینی دبل سرخها را چندین برابر کرد.
پس از آن نیز بهدلیل قهرمانی در هر دو جام، پرسپولیسیها قهرمانی سوپرجام فوتبال ایران را هم بدون انجام بازی بهدست آوردند تا هتتریک قهرمانیشان در سال ۱۴۰۲ کامل شود. سال ۱۴۰۲ به نحو خاطرهانگیزی برای پرسپولیس آغاز شد. این تیم با بردهای متوالی ابتدا قهرمان لیگ و سپس قهرمان جامحذفی شد. روند بردهای پرسپولیس در فصل جدید هم ادامه پیدا کرد و این تیم در دو بازی ابتدایی فصل برابر حریفان به برتری دست یافت.
خلق رکوردهای رویایی با سرمربی ایرانی
پرسپولیس پس از پیروزی در تمام بازیها در پنج ماه ابتدایی سال، در اولین بازی در شهریورماه و در برابر ذوبآهن به تساوی دست یافت تا رکورد رویایی این تیم از لحاظ بردهای متوالی متوقف شود. این اتفاق در شرایطی رقم خورد که بازیهای پرسپولیس در ۲۰۵ روز قبلتر مساوی نشده بود. پرسپولیس با پیروزی در بازی مقابل تراکتور، با رکورد بیشترین تعداد برد متوالی در تاریخ لیگبرتر هم برابر شد. این تیم در هفت بازی در فصل قبل و دو بازی در این دوره به پیروزی رسید. پیش از این سپاهان در لیگهای چهاردهم و پانزدهم و پرسپولیس در لیگهای ششم و هفتم چنین آماری را از خود به جای گذاشته بودند ولی نتوانستند تعداد بردشان را ۲ رقمی کنند که این سرنوشت برای پرسپولیس این فصل هم تکرار شد.
پرسپولیس علاوهبر ۹ پیروزی متوالی در لیگ، سهبرد پیاپی را هم در جامحذفی تجربه کرد تا مجموع تعداد بردهای این تیم به عدد ۱۲ برسد. این آمار با آمار پرسپولیس در سال ۱۳۶۹ برابری میکند که این تیم در تمام رقابتها ۱۲ برد متوالی کسب کرد و بدین ترتیب این عملکرد پس از عملکرد پرسپولیس در سال ۱۳۷۷ در رده دوم تاریخ این باشگاه قرار میگیرد. پرسپولیس در آن سال در ۱۶ بازی پیاپی به پیروزی رسید و بهنظر میرسد که رسیدن دوباره به این رکورد بسیار مشکل باشد. از ۱۶ برد پرسپولیس، ۱۴ پیروزی در لیگ بود که این آمار هم بیشترین تعداد برد متوالی است که یک تیم در تمام ادوار لیگ کسب کرده است.
خانهتکانی نصفهنیمه برای فصل ۲۳
پرسپولیس پس از دبل قهرمانی در فصل گذشته، با چند تغییر فصل جدید لیگ را آغاز کرد. جذب بازیکنانی مانند شهاب زاهدی، محمدحسین کنعانیزادگان، مسعود ریگی، یاسین سلمانی و نبیل باهویی در کنار جدایی بازیکنانی مانند عیسی آلکثیر، لئاندرو پریرا، شیخ دیاباته، کمال کامیابینیا و سیامک نعمتی مهمترین تغییرات سرخها در تابستان ۱۴۰۲ بودند.
هرچند این تغییرات در زمستان و نیمفصل بازهم دستخوش دگرگونی شد و اینبار بازیکنان بهتری مانند ارونوف، عبدالکریم حسن و محمد خدابندهلو به پرسپولیس پیوستند و عیسی آلکثیر هم پس از ناکامی در اصفهان با پیراهن تیم فوتبال سپاهان، دوباره به جمع سرخپوشان بازگشت تا این تیم در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ دوباره به روزهای اوج خود بازگردد و تا حدودی هم موفق عمل کرد.
ثبات مدیریتی برخلاف باشگاه همشهری
برخلاف باشگاه استقلال که در سال گذشته سه مدیرعامل-سرپرست در رأس کار دید، باشگاه پرسپولیس با رضا درویش بهثبات رسید و خبری از تغییر وی نبود. رضا درویش از دیماه سال ۱۴۰۰ مدیرعامل پرسپولیس است و سال جدید را هم با حضور در این سمت و پست مدیرعاملی قرمزپوشان پایتخت آغاز خواهد کرد.
حذف زودهنگام از لیگقهرمانان آسیا با یک پنالتی
یکی از بدترین خاطرات تیم فوتبال پرسپولیس از سال گذشته، حذف در مرحله گروهی لیگقهرمانان آسیا است. تیمی که پس از خرابشدن ضربهپنالتی گیورگی گولسیانی در تقابل با قرمزهای قطری و با شکست مقابل الدحیل قطر در ورزشگاه آزادی، با هشتامتیاز در جایگاه دوم گروه E قرار گرفت و در عین ناباوری از رسیدن به مرحله حذفی این مسابقات جاماند.
جدایی رسمی یحیی و انتخاب دستیار برزیلی
بزرگترین شوک سال ۱۴۰۲ به پرسپولیس، جدایی غیرمنتظره یحیی گلمحمدی از این تیم بود. یحیی که فصل گذشته دبل قهرمانی با پرسپولیس را جشن گرفته بود، در میانهراه فصل جدید تصمیم به رفتن گرفت و اینبار برخلاف دفعات گذشته، روی تصمیم خود مُصر و مطمئن بود. سرمربی موفق پرسپولیس در سالهای اخیر که فصل پُرنوسانی را با تیمش سپری کرده بود، پس از اختلاف شدید و چالش جدی با مدیریت باشگاه و قهرهای چندباره، در تاریخ نوزدهم دیماه به حضور چهارساله خود در پرسپولیس پایان داد و رسماً از این تیم جدا شد.
پس از جدایی یحیی گلمحمدی، انتخاب سرمربی جدید پرسپولیس یکی از بزرگترین چالشهای رضا درویش در باشگاه پرسپولیس بود که به عجیبترین شکل ممکن نیز به پایان رسید. گزینههایی که از برانکو ایوانکوویچ شروع شد و با مذاکره با چند سرمربی مطرح اروپایی نیز ادامه داشت اما در نهایت با یک چرخش ۱۸۰ درجهای، اوسمار ویرای برزیلی سرمربی جدید پرسپولیس شد. انتخابی که ابتدا انتقاد بسیاری از هواداران و پیشکسوتان را در پی داشت و با شکست در اولین تجربه مقابل آلومینیوم اراک نیز به اوج خود رسید، اما پس از آن عملکرد پرسپولیس با اوسمار تمجید تمام هواداران این تیم را بههمراه داشت.
حضور سهنماینده پرسپولیس در آسیا + گلزنان سرخ
در فهرست تیمملی فوتبال ایران برای حضور در جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ سهنام از باشگاه پرسپولیس بهچشم میخورد. علیرضا بیرانوند، محمدحسین کنعانیزادگان و مهدی ترابی نفراتی بودند که تیمملی فوتبال ایران را در این تورنمنت همراهی کردند. علیرضا بیرانوند در تمام بازیها شمارهیک ایران در چارچوب دروازه بود، اما در شش بازی هفتگل دریافت و تنها مقابل هنگکنگ کلینشیت کرد، البته مهار پنالتی وی در یکهشتم نهایی مقابل سوریه، ایران را در جام نگه داشت تا فاجعه بدتری رخ ندهد. محمدحسین کنعانیزادگان هم در تمام بازیها بهجز دیدار با سوریه فیکس بود و مهدی ترابی برخلاف این دو نفر هیچ فرصتی برای عرض اندام پیدا نکرد و تنها دو بار در لحظات پایانی به میدان آمد.
در سال گذشته مهدی ترابی با ۱۱ گل بهترین گلزن تیم فوتبال پرسپولیس لقب گرفت و گیورگی گولسیانی با ۹ گل، سعید صادقی و شهاب زاهدی با ۷ گل، عیسی آلکثیر با ۶ گل، محمدحسین کنعانیزادگان با چهار گل، امید عالیشاه با ۳ گل، علی نعمتی با ۲ گل و مرتضی پورعلیگنجی، یاسین سلمانی، محمد عمری، دانیال اسماعیلیفر، سروش رفیعی، میلاد سرلک، وحید امیری، لیاندرو پریرا، نبیل باهویی، اوستون اورنوف هرکدام با یک گل در رتبههای بعدی قرار گرفتند. همچنین یکگل پرسپولیس هم توسط بازیکن هوادار زده شد.
پرسپولیس همچون استقلال به فروش نرفت
موضوع واگذاری استقلال و پرسپولیس مهمترین موضوعی که بود سال ۱۴۰۲ سازمان خصوصی سازی به آن بیشتر پرداخت. آنطور که حسین امیررحیمی سرپرست دفتر شرکتها و آمادهسازی بنگاههای سازمان خصوصیسازی در ابتدای سال ۱۴۰۲ گفته بود، وزارت ورزشوجوانان مالک هر دو باشگاه استقلال و پرسپولیس بود. در مالکیت پرسپولیس تغییری ایجاد نشد اما بر اساس مصوبه هیأت واگذاری حقوق مالکانه استقلال به وزارت اقتصاد رسید.
علی بهادری جهرمی در آخرین جلسه هیئتدولت در اسفندماه ۱۴۰۲ درباره واگذاری استقلال و پرسپولیس گفت: این دو تیم سرمایههای ملی ما هستند و دولت رسالت خود را کمک به این سرمایهها دانسته و فرآیند خصوصیسازی در این دولت انجام شد و بخشی سهام به مردم واگذار شد و در دو سال گذشته بارها آگهی صورت گرفت بخش خصوصی واگذار کند، اما قابلیت حقوقی آن محقق نشد. پیش از این مقرر شد هیئت وزیران به عنوان بخشی از دیون خود به تأمین اجتماعی یکی از این باشگاهها را به تأمین اجتماعی واگذار کند و دولت مجوز را صادر کرد. هیئت واگذاری به جمع بندی نرسید که از این مجوز استفاده کند و در این فاصله از دو بانک غیر دولتی پیشنهادهایی رسید.
با این وجود در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲ نیز فرابورس در اطلاعیههایی جداگانه اعلام کرد سهام باشگاه پرسپولیس و استقلال در فروردین ماه ۱۴۰۳ عرضه میشود و بعد از آن گمانهزنیهایی درباره مشتریان آنکه از بین بانکهای کشور است، انجام میشود. طبق آمار سازمان خصوصیسازی، میزان عرضه و فروش سهام یا دارایی به عموم متقاضیان و واگذاری سهام یا دارایی به شیوه انتقال مستقیم به ذینفعان طی ۱۱ ماه سال ۱۴۰۲ حاکی از آن است که تنها ۵۱۶ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان واگذاری صورت گرفته است و به عبارتی در دوره فعالیت دولت سیزدهم ارزش کل واگذاریهای صورت گرفته معادل ۳۷۳ هزار و ۵۸۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان توسط سازمان خصوصی سازی به بخش غیردولتی است.
در حالی که روز یازدهم فروردین از سوی سازمان خصوصیسازی و بازار فرابورس به عنوان زمان عرضه سهام پرسپولیس اعلام شده بود، معاملات روز شنبه این بازار بدون فروش سهام پرسپولیس پایان یافت. قرار بود با تصمیم سازمان خصوصیسازی، ۵۱ درصد از سهام باشگاه پرسپولیس (۱۱ فروردین) از طریق کارگزاری بانک ملی به فروش برسد و از بانک ملت به عنوان جدیترین گزینه برای خرید این سهام نام برده میشد و چند روز قبل مذاکره برای واگذاری پرسپولیس به بانک ملت، رسماً تأیید شد، اما گره کور خصوصیسازی، کماکان گریبانگیر سرخپوشان پایتخت خواهد بود.
قرمزها امیدوار به کامبک و قهرمانی در سال ۱۴۰۳
پرسپولیس در سال ۱۴۰۲ در ۳۸ بازی به میدان رفت که ۲۸ بازی در لیگبرتر، چهار بازی در جامحذفی و در شش بازی لیگقهرمانان آسیا بول و ماحصل این بازیها، ۲۵ برد، ۹ تساوی و چهار باخت بوده است که حدود ۶۶ درصد پیروزی میشود. سرخها در سال گذشته ۶۰ گل زدند و ۲۲ بار شاهد باز شدن دروازه خود بودند که میانگین ۱/۶ گل در هر بازی است.
پرسپولیس در پایان سال ۱۴۰۲، با سهامتیاز اختلاف نسبت به استقلال رقیب همشهریاش صدرنشین در رده دوم جدول قرار دارد، اما سرخهای پایتخت بسیار امیدوارند در ابتدای سال ۱۴۰۳ نیز عملکردی همانند سال ۱۴۰۲ داشته باشند و با پیروزیهای متوالی، اختلاف امتیاز را در ۹ هفته باقی مانده جبران کنند و بار دیگر با اتفاق معجزهآسا و نتایج استثنایی، قهرمانی در لیگبرتر فوتبال باشگاههای ایران را جشن بگیرند.
نظر شما