به گزارش خبرگزاری ایمنا، پاییز و زمستان پر بارش، سناریوی اقلیمی که پیش از آمدن پاییز و آغاز فصل سرما برای امسال از سوی متخصصان و کارشناسان پیشبینی هواشناسی مطرح شده، اما آنچه در این خصوص حائز اهمیت است آمادگی هر شهر و استان برای مقابله با بارشهای نرمال و فراتر از نرمال است که منجر به وقوع سیلاب و وارد شدن خسارات احتمالی به مردم و زیرساختهای شهری نشود.
بر اساس گزارش ENSO (نوسان جنوبی ال نینو) از سیلاب و خشکسالی بلندمدت، گستره ایران در فصل پاییز با احتمال ۴۵ تا ۶۰ درصد بارشی فراتر از نرمال را تجربه خواهد کرد، بارشهای فرانرمال به ویژه در مناطق سیلخیز موجب وقوع سیلاب و خسارت به زیرساختهای شهری، کشاورزی و خدماتی میشود؛ بنابراین لازم است ضمن شناسایی نقاط حادثهخیز زمینه برای مقابله با سیلابهای احتمالی فراهم شود. این اقدامات میتواند در کوتاهمدت و بلندمدت مورد توجه قرار گیرد و در یک بازه زمانی مشخص احتمال بروز سیلاب را کاهش دهد.
ساختوسازهای غیراصولی در بستر و حریم رودخانهها، استفاده از مصالح مناسب برای ساختوساز اصولی در مناطق در معرض سیل، خودداری از چادر زدن و توقف خودرو در منطقه سیلخیز یا در مسیر رودخانه از اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از خطرات احتمالی سیلاب است که باید در قالب برنامهها و طرحهای اصولی مورد توجه قرار گیرد، اقداماتی نیز در بازه زمانی کوتاه مورد توجه قرار میگیرد تا از بروز سیلاب جلوگیری کند یا خطر آن را کاهش دهد، در این راستا هریک از دستگاههای خدماترسان در سطح کشور به ویژه شهرداریها پیش از فرا رسیدن پاییز با همکاری و مشارکت سایر دستگاههای متولی در این حوزه اقدامات پیشگیرانه را در پیشگیری از وقوع سیلاب با اجرای برنامههای مدون در دستور کار قرار داده و برای بروز هر گونه شرایط حاد جوی در حالت آمادهباش هستند.
آمادگی شهرداری شیراز برای مقابله با بحران سیلاب
محمدجواد شمسایی، رئیس اداره مطالعات بحران و پدافند غیرعامل شهرداری شیراز در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: با توجه به هشدارهای صادره و پیشبینیهای اعلام شده در خصوص بارش نرمال و فرانرمال برای جنوب زاگرس، این اداره کل بیش از سه ماه است که اقدامات پیشگیرانه را در دستور کار قرار داده است.
وی ادامه داد: اقدامات در سه فاز پیشبینی، پیشگیری و آمادگی است که در فاز پیشبینی و پیشگیری در صورت بارش فراتر از نرمال تمام دستگاههای خدماترسان و امدادی سطح استان باید در آمادهباش کامل باشند.
رئیس اداره مطالعات بحران و پدافند غیرعامل شهرداری شیراز اضافه کرد: در فاز پیشبینی و پیشگیری از اداره مدیریت بحران شهرداری شیراز اقداماتی همچون لایروبی ۲۳۰ کیلومتر کانال روباز، جداول و ۶۴ درصد از مسیر رودخانهها انجام شده در حالی که لایروبی مسیرهای رودخانه بر عهده شهرداری نبوده است.
شمسایی اضافه کرد: نصب دوربین پالایش سیلاب در مسیرهای بالادست در مناطقی همچون شهرک سعدی، دروازه قرآن، رودخانه خشک و چنار راهدار از دیگر اقدامات پیشگیرانهای است که انجام شد.
وی با اشاره به آمادگی برای مقابله با بحران سیلاب، تاکید کرد: با توجه به آمادگی تمام دستگاههای خدماترسان در شرایط اضطراری، تنها اداره مطالعات بحران شهرداری شیراز اقدام به خرید ۴۵ موتور پمپ آب کرد که تعدادی از این پمپها در اختیار شهرداری مناطق قرار گرفته و تعدادی در اداره کل به عنوان پشتیبان در نظر گرفته شده است.
مناطق بحرانزای شیراز شناسایی شده است
رئیس اداره مطالعات بحران و پدافند غیرعامل شهرداری شیراز با اشاره به تعداد مناطق بحرانزا در سطح شهر شیراز، میگوید: دو شهرک سعدی و جوادیه از مناطق بحرانزا است، اما شهرداری به نحوی در این مناطق اقدامات را انجام داده تا میزان وقوع حادثه را به حداقل برساند و اقدامات پیشگیرانه در این دو منطقه بیش از سایر مناطق است.
شمسایی ادامه داد: این موضوع در دو حوزه درونشهری و برونشهری مطرح است که در حوزه درونشهری تمام وظایف بر عهده شهرداری است، اما در حاشیه شهر در مناطقی همچون سلطانآباد و کرونی که جزو مناطق بحرانزا است نیز اقدامات پیشگیرانه در خصوص لایروبی رودخانهها و جداول صورت گرفته است.
وی تاکید کرد: این مناطق زیر مجموعه مدیریت شهری نیستند، اما در صورت بروز هرگونه بحران و حادثه، شهرداری شیراز و آتشنشانی اقدامات پیشگیرانه و کمکرسانی لازم را به شهروندان خواهد داشت.
رئیس اداره مطالعات بحران و پدافند غیرعامل شهرداری شیراز تصریح کرد: با هماهنگی ادارات کل منابع طبیعی و حفاظت محیط زیست استان فارس و با توجه به حساسیتی که در منطقه بالادست سعدی وجود داشت، شهرداری با مشارکت این دو دستگاه اجرایی اقدامات لازم را در راستای ایمنسازی این منطقه با احداث سه آبخیز در دست اقدام قرار گرفته است.
تجهیز انبارهای مدیریت بحران شهرداریهای شیراز
شمسایی ادامه داد: در راستای مقابله با وقوع هرگونه بحران، تاکنون حدود ۲۰۰ میلیارد تومان تجهیزات و ماشینآلات سبک و سنگین خریداری شده است، علاوه بر این طی روزهای گذشته خرید تجهیزات و ماشینآلات با اعتبار یک میلیارد تومان صورت گرفت و برای نخستینبار در کلانشهر شیراز ظرفیت تمام انبارهای مدیریت بحران در سطح مناطق شهرداری تکمیل و تجهیز شد.
وی اضافه کرد: مدیریت بحران شهرداری با همکاری جمعیت هلالاحمر استان فارس در موضوع اسکان اضطراری مشارکت ویژه خواهند داشت و سازمان مدیریت بحران در زمان وقوع حادثه مسئولیت شناسایی اماکن و هلالاحمر مسئولیت اسکان را بر عهده دارد.
رئیس اداره مطالعات بحران و پدافند غیرعامل شهرداری شیراز تصریح کرد: تاکنون ظرفیت اسکان ۵۵۰ هزار نفر در پارک، کمپ و مجموعههای ورزشی با هدف اسکان اضطراری فراهم شده است و در صورت وقوع بارشهای شدید و سیلاب، شهرداری شیراز آمادگی و ظرفیت لازم را برای مقابله با این بحران دارد.
اقدامات لازم برای امداد رسانی در بافت تاریخی تعبیه شده است
شمسایی با اشاره به اقدامات انجام شده در بافت تاریخی در زمان بارندگی، گفت: یکی از مشکلاتی که در بافت تاریخی با آن مواجه هستیم، وجود چاههای دفع آبهای سطحی است که در زمان بارش باران، این چاهها نشست میکند.
وی ادامه داد: شهرداری در این خصوص اقدام به اجرای طرح لولهگذاری دفع آبهای سطحی در بسیاری از محلات بافت تاریخی کرد و در حال حاضر بیشتر کوچههای منطقه تاریخی و فرهنگی به سیستم دفع آبهای سطحی و فاضلاب شهری متصل است و در صورتی که هرگونه تجمع باران و سیلاب در این منطقه وجود داشته باشد برای امدادرسانی به شهروندان آمادگی کامل وجود دارد.
رفع ۵ نقطه بحرانخیز برون شهری در قم
شهر قم در کنار رودخانهی قمرود در محدودهی پارک ملی کویر واقع شده و یکی از معضلات این کلانشهر هنگام فصل سرد، بارش بارانهای سیلآسا و به دنبال آن ایجاد مشکلاتی برای شهروندان است که موقعیت توپوگرافی شهر و مسائلی همچون از بین رفتن انهار طبیعی و باغات نیز آن را تشدید میکند.
مهدی اصفهانیانمقدم، معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری قم مهر امسال در یک نشست خبری نسبت به جدی بودن خطر سیلابهای پیرا شهری در شهر قم هشدار داد و تاکید کرد: لازم است تدابیر لازم در این خصوص اندیشیده شود و خطر تهدید پنج نقطه بحرانی و حادثهخیز در خصوص سیلابهای پی را شهری در بالادست قم و خارج از حریم قانونی شهر و خدمات شهری، موضوعی جدی است.
وی با اشاره به مناطق حادثهخیز در زمینه بروز سیلاب، اضافه کرد: محدوده بالادست بوستان جوان و حوضه آبریز کوه یزدان، محدوده بالادست جاده اراک، محدوده بالادست بلوار ظهور، جمکران و کوه دو برادران، رینگ شهرک دانشگاهی و سایت ۵۶۰ هکتاری پردیسان و محدوده بالادست جاده ساوه و جعفریه پنج نقطه مهم و حادثهخیز در شهر قم است.
معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری قم خاطرنشان کرد: شهرداری اقدامات و تدابیر لازم در راستای افزایش ایمنی و پیشگیری از بروز سیلاب ناشی از بارندگیهای شدید و سیلآسا را در سطح شهر انجام داده است و در این خصوص ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای کنترل و هدایت آبهای سطحی تخصیص یافته و تجهیزات و ماشینآلات ایمنی در مناطق هشتگانه شهر قم در آستانه فصل بارش با هدف خدماترسانی رفع نقص شده است.
رفع خطر ۳۵ نقطه آسیبپذیر در منطقه سه شهرداری قم
یکی از مناطقی که هنگام بارشهای فرا نرمال در شهر قم، مشکلات زیادی را برای شهروندان به وجود میآورد، منطقه سه است. در خصوص رفع این مشکل مدیران مناطق شهری قم در راستای حل مشکل آبگرفتگی سطح شهر برنامههایی را در دستور کار قرار دادهاند و در جلساتی که با سایر دستگاههای اجرایی به جهت رفع این معضل برگزار شد، ۳۵ نقطه حاد منطقه سه از نظر آبگرفتگی رفع مشکل شد.
علاوه بر حل مشکلات آبگرفتگی معابر و ساماندهی زیرساختهای شهری، رسیدگی و توجه به معضلات برونشهری و پیرامون شهر قم در دستور کار است که اجرای کامل پروژههای آبخیزداری، آبخوانداری و احداث کانالهای انحرافی و هدایت سیلاب در مواقع بارندگیهای شدید و برنامهریزی برای مشارکت و فعالیت سایر دستگاههای اجرایی در خصوص بارشهای فرا نرمال از دیگر اقداماتی است که در خصوص آنها برنامهریزی شده است.
کنترل سیلاب باید از حلقههای ابتدایی وقوع سیل آغاز شود
محمدعلی کشمیری، شهردار بجنورد با تاکید بر اینکه در رخداد سیل باید از حلقههای ابتدایی وقوع سیل وارد شد تا بتوان آن را کنترل کرد، گفت: الگوی بارشی جدید که در مدت زمان کوتاه و در حجم بالا اتفاق میافتد، موجب بروز سیل میشود.
وی با تاکید بر اینکه سیلاب بجنورد ابتدا باید در حوزههای آبریز، دامنه کوههای مجاور و شیبهای بلند مهار شود، تصریح کرد: این شیبها در بخشهای غرب، جنوب غرب و شمال غرب بجنورد بیشتر اثرگذار است و این اقدام در حوزه اختیارات و وظایف شهرداری نیست.
شهردار بجنورد با تاکید بر تعامل و مشارکت هرچه بیشتر سایر دستگاههای اجرایی برای مقابله با وقوع بحران، اضافه کرد: با توجه به وقوع سیلاب طی سالهای گذشته در شهر بجنورد، سازههایی در شهر از سالهای قبل تحت عنوان خندق در راستای کنترل سیلاب ایجاد شده است.
کشمیری با تاکید بر اینکه خندقهای ضلع شرقی شهر بجنورد بازسازی شده است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد، تصریح کرد: مسیلهای ضلع غربی گنجایش انتقال سیلاب را ندارند و در محل اتصال خندق ضلع غربی بجنورد به پل شهید سلیمانی، مشکلاتی وجود دارد که در حوزه شهرداری نیست، اما از سوی وزارت نیرو این موضوع به جد در حال پیگیری است.
وی با اشاره به اینکه بیشترین آسیب از سیلاب متوجه مناطقی همچون محله جوادیه است، خاطرنشان کرد: پس از سیل گذشته که در این منطقه رخ داد، شهرداری به صورت پیوسته، اقدامات لازم را در دستور کار قرار داده و جلسات متعددی با مسئولان شهری و استانی پیرامون رفع این معضل برگزار شده است.
شهردار بجنورد بر همافزایی و تعامل خوب میان شهرداری و آب منطقهای تاکید کرد و ادامه داد: با اعتبارات وزارت نیرو و شهرداری بنا است دیوار حائل اصولی در این منطقه احداث شود تا دیگر شاهد وقوع سیلاب نباشیم و چنانچه حلقه اول سیلاب که مدیریت حوزههای آبریز است، نادیده گرفته شود در دوره بازگشتهای شدید باران با مشکلات بزرگی روبهرو خواهیم شد.
کشمیری با اشاره به وقوع سیلاب طی هفتههای گذشته در بجنورد، تاکید کرد: اگر این حجم از باران به صورت همزمان در غرب، شمال غرب و جنوب غرب بجنورد اتفاق بیفتد، نه تنها در محله جوادیه بلکه در بسیاری از بخشهای شهر با مشکل مواجه خواهد شد.
تمام مسیلها و رودخانههای استان کرمان لایروبی شده است
حمید سالخورده، مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان تاکید کرد: با توجه به آغاز بارشهای پاییزی و به منظور پیشگیری از وقوع سیل، فرمانداران اقدامات پیشگیرانه را اتخاذ کنند.
وی با بیان اینکه پیش از آغاز بارش بارانهای پاییزی تمام رودخانهها و مسیلها در استان لایروبی شده است، تاکید کرد: وضعیت در استان کرمان مطلوب است و تاکنون مشکل خاصی نداشتهایم.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان با اشاره به اقدامات شهرداریها و دهیاریها برای پیشگیری از وقوع سیل در استان، اضافه کرد: با وجود آمادگی کامل برای پیشگیری از وقوع هرگونه حادثه، سیل قابل پیشبینی نیست و ممکن است وارد مناطقی شود که در ۵۰ سال گذشته سابقه نداشته است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمان از پیشبینی تجهیزات و امکانات در زمان بروز حادثه خبر داد و تصریح کرد: دوره بازگشت رودخانهها ۲۵ ساله بوده و ممکن است مسیر رودخانه تغییر کند و وارد مزارع و خانههای مردم شود.
سالخورده بر آمادگی لازم فرمانداران به عنوان رؤسای ستاد بحران در شهرستانها تأکید کرد و ادامه داد: نیاز است برای استقرار ماشینآلات و اسکان اضطراری در مواقع بحرانی، پیشبینیهای لازم توسط فرمانداران انجام شود.
سیل مانسون ۴۲ هزار میلیارد ریال به حوزه کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد استان خسارت وارد کرد
علیرضا نیکروز، مدیرکل مدیریت بحران کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: با توجه به وقوع پدیده مانسون در تابستان سال ۱۴۰۱ در این استان، ۱۶ استان درگیر با سیل مانسون مواجه بودند و استان کهگیلویه و بویراحمد پس از استان سیستان و بلوچستان بیشترین بارشها را به لحاظ سرعت و میزان در کشور به خود اختصاص داد.
وی خاطرنشان کرد: با وقوع این بارشها در چهار نقطه استان بارندگی بیش از ۱۰۰ میلیمتر گزارش شد تا جایی که نه تنها محصولات زراعی، واحدهای تولیدی پرورش ماهی و باغستانهای استان از این بارندگیها دچار خسارت شدید شد بلکه بسیاری از جادههای بین مزارع، کانالهای کشاورزی و سایر زیرساختهای این حوزه معیشتی نیز تخریب شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری با اشاره به سیل مانسون در سال گذشته، اظهار کرد: در سیل سال گذشته با کمک و همکاری رسانههای مکتوب، الکترونیکی، مجازی و صدا و سیمای مرکز استان و پیشبینیهای دقیق هواشناسی، اطلاعرسانی خوبی به مردم انجام گرفت و این موارد منجر شد که هیچگونه تلفاتی در این سیل نداشته باشیم.
همچنین سیدعلی معتمدیپور، رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد به خبرنگار ایمنا گفت: با توجه به توپوگرافی، پستی و بلندیهای فراوان استان در سیل مانسون، سال ۱۴۰۱ تمام زیرساختهای کشاورزی استان خسارت دید.
وی با بیان اینکه بخشی از زیرساختها غیرقابل ترمیم بود و مابقی که قابلیت ترمیم داشت در کمتر از هفت روز ساماندهی شد، تصریح کرد: سیل مانسون ۴۲ هزار میلیارد ریال به حوزه کشاورزی استان خسارت وارد کرد، در خسارتهای ناشی از سیل مانسون در حوزه کشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد بیشترین خسارت را استانهای کشور متحمل شدند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: در سیل مانسون حدود سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای جبران خسارات در حوزه جهاد کشاورزی به استان ابلاغ شده است تا در قالب تسهیلات به خسارت دیدگان بخشهای مختلف کشاورزی پرداخت شود، اما تاکنون پرداختی صورت نگرفته است و خسارت دیدگان حوزه کشاورزی از این وضعیت گلایه بسیاری دارند.
آمادگی برای رفع انسداد راههای روستایی در سیستان و بلوچستان
استان سیستان و بلوچستان یکی از استانهای کشور است که طی سالهای گذشته به دلیل بارشهای فرانرمال بسیاری از مناطق این استان با وقوع سیلاب مواجه شده است. در این خصوص مجید محبی، مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: با توجه به اینکه بیشترین خسارات بر اثر بارندگی به راههای روستایی وارد میشود و پیشبینی لازم برای رفع انسداد مسیرها انجام شده است.
وی افزود: از ابتدای فصل پاییز و با اعلام هواشناسی مبنی بر وقوع سیل و آبگرفتگی، آمادگی لازم برای شهرستانهای مستعد و سیلخیز ایجاد شده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان تصریح کرد: بارندگیهای اخیر در سطح استان هیچ تلفات جانی نداشته، اما با توجه به نبود زیرساخت مناسب در شهرستانهای جنوب استان خساراتی به راههای روستایی وارد شده است.
محبی تاکید کرد: با توجه به احتمال بارندگی و آبگرفتگی به ویژه در جنوب استان، پیشبینی لازم برای رفع انسداد مسیرها انجام شده است و طبق پیشبینیهای هواشناسی، حجم بارندگی در روزهای آینده در شهرستانهای دلگان و بزمان بیشتر خواهد بود و از مردم درخواست داریم تا از تردد غیرضروری در این مناطق به ویژه در حاشیه رودخانهها و مسیلهای این شهرستانها خودداری کنند.
۱۶۰ کیلومتر از رودخانههای گلستان لایروبی شده است
گلستان یکی از مناطقی است که به واسطه قطع بیرویه درختان در گذشته طی دهههای اخیر درگیر سیل بوده است و هرساله حتی بخش کوچکی از استان که شامل روستاها میشود با مسئله سیل دست به گریبان هستند. سیدمحمد حسینی، مدیرکل بنیاد مسکن استان گلستان در این خصوص به خبرنگار ایمنا گفت: وقوع سیل و آبگرفتگی ۲۹ مرداد سال جاری در گلستان، به ۹۰ واحد مسکونی در روستاهای مختلف خسارت کلی و جزئی وارد کرده است.
وی اضافه کرد: در پی بارشهای شدید و وقوع سیلاب، طبق ارزیابیهای صورت گرفته به ۷۴ واحد مسکونی در روستای قورچای شهرستان آزادشهر خسارت وارد شده است.
مدیرکل بنیاد مسکن استان گلستان با بیان اینکه از این تعداد ۳۸ واحد مسکونی ۵۰ تا ۸۰ درصد خسارت دیده است، تصریح کرد: سیلاب به هشت واحد مسکونی در روستای «گچیسو بالا» در شهرستان کلاله بیش از ۷۰ درصد خسارت وارد کرد و ۳۶ واحد مسکونی کمتر از ۵۰ درصد خسارت دید که نیازمند تعمیرات است.
حسینی ادامه داد: هشت واحد مسکونی در روستای فارسیان آزادشهر نیز کمتر از ۵۰ درصد خسارت وارد شد که نیازمند تعمیرات است.
جمشید بهمنی، مدیر بحران و پدافند غیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان در سخنانی اظهار کرد: از سال گذشته تاکنون با همکاری قرارگاه لایروبی استان گلستان، ۱۶۰ کیلومتر از رودخانههای گلستان لایروبی شد که این عمل باعث کاهش چشمگیر خسارتهای احتمالی ناشی از بارشهای رگباری، جاری شدن سیلابها و طغیان رودخانهها در استان شده است.
وی تاکید کرد: طی سالهای گذشته به علت لایروبی نشدن رودخانهها، میزان خسارت وارد شده به استان براثر بارشها و وقوع سیلاب زیاد بود و خسارت سیلابها و خسارت وارد شده به اراضی و واحدهای مسکونی استان با توجه به طغیان رودخانهها به بیش از ۳۰ میلیارد تومان میرسید.
مدیر بحران و پدافند غیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان خاطرنشان کرد: سال گذشته با حضور رئیس سازمان بحران کشور و استاندار گلستان، قرارگاه لایروبی رودخانههای استان گلستان تشکیل شد تا از طریق این قرارگاه و با همکاری شرکت آب منطقهای گلستان در راستای جلوگیری از خسارتهای احتمالی سیلابها و طغیان رودخانهها، رودخانههای گلستان لایروبی شود.
بهمنی ادامه داد: مطالعات بستر و حریم رودخانه، مطالعات مهندسی رودخانه، آزادسازی بستر و حریم رودخانهها در حال اجرا است، این اقدام فرادستگاهی بوده و با مشارکت همه دستگاههای مرتبط امکانپذیر است.
وی ابراز امیدواری کرد: با انجام لایروبیهای مستمر، خسارتهای احتمالی بر اثر بارشهای رگباری و جاری شدن سیلاب در استان گلستان به صفر برسد.
استفاده از ظرفیت پیمانکاران برای مقابله با وقوع هرگونه حادثه سیلاب در شهر زنجان
مجید ناصحیمقدم، رئیس شورای اسلامی شهر زنجان با اشاره به اقدامات مدیریت شهری برای مقابله با وقوع هرگونه حادثه سیلاب، اظهار کرد: شهرداری برای مواقع بحرانی یک سری پیشبینیها دارد و در این زمینه از ظرفیت پیمانکار پشتیبان استفاده میکند.
وی افزود: در این خصوص مجوز قراردادی که پیمانکار پشتیبان باید وارد عمل شود و نسبت به برفروبی و پاکسازی معابر اقدام کند، به شهرداریهای چهارگانه داده شده است.
رئیس شورای اسلامی شهر زنجان تاکید کرد: به علت بالا بودن قیمت تجهیزات و ماشینآلات، شهرداری از ظرفیت پیمانکاران استفاده میکند، چراکه هزینه خرید تجهیزات بیش از هفت میلیارد تومان است. خرید ماشینآلات علاوه بر خرید ادوات هزینه نگهداری بالایی دارد و در این راستا استفاده از ظرفیت پیمانکاران به عنوان اولویت نخست در دستور کار شهرداری است.
ناصحیمقدم با اشاره به اینکه در حال حاضر مشکلی در ارتباط با آمادگی برای فصل سرما و وقوع سیل و بارش شدید برف وجود ندارد، تصریح کرد: پاییز و زمستان سال جاری مشکلی از این بابت به وجود نمیآید و شهرداری زنجان پس از غافلگیری بارشها در سال ۱۴۰۰ نسبت به خرید بعضی تجهیزات اقدام کرده که خرید یک دستگاه نمکپاش و جاروب خیابانی از جمله تجهیزات خریداری شده است.
وی از خرید سه دستگاه برفخور و شش دستگاه بابکت (مینی لودر) خبر داد و اضافه کرد: علاوه بر این دو کارخانه تولید محلول یخ یخزدا در زنجان فعال شده است.
رئیس شورای اسلامی شهر زنجان با اشاره به واگذاری خدمات برفروبی شهرداری، گفت: سال جاری در راستای برگزاری مناقصه برای این موضوع، یک شرکت بیشتر حضور نیافت و به دلیل اینکه نبود شرکت کننده برای مناقصه ماشین آلات، شهرداری را دچار چالش کرد. لذا تنها با یک شرکت معاملات برگزار میشود و در حال حاضر رویکرد جایگزینی برای این موضوع نیست.
علیرضا فیروز فر همچنین از کاهش هزینههای خواب ماشین آلات ستاد برفروبی خبر داد و گفت: این هزینهها سال قبل بالا بود، اما امسال سعی شد در این هزینهها صرفه جویی شود.
وی با بیان اینکه تجهیزات و ماشینآلات زمستانی اجاره شده در فصول خواب در اقدامات عمرانی مورد استفاده قرار میگیرد، ادامه داد: در واقع میتوان گفت که خواب این ماشینآلات صرفاً خواب نیست و یک آمادگی به شمار میرود.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر زنجان با اشاره به اینکه تجهیزاتی که به صورت استیجاری در اختیار شهرداری است حدود ۱۶۹ ماشینآلات زمستانه است که در جهت برفروبی و نمک پاشی مورد استفاده قرار میگیرد، تصریح کرد: با توجه به فعالیت دو کارخانه محلول یخ زا در صورت وقوع حادثه از ظرفیت این دو کارخانه استفاده خواهد شد.
جلال کرمی افزود: شهرداری به جهت مشکلاتی که در سالهای گذشته پیش آمد، تدابیری اندیشیده است که مشکلی در این زمینه پیش نیاید.
وی با اشاره به اینکه تأمین یکباره ماشین آلات نیازمند اختصاص بودجه است، اضافه کرد: به علت ناکافی بودن بودجه شهرداری برای تأمین ماشین آلات در این خصوص شهرداری با مشکلاتی مواجه است.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر زنجان با اشاره به اینکه در سال جاری به لحاظ در اولویت بودن پروژههای عمرانی فقط در آن بخش اقدام شد، اضافه کرد: مصلحت شهر در موقعیت فعلی بر این بود که ابتدا اقدامات عمرانی از جمله اتمام پروژه محور شهیدان کریمی در دستور کار باشد و پس از آن تجهیزات زمستانه خریداری شود.
آمادگی دستگاههای اجرایی استان مرکزی برای مقابله با بارشهای فصلی
امید محترمی، مدیرکل مدیریت بحران استان مرکزی از آمادگی دستگاههای اجرایی این استان برای مقابله با بارشهای فصلی و سیل احتمالی خبر داد و اظهار کرد: با توجه به وظایفی که به عنوان یک دستگاه نظارتی و تسهیلگر در حوزه مدیریت و حوادث طبیعی بحرانها داریم، امسال نیز همچون سال گذشته موضوع سیلاب را به عنوان یک دستور کار اصلی در ستاد بحران در اولویت کاری خود قرار دادهایم.
وی با بیان اینکه تصمیمگیریهای لازم برای هماهنگی و انسجامبخشی دستگاهها صورت گرفته است، افزود: در این راستا مبحث تشکیل ستاد مدیریت بحران شهرستانها را مدنظر قرار دادهایم. تقسیم وظایف صورت گرفته و یک بخشنامه چهلبندی عملیاتی برای همه دستگاههای عضو ستاد تهیه و شهرستانها ارسال شده است.
مدیرکل مدیریت بحران استان مرکزی با بیان اینکه این دستورالعمل به صورت کاملاً مشخص وظایف همه دستگاهها را تعیین کرده است، اضافه کرد: در این دستورالعمل موضوعات مختلفی از جمله لایروبی رودخانهها تا ساماندهی مسیرها، پلها و قنوات در نظر گرفته شده است.
محترمی با اشاره به اینکه این دستورالعمل به شرکت آب منطقهای به عنوان متولی بحث حوزه مدیریت سیلاب و روان آب ابلاغ شده است، خاطرنشان کرد: در سطح استان در مجموع ۹ هزار کیلومتر مسیل و رودخانه اصلی وجود دارد که ارزیابی آنها در مقیاس یک ۲۵۰ هزارم مدنظر قرار گرفته است.
وی از تعیین سطح رودخانههای دارای اولویت به طول دو هزار و ۷۰۰ کیلومتر خبر داد و تاکید کرد: این مهم در نقاطی که نیاز به بازگشایی دارد، مدنظر قرار گرفته و اصلاحات لازم صورت گرفته است.
مدیرکل مدیریت بحران استان مرکزی با اشاره به اینکه ابلاغیه به شهرداریها و دهیاریها نیز انجام شده است، تصریح کرد: در روستاها، دهیاریها مسئول ساماندهیهای این مهم هستند و اقدامات لازم را انجام دادهاند، در صورتی که پلی به مرمت یا رودخانهای به لایروبی نیاز داشته باشد اقدامات لازم مدنظر قرار گرفته و انجام شده است.
محترمی اضافه کرد: ساماندهی دیوارههای رودخانهها در محلهایی که نیاز به رفع خطر بود، انجام شده است و با توجه به اقدامات انجام شده، هم اینک هیچگونه مشکلی برای بارندگیهای شدید در استان مرکزی نخواهیم داشت.
وی با بیان اینکه در موضوع تقاطعهای جادهای ۱۸۰ نقطه شناسایی شده است که نیاز به ساماندهی دارد، تاکید کرد: این مهم به راهداری، بنیاد مسکن و شهرداریها ابلاغ شده است تا اقدامات اصلاحی لازم صورت گیرد، همچنین مانورهای مختلف با دستور سیلاب برای آمادگی دستگاههای اجرایی در سطح استان انجام شده و در این مانورها بحث بهکارگیری پمپها و تجهیزات امدادرسانی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
مدیرکل مدیریت بحران استان مرکزی ادامه داد: تیمهای هلالاحمر، آتشنشانی و اورژانس آموزشهای لازم را در این زمینه دریافت کردهاند و از آماده کافی برای مقابله با سیلابهای احتمالی برخوردار هستند.
محترمی اضافه کرد: از شهروندان تقاضا داریم، زمانی که هشدارهای هواشناسی در سطح نارنجی و قرمز صادر میشود، احتیاط کنند، نکات ایمنی را مدنظر قرار دهند و همکاری لازم را داشته باشند.
وی با اشاره به بازدید از بندهای خاکی و سدها توسط دستگاههای متولی ابراز امیدواری کرد: بازگشایی مسیلها و رودخانهها و لایروبی به صورت کامل در سطح استان انجام شده است و در حال حاضر هیچ مشکلی با دوره بازگشت ۲۵ ساله بارشها نداریم و آمادگی لازم در این زمینه وجود دارد.
مدیرکل مدیریت بحران استان مرکزی ادامه داد: بخشی از سدها، بندهای خاکی و سازههای آبخیزداری توسط آب منطقهای، بخش دیگر توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری و بخشی نیز بر عهده جهاد کشاورزی است.
محترمی اظهار کرد: کارگروهی متشکل از سه دستگاه اجرایی تشکیل شد که بازدید از سدها و بندهای خاکی توسط آنها صورت گرفت و هریک از آنها که نیاز به اقدامات اصلاحی داشت، توسط کارگروههای مشخص انجام شده است.
لایروبی انهار با هدف جلوگیری از بروز سیلاب در کردستان
کیومرث حبیبی، معاون امور عمرانی استانداری کردستان در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: در راستای مقابله با سیل در استان کردستان، انجام لایروبی انهار به شهرداریها و اداره راهداری ابلاغ و آمادگی لازم از سوی این دستگاههای اجرایی اعلام شده است.
وی افزود: شاهد بودیم که سال گذشته در استان کردستان بارندگیها نسبت به سال قبل از آن بیشتر بود، اما مشکلی در این خصوص پیش نیامد چراکه شهرداریها و اداره راهداری از ماهها قبل اقداماتی همچون لایروبی انهار، هرس درختان و سایر اقدامات را انجام داده بودند و مدیریت لازم صورت گرفته بود.
معاون امور عمرانی استانداری کردستان میگوید: ساختار تخلیه آبریز شهر سنندج به صورت طبیعی خوب است و امکان بروز سیل را کاهش میدهد، اما ممکن است اقداماتی که طی دو تا سه دهه گذشته در این شهر صورت گرفته است، تشدیدکننده سیل باشد.
حبیبی، رودخانه دره بیان که بزرگراه کردستان در این مکان واقع شده است را مستعد سیل دانست و خاطرنشان کرد: حوادث غیرمترقبه خود غیرمترقبه است و شاید حالتی پیش بیاید که از توان مدیریتی خارج شود و لازم است تمهیدات لازم از قبل اندیشیده شود.
انجام پیشبینیهای لازم با هدف پیشگیری از وقوع سیلاب یا کاهش خسارت وارده به زیرساختها از جمله اقداماتی است که مدیران هر استان میتوانند ابتدای فصل بارندگی انجام دهند، این اقدامات در صورتی که با چشمانداز بلندمدت همراه باشد تابآوری شهرها و استانهای کشور را در حوزههای مختلف افزایش میدهد.
نظر شما