به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد، شهر فلات مرکزی ایران به واسطه قرارگیری در اقلیم خاص بناها و سازههای منحصربهفردی از جمله قنات دارد و بیشتر به این نام شناخته میشود، اما در کنار این جاذبههای گردشگری خوراکیهای خوشمزه و پرخاصیتی نیز دارد که در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیده است.
تعدادی از مردم تصور میکنند که «میراث فرهنگی» تنها به آثار تاریخی و میراث ملموس باقی مانده از گذشتگان میپردازد، در حالی که در کنار این آثار، کشور ما در میراث ناملموس نیز بسیار غنی است که با تلاش متولیان امر در لیست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بسیاری از خوراکیهای نواحی و مناطق مختلف کشور جزو آثار ناملموس فرهنگی یک سرزمین محسوب میشود و ثبت آنها راهی برای حفظ و معرفی این سوغاتیهای محلی به مردم سایر نقاط کشور است.
ثبت ۱۴۷ اثر ناملموس یزد در فهرست آثار ملی کشور
عبدالمجید شاکری شمسی، معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان یزد با تاکید بر ضرورت صیانت از مواریث تاریخی و فرهنگی به خبرنگار ایمنا میگوید: تاکنون ۱۴۷ اثر فرهنگی و تاریخی استان در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به اینکه استان یزد دارای ۷ هزار اثر ارزشمند شناسایی شده از جمله خانهها، مساجد، حسینیه، کاروانسراها، قلعه، حمام، آب انبارها، سایتها و محوطههای تاریخی بافتهای شهری و روستایی است، عنوان میکند: از این تعداد ۱۷۱۲ اثر تاریخی، فرهنگی در حوزه غیرمنقول به ثبت آثار ملی کشور رسیده است.
معاون میراث فرهنگی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان یزد خاطرنشان میکند: بسیاری از خوراکیها و شیرینیجات یزدی در لیست اثر ناملموس کشور به ثبت رسیده که یکی از آنها «حاجی بادام» است. میراث ناملموس دیار جهانی یزد، سوغاتیهای مهمی دارد که بعضی بهخوبی شناخته شده و بعضی همچنان ناشناخته است.
شاکری شمسی تصریح میکند: «حاجی بادام» یکی از شیرینیهای ساده است که جزو آثار ناملموس قرار دارد و در زمره خوراکیهای این استان به ثبت ملی رسیده است.
شیرینی سنتی و مقوی یزدیها
«حاجی بادام» را میتوان به عنوان یکی از معروفترین شیرینیهای یزدی نام برد که طعم خوب و سادگی آن زبانزد خاص و عام در یزد است و در ظرف شیرینی مخلوط یزدیها جایگاه قابل توجهی دارد. این شیرینی ترکیبی از مواد اولیه مورد نیاز از جمله آرد بادام، آرد نخودچی، جوز و تخممرغ است که هرکدام ارزش غذایی زیادی دارد و در کنار هم طعمی بسیار متمایز از دیگر شیرینیها خواهد داشت.
حاجی بادام به شکل نقل، گرد و به رنگ نخودی کرم و تیره است که از «بادام» یکی از مغزهای مهم با چربیهای اشباع نشده و سرشار از پروتئین غذایی مغذی و غنی درست میشود که برای سلامتی مفید است.
بادام حاوی مقدار زیادی اسید چرب است که به نرم شدن پوست بدن کمک میکند و سرشار از ویتامین E است ، خاصیت ضد پیری دارد و از ایجاد چین و چروکهای پوستی جلوگیری میکند.
یزدیها حاجی بادام را چگونه تهیه میکنند؟
زرده تخممرغ در درست کردن حاجی بادامی نقش اساسی را بر عهده دارد و باید حداقل پنج زرده را از تخممرغ جدا کرد. مواد غذایی دیگری همچون پودر قند، پودر هل، آرد نخودچی، جوز هندی، پودر بادام و بیکینگپودر نیز از مواد مورد نیاز برای پخت حاجی بادام است.
با این مقدار میتوان ۲۰ تا ۳۰ عدد شیرینی حاجی بادامی را درست کرد. ابتدا باید کاسهای بزرگ برداشت تا بتوان موادی که در ادامه اضافه میشود را بهخوبی هم زد. پنج زرده تخممرغی که جدا شده است، داخل کاسه ریخته و پس از آن پودر قند، پودر هل و جوز هندی به آن اضافه میشود. میتوان به این ترکیب مقدار کمی زعفران غلیظ آب شده اضافه کرد تا طعمی عالی به شیرینی بدهد.
در کنار درست کردن این ترکیب باید آرد نخودچی، بیکینگپودر و پودر بادام را در ظرفی جدا با هم ترکیب و آن را چند سری اَلک کرد تا یکدست شود، لازم است این مخلوط به ترکیب زرده تخممرغ، پودر قند، پودر هل و جوز هندی اضافه شود. حالا خمیرمایه شیرینی آماده است تا درون سینی فر قرار گیرد.
نظر شما