رسالت دانشگاه‌ها ایجاد گروه‌های پژوهشی در زمینه حقوق بشر است

یک عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان گفت: به دنبال رفع مشکلات جهان و تمدن اسلامی هستیم تا خروجی دانشگاه‌های ایران بتواند با چهره علمی در تمدن و جهان اسلامی حرفی برای گفتن داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، نشست خبری دادگاه شبیه‌سازی موت کورت (محاکمه سران رژیم صهیونیستی) صبح امروز_ سه‌شنبه هفتم آذر با هدف شفاف سازی فرایند دادگاه‌های شبیه سازی به خصوص دادگاه شبیه سازی محاکمه سران رژیم صهیونیستی و نحوه عملکرد دانشگاه‌ها و دانشجویان با حضور و سخنرانی دبیران علمی و اجرایی این دادگاه و گروه پژوهشی چهره دیگر حقوق بشر در دانشگاه اصفهان برگزار شد. محمد علی بصیری در جهت روشن سازی ابعاد دادگاه موت کورت اظهار کرد: حدود چند دهه است که استفاده از ابزار حقوق بین‌الملل به صورت ابزاری و دوگانه استفاده می‌شود. گرچه بحث حقوق بشر بر محور عدالت و عدم تبعیض بین کشورها است ولی عملاً ارزیابی‌های این چند دهه نشان می‌دهد بر مبنای عدالت نبوده و کاربرد ابزاری سیاسی بر اساس محور سلطه و زیاده خواهی پیدا کرده است.

وی افزود: در دهه‌های ابتدایی انقلاب اسلامی دیدگاه عمده مسئولان در ایران به صورت انفعالی بوده است ولی امروزه این منطق پذیرفته شده است که اگر خواهان تغییر هستیم لازم است از همین تریبون‌ها از جایگاه خود دفاع کنیم ولی همچنان خلأ‌هایی احساس می‌شود. به دلیل تأخیر آغاز فعالیت و اختلاف دیدگاه‌ها جریان‌های مختلف در کشور و در راستای استفاده از ابزار نهادهای حقوق بشر برای تربیت کادر متخصص لازم در مضیقه هستیم.

تربیت نیروی متخصص جزو اهداف «گروه پژوهشی چهره دیگر حقوق بشر» است

این عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان و رئیس گروه پژوهشی چهره دیگر حقوق بشر خاطرنشان کرد: هدف این است که با ایجاد پژوهشگاه‌ها به تربیت نیروی متخصص در زمینه بین‌الملل بپردازیم. نکته اینجاست که اگر دنیا در جنگ ترکیبی از ابزارهای دیپلماسی، اقتصادی، رسانه و فرهنگی استفاده می‌کند ما نیز بتوانیم متقابلاً ایستادگی داشته باشیم. سومین مسئله به‌جایی باز می‌گردد که امروز برای مطرح کردن آرمان‌های انقلاب اسلامی مجبوریم از همان ابزارهایی که علیه ما در حال استفاده است را باید استفاده کنیم. باید هجمه‌های رسانه‌ای را با تکنیک‌های رسانه‌ای جواب داد. نمی‌شود جنگ معرفتی و شناختی را با نوشتن مقاله پاسخ داد.

وی در راستای فعالیت‌های گروه «چهره دیگر حقوق بشر» تصریح کرد: گروه «چهره دیگر حقوق بشر» دارای اهداف کوتاه مدت و بلند مدت است. این گروه با دو هدف ایجاد شده است. در طول ادوار گذشته همواره ما دارای موضع انفعالی بوده. و به‌گونه‌ای القا شده که اسلام و حقوق بشر جدا هستند.

وی ادامه داد: بُعد دیگر به‌جایی باز می‌گردد که ظاهر چهره حقوق بشر بسیار جذاب بوده ولی فعالیت‌ها به صورت دوگانه و ریاکاری پشت آن مخفی مانده که اوج آن در هجمه‌های اخیر در فلسطین اجرا شد. بنابراین نقض حقوق بشر با همین موازین مغفول واقع شده است همچنین نقض حقوق ملت‌ها، زنان و اقلیت‌ها در گروه چهره دیگر حقوق بشر متمرکز شده، در نظر داریم تا با کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی بین‌المللی بتوانیم از موضع فعال و طلبکار برخورد کنیم.

بصیری با بیان اینکه در زمینه حقوق بشر رسالت دانشگاه‌ها ایجاد گروه‌های پژوهشی بوده گفت: با توجه به اینکه در نسل اول دانشگاه‌ها صرفاً وظیفه آموزش، نسل دوم پژوهش محوری دانشگاه‌ها، نسل سوم تلاش برای ایجاد دانشگاه‌های فناوری، نسل چهار جامعه‌محور و با حل مسائل جامعه داخلی و تبدیل ثروت بوده و در نسل پنج شاهد دانشگاه‌های تمدن ساز هستیم. به دنبال رفع مشکلات جهان و تمدن اسلامی هستیم تا خروجی دانشگاه‌های ایران بتواند با چهره علمی در تمدن و جهان اسلامی حرفی برای گفتن داشته باشد. در گروه پژوهشی چهره دیگر حقوق بشر قصد داریم ضعف‌های موجود زیر سوال رفته و راه‌حل‌های جهانی با ایجاد دادگاه‌های شبیه سازی شده مطرح شود که از مصادیق عمده آن ظلم به مسلمانان فلسطین و مخصوصاً طوفان الاقصی است که افکار جهانی را به اعتراض و انقلاب رسانده است.

به‌دنبال اخذ کرسی آموزشی حقوق بشر از سازمان یونسکو برای دانشگاه اصفهان هستیم

وی اضافه می‌کند: از اهداف کوتاه‌مدت گروه پژوهشی چهره دیگر حقوق بشر می‌توان به سمینارها و نشست‌ها اشاره کرد که یکی از آنها برگزاری دادگاه شبیه سازی موت کورت است. برنامه‌های میان مدت گروه شامل آموزش‌های میان مدت و کوتاه مدت است. به دنبال این هستیم که کرسی آموزشی حقوق بشر از سازمان یونسکو یا مقام مشورتی را برای این گروه در دانشگاه اخذ کنیم تا بتوانیم در شورای حقوق بشر به عنوان یک گروه تحقیقاتی یا بزرگ‌تر حضور پیدا کنیم. برنامه بلند مدت این گروه به این صورت است که در مجلات تخصصی داخلی و خارجی حضور پیدا کرده و به سمت یک پردیس آموزشی تخصصی بین‌المللی حرکت کند. انتظار داریم در آینده نه چندان دور بتوانیم بخشی از تمدن‌سازی در نسل سه و چهار را تکمیل کنیم.

رئیس گروه پژوهشی چهره دیگر حقوق بشر بیان کرد: دادگاه شبیه سازی موت‌کورت از نخستین مواردی است که یکی از ابزارهای مورد نیاز برای تقابل با دنیای استکباری است که در این زمینه با تأخیر آغاز به فعالیت کرده در حالی که کشورهای دیگر از دهه‌های قبل پیش‌قدم بوده‌اند. امروزه بسیاری از دادگاه‌های شبیه سازی در موضوعات و آشوب‌ها گذشته کشورهای خارجی در حال تخریب و متحمل هزینه هستند در حالی که ما با این همه توان دانشگاهی و علمی منفعل بوده‌ایم. نمونه این دادگاه‌ها را در مورد ترور شهید سلیمانی داشتیم که آن هم به صورت ضعیف عمل کرده بود و ایجاد اینگونه دادگاه‌ها جزو نخستین تجربه‌ها در کشور است تا از این طریق بتوانیم با استفاده از نهادها نظام بین‌المللی و مبانی حقوق بشری از جمله دادگاه بین‌المللی icc در این زمینه ورود کرده و الگویی برای دیگر کشورهای مسلمان باشیم و با خروجی چنین رویدادهایی اقدامات تمدن محور بر حوزه دانشگاهی را شاهد باشیم.

وی در ادامه اهداف و ماموریت‌های دادگاه شبیه‌سازی موت کورت ادامه می‌دهد: از اهداف این دادگاه می‌توان به ایجاد ارتباط میان سازمان‌ها و بخش‌های دولتی و اجرایی در حوزه حقوق بشر با پژوهش‌های علمی و تخصصی این حوزه به منظور ایجاد شبکه نخبگانی از متفکران و پژوهشگران، اثرگذاران داخلی و بین‌المللی بر طبقه نخبگانی، فعالان حقوق بشر و شخصیت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی به منظور ارائه تصویری صحیح و واقعی از وضعیت حقوق بشر در ایران مبتنی بر پژوهش‌های دانشگاهی همچنین نظارت بر موارد نقض حقوق بشر مبتنی بر چهارچوب‌های علمی قابل قبول از سوی سازمان‌های بین‌المللی در سطح داخلی و خارجی اشاره کرد.

بصیری با اشاره به اینکه خروجی چنین دادگاه‌هایی می‌تواند کاربردهای میدانی داشته باشد، افزود: هدف این نشست برداشتن گامی در راستای نابودی ظلم مستمر صهیونیستی با همکاری دانشگاه‌های دیگر است.

یکی از اصلی‌ترین مزایای «موت کورت» توسعه مهارت‌های حقوقی است

میلاد میری معاون گروه چهره دیگر حقوق بشر با اشاره به توضیح فرآیند و فعالیت‌ها گروه چهره دیگر حقوق بشر اظهار کرد:
موت کورت به صورت کلی یک کنش در جهت شبیه سازی یک دادگاه حقیقی که یک کنش رقابتی و دانشگاهی است، خواهد بود. در این قالب سعی می‌شود نقش‌هایی که در یک دادگاه واقعی وجود دارد شبیه سازی شود و در قالب آن اساتید، قضات و وکلا در جایگاه اشخاص نظارت کننده و دانشجویان در جایگاه خواهان و خوانده قرار می‌گیرند و با در نظر گرفتن مهلت زمانی دانشجویان به مطرح کردن موضوعات می‌پردازند.

وی افزود: در ابتدا تیم‌های دانشجویی با ارسال لوایح و پس از داوری با توجه به نظر دبیرخانه دو یا چهار لایحه به مرحله شفاهی راه پیدا می‌کند که در این دوره دانشجویان به تشریح لوایح پرداخته و در پایان با جوایز نفیس از برندگان تقدیر به عمل می‌آید.

میری در راستای مزیت‌ها و ضرورت‌های اجرای دادگاه موت کورت گفت: جزو اصلی ترین مزیت‌ها توسعه مهارت‌های حقوقی است و هدف اصلی تمرکز دانشجویان و افزایش فهم و ادراک این قشر از مسائل سیاسی و جامعه است. در همین راستا ممکن است برون‌دادهایی نیز وجود داشته باشد که مسئولین بتوانند با طرح موضوع و پرونده‌های بین‌المللی بهره برداری داشته باشند. موت کورت بر پایه دیوان بین‌المللی کیفری است که این دیوان به عنوان بزرگترین نهاد بین‌المللی مطرح است و می‌تواند به جرایم کیفری رسیدگی کند. جرایمی که این‌روزها در فلسطین از طرف رژیم صهیونیستی در حال وقوع است می‌تواند در این دادگاه مورد بررسی قرار گیرد، این موضوع موجب شد که سعی کنیم موت کورت را براساس پایه دیوان کیفری بین‌الملل برگزار کنیم که ان شاءالله در قالب آن تیم‌های دانشجویی رقابت داشته باشند و برون دادهایی در جهت اجرایی شدن داشته باشد.

وی تصریح کرد: از مأموریت‌های گروه چهره دیگر حقوق بشر می‌توان به ایجاد هسته‌های پژوهشی مرتبط با حوزه‌های حقوق بشر، استفاده از ظرفیت‌های علمی اساتید دانشگاه، صاحب نظران و محققان جهت اصلاح و ارائه چهره واقعی حقوق بشر در ایران، بیان راهکار و پیشنهادات کاربردی مبتنی بر دانش به دستگاه‌های اجرایی و مراجع قانون‌گذار در راستای رفع مشکلات حوزه حقوق بشر و شهروندی همچنین اصلاح قوانین و مقررات مرتبط به آن، چاپ و نشر کتاب، مقاله، بولتن، گاهنامه، کتابچه آموزشی و نیز استفاده از ظرفیت شبکه‌های اجتماعی در راستای ارتقای حقوق و شهروندی و برگزاری دوره، کارگاه تخصصی همایش، سمینار و گردهمایی با هدف ارتقای سطح آگاهی جامعه هدف اشاره کرد.

به گزارش ایمنا، «گروه پژوهشی چهره دیگر حقوق بشر دانشگاه اصفهان»، دادگاه شبیه‌سازی موت کورت محاکمه سران رژیم صهیونیستی مبتنی بر دیوان کیفری بین المللیICC را با محوریت جنایات علیه ملت فلسطین را با حضور اساتید و شخصیت‌های برجسته کشور پنج‌شنبه _شانزدهم آذر_ دادگاه شبیه‌سازی موت کورت محاکمه سران رژیم صهیونیستی اجرا شده و نشست دوم شنبه _هجدهم آذر_ با حضور مسئولین در قالب اختتامیه به صورت عمومی در دانشگاه اصفهان اجرا می‌شود.

کد خبر 707710

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.