حمید محمدی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به برگزاری رزمایش تخصصی پدافند هوایی «مدافعان آسمان ولایت ۱۴۰۲»، اظهار کرد: بهطور کلی در رزمایشها چند هدف عمده دنبال میشود؛ نخستین هدف آموزش نیروهای جوان و تازهکار است، برای اینکه یک میدان رزم را در فضای واقعی تجربه کنند و به نوعی به تجربیات آنها افزوده شود.
وی افزود: هدف و کار ویژه دیگر رزمایشها نمایش توانمندیهای نیروها به دشمنان و ایجاد هراس در دل آنها و از سویی دیگر ایجاد اطمینان و قوت قلب دوستان است.
تحلیلگر ارشد مسائل دفاعی ادامه داد: مورد دیگری که از آن میتوان به عنوان کار ویژه رزمایشها یاد کرد، تست و بهکارگیری سامانههای جدید است که همه این موارد در رزمایش تخصصی پدافند هوایی مدافعان آسمان ولایت ۱۴۰۲ عملیاتی شد.
اولویت ما دفاع آگاهانه و پدافند هوایی است
وی با بیان اینکه این رزمایش از سایر رزمایشها متمایز بود، در خصوص وجه تمایزات آن اذعان کرد: با توجه به فرمایش فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه «پدافند در اولویت ما است»، این سخن مسبوق به سابقه است و برای اولین بار رهبر معظم انقلاب چنین فرمودند؛ اگر بخواهیم دلیل آن را از زاویه استراتژیک نگاه کنیم به این میرسیم که وقتی دکترین دفاعی نظام جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر دفاع آگاهانه است لازم است که پدافند هوایی را در اولویت قرار دهیم.
محمدی تاکید کرد: البته اینکه پدافند در اولویت قرار داشته باشد به منزله آن نیست که نسبت به آفند بی توجه باشیم، بلکه در حوزه آفندی نیز رصد میکنیم و آن را توسعه میدهیم، اما بر اساس دکترین امنیتی اولویت ما مبتنی بر دفاع آگاهانه و پدافند هوایی است.
ایجاد شبکه یکپارچه پدافندی با همافزایی نیروهای چندگانه مسلح
وی هم افزایی نیروهای مسلح را از دیگر وجه تمایزات این رزمایش با رزمایشهای گذشته دانست و گفت: در این رزمایش سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بهویژه نیروی هوافضای سپاه دوشادوش دیگر همکاران خود در ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل نیروی هوایی، زمینی، پدافند هوایی و دریایی به رزم پرداختند.
کارشناس مسائل دفاعی ادامه داد: نکتهای که این رزمایش را برجسته کرد این بود که در عرصه پدافند هوایی به صورت یک پدافند پهنپیکر همچون چتر امنیتی، تمام نقاط جمهوری اسلامی ایران را رصد کردیم و مورد دفاع قرار دادیم؛ بر همین مبنا شبکه یکپارچه پدافندی به وجود آوردیم که فراتر از هر دو نیروی مسلح است که این مهم با همافزایی دو نیرو به وجود آمد و میطلبد که این شبکه یکپارچه پدافندی همواره با همافزایی و هماهنگی زیاد نیروهای چندگانه مسلح همراه باشد.
توانایی جنگ با پهپادهای متخاصم و موشکهای کروز در آسمان
وی استفاده از تجهیزات و امکانات و سامانههای نوین را یکی دیگر از وجه تمایزات رزمایش آسمان ولایت ۱۴۰۲ دانست و گفت: این تجهیزات بهخوبی کارایی خود را در میدان عمل به منصه ظهور و بروز رساندند؛ با وجودی که در یک رزمایش دیگر از برخی سامانهها استفاده کردیم، اما این بار به صورت گستردهتر مورد استفاده قرار گرفتند.
محمدی اضافه کرد: علاوه بر سامانههای ۹ دی، دوش پرتاب جهان و سامانه مجید، پهپادی در این رزمایش مورد استفاده قرار گرفت که قدرت جنگ در آسمان را داشت؛ یعنی جنگندهای که در آسمان میتواند هدف خود را مورد اصابت قرار دهد. پیش از آن مهمات پرسهزن استفاده میشد یا پهپادها فقط شناسایی یا بمبریزی انجام میدادند و برمیگشتند، اما در این رزمایش شاهد پهپادهایی بودیم که توانایی جنگیدن با پهپادهای متخاصم و موشکهای کروز در آسمان را داشتند.
پیام رزمایش در حوزه مطالعات استراتژیک
وی تشریح کرد: نکته دیگری که در این رزمایش حائز اهمیت است، محلی بود که رزمایش در آن برگزار شد؛ سابق بر این رزمایشها در دل کویرهای سمنان و اصفهان برگزار میشد، اما این رزمایش به طول ۶ هزار کیلومتر و به عمق ۴۰۰ کیلومتر از آبادان تا شرقیترین نقطه دریای عمان و خلیج همیشه فارس برگزار شد و به کسانی که در حوزه مطالعات استراتژیک کار میکنند این پیام را میدهد که در حوزه جنوب کشور اگر منافع جمهوری مورد تهدید قرار گیرد با شدیدترین برخورد نیروهای مسلح و پدافند هوایی جمهوری اسلامی ایران مواجه خواهد شد و این نیروها با تمام قوا و به صورت همافزا از کیان جمهوری اسلامی ایران دفاع خواهند کرد.
تحلیلگر ارشد مسائل دفاعی ابراز کرد: همچنین از زاویه مطالعات استراتژیک این رزمایش در برههای از زمان برگزار شد که منطقه دستخوش ناآرامیها و تنشها است و نشان داد در سختترین شرایط موجود در غرب آسیا نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران علاوه بر اینکه منافع کشور خود را در دوردستها مورد رصد قرار میدهند، در مرزها نیز به سمت حراست از امنیت پایدار قدم برمیدارند.
نظر شما