به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجانشرقی، تبریز به عنوان بزرگترین شهر شمالغرب کشور و پنجمین شهر پرجمعیت ایران در مرکز استان آذربایجان شرقی واقع شده است؛ این شهر، بزرگترین قطب اقتصادی منطقهٔ آذربایجان ایران و مرکز اداری، ارتباطی، بازرگانی، سیاسی، صنعتی، فرهنگی و نظامی این منطقه شناخته میشود.
این کلانشهر از دیرباز به دلیل واقع شدن در چهارراه تجارت جاده ابریشم مورد توجه بازرگانان و گردشگران جهانی بوده و به شهر اولینها معروف است.
دلیل این نامگذاری آن است که بسیاری از اولینهای تاریخ ایران همچون اولین چاپخانه، اولین سینمای عمومی، اولین کودکستان و اولین مدرسه کر و لالهای ایران، ادبیات نوین، نمایشنامهنویسی به زبان فارسی و زبان ترکی آذربایجانی و اولین خیابانی که در ایران دارای برق شد در تبریز بوده، از این رو به شهر اولینها مشهور شده است.
در این گزارش قصد داریم تا با مراکز تفریحی و گردشگری آن بیشتر آشنا شویم.
پارک بزرگ ائل گلی تبریز
از جمله جاذبههای تبریز که نباید بازدید از آن را از دست بدهید، پارک زیبای ائل گلی یا شاه گلی است. این پارک زیبا و قدیمی یکی از محبوبترین تفریحات تبریز در بین گردشگران و مردم محلی این شهر محسوب میشود، چرا که مکانی آرام برای قدم زدن و گذراندن یک عصر دلنشین است.
از آنجا که ورود به این پارک هیچ هزینهای ندارد، ائل گلی را یکی از جاذبههای رایگان تبریز میدانند. در این پارک دریاچهای به ابعاد ۲۰۰ در ۲۰۰ متر با عمق سه تا ۹ متر وجود دارد و قایقسواری از تفریحات آن به شمار میرود.
عمارت ائل گلی که یک بنای هشت ضلعی در دو طبقه است، امروزه به عنوان رستوران مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین میتوانید پس از گشتن در این مکان تفریحی زیبا، در رستوران پارک یا یکی از رستورانهای اطراف پارک ائل گلی طعم غذاهای محلی تبریز را بچشید.
آدرس: تبریز، آزادراه کنارگذر جنوبی تبریز، ایستگاه مترو ائل گلی
تفرجگاه کوهستانی عینالی تبریز؛ بام تبریز
اگر به دنبال مکانی بکر برای عکاسی هستید، سری به تفرجگاه کوهستانی عینالی بزنید.
این کوه یکی از تفرجگاههای مهم تبریز به حساب میآید که از امکانات تفریحی نظیر تله کابین، دریاچه مصنوعی، زیپ لاین، رودخانه آجی چا و منطقهای برای تمرین صخرهنوردی اشاره کرد. در بالای کوه عینالی، مقبرهای منسوب به عون ابن علی وجود دارد که قدمت آن به دوره ایلخانان برمیگردد.
مسجد کبود؛ فیروزه جهان اسلام
مسجد کبود یکی از جاذبههای تاریخی تبریز است که قدمت آن به ۶۰۰ سال پیش باز میگردد. این مسجد که نمونه زیبایی از معماری اسلامی محسوب میشود.
تزئینات برجسته کاشی کاری فیروزهای و معرق کاریهای مختلفی که در سردر آن به چشم میخورد، نظر هر گردشگری را به خود جلب میکند. همین کاشیهای فیروزهای زیبا باعث شده که نام مسجد کبود را برای این اثر زیبا انتخاب کردهاند.
در حال حاضر مسجد کبود تنها اثر تاریخی مانده از دوران فرمانروایی قرهقویونلوها است، چرا که بسیاری از آنها در زلزلهای که ۳۰۰ سال پیش در تبریز رخ داد ویران شدند. با اینکه هنوز آسیبهای این زلزله بر پیکر این مسجد نمایان است، مسجد کبود یکی از زیباترین و جذاب ترین دیدنیهای تبریز به شمار میرود، چرا که تاریخ، هنر و مذهب را یکجا در خود جای میدهد. مسجد کبود در خیابان امام خمینی تبریز و با فاصله کمی از میدان ساعت قرار گرفته و همه روزه بین ساعت ۸ صبح تا ۱۷:۳۰ برای بازدید عموم باز است.
آدرس: تبریز، خیابان امام خمینی روبروی کوچه صدر جنب پارک خاقانی
بازار بزرگ تبریز از بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان
گشت و گذار در تبریز بدون قدم زدن در این بازار قدیمی سرپوشیده با طاقهای بلند و سازههای آجری به هم پیوسته، تکمیل نخواهد شد. بازار بزرگ تبریز با وسعتی بالغ بر یک کیلومتر، به عنوان یکی از بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان شناخته میشود که در فهرست میراث جهانی یونسکو هم به ثبت رسیده است و بهترین مکان برای خرید سوغاتی تبریز است.
رونق این بازار بزرگ در دوره صفویان بیش از پیش شد، چرا که به عنوان یک بازار مرکزی در مسیر جاده ابریشم قرار داشت. همانند مسجد کبود، بازار بزرگ تبریز نیز در اثر زلزله سهمگین سال ۱۱۹۳ قمری آسیبهای جدی دید، اما مرمت و بازسازی بازار خیلی زود آغاز شد و امروزه همچنان چهره سنتی و قدیمی بازار در آن به چشم میخورد.
بازار بزرگ تبریز در روزهای غیر تعطیل از ۸ تا ۱۷ باز است. اگر تمایل دارید از این بازار و سراهای مختلف آن به طور کامل دیدن کنید احتمالاً نیاز است یک روز کامل را به آن اختصاص دهید.
آدرس: تبریز، بازار بزرگ تبریز
مقبره الشعرا تبریز؛ آرامگاه ابدی ۴۰۰ شاعر کشور
یکی دیگر از دیدنیهای تبریز که باید در سفر به این شهر به آن سر بزنید، مقبره الشعرا است. به خصوص اگر به شعر و ادبیات و آشنایی بیشتر با شاعران و ادیبان ایرانی علاقمند هستید، این مکان برایتان جذابتر خواهد بود. قدمت این مکان به ۸۰۰ سال پیش باز میگردد، اما همانند سایر جاذبههای تاریخی تبریز، در اثر حوادث طبیعی و زلزله آسیب جدی دید به طوری که تا چندین سال متروکه باقی ماند. بنابراین آنچه امروزه از این گورستان تاریخی خواهید دید، چهرهای جدیدتر و نسبتاً مدرنتری از این مکان است که در سال ۱۳۵۰ بازسازی شد.
در حال حاضر بیش از ۴۰۰ تن از افراد نامی و برجسته هنر و ادبیات در این مکان دفن شدهاند که میتوان از معروفترین آنها به استاد شهریار اشاره کرد. این جاذبه محبوب گردشگری در محله ششگلان تبریز واقع شده و از ساعت ۸:۳۰ صبح الی ۱۸ امکان بازدید از آن وجود دارد. وقایع مختلف و تعطیلات میتواند روی ساعات بازدید تأثیرگذار باشند، بنابراین بهتر است پیش از مراجعه نسبت به باز بودن آن اطمینان حاصل کنید.
آدرس: تبریز، خیابان ثقه الاسلام
مسجد جامع تبریز
برخی از مناطق دیدنی تبریز از زلزلههای این شهر جان سالم به در بردهاند که از جمله آنها میتوان به مسجد جامع این شهر اشاره کرد. مسجد جامع تبریز از دوران سلجوقیان بر جای مانده و با بازسازیهایی انجام شده، ترکیبی از معماری قدیم و جدید را میتوان در آن مشاهده کرد.
مسجد جامع تبریز در کنار بازار این شهر قرار گرفته، بنابراین بازدید از آن حین گشتن در بازار بزرگ تبریز به راحتی امکانپذیر میشود.
از جمله مواردی که این مسجد را خاص میکند، ستونهای هشت گوش آجری و گچبریهای ظریف و هنرمندانه آن است. قدمت مسجد جامع تبریز به سلسله سلجوقیان بازمیگردد.
آدرس: تبریز، خیابان شهید مطهری، انتهای بازار تبریز
ارگ علیشاه؛ ارک تبریز
ارگ علیشاه که آن را با نام ارگ تبریز نیز میشناسند، یکی دیگر از مراکز دیدنی تبریز است که حوادث زیادی را تجربه کرده است. قدمت این ارگ نیز به ۷۰۰ سال پیش بازمیگردد و یکی از بلندترین و قدیمیترین دیوارهای تاریخی در ایران محسوب میشود.
میتوان تَرَکهایی که در طول تاریخ همانند زخمی بر بدنه این ارگ قدیمی وارد شده را مشاهده کرد و تاریخ آن را متصور شد. کاربردهای ارگ علیشاه تبریز از زمان ساخت تا به امروز بسیار متفاوت بوده است. از مسجد گرفته تا انبار غلات و سنگر نظامی، ارگ علیشاه به خوبی توانسته وظایفی که به آن محول شده را به سرانجام برساند.
اگرچه شاید به نظر برسد ارگ علیشاه فقط یک دیوار قدیمی است، اما اگر به تاریخ و وقایع رخ داده در آن علاقهمند باشید، هرگز نباید بازدید از این اثر تاریخی شهر تبریز را از دست بدهید. در هر ساعت از شبانهروز میتوانید به صورت رایگان از این دیوار قدیمی دیدن کنید، فقط باید برای بازدید از ارگ تبریز به مرکز شهر بروید.
آدرس: تبریز، ضلع جنوبی تقاطع امام خمینی و خیابان فردوسی، نزدیکی محدوده میدان ساعت
خانه مشروطه تبریز
این خانه و موزه قدیمی به مساحت یک هزار و ۳۰۰ مترمربع، به سبک معماری قاجاریه ساخته شده است. خانه مشروطه تبریز به خودی خود زیبایی مسحور کنندهای دارد که شامل حیاط سرسبز و حوضچه زیبای آن و ساختمانی دو طبقه میشود که پیش از ورود به محوطه موزه نظر همگان را به خود جلب میکند. از زیباییهای داخل این خانه قدیمی میتوان به پنجرههای مشبک و رنگی آن اشاره کرد که با عبور نورهای رنگی از خود، صحنهای متحیرکننده در فضای داخلی ساختمان ایجاد میکند.
این خانه که در ابتدا محل اقامت یکی از بازرگانان خوشنام تبریزی به نام حاج مهدی کوزهکنانی بود، سپس به محل تجمع چهرههای مشروطه خواه آذربایجان از جمله ستارخان و باقرخان تبدیل شد. از سال ۱۳۷۵ از این موزه برای به نمایش گذاشتن اسنادی از انقلاب مشروطه، مجسمهها و تندیسهایی از چهرههای مطرح مشروطه خواه در این دوره استفاده میشود. با بازدید از خانه مشروطه تبریز هم از یک خانه تاریخی با معماری خاص و چشمگیر دیدن خواهید کرد، هم با تاریخچه مشروطه خواهان و داستانهای مرتبط با این دوره از تاریخ آشنا خواهید شد.
آدرس: تبریز، خیابان شهید مطهری، روبروی مسجد جامع، خانه مشروطه
خانه پروین اعتصامی؛ شاعر بلندآوازه ایران
خانه پروین اعتصامی یکی از محبوبترین دیدنیهای تبریز است. نام پروین اعتصامی به عنوان بانوی ماندگار شعر فارسی در تاریخ ادبیات معاصر ایران به چشم میخورد.
همین موجب شده خانهای که این شاعر برجسته و خوشنام در آن چشم به جهان گشوده است، امروزه به یکی از جاذبههای تبریز تبدیل شود.
آن دسته از افرادی که به شعر و ادبیات فارسی علاقهمند هستند، محال است گشتن در خانه هزار و سیصد مترمربعی پروین اعتصامی را در سفر به تبریز از دست بدهند.
خانه پروین اعتصامی در منطقه ششگلان شهر تبریز واقع شده و بازدید از آن بین ساعات ۹:۰۰ تا ۱۷:۰۰ ممکن است. هرچند این ساعات ممکن است در تعطیلات و روزهای خاص تغییر کند و باید پیش از بازدید حتماً از باز بودن این موزه دیدنی اطمینان حاصل کرد.
آدرس: تبریز، خیابان عباسی، جنب مسجد میرآقا، کوچه ساوجبلاغی، پلاک ۶
موزه آذربایجان؛ دومین موزه باستانی کشور
موزه آذربایجان از جمله جاهای دیدنی تبریز برای علاقهمندان به گنجینههای باستانی است. این موزه که دومین موزه باستانشناسی کشور پس از موزه ملی ایران به شمار میرود، آثار تاریخی و هنری متعددی از دوران پیش از اسلام و دوران اسلامی را در خود دارد.
نزدیکی موزه به مسجد کبود موجب شده است تا بتوان برای بازدید از این دو جاذبه به راحتی در یک روز برنامهریزی کرد.
در این موزه که از سال ۱۳۴۱ بازگشایی شده است بخشی از تاریخ باستانی ایران را میتوانید در اشیای عتیقه و سکههای قدیمی به نمایش درآمده، مشاهده کنید. در موزه آذربایجان سیر تاریخی شکلگیری و گسترش شهر تبریز به صورت مجازی بازسازی شده است.
آدرس: تبریز، خیابان امام، جنب مسجد کبود
موزه استاد شهریار
محمد حسین شهریار ملقب به استاد شهریار، یکی از شاعران خوشنام معاصر ایرانی است که از معروفترین آثار او، میتوان به حیدربابایه سلام اشاره کرد.
شهریار در سال ۱۲۸۵ متولد شد و پدر او یکی از فضلا و خوش نویسان تبریز بود که در جریان اتفاقات مشروطه، او را به روستای خشکناب برد.
استاد شهریار تحصیل خود را در مدرسه دارالفنون سپری کرد و تنها هفت ماه مانده به اتمام تحصیل، عاشق دختری شد و به دلیل شنیدن پاسخ رد، به صورت جدیتری شعر و شاعری را دنبال کرد.
موزه قاجار
موزه قاجار، یکی از خانههای قدیمی با معماری و طراحی منحصر به فرد است که پیشتر به عمارت امیرنظام گروسی شهرت داشت. این مرد به عنوان یکی از مردان باتدبیر زمان ناصرالدین شاه، از جایگاه بالایی در میان مردم تبریز برخوردار بود.
معماری موزه قاجار همانند سایر خانههای قدیمی ایرانی، دارای طراحی و معماری خاصی است و به دو بخش اندرونی و بیرونی تقسیم میشود. به هنگام بازدید از این موزه میتوانید به تالار سنگ، تالار اسلحه، تالار معماری، تالار سکه و سایر بخشهای موزه هم سری بزنید.
برج ساعت؛ نخستین عمارت شهرداری در کشور
برج ساعت که در مرکزیترین نقطه تبریز قرار دارد به عنوان نخستین موزه تبریز شناخته میشود. این برج در سال ۱۳۱۴ به دست معماران آلمانی بنا شد و سال ۱۳۱۸ به بهرهبرداری رسید.
در هر چهار گوشه این برج، یک صفحه ساعتی وجود دارد که زمان را هر ۱۵ دقیقه به مردم تبریز اعلام میکند.
به هنگام بازدید از برج ساعت میتوانید از اشیای قدیمی همچوک فرش، خودروهای لوکس و گران که در این برج نگهداری میشوند، بازدید داشته باشید.
موزه عصر آهن؛ متفاوتترین موزه تبریز
موزه عصر آهن که در سال ۱۳۷۶ طی عملیات خاکبرداری کشف شد، متفاوتترین موزه تبریز محسوب میشود.
اشیای کشف شده در این مکان خبر از قدمت تاریخی آن مربوط به ایلخانی و تیموری و وجود گور دسته جمعی میدهند. افراد مدفون شده در گورها بیشتر کودکان هستند و نکته جالب اینجا است که این افراد با تعلقات خود دفن میشدند.
به طور مثال کودکان را با اسباببازی، زنان را با جواهر و مردان را با ابزارهای جنگی دفن میکردند و شما به راحتی میتوانید طبقه اجتماعی این افراد را تشخیص دهید.
روستای صخرهای کندوان تبریز
جاذبههای تبریز تنها به موزهها و ساختارهای تاریخی ختم نمیشود، بلکه میتوانید یکی از جاذبههای طبیعی خاص و زیبای ایران را در فاصله کمی از شهر تبریز ببینید. روستای کندوان که در فاصله ۴۸ کیلومتری شهر تبریز واقع شده از مکانهایی است که نباید در سفرتان به تبریز از دست بدهید.
با وجود هتلهای مختلفی که در دل این صخرههای قدیمی افتتاح شده است، امروزه فرصت کافی برای گشتن این روستای خاص که بیش از هفت هزار سال قدمت دارد، خواهید داشت.
این روستای سنگی بر اثر فعالیتهای آتشفشانی کوه سهند طی سالیان سال شکل گرفته است. امروزه این کوه آتشفشان خاموش است و خطری برای ساکنان این منطقه ندارد. از جاذبههای این روستای قدیمی میتوان به وجود خانههای روستایی در دل کوه و صخرهها اشاره کرد که هنوز زندگی در آنها جریان دارد. با وارد شدن به این روستا، خودتان را در دنیایی متفاوت و رویایی خواهید یافت.
آدرس: آذربایجان شرقی، شهرستان اسکو، بخش مرکزی، دهستان سهند، روستای کندوان
جنگلهای ارسباران
منطقه ارسباران محدودهای وسیع از شهرستان کلیبر تا سیه رود است که از راه جاده جلفا میتوان به این بهشت سبز در استان آذربایجان شرقی رسید.
در میان جنگل ارسباران سبز نیز میتوانید از سایر جاهای دیدنی تبریز همچون قلعه بابک، پارک جنگلی مکیدی، منطقه حفاظت شده آینالو و انواع گیاهان و گونههای جانوری بازدید داشته باشید.
از اواخر اردیبهشت تا اواخر شهریور که جنگل در زیباترین حالت خود قرار دارد رل میتوان بهترین زمان سفر به جنگل ارسباران معرفی کرد.
پیادهراه تربیت
پیادهراه تجاری تربیت یا همان سنگفرش تربیت در بخشی از شاهراه جاده ابریشم که از تبریز عبور میکرد، بازسازی شده است.
این پیادهگذر دارای مغازههای متعددی همچون پوشاک، کفش و کیف، آجیل و ادویههای مرغوب، شیرینی، پارچهفروشی و چرمفروشی با کیفیتهای بسیار مرغوب و قیمتهای مناسب و مقرون به صرفه است، علاوه بر مغازهها، پاساژهایی با اجناسی همچون پارچه، لباس مجلسی، کیف و کفش، لوازم خیاطی و گلدوزی است.
علاوه بر کفسازی این پیاده گذر که احساس صمیمیت را به فضا داده، حفظ معماری تاریخی تبریز نیز در بناهای این مغازهها همچنان پا برجا است. در سنگفرش تربیت شاهد مجسمههای زیبایی هستیم و این تندیسها گویای پیشههای مختلف تبریز است.
نظر شما