به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از روابط عمومی معاونت حقوقی رئیس جمهور و بر اساس اعلام مرکز امور حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری، رأی بدوی دادگاه بخش لاهه (رأی ماهوی) در خصوص دعوای ۵ نفر از مصدومان شیمیایی در جنگ تحمیلی علیه دو شرکت هلندی به دلیل فروش مواد شیمیایی به عراق موسوم به پرونده «مصدومین شیمیایی»، ۱۵ نوامبر ۲۰۲۳ صادر شده است.
در این پرونده ۵ تبعه ایرانی علیه ۲ شرکت هلندی به نامهای FORAFINA BELEGGINGEN I B.V., of Amsterdam و OTJIAHA B.V., in Arnhem با موضوع جبران خسارت ناشی از صدمات حاصل از گازهای سمی فروخته شده توسط این دو شرکت به عراق در زمان جنگ تحمیلی اقامه دعوا کردند.
بر اساس رأی دادگاه لاهه، شرکت FORAFINA (سابقا شرکت KBS Holland) در خصوص فروش مواد اولیه شیمیایی به عراق در زمان جنگ تحمیلی محکوم شد و تقویم خسارت ناشی از محکومیت این شرکت باید در مرحله تعیین خسارت انجام پذیرد.
همچنین در همین رابطه دادگاه شرکت OTJIAHA (سابقا شرکت Melchemie) و مدیر آن Melchemie را در رابطه با صدمات وارده به خواهانها ناشی از گازهای سمی به کار گرفته شده به دلیل فقدان دلیل کافی در اثبات آگاهی نسبت به استفاده از مواد اولیه تولیدی در اقدامات ممنوعه (حمله شیمیایی) مسئول نشناخته که موضوع تجدیدنظر خواهی در این بخش از رأی توسط وکیل مربوطه در حال بررسی جهت اقدام است.
رژیم بعث در طول جنگ تحمیلی بیش از سه هزار تن انواع تسلیحات ممنوعه شیمیایی را علیه رزمندگان و غیرنظامیان ایرانی به کار گرفت که باعث شهید و مصدوم شدن هزاران نفر شد.
در زمان حاضر بیش از ۶۵ هزار نفر مصدوم شیمیایی در کشور شناسایی شدهاند که به درمان و مراقبتهای پزشکی نیاز مداوم دارند. کاربرد سلاحهای شیمیایی بر اساس پروتکل ۱۹۲۵ ژنو ممنوع بوده و ایران بزرگترین قربانی سلاحهای شیمیایی در جهان از جنگ جهانی اول تاکنون است.
پس از ارتکاب این جنایت جنگی توسط رژیم بعث عراق، کنوانسیون منع گسترش، تولید، انباشت و بکارگیری سلاحهای شیمیایی و انهدام آنها در سال ۱۹۹۳ امضا و از سال ۱۹۹۷ لازمالاجرا و جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۷۶ به آن ملحق شده است.
منبع: ایرنا
نظر شما