به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، بانک جهانی هشدار داده است که تشدید درگیریها میان رژیم اشغالگر اسرائیل و نیروهای مقاومت حماس در نوار غزه با افزایش احتمال بالا رفتن شدید قیمت نفت و ثبت رکورد قیمت بیش از ۱۵۰ دلار برای هر بشکه همراه است.
این بانک همچنین در ارزیابیهای عمده خود از خطرات اقتصادی ناشی از گسترش جنگ به فراتر از مرزهای غزه اعلام کرد احتمال افزایش سرسامآوری در قیمت نفت وجود خواهد داشت، چراکه جهان پیش از این در سال ۱۹۷۳ نیز با شرایطی مشابه مواجه بود و در آن زمان با وجود تحریم نفت عربستان و افزایش کمبود عرضه در برابر تقاضا، قیمت هر بشکه نفت از حدود ۹۰ دلار به ۱۴۰ تا ۱۵۷ دلار رسید. تحریم نفتی در این سال به افزایش ناگهانی چهار برابری قیمت نفت خام منجر شد که با افزایش تورم و افزایش بیکاری همراه بود و به رونق طولانیمدت اقتصاد جهانی طی دوران پس از جنگ پایان داد. رکورد قبلی جهان نیز بدون تعدیل تورم در سال ۲۰۰۸ دیده میشود که هر بشکه نفت ۱۴۷ دلار معامله شد.
آینده اقتصاد جهان با تشدید شرایط
در حال حاضر نیز که بازارهای خاورمیانه و اقتصاد جهانی هنوز تحت تأثیر بزرگترین شوک ناشی از درگیریهای اخیر روسیه و اوکراین قرار دارند، با تشدید شرایط جدید احتمال تحتتأثیر قرار گرفتن قیمت نفت بسیار بالا است، بنابراین سیاستگذاران باید هوشیار باشند که در صورت تشدید درگیریها، اقتصاد جهانی برای نخستین بار طی دهههای اخیر با یک شوک انرژی دوگانه مواجه میشود.
بانک در آخرین چشمانداز بازارهای کالایی خود اعلام کرد که شوک وارده به اقتصاد جهانی تنها به هزینههای انرژی محدود نمیشود، بلکه با گرسنگی صدها میلیون نفر از ساکنان زمین در نتیجه افزایش قیمت مواد غذایی همراه خواهد بود. زیرا شرایط فعلی جهانی هرچند تاکنون تأثیر کمی بر قیمت کالاها داشته و قیمت نفت حدود ۶ درصد افزایش یافته است، اما کالاهای کشاورزی، فلزات صنعتی و سایر کالاها به سختی ضربه خوردند، بنابراین تشدید وضعیت بر چشمانداز قیمت کالاها نیز اثر خواهد گذاشت. در واقع تشدید درگیری اخیر، ناامنی غذایی را نهتنها در منطقه بلکه در سراسر جهان تشدید خواهد کرد.
پیشبینی بانک جهانی از قیمت نفت
بر اساس پیشبینیهای پایه بانک جهانی، قیمت نفت در سه ماهه جاری بهطور متوسط ۹۰ دلار در هر بشکه خواهد بود و در سال آینده با کاهش رشد اقتصاد جهانی به ۸۱ دلار در هر بشکه کاهش خواهد یافت. بانک سه نوع سناریو برای قیمت نفت ترسیم کرده است.
سناریوی اول بروز اختلالی کوچک است که طی آن عرضه جهانی نفت بین ۵۰۰ هزار تا دو میلیون بشکه در روز کاهش و بهدنبال آن قیمت نفت به محدوده ۹۳ تا ۱۰۲ دلار افزایش پیدا میکند. دومین سناریو اختلال متوسط است که در آن عرضه جهانی نفت بین سه تا پنج میلیون بشکه در روز کاهش پیدا میکند و قیمت نفت با ۲۱ تا ۳۵ درصد افزایش به ۱۰۹ تا ۱۲۱ دلار در هر بشکه میرسد. سومین سناریو نیز وقوع اختلال بزرگ است که در آن عرضه جهانی نفت بین ۶ تا هشت میلیون بشکه در روز کاهش پیدا میکند و با افزایش ۵۶ تا ۷۵ درصدی قیمتها، هر بشکه نفت را به ۱۴۰ تا ۱۵۷ دلار میرساند.
معاون اقتصادی بانک جهانی توضیح داد که قیمتهای بالاتر نفت در صورت تداوم ناگزیر به معنای افزایش قیمت مواد غذایی است و اگر شوک شدید قیمت نفت رخ دهد، تورم قیمت مواد غذایی که پیش از این در بسیاری از کشورهای در حال توسعه بالا رفته است، افزایش خواهد یافت.
نظر شما