به گزارش خبرگزاری ایمنا، دعوت به وحدت و انسجام، حرف تازهای نیست و این امر همواره از ابتدای انقلاب اسلامی مدنظر بوده است و در این راستا امامین انقلاب و تمام دلسوزان بر ضرورت این امر تاکید داشتهاند؛ بر اساس همین موضوع است که راهبرد «جذب حداکثری و دفع حداقلی» در برهههای زمانی مختلف بهخصوص ۱۴ سال اخیر یعنی از سال ۱۳۸۸ و همزمان با فتنه ۸۸ مدنظر و مورد توجه واقع شده است.
در این میان و نکته قابل توجه آن است که برای اجرای دقیق این راهبرد نباید بر اساس نگاه شخصی یا حزبی به مسائل نگریست، چرا که دستیابی به وحدت ملی نیازمند شناخت عمیق از جامعه، فرهنگ، تاریخ و ویژگیهای ملی و دینی هر کشوری است و در این زمینه راهبردیترین راه و روش، توجه به بیانات رهبر انقلاب است.
بر همین اساس و ضمن مدنظر قرار دادن موضوع «جذب حداکثری و دفع حداقلی» در بیانات رهبر انقلاب اسلامی، با احمد مقیمی، مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به گفتوگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
ایمنا: خاستگاه گفتمان جذب حداکثری و دفع حداقلی در بیانات رهبر انقلاب به چه زمانی بازمیگردد؟
مقیمی: با جستوجو در بیانات رهبری و توجه به سوابق بحث، میتوان خاستگاه این موضوع را در سه محور مورد توجه قرار داد؛ نخست در ایام فتنه ۸۸ و پس از آن موضوع جذب حداکثری چندین بار توسط ایشان مطرح شد. در این میان نکته قابل توجه آن است که پس از فتنهها و حوادث غبارآلودی که در جامعه پیش میآید، برخی افراد بهدلیل جوزدگی یا جهل دچار تزلزل میشوند و به همین جهت جذب حداکثری و دفع حداقلی ضرورت پیدا میکند و باید به افرادی که دستخوش فتنه شدهاند، فرصت داد تا صفشان را از فتنهگران جدا کنند و برای جذب و حفظ آنها وقت بگذارند.
دومین خاستگاه طرح این بحث در جمع مسئولان نظام است و علت آن است که بخشی از دوری، جدایی و فاصله میان افراد و نظام در فضای نقد و منتقدان شکل میگیرد، به همین رهبر انقلاب از مسئولان میخواهند که با انتقاداتی که در چارچوب نظام و توسط طرفداران نظام مطرح میشود، با سعهصدر و جذب حداکثری برخورد کنند.
خاستگاه سوم این بحث خطاب به مسئولان نهادهای رهبری در دانشگاهها و در جمع بسیجیان و فعالان فرهنگی و اجتماعی جبهه انقلاب است، در این راستا رهبر انقلاب از آنها خواستار گسترش جبهه انقلاب بوده و بیان میکنند دایره مخاطب خود را تقویت و گسترده کنید و آن را به جمعهای مذهبی و حزباللهی محدود نکنید.
ایمنا: مصداق و مخاطب این توصیه چه کسانی هستند؟ یعنی چه افرادی را میتوان جذب کرد؟
مقیمی: دسته اول افرادی هستند که اسلام، انقلاب، نظام اسلامی و امامین انقلاب را قبول دارند اما در مسائل خاص، نظر و سلیقه دیگری دارند و نباید این افراد دفع شوند، دسته دوم افرادی هستند که به اصول و ارزشها معتقد هستند اما اختلاف نظر دارند که نباید طرد شوند و دسته سوم افراد ضعیفالایمان هستند یا نیمه ارتباطی با نظام دارند، چرا که همه افراد در جامعه ایمان یکسانی ندارند که باید دست این افراد را گرفت و با اسلام و انقلاب همراه کرد.
ایمنا: آیا قاعده جذب حداکثری و دفع حداقلی، استثنا نیز دارد؟
مقیمی: در بیانات رهبر انقلاب سه دسته از این قاعده مستثنی شدهاند؛ دسته اول افراد منافق و آنانی که در جامعه دروغپراکنی و شایعهافکنی میکنند، دسته دوم افرادی که به اصول و ارزشهای نظام اساساً بیاعتقاد هستند و سوم افراد ضد انقلاب و کسانی که از خشونت در جامعه حمایت میکنند و امنیت و آسایش جامعه برای آنها مهم نیست.
ایمنا: از نظر شما با ایجاد این دستهبندیها، در جامعه دوقطبی ایجاد نمیشود؟
مقیمی: هر دو قطبی بد و به ضرر جامعه نیست؛ رهبر انقلاب در بخشی از بیانات خود به دو قطبی انقلابی و ضد انقلاب اشاره میکنند یعنی این دوقطبی درست و واقعی است و در ادامه معتقدند در حوادث و فتنهها برخی افراد اصرار دارند از فضای انقلاب دور شوند؛ اینها قابل جذب نیستند، گاهی فرد انقلابی نیست، اما ضدانقلاب هم نیست این آدم غیرانقلابی قابل جذب است نه ضد انقلاب.
ایمنا: این راهبرد وظیفه چه افرادی است؟ آیا به مسئولان محدود میشود؟
مقیمی: در بیانات رهبر انقلاب این راهبرد سه دسته مخاطب دارد؛ دسته اول مسئولان هستند و در این راستا مسئولان جمهوری اسلامی موظف به جذب حداکثری و دفع حداقلی هستند چرا که با رفتار و گفتارشان امکان جذب و دفع افراد را دارند.
دسته دوم جریان مؤمن انقلابی و فعالان جبهه انقلاب هستند که باید به توصیه اکید امام جامعه دایره مخاطبان خود را باز کنند و دسته آخر آحاد مردم هستند؛ چرا که نسبت به یکدیگر باید سعهصدر داشته باشند و یکدیگر را به حق و صبر توصیه کنند.
ایمنا: در این میان روش جذب باید چگونه باشد؟
مقیمی: باید در موضوعات و مصادیق مختلف به روشهای خودش عمل کرد، اما آنچه که مسلم است آن است که برای جذب نمیتوانیم به هر کاری دست بزنیم؛ در بیانات رهبر انقلاب پنج نکته درباره روش جذب بیان شده است؛ نکته نخست اینکه در جذب حداکثری میزان اصول و ارزشهاست یعنی حق نداریم اصول و ارزشها را زیر پا بگذاریم.
نکته دوم آن است که این جذب برای نظام ضرری نداشته باشد و با دشمن مخرج مشترک پیدا نکنیم و سوم اینکه اگر قرار است جذب حداکثری تأثیرگذار باشد، بنا بر فرمایش رهبر انقلاب باید با «منطق قوی» باشد، یعنی راه را نشان دهد.
نکته چهارم آن است که جذب باید با اعتماد به نفس باشد، نه از روی ضعف و با لکنت و مورد آخر اینکه نباید برای جذب یک نفر، مشکل جدیدی بهوجود بیاید.
ایمنا: بهعنوان سوال آخر اینکه نقطه شروع افرادی که قصد دارند پا در این مسیر بگذراند و جذب حداکثری داشته باشند، کجاست؟
مقیمی: در این مسیر بهجای بیرون کردن بدان از دایره خوبان، باید دایره پاکان را گسترش دهیم و در این راستا باید کار را از اطرافیان خودمان آغاز کنیم؛ گاهی در جذب و خالصسازی خانواده، دوستان و تشکل خودمان دچار کمبودهایی هستیم و شروع به طرد آنها میکنیم، پس نقطه شروع خودمان و اطرافیانمان هستیم. یعنی اگر این مسیر را از اطرافیان خودمان شروع کنیم، نقطه شروع مطلوبی برای جذب حداکثری و دفع حداقلی است.
نظر شما