به گزارش خبرگزاری ایمنا، وبگاه خبری میدل ایست آی در یادداشتی به قلم سامی الارین نوشته است که پس از شهادت صالح العاروری به دست رژیم صهیونیستی سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، طی سخنرانی خود به گرفتن انتقام و ادامه درگیریهای محاسبهشده پیوسته اشاره کرد.
دو روز بعد، در سخنرانی دیگر، سیدحسن نصرالله بهطور مفصل درباره دستاوردهای عملیات نظامی حزب الله علیه رژیم اسرائیل در سه ماه گذشته، از جمله انجام ۶۷۰ حمله که منجر به ضربه به ۴۹۴ هدف مهم اسرائیل در نزدیکی مرز لبنان شد، صحبت کرد. این اهداف شامل دهها شهرک، پایگاه نظامی، رادار و ایستگاه نظارتی میشدند.
به گفته میدل ایست آی، دستاورد مهم حملات پیوسته حزبالله در شمال سرزمینهای اشغالی، وادار کردن ۲۳۰ هزار اشغالگر به تخلیه است که موجب اختلال شدید در زندگی جامعه اسرائیلی و افزایش فشار اقتصادی و سیاسی بر رژیم صهیونیستی شده است.
الارین معتقد است که جنگ فعلی رژیم صهیونیستی علیه غزه از تمام جنگهای قبلی خود از نظر وحشیگری، بیرحمی، بیتوجهی کامل به قوانین جنگ، یا وانمود به پایبندی به کنوانسیون ژنو یا سایر کنوانسیونهای بینالمللی پیشی گرفته است. این رژیم تاکنون بیش از ۲۳ هزار فلسطینی را کشته است و نزدیک به ۶۰ هزار نفر دیگر را مجروح کرده است و با نابودی سیستماتیک غزه سعی دارد این منطقه را غیرقابل سکونت کند.
این حجم از جنایات موجب شد که آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی به جرم نسلکشی و بهمنظور درخواست فوری پایان جنگ در دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) شکایت کند. گرچه سیدنصرالله طی سخنرانی خود تاکید داشت که تنها زور خالص میتواند رژیم صهیونیستی را وادار به پایان حمله وحشیانهاش علیه غزه کند. حزبالله لبنان از هشتم اکتبر نقش پشتیبانی خود را در نبرد مقاومت فلسطین تعریف کرد و مشغول به جنگ فرسایشی با ارتش رژیم اسرائیل شد.
میدل ایست آی در ادامه نوشته است که سیدحسن نصرالله راهبرد نظامی حزبالله را بر دو پایه تعریف کرد: نخست توقف حملات وحشیانه، قتلعامهای بیرویه، مجازات دستهجمعی و رنجهای گستردهای که رژیم اسرائیل از عمد به مردم غیرنظامی غزه تحمیل کرده است.
وی همچنین استدلال کرد که با توجه به میزان مشروعیت جهانی این هدف، پایان دادن به کارزار تروریستی رژیم اسرائیل مستلزم مشارکت فعال جامعه بینالمللی است و تنها به عهده محور مقاومت نیست.
پس با این تفسیر، درگیری نظامی حزبالله با رژیم اسرائیل به شکلی محدود خواهد بود و نه در حدی که بتواند به جنگی گسترده در سراسر لبنان تبدیل شود یا توجه را از غزه منحرف کند.
در خصوص راهبرد دوم سیدنصرالله تاکید کرد که محور مقاومت مصمم به خنثی کردن هدف نظامی اعلام شده رژیم صهیونیستی برای حذف حماس و دیگر گروههای مسلح است.
وی در ادامه افزود که پاسخ مقاومت به این تهدید شامل ترور هر رهبر از آن در لبنان نیز خواهد بود.
به گفته الارین، سیدحسن نصرالله معتقد است که اسرائیل نمیتواند مقاومت فلسطین در غزه را سرکوب کند، به ویژه با توجه به تلاشهای حزبالله برای خسته کردن و آسیب رساندم کافی به ارتش رژیم اسرائیل در جبهه شمالی. جنگ فرسایشی کم شدت حزب الله هم به طور فزایندهای شروع به ایجاد حقایق جدید در صحنه کرده است که قوانین درگیری بین دو طرف را تغییر داده و تواناییهای نظامی اسرائیل را کاهش داده است.
طبق تحلیل الارین، در حالی که رژیم صهیونیستی تلاش کرد ایالات متحده و دیگر قدرتهای اروپایی را به درگیری بکشاند، تنها توانست آنها را برای انتقال منابع نظامی عمده به منطقه در روزهای اولیه جنگ متقاعد کند. اما از آنجا که آمریکا بهتازگی شروع به عقبنشینی و هشدار نسبت به یک جنگ گستردهتر کرده است، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع، شروع به اعمال فشار برای جنگ منطقهای بزرگتر علیه حزبالله کردهاند. با اینکه آمریکا در بحبوحه تشدید رقابت ژئوپلیتیک با چین و روسیه به دنبال اجتناب از مشارکت در جنگ دیگری است.
میدل ایست آی ترور شهید العاروری را تلاشی از جانب رژیم صهیونیستی برای خروج از این بنبست در شمال و تغییر معادلات درگیری با حزبالله میداند که علاوه بر این قصد تقویت روحیه داخلی پس از ناکامی در رسیدن به اهداف سیاسی و نظامی جنگ غزه داشته است.
با این حال، سیدحسن نصرالله در سخنرانی پنجم ژانویه خود، هرگونه تغییر در قوانین درگیری را که حزبالله از اکتبر ایجاد کرده بود، رد کرد. وی همچنین تضمین داد پاسخی قاطع به ترور العاروری بدهد تا از تکرار چنین اقدامی در خاک لبنان جلوگیری کند و در عین حال متعهد شد که به جنگی همهجانبه تبدیل نشود، مگر اینکه رژیم اسرائیل تصمیم به تحریک و گسترش حملات خود بگیرد.
وبگاه میدل ایست آی در ادامه نوشته است که در عرض ۲۴ ساعت بعد از این سخنرانی، حزب الله با ۶۲ راکت دقیق به پایگاه کنترل هوایی مرون رژیم اسرائیل حمله کرد. این حمله به تأسیسات حیاتی که تمام فعالیتهای نیروی هوایی ارتش رژیم اسرائیل در شمال را هماهنگ میکند، خسارت زیادی وارد کرده است.
هشتم ژانویه ۲۰۲۴، رژیم صهیونیستی حملات خود را با ترور وسام طویل، یکی از ارشدترین فرماندهان یگان زبده رضوان، تشدید کرد. روز بعد، حزب الله یک حمله پیچیده را به سمت مرکز فرماندهی نظامی شمال اسرائیل در صفد انجام داد. این نوع حملات تلافیجویانه ممکن است محدود نمانند یا حتی در نهایت منجر به درگیری منطقهای شوند که سایر بازیگران خارجی از جمله ایالات متحده و ایران را به داخل میکشد.
نویسنده میدل ایست آی به چند نکته از آخرین سخنرانی سیدحسن نصرالله اشاره کرده است. نخست، سیدحسن نصرالله پیشنهاد کرد که از آنجایی که ضعف رژیم اسرائیل اکنون واضح شده، ممکن است زمان عاقلانهای برای گسترش عملیات نظامی حزبالله و آزادسازی سرزمینهای لبنان تحت اشغال رژیم اسرائیل مانند مزارع شبعا و روستای غجر، باشد. اجرا و موفقیت چنین اقدام جسورانهای پیامدهای وسیعی خواهد داشت که در سراسر منطقه طنینانداز خواهد بود، زیرا این اولین باری است که رژیم اسرائیل تحت فشار نظامی زمینهایی را که اشغال کرده، واگذار میکند.
در خصوص نکته دوم واضح است که چند تن از اعضای محور مقاومت فشار بیشتری بر رژیم اسرائیل و آمریکا برای پایان دادن به جنایات غزه اعمال کردهاند. انصارالله یمن عملیاتهای اولیه را علیه کشتیهای تجاری اسرائیلی یا به سمت اسرائیل در بابالمندب و سراسر دریای سرخ انجام داده است. هنگامی که آمریکا بهتازگی سه قایق یمنی را غرق کرد و ۱۰ نفر از نیروی دریایی یمن را به شهادت رساند، نیروهای مسلح یمن قول دادند که نسبت به این اقدام به شدت پاسخ دهند و تلاشهای خود را برای پایان جنگ غزه دو برابر خواهند کرد.
یمن بر حق و وظیفه اخلاقی خود برای جلوگیری از نسلکشی طبق ماده «۱» کنوانسیون تاکید کرده است. همانطور که بسیاری از کارشناسان معتقدند، اگر دیوان بینالمللی دادگستری به نفع آفریقای جنوبی رأی دهد، هدف قرار دادن و اخلال در تجارت دریایی رژیم صهیونیستی توسط یمن مشروعیت بینالمللی بیشتری پیدا خواهد کرد.
به گفته میدل ایست آی، مقاومت اسلامی عراق هم به پایگاههای نظامی آمریکا در عراق و سوریه حمله میکند تا بر آمریکا فشار بیاورد، زیرا آشکارا در جنگ نسلکشی اسرائیل شریک بوده است. پس از واکنش آمریکا که منجر به کشته شدن یکی از فرماندهان حشد شعبی شد، محمد شیعه السودانی، نخستوزیر عراق، اعلام کرد که دولت عراق به حضور نیروهای آمریکایی در عراق پایان میدهد و تمام پایگاههای نظامی ایالات متحده را میبندد. این اقدام نه تنها یک ضربه بزرگ و مایه شرمساری آمریکاست، بلکه هدف اصلی ایران از زمان ترور سردار حاج قاسم سلیمانی بوده است.
الارین همچنین اشاره میکند که آمریکا سالهاست که تلاش دارد ایران و متحدانش را در منطقه منزوی کند. این کشور روی یک توافق سیاسی کار میکرد که میتوانست در سال جاری روابط بین عربستان سعودی و رژیم اسرائیل را عادی کند. چنین معاملهای راه را برای ایجاد یک طرح بزرگ ژئوپلیتیکی و تجاری هموار میکرد که هند و خاورمیانه (بهطور عمده از طریق امارات، عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی) را با اروپا به نام کریدور هند-خاورمیانه-اروپا (به نام عرب مِد یا IMEC) پیوند میداد.
او در ادامه نوشته است که این پروژه میتواند کشورهایی را که ایالات متحده آنها را متحدان خود میداند و در عین حال کشورهایی را که آنها را رقیب میداند مانند ایران و ترکیه منزوی میکند. کریدور عرب مد طرح آمریکا برای مقابله با ابتکار کمربند و جاده چین (BRI) بود.
در حالی که کمربند و جاده در سراسر جهان در حال افزایش است، طوفانالاقصی و نسلکشی اسرائیل در غزه منجر به شکست بزرگی برای برنامههای آمریکا در خاورمیانه شده است.
حمایت کورکورانه آمریکا از اسرائیل و ناتوانی آن در شکلدهی یک سیاست منسجم در منطقه، اعتبار و هر اقتدار اخلاقی را که ممکن است ادعا کند، از بین برده است. در عین حال، با محاسباتِ نادرست رژیم اسرائیل در غزه، محور مقاومت میتواند در آستانه تحقق اهداف ژئوپلیتیک مرکزی خود قرار گیرد، مشروط بر اینکه بتواند نسلکشی را متوقف کند.
میدل ایست آی در پایان نتیجهگیری کرده است که اگر رژیم صهیونیستی نتواند به هدف خود در ریشهکنی یا به حاشیه راندن حماس و دیگر گروههای مقاومت در غزه دست پیدا کند (که احتمالش بالا است)، محور مقاومت همچنان باید جبهه متحد خود را برای خنثی کردن طرح آمریکا برای یک معماری سیاسی جدید در منطقه حفظ کند. الگوی منطقهای که هدفش منزوی ساختن محور مقاومت و ایجاد نظم ژئوپلیتیکی جدید با محوریت ادغام دولت صهیونیستی در سیاست و اقتصاد آن است.
به همین خاطر، آمریکا سعی خواهد کرد این استراتژی را از طریق مانورهای دیپلماتیک، فشارهای سیاسی، طرحهای تشویقی اقتصادی و تهدیدهای نظامی اجرا کند تا آنچه را که رژیم صهیونیستی نتوانست در میدان نبرد به دست آورد، جبران کند. این چالش محور مقاومت در آینده خواهد بود.
نظر شما