به گزارش خبرگزاری ایمنا، آزیترومایسین یکی از مؤثرترین آنتیبیوتیکها برای درمان عفونتهای شدید است و همین امر موجب شده این دارو به عنوان یکی از رایجترین آنتیبیوتیکها شناخته شود، داروی آزیترومایسین نوعی آنتیبیوتیک ماکرولید است که در درمان طیف وسیعی از عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار میگیرد.
این آنتیبیوتیک به علت نیمه عمر طولانی و نفوذ بالا در بافتهای بدن از رقبای خود پیشی گرفته است، آزیترومایسین در درمان بسیاری از بیماریها مؤثر است، اما مانند هر داروی دیگری مصرف آن بدون مشاوره دارویی پزشک توصیه نمیشود، چراکه مصرف نادرست تمام داروهای شیمیایی میتواند عوارض جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
آنتیبیوتیک چیست؟
سازمان غذا و دارو (FDA) برای اولین بار آزیترومایسین را در سال ۱۹۹۱ تأیید کرد، آنتی بیوتیکها از رشد باکتریهایی که باعث عفونت میشوند، جلوگیری میکنند، تنها در صورتی که باکتریها عامل عفونت باشند، آزیترومایسین آنها را درمان میکند. بهطور کلی، آنتی بیوتیکها عفونتهای ناشی از ویروس یا قارچ را درمان نمیکنند، در نتیجه این دارو بر روی عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوانزا اثری ندارد.
انواع آزیترومایسین کدامند؟
قرص ۵۰۰، قرص ۲۵۰، کپسول ۵۰۰، کپسول ۲۵۰، شربت، آمپول و یا قطره چشمی از انواع آزیترومایسین است که مکانیسم اثر مشابهی دارند و از ساختهشدن پروتئینهای وابستهبه RNA پیشگیری میکنند.
چه بیماریهایی با آزیترومایسین قابل درمان است؟
از آزیترومایسین برای کنترل عفونتهای متنوعی استفاده میشود لازم به ذکر است در هر بیماری باید از داروی خاص خودش برای درمان و کنترل عفونت استفاده کرد، چرا که هر آنتیبیوتیکی بر همه میکروبها اثر ندارند.
به طور کلی داروی آزیترومایسین در ترکیب با سایر آنتیبیوتیکها برای درمان عفونتهای تنفسی، گوارشی و برخی از عفونتهای مقاربتی (STI) مورد استفاده قرار میگیرد.
بیماریهای قابل درمان با آزیترومایسین عبارتند از:
• انواع پنومونی
• آسم
• بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD)
• بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت گوش
• شانکروئید
• عفونتهای سینوسی (سینوزیت)
• عفونت ادراری
• عفونتهای تنفسی خاص از جمله سیاه سرفه
• عفونتهای پوستی
• بیماریهای گوارشی ناشی از سالمونلا
• وبا
• اسهال مسافران
• عفونت شدید یا لنفادنوپاتی بهدلیل بارتونلا هنسلا (بیماری خراش گربه)
• برونشکتازی
• بیماری انسدادی مزمن ریوی
• عفونت دهانه رحم
• سوزاک حاد مجاری ادراری
• سوزاک حاد دهانه رحم
• بیماری لایم
• عفونت باکتریایی دریچه قلب.
آیا آزیترومایسین گلو درد را درمان میکند؟
در مواردی که فرد دچار سرماخوردگی باشد و گلودرد چرکی باکتریایی هم داشته باشد، میتوان برای درمان آن از آنتی بیوتیک و آزیترومایسین استفاده کرد، اما بهترین دارویی که برای درمان گلودرد چرکی استفاده میشود، آموکسی سیلین، کوآموکسی کلاو و آزیترو است.
مصرف آزیترومایسین چه عوارضی دارد؟
عوارض جانبی آزیترومایسین ممکن است شامل تهوع و استفراغ باشد، مانند همه داروها، آزیترومایسین میتواند عوارض جانبی خاصی داشته باشد، در آزمایشات بالینی، تنها ۰.۷ درصد از افراد به دلیل عوارض جانبی مصرف را آزیترومایسین متوقف کردند. بیشتر عوارض جانبی که موجب منع مصرف برای برخی افراد میشود مربوط به اختلالات دستگاه گوارشی است، مانند:
- استفراغ
-حالت تهوع
- اسهال
از دیگر عوارض جانبی است که در کمتر یک درصد موارد رخ میدهد:
-درد در ناحیه شکم
-تپش قلب یا درد قفسه سینه
-رفلکس اسید
-سرگیجه
-سردرد
-خستگی
-واژینیت
- بثورات
- پوست خشک
آزیترومایسین برای نوزادان و کودکان
کودکان (به ویژه نوزادان کمتر از شش هفته) ممکن است با مصرف این دارو دچار مشکلات جدی معده شوند، اگر نوزاد دچار استفراغ شد و یا شیردهی به او دچار مشکل شد با پزشک کودک تماس بگیرید و از درمانهای خانگی خودداری کنید.
ممنوعیت آزیترومایسین
مصرف آزیترومایسین در بعضی بیماریها مانند کولیت، سندروم QT طولانی، بیماریهای کبدی ، میاستنی گراویس ممنوعیت دارد.
تجویز نادرست آزیترومایسین در درمان عفونت دندان
برای درمان عفونتهای دندانی، بیشتر از آموکسی سیلین استفاده میشود، آزیترومایسین برای درمان عفونت و خونریزی لثه و دندان انتخاب چندان خوبی نیست.
در صورتی که فراموش کردیم یک وعده آزیترومایسین مصرف کنیم، چه باید کرد؟
اگر یک دز را فراموش کردید، به محض یادآوری دارو را مصرف کنید، اما اگر فقط چند ساعت تا دز برنامهریزی شده بعدی باقی مانده است، فقط یک دز مصرف کنید. هرگز سعی نکنید با مصرف همزمان ۲ دز عقب مانده، برنامه دارویی را جبران کنید. این کار میتواند منجر به عوارض جانبی خطرناکی شود.
افرادی که این دارو را برای مدت طولانی مصرف میکنند، بیشتر در معرض ابتلاء به بیماریهای جدی باکتریایی و عفونی قرار دارند که درمان آنها بسیار سختتر است، چرا که بدن نسبت به دارو مقاوم شده و در نتیجه تأثیر آن بر باکتریها کمتر میشود؛ توصیه میشود این دارو با صورت مداوم برای مدت طولانی استفاده نشود.
تداخلات دارویی آزیترومایسین
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروی آزیترومایسین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود.
به طور تقریب اکثر آنتیبیوتیکها بر روی هورمونهای کنترل بارداری مانند قرصها، برچسبها و حلقههای کنترل بارداری تأثیر میگذارند و بعضی از این آنتیبیوتیکها (مانند ریفامپین و ریفابوتین) تأثیر این محصولات را کاهش میدهند و ممکن است موجب بارداری شوند.
به علاوه آزیترومایسین ممکن است غلظت کلشی سین را افزایش دهد و در نتیجه سمیت ایجاد کند؛ استفاده همزمان از استاتینها (داروهای کاهنده چربی خون) و آزیترومایسین ممکن است خطر رابدومیولیز را افزایش دهد.
مصرف همزمان آنتیاسیدها (آلومینیوم و منیزیم) نیز ممکن است غلظت آزیترومایسین را کاهش دهد.
بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف میکنید اعم از داروهای تجویزی و غیر تجویزی (گیاهی، مکمل) را با پزشکتان در میان گذارید.
طبق گزارشهای ارائه شده، داروهای زیر میتوانند با آزیترومایسین تداخل داشته باشند:
فلوتیکازون
سالمترول
ایبوپروفن
آموکسیسیلین
آسپرین
آموکسی کلاو
دیفن هیدرامین
آمیودارون
پروکائین آمید
کینیدین
دولوکستین
داکسی سایکلین
فلوتیکازون بینی
ارگوتامین
هیدروکسی کلروکین
پرگابالین
گایافنزین
اس امپرازول
امپرازول
پردنیزون
آلبوترول
مونته لوکاست
سیمبیکورت (بودزوناید / فورموترول)
استامینوفن
ویتامین B۱۲ (سیانوکوبالامین)
ویتامین C (اسید اسکوربیک)
ویتامین D۳ (کولکالسیفرول)
زاناکس (آلپرازولام)
رانیتیدین
ستیریزین
آتورواستاتین
دیگوکسین (داروی قلبی)
کلشی سین (داروی نقرس)
فنیتوئین (داروی تشنج)
آنتیاسیدهای حاوی آلومینیوم و منیزیم
تئوفیلین
باربیتوراتها
کاربامازپین
سیکلوسپورین
وارفارین
نظر شما