به گزارش خبرگزاری ایمنا از قم، اواسط دهه ۷۰ شمسی زمانی که دولت شروع به فروش اراضی جنوب غربی شهر قم کرد، شاید کمتر کسی فکر میکرد پردیسان که قرار بود یک شهرک اقماری باشد، روزی به عنوان یکی از مهمترین مناطق شهری در قم نقشآفرینی کند و در عرصههای مختلف مورد توجه باشد.
اراضی پردیسان بهطور رسمی بهمن ۱۳۷۵ به شهر الحاق و سال ۱۳۷۷ نیز شکلگیری این محدوده از سوی وزارت راه و شهرسازی اعلام شد. پردیسان امروز با ۲۵۰۰ هکتار مساحت و سکونت بیش از ۲۳۰ هزار نفر در آن، دیگر یک منطقه حاشیهای در شهر قم محسوب نمیشود، بلکه در استقرار مراکز علمی و دانشگاهی و زیست گروههای جوان شهر قم بهویژه طلاب و دانشجویان جوان، به رقیب اصلی مناطق قدیمی شهر قم تبدیل شده است.
پردیسان منطقهای با خانههایی بیشتر آپارتمانی که مساحتهای کوچک دارند و با نماهای شبیه به هم، از نظر سیما و منظر به شهرکهای خوابگاهی نزدیک شده است. ابتدای ساخت این منطقه حتی تا زمانی که در سال ۱۳۹۰ پردیسان بهعنوان منطقه هشتم شهرداری قم مطرح شد، مشکلات بسیاری از جمله نبود فضای سبز، نبود مراکز تجاری، نبود نانوایی و خدمات اساسی ساکنان این منطقه شهری را دچار زحمت میکرد.
پردیسان در این چند سال اما بهتدریج رو به توسعه گذاشت. با احداث محور آیتالله بروجردی از بنبست خارج شد و مراکز تجاری کوچک و بزرگی در آن ساخته شدند. محلات دارای مسجد و فضای سبز شدند و حتی نماز جمعه مستقلی در آن شکل گرفت. احداث مراکز علمی و دانشگاههای مختلف شهر قم و استقرار بیش از ۲۰۰ درس طلبگی از اتفاقات سالهای اخیر است، اما هنوز هم این منطقه کمبودهایی دارد که از جمله آن میتوان به کمبود مراکز فرهنگی و کتابخانه عمومی اشاره کرد.
مطالبه برای ساخت یک کتابخانه استاندارد
مهدی توکلیان، مدیرکل کتابخانههای عمومی استان قم در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در این زمینه اظهار کرد: منطقه پردیسان با وجود ۱۰ مراکز علمی و دانشگاهی و توجه مردم این منطقه به امر کتابخوانی و پژوهش، کتابخانه عمومی برای استفاده ساکنان این منطقه ندارد.
به گفته وی، در حال حاضر ۳۷۰۰ کتابخانه فعال توسط نهاد کتابخانه عمومی سطح کشور دایر است. طبق مصوبه قانون مجلس شورای اسلامی این نهاد مردمی غیردولتی عهدهدار تجهیز، آمادهسازی و خدمترسانی به عموم شهروندان است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی شهر قم با اشاره به دغدغه این نهاد تصریح کرد: بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی هر ۲۵۰۰ نفر نیاز به یک کتابخانه عمومی دارند و این دغدغه نهاد کل کتابخانههای عمومی کشور است.
به گفته توکلیان، در جلسات انجمن کتابخانههای عمومی با ریاست استاندار قم، نمایندگان شورای اسلامی شهر قم و انجمن خیرین کتابخانه، موضوع کمبود کتابخانه در پردیسان مطرح شده است.
وی با اشاره به مشکل فقدان کتابخانه عمومی در منطقه پردیسان عنوان کرد: نهاد کتابخانههای عمومی کشور بودجهای برای ساخت کتابخانه ندارد، بلکه به عنوان بهرهبردار پس از ساخت و تحویل، اقدام به تجهیز فضاهای کتابخانهای و بهکارگیری نیروی انسانی میکند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی شهر قم گفت: با وجود تلاشهای انجام شده برای استفاده از ظرفیت خیران و دستگاههای اجرایی، پردیسان همچنان فاقد کتابخانه عمومی است که امیدواریم با مطالبه مردمی در سفر استانی رئیسجمهور، خبرهای خوبی در این زمینه به اطلاع مردم قم برسد.
استاندار هم مطالبه کرد
«ساخت کتابخانه در پردیسان در اولویت است و باید بهسرعت عملیاتی شود.» این را سیدمحمد آقامیری، استاندار قم یازدهم بهمن سال جاری در جلسه پیگیری معضلات منطقه پردیسان با حضور نمایندگانی از اهالی این منطقه بیان کرده است.
وی اضافه کرد: این کتابخانه با توجه به اولویت جدی بخش فرهنگی در شهر و استان باید تا پایان سال آینده احداث شود.
استاندار قم معتقد است پردیسان به احداث مراکز فرهنگی، تفریحی و ورزشی مخصوص بانوان و آقایان و ارتقای سرانههای خدماتی نیاز دارد و این مسئله باید در دستور کار متولیان امر قرار بگیرد.
یک همکاری مشترک میان شهرداری قم و دولت
این مسئله در نوبتهای مختلف مورد مطالبه حجتالاسلام محمدرضا حامدی، امامجمعه پردیسان هم قرار گرفته است و در یکی از این نوبتها در جلسهای با حضور شهردار قم این مسئله مطرح شد.
سیدمرتضی سقائیاننژاد، شهردار قم هم با اعلام آمادگی از سوی شهرداری برای ساخت یک کتابخانه عمومی در منطقه پردیسان، شرط پرداختن این مسئله را تأمین زمین از سوی وزارت راه و شهرسازی دانست.
افق جمعیتی منطقه پردیسان قم با توجه به الحاق اراضی دولتی و ساخت مسکن دولتی با تراکم بالا از ۳۵۰ هزار نفر در سالهای گذشته به نزدیک ۵۰۰ هزار نفر رسیده است. از طرفی وضعیت اقتصادی و تورم شدید در مسئله مسکن موجب شده است عده بیشتری از شهروندان قم خواهان زندگی در منطقه پردیسان باشند.
همه این موارد به الزاماتی چون رفع نیازهای اساسی در حوزه خدمات شهری و ترافیک، هویتبخشی شهروندی و ارتقای سرانههای فرهنگی، آموزشی و ورزشی نیازمند است. موضوعی که احداث یک کتابخانه عمومی میتواند گام بسیار مثبتی برای آن محسوب شود.
نظر شما