به گزارش خبرگزاری ایمنا، صنایع دستی، قسمتی از وجود هر شهری است که میتوانی به یادگار با خود بیاوری و هر بار که چشمت به آن میافتد، بگویی یاد آن روز بخیر! اما به این سادگیها هم نیست؛ صنایع دستی در واقع مانند یک سفیر است، سفیری که اصالت، هویت و فرهنگ هر منطقه را با هنر آمیخته است و بهترین شکل ممکن پیش چشم همگان به نمایش میگذارد.
با تمام این اوصاف، صنایع دستی هم مانند بسیاری چیزهای دیگر در دام «تقلبی شدن» افتاده است و به جای اینکه نوع اصل آن به دست مصرفکننده برسد، به واسطه یک سری افراد سودجو، دچار مشکلاتی میشود که صدای بسیاری از هنرمندان و هنردوستان را در آورده است.
رسول غلامی رنانی، هنرمند صنایع دستی در رشته قلمزنی برجسته سیاه قلم در گفتوگو با خبرنگار ایمنا میگوید: در همین رهنان، کارخانههایی وجود دارد که سینی میسازند و آن را پِرِس هم میکنند؛ اینها افرادی هستند که چند تُن مس خریداری و با آنها کار میکنند؛ فکر نمیکنم به این راحتیها بتوان جلوی این اتفاقات را گرفت، آنها در سالهای اخیر، قویتر هم شدهاند.
صنایع دستی که روح ندارند
وی ادامه میدهد: اگر کسی اهل ذوق و هنر باشد به محض دیدن صنایع دستی تقلبی متوجه این میشود که آن محصول، روح ندارد، با این حال شنیدهام بعضی، این نوع صنایع دستی را در همین میدان امام (ره) به نام کار دست به مردم فروختهاند؛ برای تشخیص جنس تقلبی، میتوان عکس آن را برای افراد آگاهتر بفرستند هرچند بیشتر مردم توجه زیادی به این موضوع ندارند و تنها با دیدن طرح و نقش، فکر میکنند که کار دست است.
هنرمند خاطرنشان میکند: صنایع دستی تقلبی نهتنها در اصفهان، بلکه در شهرهای دیگر هم بسیار زیاد است و نیاز به اقدام کارشناسی شده دارد؛ حتی پیش آمده است که یک سری از این افراد از ما میخواهند طرحی برایشان بکشیم تا روی قالب بزنند و حتی میگویند که پول این کار را به ما میدهند، در حالی که انجام این خواسته، به ضرر ماست و اگر بخواهم طرحی که خودم روی کاری میزنم به آنها بدهم، به دلیل بیاطلاعی مردم درباره هنر، ۹۰ درصد آنها نمیتوانند اصل و تقلبی بودن آن را تشخیص دهند.
متولیان نظارت داشته باشند
اکبر شهنواز، هنرمند دیگری که در رشته معرق و منبت فعالیت دارد در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار میکند: صنایع دستی تقلبی عموماً برچسب و چاپ است و نهادهای متولی باید بر این موضوع نظارت داشته باشند، اجازه چاپ آن را ندهد؛ مثلاً گاهی عکس مینیاتور، خاتم و معرق را میگیرند و طرحهای مختلف آن را روی جعبههایی مثل گز یا چوب میچسبانند و چاپ میکنند؛ به نظر من باید برخورد قانونی صورت گیرد زیرا این افراد، ارزش هنر را از بین بردهاند.
وی ادامه میدهد: ممکن است گاهی صنایع دستی با کیفیت پایین تولید شود که از نظر هنری یا مواد اولیه سطح پایینی داشته باشد اما هنرمند نمیتواند صنایع دستی تقلبی تولید کند مگر اینکه چاپ شود؛ بسیاری از افراد، اصل و تقلبی را تشخیص نمیدهند؛ نظارتها مدتی پیش مانع رخ دادن این اتفاق شد اما اکنون نظارتی هم وجود ندارد؛ بهطور کلی فکر میکنم باید برای این جرایم، تنبیه مالی و حتی پلمب واحد صنعتی صورت گیرد.
از فروشگاههای منتخب صنایع دستی خرید کنید
بر این اساس شهرام امیری، مدیر روابطعمومی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اظهار میکند: میدان نقشجهان با ۵۰۰ فروشگاه پیرامون میدان و تعداد زیاد دیگری در بازار قیصریه، بزرگترین مجموعه عرضه صنایع دستی در جهان محسوب میشود و سالانه اجناسی که ارائه میشود توسط کارشناسان صنایع دستی ما و شورای اصناف، مورد بررسی قرار میگیرد.
وی میافزاید: در ایام عید که شلوغترین زمان برای خرید و فروش صنایع دستی است، گروه کارشناسان اصناف، میراث فرهنگی و یگان حفاظت، همه فروشگاهها را بررسی میکنند و میتوان گفت تقریباً از عرضه درصد زیادی از اجناس تقلبی در این میدان جلوگیری شده است.
روابطعمومی اداره میراث فرهنگی خاطرنشان میکند: برای اینکه این بحث به حداقل برسد، از چند سال پیش طرحی بهعنوان فروشگاه منتخب صنایع دستی در حال اجراست و بر همین اساس در محدوده میدان امام (ره)، بیش از ۷۰ فروشگاه، این نشان را دریافت کردند؛ در واقع آنها این نشان را در معرض عموم قرار میدهند و کسانی که قصد خرید دارند با دیدن این مجوز، با اطمینان کامل صنایع دستی را با قیمت و کیفیت بالا خرید میکنند، البته که جوایزی هم برای آنها در نظر گرفته میشود و در طول سال، تشویق هم میشوند.
امیری یادآوری میکند: برچسب قیمت و مشخصههای محصول از دیگر ویژگیهایی است که پیش از کرونا در میدان امام خمینی (ره) انجام شده و برای فروشگاهها، شماره پلاکهایی در نظر گرفته شده است که گردشگران میتوانند به صورت الکترونیکی و اسکن کییوآر کدها، ویژگیهای آن فروشگاه را هم دریافت و شکایات خود را ثبت کنند.
وی بیان میکند: در طول تعطیلات عید، بازرسی فروشگاههای میدان امام خمینی (ره) در کاخ عالیقاپو راهاندازی شده است که تا گردشگران بتوانند به راحتی شکایات خود را ثبت کنند.
روابطعمومی اداره میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: طی چند سال اخیر عرضه اجناس تقلبی و اجناس خارجی به حداقل رسیده و اقدام دیگری که برای حمایت از هنرمندان و گردشگران صورت گرفته، این است که یک بازارچه موقت صنایع دستی در محل باغ کاج کاخ چهلستون با ۳۸ غرفه راهاندازی شده است که صنایع دستی اصفهان و سایر نقاط کشور را ارائه میدهد.
به گزارش ایمنا، با تمام این صحبتها، افزایش صنایع دستی تقلبی، تهدید به مرگ تدریجی است که شاید امروز سر و صدای زیادی از خود نشان ندهد، اما فرهنگ غنی و تاریخ اصیل کشورمان را هدف گرفته است و دودش در چشم همه ما میرود، امید است که با اقدامات برنامهریزی شده توسط مسئولان و البته آگاهی روزافزون مردم درباره هنر و صنایع دستی کشور، این تهدید به خطر جدیتری تبدیل نشود.
نظر شما