به گزارش خبرگزاری ایمنا، مسعود عتیقی با اشاره به رخدادهای نجومی سال ۱۴۰۳ گفت: رسیدن خورشید به نقطه اعتدال بهاری و آغاز نوروز سال ۱۴۰۳، در ساعت ۶ و ۳۶ دقیقه و ۲۶ ثانیه صبح چهارشنبه اول فروردین است.
نقاط انقلاب و اعتدال
وی افزود: در آسمان شبهای نوروز امسال دنبالهدار ۱2P/Pons-Brooks قابل مشاهده بوده و چه بسا با چشم غیرمسلح دیده شود.
دنبالهدار
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران ماهگرفتگی دوشنبه ششم فروردین ۱۴۰۳ را از اولین پدیدههای ۱۴۰۳ ذکر کرد که در کشور غیرقابل مشاهده است و ادامه داد: این ماهگرفتگی نیمسایه در ساعت ۴:۵۳ صبح به وقت جهانی آغاز میشود و در ساعت ۹:۳۲ پایان مییابد.
عتیقی بیان کرد: خورشیدگرفتگی کامل روز دوشنبه، بیستم فروردین سال ۱۴۰۳ نیز در ایران قابل مشاهده نخواهد بود و کشور آمریکا و در بخشهایی از کانادا گرفت کامل و در قاره آمریکا و اقیانوسهای اطلس و آرام گرفتگی جزئی قابل مشاهده است.
وی اظهار داشت: این گرفتگی در ساعت ۱۵:۴۲ به وقت گرینویچ آغاز میشود و ساعت ۲۰:۵۲ پایان مییابد.
دنبالهدار هالی
عتیقی خاطر نشان کرد: بارش شهاب اِتادَلوی شبانگاه یکشنبه، شانزدهم اردیبهشت با ۵۰ شهاب در ساعت به اوج میرسد و عامل آن دنبالهدار مشهور «هالی» است.
وی اضافه کرد: هلال کوچک صبحگاهی و عدم حضور نور ماه به مشاهده شهابها در طول شب و بامداد این روز کمک میکند.
این محقق حوزه نجوم آماتوری تاکید کرد: اوج بارش شهابی پِرساووشی سال ۱۴۰۳ سهشنبه بیستوسوم اَمرداد خواهد بود که با ۱۰۰ شهاب در ساعت، این بارش قابل مشاهده است. از ویژگیهای این بارش آذرگویهای رنگین و درخشان آن است.
عتیقی دنبالهدار سوئیفت تاتل 109P را عامل این بارش دانست و یادآور شد: ماه در تربیع اول قدری مزاحمت برای مشاهده شهابهای کم نور این بارش خواهد داشت.
مشاهده یکی از ۷ همنشینی برتر تا ۲۰۴۰ میلادی
مدیر انجمن نجوم ایران، افزود: همنشینی خاص سیارات بهرام و برجیس (مریخ و مشتری)، با جدایی ۰.۳۱ درجه شبانگاه چهارشنبه بیستوچهارم اَمرداد رخ خواهد داد. از آنجایی که این قِران جز هفت همنشینی برتر تا ۱۶ سال دیگر خواهد بود، مشاهده و عکاسی از آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی تاکید کرد: توصیه میکنیم که علاقهمندان این همنشینی را از دست ندهند. این همنشینی در صورت فلکی گاو که ستاره شاخص چشم گاو (دِبَران) و خوشه پروین در آن قرار دارند، با طلوع سیاره سرخ بهرام و برجیس دقایقی پس از نیمهشب و در بامداد پنجشنبه، بیستوپنجم اَمرداد قابل مشاهده خواهد بود.
عتیقی اظهار کرد: کوژ ماه افزاینده قبل از نیمهشب این شب غروب میکند.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران خاطر نشان کرد: مهر تابان در ساعت ۰۰:۲۰ جمعه، اول تیر ۱۴۰۳ به نقطه انقلاب تابستانی میرسد و تابستان در نیمکره شمالی زمین آغاز خواهد شد.
وی ادامه داد: همچنین دنبالهدار اطلس، ۳۰ روز پس از حضیض خورشیدی در تاریخ چهارشنبه، هفتم شهریور ۱۴۰۳ احتمالاً با چشم غیرمسلح قابل رصد خواهد بود.
وقوع دومین ماهگرفتگی در شهریور
عتیقی گفت: دومین ماهگرفتگی سال ۱۴۰۳ از نوع جزئی است که بامداد چهارشنبه، بیستوهشتم شهریور در امریکای شمالی و جنوبی، اروپا و افریقا و بخشهایی از آسیا از جمله در کشورمان قابل مشاهده است.
وی ادامه داد: این گرفت در ساعت ۵:۴۳ صبح در تهران آغاز میشود، ولی دقایقی بعد ماه در افق غرب غروب خواهد کرد و رصد این خسوف چندان کیفیت نخواهد داشت؛ اما شرایط رصد این ماهگرفتگی جزئی برای نیمه غربی ایران به مراتب مهیاتر خواهد بود.
ابرماه
عتیقی با اشاره به رخداد اَبَرماه در سال ۱۴۰۳، گفت: اولین اَبَرماه امسال که بومیان آمریکا با توجه به فصل درو محصولات کشاورزی، این ماه کامل را "Harvest Moon"نامگذاری کردهاند، بزرگترین ماه کامل سال جدید است که شامگاه سهشنبه، بیستوهفتم شهریور از افق شرق طلوع و بامداد چهارشنبه، بیستوهشتم شهریور غروب خواهد کرد و در طول این شب قابل مشاهده است.
وی اضافه کرد: ماه در ساعت ۶:۰۴ چهارشنبه به وضعیت بدر و یا ماه کامل میرسد، بنابراین اَبَرماه این تاریخ قبل از ساعت ۶:۰۰ چهارشنبه، بیستوهشتم شهریور (در هنگام غروب)، بهترین شرایط را برای رصد و عکاسی خواهد داشت.
آغاز اعتدال پاییزی
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، افزود: ساعت ۱۶:۱۳ روز یکشنبه، اول مهر ۱۴۰۳، خورشید به نقطه اعتدال پاییزی میرسد و تقریباً در سراسر کره زمین طول شب و روز با هم برابر خواهد بود.
عتیقی از رخداد دومین خورشیدگرفتگی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و گفت: این خورشیدگرفتگی حلقوی در روز چهارشنبه، یازدهم مهر رخ میدهد که در کشورمان قابل مشاهده نیست و در ایسلند و بخشهای زیادی از امریکای جنوبی، جنوب شیلی و آرژانتین، اقیانوسهای آرام و اطلس قابل مشاهده است. این گرفت ساعت ۱۵:۴۳ بهوقت جهانی با گرفت جزئی در اولین نقطه از کره زمین مشاهده میشود و ساعت ۲۱:۴۷ به وقت گرینویچ، آخرین نقطه روی زمین این کسوف را مشاهده خواهد کرد.
کسوف حلقوی
وی تاکید کرد: دومین و آخرین اَبَرماه سال ۱۴۰۳ شبانگاه پنجشنبه، بیستوششم مهر از افق شرق طلوع میکند و بومیان آمریکا با توجه به فصل شکار به آن "Hunter Moon" میگفتند. ساعت رسیدن ماه به وضعیت ماه کامل، ساعت ۱۴:۵۶ این تاریخ است.
عتیقی زمان اوج بارش جبّاری سال ۱۴۰۳ را یکشنبه بیستونهم مهر ذکر کرد و گفت: این بارش با ۲۰ شهاب در سال رخ میدهد، ولی ماه در وضعیت پس از ماه بدر قرار دارد و نور زیادی در آسمان، ایجاد میشود و عملاً رصد شهابهای این بارش دور از انتظار است.
این محقق حوزه نجوم تاکید کرد: بارش اسدی امسال با ۱۴ شهاب نیز با وضعیت نور زیاد ماه در آسمان مواجه شده و با توجه به تعداد کم شهابها، ارزش رصدی چندانی نخواهد داشت.
وی افزود: متأسفانه زمان اوج بارش شهابی دوپیکری (جوزایی) سال ۱۴۰۳ نیز با ماه کامل مواجه شده است و در بامداد یکشنبه، بیستوپنجم آذر با ۱۵۰ شهاب در ساعت، علاقهمندان نجوم شرایط مطلوبی برای رصد شهابهای این بارش خوب سالانه را نخواهند داشت.
انقلاب زمستانی
عتیقی گفت: ساعت ۱۲:۵۰ ظهر روز شنبه، اول دی ۱۴۰۳ مهر تابان به انقلاب زمستانی رسیده و در پی طولانیترین شب سال (شب چلّه) در شبانگاه سیام آذر، روز اول دی کوتاهترین روز سال در نیمکره شمالی خواهد بود. این شرایط به گونهای است که در نیمکره جنوبی زمین در این زمان فصل تابستان آغاز میشود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران یادآور شد: بارش کوادرانتی ۱۴۰۳ به عنوان یکی از بارشهای شهابی خوب در هر سال با ۱۱۱ شهاب در ساعت، طی بامداد جمعه چهاردهم دیماه پایانبخش رویدادهای مهم نجومی امسال خواهد بود که خوشبختانه هلال کوچک شامگاهی ماه مزاحمتی برای مشاهده شهابهای این بارش نخواهد داشت.
منبع: ایسنا
نظر شما