به گزارش خبرگزاری ایمنا، مصطفی نباتینژاد در نشستی که با موضوع بافت تاریخی حول محور ویژهبرنامه «اصفهان من» برگزار شد، با اشاره به لزوم هماهنگی شهرداری و سازمان میراث فرهنگی اظهار کرد: اینکه هماهنگی بین شهرداری و سازمان میراث فرهنگی باشد؛ صحیح است و البته هر کدام مسئولیتی دارند.
وی افزود: حفاظت و میراث بانی از بناهای تاریخی برای آیندگان یکی از وظایف سازمان میراث فرهنگی است و شهرداری نیز باید ضوابط ساختوساز را متناسب با آن آثار و بناها در نظر بگیرد و مجوز فعالیت صادر کند.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه داد: هر زمینی داخل بافت فرسوده یک شناسنامه مالک دارد، اگر شهرداری مالک نقطهای باشد و بهرهبرداری نشده باشد، شهرداری درصدد رونق آن بافت است، اما بعضی از املاک به نهادهای دیگر و بخش خصوصی تعلق دارد و خرده مالک دارد؛ به این صورت که دو نسل صاحب یک ملک هستند و برخی ملکها حدود ۱۰۰ مالک دارد که توافق با این افراد بسیار سخت است، ضمن اینکه ممکن است این افراد نگاه به بافت تاریخی نداشته باشند و تصورشان این باشد که برجسازی با منفعت اقتصادی ساخته شود، بر همین اساس ابتدا باید به مسئله و سپس به حل مسئله پرداخت.
نباتینژاد با اشاره به تمهیداتی که درباره اقامتگاههای ارزان اندیشیده شده است، بیان کرد: بازآفرینی در بافت فرسوده و تاریخی مطرح شده است و ما به مالکان پیشنهاد میدهیم که نمونه این مورد، جایی شبیه اقامتگاههای ارزانقیمت و خانه قصههای مجید است که مالک آن را به جای تخریب تبدیل به بومگردی کرده است.
جریان زندگی به گذر آقا نجفی بازگشت
وی درباره چگونگی بازآفرینی گذر آقا نجفی گفت: در گذشته این گذر یکی از مهمترین معضلها برای سکنه این منطقه بود، زیرا ابتدا طرح اجرا و سپس متوقف شد، این در حالی است که مصوبه طرح روبهروی کوچه کرمانی، یک مصوبه از ۱۳۵۰ بود، اما پس از سه دهه این مصوبه تغییر میکند و بعد از آن فعالان حوزه میراث فرهنگی به دلیل وجود تعدادی خانههای قدیمی ستارهدار (ارزش تاریخی ثبت شده میراث) و نیز بعضی خانههای قدیمی و عبور خودرو از دل آن واکنش نشان میدهند که پس از یکسال بلاتکلیفی ساکنان، تصمیم بر ایجاد گذر پیادهراه شد و جریان زندگی به ساکنان این محل که در صدد احیای محل سکونت خود بودند، بازگشت.
نباتینژاد در زمینه نصب تابلوهای رانندگی و تردد خودرو در مسیر گذر آقا نجفی اظهار کرد: نصب تابلوی هدایت مسیر مطالبهای درست است که متولی مربوطه در شهرداری باید نسبت به آن اقدام کند، اما در زمینه پارک خودرو بخش زیادی از حل مسئله فرهنگی است و به مالکان آن منطقه مربوط میشود؛ شهرداری برای حل این معضل طرح پارک حاشیهای را طی چند ماه آینده عملیاتی میکند که ابتدا برای یک زمان مشخص رایگان و سپس هزینه بر اساس توقف افزایش پیدا میکند.
وی درباره تخریب خانههای اطراف میدان امام (ره) و تبدیل آنها به پارکینگ ادامه داد: تغییر کاربری به نیاز روز مربوط میشود و پارکینگ یکی از نیازهای روز بازار با توجه به تعداد صنوف است، اما شاید لازم بود چندین حلقه دورتر از بافت تاریخی باشد که افزایش تقاضای مردمی موجب شده است شهرداری در این زمینه توجه بیشتری داشته باشد، ضمن اینکه مالکان بخش خصوصی نیز رغبت به ایجاد پارکینگ داشتهاند و شهرداری در این زمینه دخل و تصرفی بابت کاربری ملک شخصی افراد ندارد.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان درباره پرداخت هزینه برای خانههای تاریخی بیان کرد: شهرداری محور را احیا کند، بسیار مطلوبتر است تا اینکه برای خریداری و تملک هزینه کند، اما این خانهها میتواند با تغییر کاربری توسط بخش خصوصی احیا شود.
وی در خصوص ایجاد کمیته برای رونق صنعت گردشگری افزود: پیشنهاد جمعی از افراد این حوزه خوب و تأیید است و نیاز به طرح و برنامه دارد، اما شهرداری پیشنهاد تشکیل «سازمان توسعه گردشگری» را دارد و مراحل قانونی خود را طی کرده است.
نباتینژاد گفت: در کل احیا و مرمت بافت در فضای شهری مربوط به مالکان است و شهرداری به آن نمیپردازد، اما شهرداری برای ساخت اماکن تفریحی محدوده شهر اصفهان و بازدید از اماکن تاریخی در راستای اشباع جوان امروز، ابرسازههای تفریحی را بهعنوان بخش تفریحی و گردشگری شهروندان ایجاد کرده است.
فعالان فضای مجازی سفیران معرفی اصفهان هستند
نباتینژاد درباره اقداماتی که برای معرفی تاریخ شهر اصفهان و امتیازاتی که در نظر گرفته است، گفت: برای ثبت و کشف تاریخ شفاهی، پروژه مطالعاتی تعریف و اعتبار قابل توجهی برای تاریخ شفاهی محلات و شناسایی و تعریف کردهایم، اما راوی این روایت توسط موثران عرصه رسانه اجتماعی و «سفیران بینالمللی» که تعداد قابل توجهی دنبال کننده دارند میتواند بهعنوان مقصد رونق گردشگری اصفهان باشد. راهبرد این موضوع ذیل اهداف کلان شهرداری در قلمرو ملی و بینالمللی نوشته شده است و برخی افراد بهعنوان سفیر بینالمللی دعوت شدند که این روایتها را روایتگری کنند و در واقع «شهرگویان» ما با ادبیات و فرهنگ خود هستند.
وی در زمینه تعریض دسترسیها در بافت فرسوده خاطرنشان کرد: تعریض محل به قوانین بالادستی و طرح تفصیلی مربوط میشود که ملاحظات در آن لحاظ شده است و در صورتی که مسیر گذر ارزش تاریخی نداشته باشد، مالک میتواند با اعلام شکایت و برای شهرداری و میراث درخواست تعریض کند و در کمیسیون ماده ۵ گذر مطرح کند.
نظر شما