به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از روابطعمومی مؤسسه بوستان کتاب، کتاب «رساله حقوق امام زینالعابدین (ع)» با ترجمه و شرح حجتالاسلام احمد (رجبعلی) زمانی در ۵۳۶ صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسید.
رساله حقوق امام زینالعابدین (ع) منشوری است که با ۵۱ محور حقوقی، شخصیت حقیقی و حقوقی انسان را با روشی قابل فهم و دلپذیر برای همه بیان کرده است؛ بهطوری که هر کس با اندک تأمل، درایت و عمل به آنها، خود و دیگران را اصلاح میکند و در تشکیل جامعه مدنی سهیم میشود.
سیدالساجدین (ع) با شناساندن خالق هستی، ماهیت انسان و چگونگی سیر به سوی کمال مطلق، در دامافتادگان را رهایی میبخشد و راه میبخشد و راه مبارزه با دشمنان را میآموزد.
نویسنده در این کتاب میکوشد با نوشتاری تبیینی، گویا و کوتاه، و به مدد نکاتی ژرف و ارزشمند از آیات و روایات و سیره ائمه اهل بیت (ع) و کلام بزرگان، گامی در مسیر متخلق شدن به اوصاف، حالات پسندیده و شناساندن حدود و مرزهای دین و عقل و سیره گرانقدر مشعلداران الهی بردارد.
ساختار اثر
در مقدمه این اثر، پس از بیان رساله حقوق امام زینالعابدین (ع)، به معرفی برخی از ترجمهها و شرحهای رسالةالحقوق پرداخته شده و سپس، به پیوستگی محورهای حقوقی و اخلاقی، رسالةالحقوق در منابع روایی، بررسی کامل راویان رساله حقوق در کتاب شریف «الامالی»، بررسی وضعیت راویان رساله حقوق در کتاب شریف «الخصال»، و چینش و ترتیب محورهای حقوق رساله اشاره شده است.
سپس، کلیات رساله حقوق (ریشه مسائل حقوقی) مورد بحث و بررسی قرار گرفته و مسائل حقوقی مربوط به اعضا و جوارح انسان، افعال عبادی و غیرعبادی، پیشوایان و رعیت، زمامداران قدرت و دانش و سیاست، خویشاوندان نسبی و سببی، کارگزاران خدمترسان، و همسایگان افراد معاشر و امور دیگر تبیین شده است.
در ادامه نیز عناوین بارز صاحبان حق در رسانه حقوق امام سجاد (ع) که مشتمل بر ۵۱ مورد بوده، شمرده شده که عبارتند از: حق الله، حق نفس (خویشتن)، حق زبان، حق گوش، حق چشم، حق پا، حق دست، حق شکم (معده)، حق غریزه جنسی، حق نماز، حق حج واجب، حق روزه، حق صدقه و صدقات، حق قربانی در حج، حق پیشوایان حاکم، حق استاد و معلم، حق مدیران مشرف بر امور، حقوق رعیّت، حق ارتقای دانش و فهم، حقوق متقابل زن و شوهر، حق بردگان تحت تکفر، حقوق مادر، حقوق پدر، حقوق فرزندان، حق برادر (نسبی)، حق مولی بر برده بعد از رهایی.
دیگر حقوقی که در رساله حقوق امام زینالعابدین (ع) بدان پرداخته شده، میتوان به حق بردگان خدمتگزار، حق نیکوکار و احسان کننده، حق اذانگوی اوقات شرعی، حق امام جماعت، حق همنشین (آداب معاشرت)، حق همسایگان، حق دوست و همراه، حق شریک و مشارکت، حق اموال و داراییها، حقوق و وظایف بدهکار، حق همکاران دوست، حق دشمن مدعی، حق مشورت گیرنده، حق مشاور و نظردهنده، حق پندخواه و نصیحت جو، حق نصیحت کننده و راهنما بر پندگیرنده، حق بزرگتران و پیشکسوتان، حق کوچکترها و زیردستان، حق نیازمندان و فقیران درخواست کننده، حق مسئول، حق شادی و ایجاد سرور، حق افراد مجرم و بدکردار، حق عمومی و ملی مسلمانان و همکیشان، حق اهل ذِمّه اشاره کرد.
برشی از اثر
حقوق متقابل زن و شوهر
و اما حق زناشویی؛ با ایجاد عقد ازدواج دائم، همسر و فرزندانت نفقه خوار (واجب النفقه) تو خواهد شد. بدان خداوند همسر را آرامش بخش جان و روح و روان ساخته است که او باید مهربان و مأنوس و نگهدار تو باشد {و این امور از ناحیه مردان نیز چنین است} لازم است هر کدام از همسران اعم از زن و شوهر برای نعمت وجود دیگری خدا را شاکر و ستایشگر باشند و توجه کنند که طرف مقابل زن یا شوهر نعمت خداوند است (هُنَّ لِباسٌ لَکُم و أَنتُم لِباسٌ لَهُنَّ؛ آنها جامه عفاف شما و شما نیز لباس عفت و پاکدامنی آنها هستید} که به او داده شده؛ از اینرو لازم و واجب است امور ذیل را مراعات کنند:
- برخورد نیکو و زیبا با این نعمت الهی؛ به طوری که در این هم نشینی و مصاحبت، او را اکرام و احترام نماید.
- با همسر سازش و مدارا کند و همراهی مداوم داشته و یکدیگر را درک کنند و در شرایط موجود یکدیگر را تحمل کنند و تدبر و اندیشه مهربانانه به کار گیرند و اگر چه حق تو (شوهر) بر زن دشوارتر و دایرهاش بیشتر و گستردهتر است و طاعت تو بر او لازمتر است گر چه خواستههایش خوشایند یا غی پسندیده و گوناگون باشد، لکن چنانچه درخواستهای شوهر به معصیت و گناه همسرش منجر و منتهی شود، اطاعت شوهر و لازم و واجب نیست.
علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند به نشانی اینترنتی مؤسسه بوستان کتاب به نشانی www.bustaneketab.ir مراجعه کنند.
نظر شما