به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، بادرود یکی از شهرهای تاریخی و زیارتی ایران و از توابع استان اصفهان است که از سمت جنوب در کوهپایههای کرکس قرار دارد و از شمال همچون نگینی درخشان بر بستر پهن دشت فلات مرکزی ایران میدرخشد.
طبیعت زیبای حاشیه کویر، وجود آستان مقدس حضرت آقاعلی عباس (ع)، دیدار از خانههای تاریخی، موزه گرمابه نوغه و از همه مهمتر همجواری با روستای تاریخی ابیانه یکی از مهمترین شاخصهای انتخاب مسافران و گردشگران برای اقامت در بادرود است.
مردم بادرود برای آغاز نو شدن طبیعت رسوم متفاوتی دارد و پنج روز مانده به عید نوروز که در اصطلاح بادرودی به آن “پنجه” گفته میشود، زنان سختکوش که طول سال را برای کمک به مخارج خانه، قالیبافی میکردند، دست از کار می کشند تا به استقبال بهار بروند.
مردان بادرودی در روز "یاروفه" که یک روز قبل از عید نوروز است، با کمک همسرانشان به نظافت عمومی کل شهر میپردازند، هر مردی که در قدیم کشاورز یا رعیت اربابی بود، ۲۰ تخممرغ و یک خروس را برای پیشکش به خانه ارباب میبرد و ارباب هم چند کیلو برنج به رعیت میداد تا در شب عید به اصطلاح با زن و بچهاش پلو بخورند.
شب عید که فرا میرسید، کودکان از عشق پوشیدن لباس نو تا صبح خوابشان نمیبرد و با طلوع عید نوروز برای گرفتن عیدی به منزل پدربزرگ و همسایهها میرفتند، رسم بر این بود که عیدی را تخممرغ میدادند و هر بچهای که عزیزتر بود یک تومان هم پول میگرفت.
بزرگان نیز صبح عید نوروز اول به رسم ادب و به جا آوردن صلهرحم به منزل پدربزرگ، پدر و برادر بزرگ میرفتند و رسم بسیار خوبشان رفتن به منزل کسی بود که در طول سال گذشته عزیزی را از دست داده، برای سر سلامتی میرفتند که هنوز هم این رسم خوب ادامه دارد.
بادرودیها بازیهای محلی ویژه ۱۰ روز اول عید دارند
در قدیم در بادرود به جز چیزهای معمول، گردو، تخممرغ و تنقلات محلی عیدی میدادند. در بازی گردو یا به گویش محلی کآو اوز که میتواند دو نفر یا تعداد بیشتری بازیکن داشته باشد، یک نفر یک گردو را پرت میکند و نفر دوم باید گردوی خود را طوری بیندازد که به گردوی نفر اول بخورد و اگر این اتفاق افتاد، هر دو گردو مال نفر دوم است.
در بازی تخممرغ یا به گویش محلی کآو خاخ، نفر اول یک تخممرغ در دست دارد که سر آن بیرون است و نفر دوم باید بتواند سر پوسته این تخممرغ را بشکند و اگر بتواند این کار را انجام دهد، تخممرغ مال او میشود.
"بازی پنجره" ویژه خانمها است و در آن دو زن روبهروی هم مینشینند و انگشتهایشان را همچون زمانی که میخواهند چیزی را وجب کنند، باز میکنند. خانم دیگر باید از روی دستهای آن دو بپرد و اگر پایش به انگشت آنها بخورد، میبازد و نوبت نفر بعدی میشود.
در بازی"گرمهگرمه" گروه اول مینشستند و گروه دوم ضربهای به پشتشان میزد و فرار میکرد. گروه اول به دنبال گروه دوم میدوید و سعی میکرد آنها را بگیرد.
زبان راجی نامیده میشود، ریشه در زبان پهلوی اشکانی دارد و یکی از قدیمیترین زبانهای عصر باستان است و تنها در برخی نقاط کویر مرکزی ایران از جمله بادرود، سمنان و ابیانه رواج دارد. بادرودیها به نوروز، “نوروج” و به سال نو، "سال نوقی" میگویند.
اهالی بادرود اعتقاد دارند جُغد که در زبان محلی به آن کعکوو میگویند، به هنگام نوروز منتظر رسیدن برادرش است، اما خوابش میبرد و نمیتواند آن را ببیند. به همین دلیل باور دارند موقع تحویل سال جغدها خواب هستند و به دلیل ندیدن برادرشان در این زمان تا سال دیگر در خرابهها مینشینند، کوکو میکنند و او را صدا میزنند.
تمام آداب و رسوم بادرودیها برای استقبال از نوروز در پذیرایی آنها از میهمانان و مسافران نیز هویدا گشته است.
ستاد تسهیلات مسافران نوروزی بادرود مستقر در اداره آموزش و پرورش امسال با پیشبینی و تجهیز ۳۰ واحد آموزشی به امکانات اولیه نظیر وسایل گرمایش، فرش، حمام، ظروف آشپزخانه و دیگر امکانات امسال با آغوشی گرم به استقبال میهمانان خود رفت.
شورای اسلامی و شهرداری نیز با زیباسازی اماکن عمومی، بهسازی پارکها و میادین، حملونقل رایگان مسافران از پارکها برای بازدید از آثار تاریخی، چاپ نقشه گردشگری شهر و استقرار اکیپ راهنما در میدان امام (بادگیر) به استقبال مسافران بهاری رفت.
هلالاحمر بادرود نیز با برپایی چادر راهنمای مسافران و توزیع نقشه گردشگری در این امر اهتمام تمام ورزید و با امکانات خود را برای اثبات رسم میهماننوازی در این روزها به منصه ظهور رساند.
از جمله جاهای دیدنی بادرود، آستان مقدس آقاعلی عباس و شاهزاده محمد (ع) از فرزندان بلافصل امام موسی ابن جعفر در بادرود قرار دارد.
این زیارتگاه هر ساله پذیرای بیش از سه میلیون مسافر و زائر از سراسر کشور است. دارای کرامات عجیبی است و آستان مقدس هم از ویژگی معماری زیبایی در قالب گچبری، آینه کاری و کاشیکاری برخورداراست و دارای یکی از بزرگترین گنبدهای مدور ایران با ارتفاع ۴۴ متر و قطر ۲۵ متر است.
گرمابه تاریخی نوقه از آثار دوران صفویه که بسیار زیبا و با روش معماری قشنگی در ۴۰۰ سال پیش ساخته شده و اکنون به عنوان موزه بادرود مورد بازدید علاقهمندان قرار میگیرد.
خانههای تاریخی محقق الدوله، سراموزه رهگشای، مدیر و مدبر الملک که از یادگارهای دوران قاجار و با تلفیق معماری سنتی کویری ساخته شده و اکنون مورد بازدید خیل عظیم گردشگران است.
کمپ نمونه گردشگری متین آباد، عمارت سرهنگ، هتل بوتیک افصح الدوله، اقامتگاههای بوم گردی در بادرود و روستاهای ده آباد وفمی و متین آباد از دیگر اماکنی است که چشم هر بیننده را مجذوب خود میکند.
گزارش از رحمت الله کاملی، خبرنگار ایمنا
نظر شما