به گزارش خبرگزاری ایمنا در گیلان، بازار بزرگ ساحلی آستارا که در میان مردمان بومی به بساط شهرت دارد، یکی از مهمترین قطبهای اقتصادی گیلان و معروفترین بازارهای این استان محسوب میشود که مقصد اصلی مسافران و گردشگران ورودی به آستارا است.
این بازار در ابتدا به بازار اجناس روسی و تختهبازار معروف بود که پس از فروپاشی شوروی سابق و بازگشایی مجدد گذرگاه مرزی آستارا میان ایران و جمهوری آذربایجان در یکی از بهترین نقاط شهر و حاشیه دریای خزر و رودخانه شهر توسط شهرداری احداث شد و از طریق مزایده فروش، سرقفلی مغازهها در اختیار مردم قرار گرفت. این بازار دارای امکاناتی همچون پارکینگ اختصاصی خودرو، پارک ساحلی و سرویس بهداشتی مجزا برای بانوان و آقایان است.
مغازهها و پاساژهای زیرمجموعه بازار بزرگ ساحلی از پل فارابی تا انتهای پارکینگ بازار به بلوار سفیر امید امتداد دارد. این بازار با ۱۶۲۰ واحد صنفی فعال و حدود ۶۰ پاساژ از بخشهای مختلفی همچون پوشاک، کیف و کفش، لوازم خانگی، اسباب بازی، گلهای تزئینی، لوازم آرایشی و بهداشتی، عینک آفتابی و سایر لوازم و کالاها برخوردار است.
مهمترین ویژگی بازار ساحلی آستارا، نزدیکی مغازهها و واحدهای صنفی به یکدیگر است که دسترسی آسان به اجناس مورد نظر خریداران را فراهم میکند. بیشتر اجناس عرضه شده در این بازار، تولید کشور ایران و چین است.
بازار ساحلی آستارا در دو فصل از سال یعنی بهار و تابستان به ویژه عید باستانی نوروز، رونق بیشتری دارد. شلوغی بازار طی این فصول از سال باعث میشود تا فروشندگان ضمن رقابت سالم، اجناس خود را با تخفیف به مشتریان عرضه کنند. مسافران هنگام خستگی میتوانند در حاشیه این بازار از امکانات پارک ساحلی، پلاژهای خانوادگی، طرح سالمسازی دریا (شناگاه بانوان و آقایان) و هتلها، استریت فوتها (غذاهای خیابانی) و رستورانها بهرهمند شوند.
با وجود مزایا و نقاط مثبتی که بازار ساحلی آستارا دارد، مغازههای به هم چسبیده، وجود اجناس و کالاهایی با قابلیت بالای اشتعال، سیمکشی تار عنکبوتی و کابلهای برق آویزان، نبود سیستم اعلام حریق، وجود تعداد زیادی ترانس برق فشار قوی، راهروهای تنگ و باریک، نداشتن دسترسی مناسب و آسان مأموران آتشنشانی و نیروهای امدادی به منظور انجام عملیات هنگام وقوع حوادث آتشسوزی، بازار را به شدت در معرض خطر قرار داده است.
بازار ساحلی آستارا از ایمنی مطلوب برخوردار نیست
سهند نعمتی، مسئول واحد آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری آستارا به خبرنگار ایمنا میگوید: ایمنی بازار ساحلی شهرستان وضعیت مطلوبی ندارد و هرچه سریعتر باید اقدامات لازم برای بالا بردن سطح ایمنی بازار انجام شود.
وی با بیان اینکه بازار ساحلی و پاساژهای همجوار آستارا سیستم اعلان حریق و کپسولهای آتشنشانی به مقدار کافی در اختیار ندارند، میافزاید: سیمکشی غیراستاندارد و تارعنکبوتی برق فشار قوی در سقفهای به هم چسبیده مغازهها به شدت خطرناک است و در صورت اتصال سیمها و وقوع حریق، آتش به سرعت گسترش پیدا میکند و مهار آتشسوزی به آسانی امکانپذیر نخواهد بود.
مسئول واحد آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری آستارا خاطرنشان میکند: حدود هشت ماه پیش به همراه رئیس شورای اسلامی شهر آستارا به بازار ساحلی رفتیم و درباره تهیه و نصب کپسول آتشنشانی به مالکان و کسبه تمام مغازهها هشدارهای لازم را دادیم، اما بسیاری از آنها به اخطارهای ما توجهی نکردند.
نعمتی تصریح میکند: همواره راههای دسترسی و منتهی به بازار ساحلی به ویژه در ایام تعطیلات و پیک مسافر با ترافیک سنگین مواجه است و در صورت وقوع حوادث آتشسوزی، دسترسی خودروهای سنگین اطفای حریق به بازار به ویژه از سمت رودخانه که جاده باریکی دارد، به دشواری انجام میشود.
ضرورت احداث یک ایستگاه آتشنشانی در بازار ساحلی آستارا
وی تاکید میکند: احداث یک ایستگاه آتشنشانی با تجهیزات لازم، خودرو اطفای حریق و نیروی آتشنشانی در بازار ساحلی آستارا به منظور خدماترسانی مطلوب به شهروندان و بازاریان ضروری است.
مسئول واحد آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری آستارا میگوید: دو عدد شیر هیدرانت آتشنشانی در دو نقطه بازار ساحلی نصب شده است و باید حداقل سه شیر دیگر نیز در سایر نقاط بازار نصب شود تا بتوانیم در عملیاتهای اطفای حریق از آن استفاده کنیم.
در همین رابطه محمدرضا صفرخواه، رئیس شورای اسلامی شهر آستارا تصریح میکند: حدود ۱۶۲۰ واحد تجاری در بازار بزرگ ساحلی آستارا فعال است، اما هیچگونه امکانات امداد و نجات در بازار وجود ندارد.
وی اضافه میکند: در ایام تعطیل، ترافیک شدیدی در خیابانهای منتهی به بازار ساحلی ایجاد میشود و در صورت وقوع حوادث آتشسوزی، آتشنشانان در عملیات اطفای حریق با دشواری و بحران مواجه میشوند.
رئیس شورای اسلامی شهر آستارا تاکید میکند: بهمنظور خدماترسانی بهتر به بازاریان و شهروندان باید یک ایستگاه آتشنشانی و درمانگاه در بازار ساحلی با تجهیزات و امکانات مناسب و استاندارد احداث شود.
وضعیت ایمنی بازار ساحلی قرمز است
صفرخواه اظهار میکند: تعدادی تیر بتنی و ترانس برق فشار قوی بزرگ در نقاط مختلف بازار ساحلی نصب شده که بسیار خطرناک است؛ به منظور جمعآوری ترانسها و تیرها از حدود شش سال پیش تاکنون با اداره برق و فرمانداری شهرستان چندین بار مکاتبه کردیم، اما تاکنون نتیجهای نداشته است.
وی با بیان اینکه به دلیل وضعیت قرمز ایمنی بازار ساحلی، شرکتهای بیمه مغازهها را بیمه آتشسوزی نمیکنند، میگوید: مغازههای بازار ساحلی کپسول آتشنشانی ندارد؛ هیئت امنای بازار با هزینه خود پنج عدد کپسول آتشنشانی خریداری کردهاند در حالیکه مالکیت بازار در اختیار شهرداری است و این نهاد باید کپسول آتشنشانی را تهیه کند و در اختیار مغازهداران قرار دهد.
بازار ساحلی قلب تپنده اقتصاد بندر آستارا است و در چنین وضعیت ناامنی، چنانچه حوادث آتشسوزی سنگین در بازار رخ دهد، کسبه متحمل خسارت سنگینی میشوند؛ بنابراین کسبه، بازاریان و مسئولان متولی در آستارا باید هشدارهای واحد آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر را جدی بگیرند و لازم است به منظور افزایش ایمنی و پیشگیری از حوادث احتمالی در بازار، سیمکشی و ترانسهای فشار قوی ساماندهی و یک ایستگاه آتشنشانی استاندارد با امکانات مناسب در بازار احداث شود.
گزارش از: محمدرضا رشیدی، خبرنگار خبرگزاری ایمنا
نظر شما