علائم جدید ویروس کرونا و آنفلوانزا در زمستان ۱۴۰۲ چیست؟

همیشه در پاییز و زمستان با شیوع آنفلوانزا، کرونا و بعضی ویروس‌ها با علائمی شبیه سرماخوردگی یعنی تب، بدن‌درد، افزایش سرفه و تغییر صدا مواجه می‌شویم و خانواده‌ها به‌ویژه کودکان طی چند هفته اخیر دچار علائمی مانند سرفه و تنگی نفس شدند که از زیرسویه‌های اومیکرون یا آنفلوانزا است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، فصل سرما همراه با بروز و شیوع بیماری‌های تنفسی و واگیردار است که در این بین آنفلوانزا و کرونا ویروس تمام گروه‌های سنی از کودکان تا سالمندان را درگیر می‌کند، با اشاره به آمار مبتلایان بیماری‌های تنفسی، در حال حاضر کمتر از ۱۰ درصد نمونه‌های گرفته شده کرونا است و بیش از ۳۰ درصد آنفلوانزا و سایر ویروس‌های دیگری هستند که سبب بروز علائم سرماخوردگی می‌شوند.

سالمندان بالای ۶۵ سال، زنان باردار و افراد درگیر بیماری‌های زمینه‌ای و بدخیم دارند، بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلاء به بیماری‌های تنفسی و عفونی قرار دارند، بنابراین باید تزریق واکسن را انجام دهند، اما لازم به ذکر است که بیش از ۸۰ درصد مبتلایان به آنفلوانزا با استراحت در منزل و مصرف مایعات گرم درمان می‌شوند.

با توجه به اینکه آنتی‌بیوتیک‌ها هیچ تأثیری روی ویروس آنفلوانزا ندارند، نباید برای درمان سرماخوردگی یا آنفلوانزای ویروسی مصرف شوند، از مهم‌ترین نشانه‌های ابتلاء به آنفلوانزا می‌توان به تب، بدن‌درد، گرفتگی عضلات، سردرد، سرفه‌های خشک، مشکلات گوارشی و آبریزش بینی اشاره کرد.

ویروس آنفلوانزا از راه‌هایی مانند پخش ذرات ریز تنفسی فرد آلوده در هوا، عطسه یا سرفه به دیگران منتقل می‌شود، افراد کمتر از ۵ سال، افراد بالای ۵۰ سال، افراد با بیماری زمینه‌ای قلبی، دیابت، روماتیسم، نارسایی کلیه، افراد سیگاری و مادران باردار بیشتر از دیگران در معرض این بیماری هستند.

علائم جدید ویروس کرونا و آنفلوانزا در زمستان ۱۴۰۲ چیست؟

زمستان و شیوع آنفلوانزا و کرونا به‌ویژه در کودکان مقطع ابتدایی و پیش‌دبستانی

عاطفه عابدینی، فوق تخصص ریه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از شیوع سرماخوردگی جدید شبیه کرونا می‌گوید: ما همیشه در پاییز و زمستان با شیوع آنفلوانزا و کرونا و برخی ویروس‌ها با علائمی شبیه سرماخوردگی یعنی تب، بدن‌درد، افزایش سرفه و تغییر صدا مواجه می‌شویم و خانواده‌ها به‌ویژه کودکان مقطع ابتدایی و پیش‌دبستانی طی چند هفته اخیر دچار علائمی مانند سرفه، تنگی نفس، گلودرد و تب شدند که از زیر سویه‌های اومیکرون یا آنفلوانزا و در بعضی موارد عفونت است.

وی ادامه می‌دهد: به‌طور معمول در این موقع از سال انتظار داریم که میزان شیوع آنفلوانزا و علائم تشدید تنفسی و عفونت ویروسی خیلی کم شده باشد، اما اکنون تعداد مراجعه به مطب‌ها و بیمارستان‌ها به‌ویژه در بخش اطفال به دلیل عفونت‌های ویروسی به صورت آنفلوانزا بسیار زیاد است، این بیماران در چند روز اول که تب و آبریزش بینی و سرفه دارند، بهتر است قرنطینه باشند، اما اگر سرفه‌های تحریکی بعد از آن را داشته باشند، نیازی به قرنطینه نیست و تنها باید درمان‌ها را ادامه دهند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان می‌کند: افراد مبتلا به عفونت‌های ویروسی طی پنج تا هفت روز بهبود پیدا می‌کنند، مگر اینکه بیماری زمینه‌ای یا نقص ایمنی، دیابت یا کهولت سن داشته باشند، اگر در خانواده کسی بیشتر از سه روز تب و علائم پیش رونده داشت و دچار تنگی نفس شد به مراکز درمانی مراجعه کند.

علائم جدید ویروس کرونا و آنفلوانزا در زمستان ۱۴۰۲ چیست؟

انتظار می‌رود در بهمن آنفلوانزا شدت بیشتری داشته باشد

شهنام عرشی، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت می‌گوید: با توجه به اینکه در روزهای اخیر مقداری موارد بروز سرماخوردگی و آنفلوانزا افزایش یافته است و مطابق هر سال، در بهمن ممکن است پیک کوچکی از آنفلوانزا را داشته باشیم، از این‌رو انتظار آن است که زمستان درگیر سویه‌های آنفلوانزا باشیم و موارد این بیماری شدت بیشتری داشته باشد.

وی ادامه می‌دهد: در هفته‌های اخیر بروز سرماخوردگی و آنفلوانزا افزایش یافته است که بخشی از آن نیز به دلیل تغییرات هوا و کاهش دماست و مقداری هم مربوط به پیک دوم آنفلوانزا است که البته انتظار است میزان بروز آن کم باشد، بنابراین در مجموع آنفلوانزا دو پیک دارد؛ یکی آذر به اوج خود می‌رسد و دیگری در بهمن است که افزایش بیماری را داریم، در روزهای اخیر نیز سرماخوردگی‌ها و آنفلوانزا بیشتر شده است.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت توضیح می‌دهد: در حال حاضر آنفلوانزا حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد موارد سرماخوردگی‌های سرپایی را تشکیل می‌دهد و کرونا نیز کمتر از ۲ درصد سرماخوردگی‌ها را تشکیل می‌دهد، در حال حاضر میزان شیوع کرونا پایین است و در اغلب نقاط جهان همین طور است، چراکه با سویه‌های مختلف در گردش، در تابستان همه‌گیری را در اکثر نقاط جهان داشتیم و همین موضوع نوعی ایمنی نسبی را نسبت به بیماری ایجاد کرد.

وی ادامه می‌دهد: به‌طور کلی سویه‌های در گردش فعلی، علائم خفیف‌تری ایجاد می‌کنند و بنابراین افراد با علائم سرماخوردگی خفیف یا به پزشک مراجعه نمی‌کنند یا اگر مراجعه کنند، تست نمی‌دهند، بنابراین در آمار بروز کرونا ثبت نمی‌شوند، همچنین ماهانه صدها مورد سرماخوردگی را در سراسر کشور به صورت منظم در آزمایشگاه‌های مرجع آزمایش می‌کنیم و آمارهای مرتبط در وبگاه‌های مورد نظر سازمان بهداشت جهانی وارد می‌شود، کاری که همه کشورها انجام می‌دهند.

عرشی بیان می‌کند: سویه JN۱ کرونا ماه‌ها است که در کشورهای اروپایی شایع است و اکنون هم بیش از ۶۰ درصد موارد را تشکیل می‌دهد، JN۱ سویه‌ای است که گسترش سریعی دارد و البته در افرادی که در ماه‌های اخیر مبتلا شده‌اند، انتظار نداریم که دوباره و به این زودی مبتلا شوند، در مجموع علائم این سویه خفیف است و مورد خاصی را ایجاد نمی‌کند.

وی ادامه می‌دهد: هر سویه‌ای که در کشورهای اروپایی باشد، پس از چند هفته در سایر کشورهای اطراف هم شایع می‌شود، در کشور ما نیز مانند سایر کشورها، در حال حاضر انواع و اقسام سویه‌های کرونا وجود دارد و این سویه را نیز ممکن است داشته باشیم، اما از آنجا که تعداد آن کم است، ممکن است در آزمایشگاه‌های منطقه‌ای خود را نشان ندهد و شناسایی نشود.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت توضیح می‌دهد: بهترین زمان تزریق واکسن آنفلوانزا نیمه دوم شهریور است، وقتی به ماه‌های آخر سال نزدیک می‌شویم، گروه‌های هدف، سه یا چهار ماه در معرض خطر بوده‌اند، بنابراین اگر افرادی هستند که مطمئن هستند آنفلوانزا نگرفتند و پرخطر هستند، فصل زمستان و حتی در دی و بهمن هم می‌توانند واکسن را تزریق کنند، همچنین در مورد کرونا نیز برای سال جاری توصیه کرده بودیم که گروه‌های پرخطر و سنین بالای ۶۰ سال یک دوز را تزریق کنند، در مجموع دستورالعمل کشوری واکسیناسیون کرونا به قوت خود باقی است.

با این اوصاف، توصیه می‌شود افراد دچار سرماخوردگی دو تا سه روز در خانه بمانند و استراحت کنند تا به این ترتیب هم به بهبود حال خود کمک کنند و هم از انتقال بیماری به سایرین جلوگیری کنند، همچنین توصیه می‌شود که مبتلایان از ماسک استفاده کنند، در صورت ابتلای کودکان و دانش‌آموزان و بروز علائم سرماخوردگی در آن‌ها، این کودکان هم در خانه استراحت کنند تا از شیوع بیماری‌های مشابه در کودکان در مدارس، همچنین مهدکودک‌ها جلوگیری شود.

علائم جدید ویروس کرونا و آنفلوانزا در زمستان ۱۴۰۲ چیست؟

جدیدترین آمار واکسیناسیون کرونا ویروس در کشور

همچنین تاکنون ۶۵ میلیون و ۲۴۴ هزار و ۷۸۷ نفر دُز اول واکسن کرونا، ۵۸ میلیون و ۶۳۶ هزار و ۱۹ نفر دُز دوم و ۳۱ میلیون و ۷۳۷ هزار و ۸۶۹ نفر هم دُز سوم و بالاتر واکسن کرونا در کشور تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۱۵۵ میلیون و ۶۱۸ هزار و ۶۷۵ دُز رسیده است.

وزارت بهداشت برای سال جاری توصیه داشت که گروه‌های پرخطر و سنین بالای ۶۰ سال یک دوز واکسن را تزریق کنند و در مجموع دستورالعمل کشوری واکسیناسیون کرونا همچنان به قوت خود باقی است.

در هر حال به اذعان مسئولان وزارت بهداشت، در حال حاضر آنفلوانزا حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد موارد سرماخوردگی‌های سرپایی و کرونا هم کمتر از ۲ درصد بیماری‌های تنفسی را تشکیل می‌دهند و البته پیش‌بینی می‌شود که در بهمن ماه پیک و افزایش موارد آنفلوانزا را به روال سال‌ها قبل در کشور داشته باشیم.

آخرین وضعیت کرونا در ایران

در مجموع اکنون و با اعلام وزارت بهداشت، موارد بروز و مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری در کشور همچنان پایین است و بیشتر مرگ‌ها نیز در بیماران زمینه‌ای و سالمندان گزارش می‌شود؛ به‌طوری که از یکشنبه، بیست‌وچهارم تا شنبه سی‌ام دی ۱۴۰۲ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، در مجموع ۲۱۰ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی و ۱۶۶ نفر از آن‌ها هم بستری شدند.

همچنین طی بازه زمانی یک هفته‌ای مذکور، ۱۰ نفر از بیماران کووید ۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند.

در مجموع از ابتدای شناسایی این بیماری در کشور از بیست‌ونهم بهمن ۱۳۹۸ تا سی‌ام دی سال جاری، در مجموع هفت میلیون و ۶۲۶ هزار و ۲۲ مبتلای به این بیماری شناسایی شده که در این میان ۱۴۶ هزار و ۷۷۷ نفر هم جان خود را از دست داده‌اند، همچنین تاکنون هفت میلیون و ۳۸۹ هزار و ۵۰۸ نفر از بیماران هم بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند.

در حال حاضر حدود ۱۱ نفر از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌ها تحت مراقبت قرار دارند و تاکنون هم ۵۸ میلیون و ۵۳۷ هزار و ۶۹۶ آزمایش تشخیص کووید ۱۹ در کشور انجام شده است.

علائم جدید ویروس کرونا و آنفلوانزا در زمستان ۱۴۰۲ چیست؟

مرگ‌ومیر و بستری سویه JN.۱ افزایشی نبوده است

حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره سویه JN.۱ می‌گوید: در مناطقی مانند آمریکا این سویه مهم بوده، چراکه بیماری‌زایی بالایی داشته است و حداقل هشت مقاله درباره آن طی یکی تا دو هفته گذشته چاپ شده که حاکی از آن است که JN.۱ از Xbb بسیار واگیردارتر است و آمار ابتلاء را در آمریکا دو برابر کرده و سویه غالب آن منطقه شده است، البته مرگ‌ومیر و بستری این سویه افزایشی نبوده است.

وی درباره اینکه آیا این سویه به ایران نیز رسیده است یا خیر، می‌افزاید: سویه‌ها در یک نقطه ماندگار نیستند و ممکن است به ایران هم برسند، اما هنوز در کشورمان شناسایی نشده است.

کد خبر 721786

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.