به گزارش خبرگزاری ایمنا، آنچه همواره در طول سالهای پس از انقلاب کشور را از گردنههای دشوار و حساس عبور داده است، حضور مردم است، مردمی که آرمانهای انقلاب اسلامی را همچون جواهری گرانبها میپندارند و هر جا و هر زمان که آن را در خطر دیدهاند، برای حمایت از آن حضور پیدا کردهاند، اما این حضور تنها نقطه مثبت ماجرا نبوده است، بلکه چگونه حضور یافتن، موقعیتشناسی و دشمنشناسی از مؤلفههای دیگری است که اهمیت این مسئله را دوچندان کرده است، مؤلفهای که در مواقع بحرانی و فتنه، به کمک آمده و همچون یک «مهشکن» صحنه را روشن کرده و از سوی دیگر همچون یک «قطبنما»، جهت درست را نشان داده است، مؤلفهای به نام «بصیرت» همواره سبب شده است مردم ایران از گردنههای دشوار حوادث و فتنهها با موفقیت عبور کنند، زیرا به گفته رهبر انقلاب «فتنه مثل یک مه غلیظ، فضا را نامشخص میکند؛ چراغ مهشکن لازم است که همان بصیرت است» ۲/۴/۸۹ و «بصیرت، قبلهنما و قطبنماست. قطبنما لازم است؛ بخصوص وقتی دشمن جلوی انسان هست. اگر قطبنما نبود، یک وقت شما میبینید بیسازوبرگ در محاصره دشمن قرار گرفتهاید؛ آن وقت دیگر کاری از دست شما برنمیآید.» (۴/۸/۸۹)
برهمین اساس و به مناسبت فرارسیدن نهم دی به عنوان یکی از همین گردنههای مهم، بیانات رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت بصیرت در مواجهه با فتنهها و راههای تقویت آن، بازخوانی شده است.
وقتی آدمهای خوب لغزیدند…
اگرچه حضور و بصیرت مردم ایران همواره در برهههای مختلف خود را نشان داده است اما هرچه فضا غبارآلودتر و فتنهها، پیچیدهتر باشد اهمیت آن بیشتر میشود و احتمال لغزش انسان نیز بیشتر میشود، به همین سبب پس از فتنه سال ۱۳۸۸، رهبر انقلاب بیش از گذشته در سخنرانیهای خود به تبیین و توضیح این مفهوم پرداختند. ایشان در موقعیتهای مختلف به تبیین ابعاد این ماجرا پرداختند و گفتند در این فتنه «اولین کاری که شد، تردید افکنی در کار مسئولین رسمی کشور بود؛ در کار شورای نگهبان، در کار وزارت کشور.» (۸۸/۹/۴) سپس «مردم را به خیابانها دعوت کردند… مأمنی درست میکنند برای آن کسی که میخواهد ایجاد آشوب و اغتشاش کند.» (۸۸/۱۱/۱۳) «آتشسوزی هم راه بیندازند، بانک هم آتش بزنند، اتوبوس هم آتش بزنند، برای اینکه نتایج قانونی را برگردانند.» (۸۹/۱/۱) جرم فتنهگران بازی در نقشه دشمن بود: «این کسانی که شما بهشان میگویید سران فتنه، کسانی بودند که دشمن اینها را هل داد وسط صحنه، البته گناه کردند. نبایستی انسان بازیچه دشمن شود.» (۸۹/۱۰/۱۹) و «خیلیها در این حوادثی که در همین فتنه سال ۸۸ اتفاق افتاد لغزیدند؛ آدمهای بدی نبودند [اما] لغزیدند بهخاطر کم بودن بصیرت.» (۹۴/۸/۲۰)
راه مواجهه با فتنه و دشمنیها
همانطور که اشاره شد یکی از اساسیترین ویژگیها فتنه، غبارآلود بودن فضا و دشوار شدن تشخیص حق از باطل است زیرا دشمنان «یک کلمه حق را با یک کلمه باطل مخلوط میکنند، حق بر اولیا حق مشتبه میشود.» (۸۸/۹/۲۲) و در پی آن «شناخت مهاجم و مدافع دشوار است، شناخت ظالم و مظلوم دشوار است، شناخت دشمن و دوست دشوار است.» (۸۸/۶/۱۴) در این فضا هدف این است که «دشمنِ صریح بتواند چهره خودش را پنهان کند، وارد میدان شود و ضربه بزند.» (۸۸/۱۰/۲۹) و راه مواجهه با فتنه و دشمنیها «یکی عبارت است از بصیرت، و دومی عبارت است از صبر و استقامت، که اگر چنانچه این دو عنصر وجود داشت دشمن هیچ کاری نمیتواند بکند، هیچ لطمهای نمیتواند بزند، هیچ توفیقی در مواجهه و مقابله با نظام اسلامی به دست نمیآورد؛ بصیرت و صبر… بصیرت یعنی چه؟ بصیرت یعنی تیزبین بودن و راه درست را شناختن. انسان گاهی اشتباه میکند؛ حالا احتمال اشتباهِ انسانهای ابتدایی و تازهکار که بیشتر است، آدمهای قدیمی و مجرب هم مواردی اشتباه میکنند راه درست را؛ بایستی مراقبت کرد که انسان در شناخت راهِ درست اشتباه نکند؛ در غبارآلودگی فتنهها بتواند راه را پیدا کند و بفهمد راه درست چیست؛ بصیرت به این معنا است.» و عبور از فتنههای گذشته به معنای پایان یافتن آنها نیست زیرا امروز «ما قوی شدهایم و امروز جبهه حق از لحاظ زیرساختها، از لحاظ امکانات قوی شده. امروز چالش دشمن با جبهه حق آسان نیست، کار دشواری است؛ لذاست که به جنگ نرم متوسل میشوند و همه تلاش خودشان را میکنند که ذهنیّات را خراب کنند؛ این به خاطر قدرت و قوت ما است.» (۱۲/۱۲/۱۴۰۰)
راز ماندگاری ۹ دی
اما آنچه در گذشته توانسته کشور را حفظ کند این است که «این ملت عظیم از قشرهای مختلف در سراسر کشور نگاه میکنند به صحنه، میشناسند صحنه را؛ خیلی چیز بزرگ و مهمی است. اینکه من عرض میکنم روز ۹ دی در تاریخ ماندگار است، به خاطر این است. مردم بیدارند؛ همین است که کشور شما را نگه داشته است عزیزان من! همین است که انقلابتان را حفظ کرده است؛ همین است که جرأت سران استکبار را از آنها گرفته است که بخواهند به ملت ایران حمله کنند؛ میترسند دشمن حقیقی آنها ملت ایران است، دشمن حقیقی آنها ایمان و بصیرت ملت ایران است، دشمن حقیقی آنها همین غیرت دینی جوانهاست که میجوشد.» (۱۹/۱۰/۸۸)
نباید فراموش کرد که «همیشه همینطور است و همیشه عزم راسخ شما، هوشمندی و بصیرت شما، ایستادگی و قاطعیت و شجاعت شما میتواند همه دشمنان را هرچند به ظاهر بزرگ و نیرومند باشند، به شکست بکشاند. امروز هم همین جور است؛ فردا هم همین جور است. ملت ایران اگر بخواهد به اوج سعادت دنیا و آخرت برسد -که میخواهد و انشاءاللَّه خواهد رسید- راهش عبارت است از شجاعت، بصیرت، تدبیر، عزم راسخ، اراده مستحکم از سوی زن و مرد؛ و همه اینها متکی بر ایمان، ایمان اسلامی.» (۱۱/۱/۸۹)
رو به سوی آینده
برای افزایش بصیرت، علاوه بر تقویت عوامل عقیدتی و ایمانی، باید به الزامات فهم و تحلیل صحیح هم در این زمینه توجه داشت. مهمترین عنصر، داشتن «نگاه کلان» است: «باید نگاه کلان و جامع داشته باشیم؛ این نگاه کلان، به ما معرفت و بصیرتی را عطا میکند که اولاً موقعیت خودمان را، جایگاه خودمان را، ایستگاه خودمان را در وضع کنونی بازیابی کنیم و بفهمیم در چه وضعی قرار داریم؛ بعد هم به ما تعلیم میدهد که برای آینده چه باید بکنیم.» (۹۳/۶/۱۳)
امروز ملت ایران، عرصه دیگری برای زورآزمایی با دشمن پیش روی خود دارد؛ عرصهای که بار دیگر نیازمند بهره بردن از ابزار بصیرت است. حضور در پای صندوقهای رأی برای دو انتخابات مهم مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری در اسفندماه میتواند به تقویت ایران قوی کمک کرده و زمینهساز حل مشکلات و تحول در کشور شود، زیرا «حضور در انتخابات) نشاندهنده عزم و اقتدار ملّت ایران است. گرفتاریهایی وجود دارد در کشور؛ خود آنها هم میدانند. این تحریمهای آنها، به اضافه بعضی از کمکاریهایی که خود ما داریم، مشکلاتی برای مردم درست کرده، مردم گلایههایی دارند، با وجود این، چون پای انتخابات در میان است، چون پای آبروی نظام در میان است، چون پای امنیت کشور در میان است، مردم میآیند وسط میدان؛ این نشاندهنده عزم ملی، اقتدار ملی و بصیرت ملی است.» (۱۶/۱۱/۹۸) از همینروست که وظیفه همه به خصوص مجاهدان عرصه تبیین، دعوت مردم به مشارکت در عرصه پیش رو است: «همه کسانی که مخاطبانی دارند، وظیفه دارند مردم را به انتخابات دعوت کنند. علمای اَعلام، اساتید دانشگاه، اساتید حوزه، صداوسیما، مطبوعاتیها، جوانها، افراد در داخل خانواده، اینها همه میتوانند منادی انتخابات باشند و مخاطبان خودشان را به انتخابات دعوت کنند؛ آنوقت انتخابات، انتخابات پُرشوری خواهد شد.» (۱۴۰۲/۱۰/۲)
نظر شما