به گزارش خبرگزاری ایمنا، سال فوتبالی ایران با تمام فراز و نشیبهای خود بالاخره به ایستگاهی پایانی رسید و بیشک اهالی فوتبال در سال ۱۴۰۲ در کنار لبخندها گاهی صحنههای تلخ و ناگواری را به چشم خود دیدند. درخشش بازیکنان تیم ملی فوتبال ساحلی در رقابتهای جهانی، عملکرد مطلوب نوجوانان ایران در جامجهانی، موفقیت تیم ملی بانوان در تورنمنت کافا، صعود به جام جهانی و حضور در مرحله نیمه نهایی جام ملتهای آسیا با شکست ژاپن از جمله اتفاقات شیرینی بود که ساعتها شادی را مهمان خانه فوتبال دوستان ایرانی کرده بود.
در سوی مقابل حذف از مرحله گروهی جام جهانی، ناکامی تیم ملی امید در تورنمنت آسیایی، درگذشت ملیکا محمدی ملی پوش فوتبال بانوان و خداحافظی با جام ملتهای آسیا نیز رخدادهای تلخی بود که اهالی فوتبال تجربه کردند. در عرصه باشگاهی، لیگ بیستوسوم با حواشی بسیاری همچون وضع سقف بودجه آغاز شد و در نهایت نیز با جریمه انضباطی، بخشش تیمهای متخلف و افزایش سقف به پایان رسید.
در سال ۱۴۰۲ مربیان لیگ برتری بیش از گذشته دست به جوان گرایی زدند و ستارگانی همچون حسین نژاد را به فوتبال کشورمان معرفی کردند. در کنار تمام این مسائل نباید از عملکرد قابل قبول استقلال با جواد نکونام، جدایی گلمحمدی از پرسپولیس، بازگشت ذوبآهن به روزهای خوب با هدایت ربیعی، روزهای تلخ و شیرین مورایس با سپاهان، حضور درخشان محرم نویدکیا در مس رفسنجان و اوضاع نابسامان تیمهای جنوبی چشمپوشی کرد.
در هر صورت سال فوتبالی ایران با تمام اشکها و لبخندهای خود به پایان رسید و بی شک در سال جدید باید روزهای خوشی را برای این رشته ورزشی ترسیم کرد. در خصوص وضعیت فوتبال کشورمان در سال ۱۴۰۲ گفتوگویی با مجید جلالی، پیشکسوت فوتبال کشورمان داشتهایم. جلالی از جمله مطرحترین کارشناسان فوتبال ایران است که سابقه قهرمانی با تیم پاس در لیگ برتر را دارد و الزام او برای بهکارگیری دانش در فوتبال باعث شد تا لقب آقا معلم فوتبال ایران به او اطلاق شود.
این کارشناس مطرح فوتبال که مسئولیت کمیته توسعه و پیشرفت فدراسیون فوتبال را عهدهدار است، در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری ایمنا به تشریح آنچه بر فوتبال ایران در سال ۱۴۰۲ گذشت، پرداخت و البته اشارهای هم به اظهارنظر معروفش در خصوص اینکه قلعهنویی از مورینیو بهتر است، داشت!
ایمنا، پس از گذشت یک سال فوتبال ایران را در چه جایگاهی میبینید؟
جلالی: در حال حاضر نمیتوانیم فوتبال خود را با معیارهای جهانی مقایسه کنیم. بدون تردید پتانسیلهایی داریم که مثال زدنی هستند، اما متأسفانه جایگاهی که شایسته آن هستیم را نداریم و این موضوع دلایل بسیاری دارد. برطرف کردن بعضی مشکلات در دست فوتبال نیست و باید امیدوار باشیم بخشی از مشکلات فوتبالی توسط سیاستگذاریهای کلان برطرف شود. بخش دیگر از مشکلات که قابل اصلاح در حیطه تخصصی فوتبال قرار میگیرد قابل حل شدن است. به طور کلی جایگاه ایران در فوتبال جهان نسبت به شایستگی و ظرفیتهایی که در اختیار داریم جایگاه مناسبی نیست. چند رویداد مهم در سال ۱۴۰۲ همچون نتایج تیم ملی بانوان، عملکرد تیم ملی نوجوانان و پیروزی برابر ژاپن در مقطعی برای فوتبال ایران خوشایند بود، در سوی مقابل رخدادهای تلخی همچون نتایج ضعیف تیم ملی امید، جوانان و نونهالان وجود داشت.
ایمنا: در این فصل از رقابتهای لیگ برتر قانون سقف بودجه وضع شد نظر شما در رابطه با این قانون چیست؟
جلالی: کشورهای عربی اگر بازیکنان بزرگ را به خدمت میگیرند به این دلیل است که استراتژی خود را بر مبنای فوتبال قرار ندادهاند و از این ورزش برای رسیدن به سایر اهداف خود استفاده میکنند. فوتبال در کشورهای عربی یک قدرت نرم به شمار میرود و به همین دلیل در این زمینه فعالیت دارند. ایران باید هزینههای خود را مطابق با ظرفیتهای فوتبالی خود تعیین کند و اگر غیر از این باشد نتیجهای به غیر از هدر رفت بودجه و سرمایه وجود نخواهد داشت. برای مثال اگر قیمت بازیکنی یک میلیارد باشد، اما وی را هفتاد میلیارد خریداری کنیم هدر رفت پول اتفاق افتاده است. ضمن اینکه تعویض چند مربی در طول یک فصل، خرید و جابجایی بازیکنان خارجی بیش از حد معمول نیز در همین مقوله قرار میگیرد. بالاخره باید مسیر این هدر رفتها بسته شود. نمیگویم بهترین راه حل وضع قانون سقف بودجه بود، اما باید چارهاندیشی شود.
ایمنا: عملکرد تیمهای لیگ برتری در این فصل را چگونه ارزیابی میکنید؟
جلالی: در لیگبرتر همه چیز بر پایه هیجان کاذب پیش میرود. برای مثال تیمی وجود دارد که در دور رفت و برگشت نتایج متفاوت و باورنکردنی را کسب میکند. به طور کلی تیمی که قصد دارد به موفقیت دست پیدا کند باید ثبات لازم را در طول فصل داشته باشد. بیشک این ثبات از طریق برنامهریزیهای ابتدای فصل، دوره آماده سازی، سطح فنی بازیکنان، ایجاد شرایط روحی و روانی و تزریق آرامش به تیم و باشگاه به دست میآید. آرامش یک رکن مهم است و در لیگ برتر نمونههای بسیاری وجود داشت که نتایج متفاوت و قابل توجهی کسب کردند. در هر صورت نوسان تیمهای لیگ برتری نشان میدهد که همه چیز بر پایه هیجان کاذب است.
ایمنا: نمایش تیم ملی با کادرفنی ایرانی را چگونه ارزیابی کردید؟
جلالی: با توجه به شاخصههایی که در فوتبال ایران وجود دارد، حضور در جمع چهار تیم برتر آسیا نتیجه قابل قبولی است و کادرفنی تیم فوتبال کشورمان نیز عملکرد مطلوبی داشتهاند.
ایمنا: آیا همچنان اعتقاد دارید قلعهنویی بهتر از مورینیو است؟
جلالی: وقتی یک مسئله مطرح میشود، تلخترین حالت این است که مفهوم یک جمله درک نشود. این مصاحبه به هشت سال گذشته بر میگردد و موضوع آن تأثیر محیط در شکوفایی استعدادها بود و نزدیک به یک ساعت طول کشید. در خصوص تأثیر محیط روی جایگاه فعلی امیر قلعهنویی و مورینیو صحبت شد، اما از تمام این یک ساعت تنها سی ثانیه به چشم آمد و هیچکس مفهوم جمله را درک نکرد. در هر صورت اعتقاد دارم مربیان، بازیکنان و داوران ایرانی میتوانند جزو بهترینها باشند، اما در صورتی که محیط پیشرفت برای آنها فراهم شود.
جوانگرایی پروسه طولانی مدت است
ایمنا: نظر شما در رابطه با جوانگرایی در فوتبال ایران چیست؟
جلالی: نباید انتظار داشت جوانگرایی و تغییر نسل از تیم ملی بزرگسالان آغاز شود. چراکه این اتفاق یک پروسه طولانی مدت است. نمیشود یک ماه یا یک روز این کار را انجام داد. چراکه همه چیز بهم خواهد ریخت. تغییر نسل باید از ردههای پایه آغاز شود و ابتدا لیگهای پایینتر جوان باشند. در صورتی که لیگهای پایه در نقش مولد عمل کنند جوانگرایی اتفاق میافتد.
گفتوگو از شادی بخشی، خبرنگار ایمنا
نظر شما