به گزارش خبرنگار ایمنا، گذر از جادههای رنگارنگ و پاییزی مسیر تبریز تا اسکو ما را به سمت روستایی به قدمت تاریخ بشریت میرساند؛ روستایی منحصربهفرد در دل رشته کوههای سهند که بشر غارنشین را در خود جای داده و امروز نیز شاهد زندگی و حیات زنده بشریت است.
از سنگفرش تاریخی کندوان که عبور میکنیم به پلههای عریض این روستا میرسیم، پلههایی که با هر بالا رفتنی به «قیَههای» روستا میرسیم، خانههای صخرهای که حاصل مهندسی و دسترنج فرهادان کوهکن در دل تاریخ بشریت است و به اعتقاد باستانشناسان قدمت آنها به شش هزار سال پیش بازمیگردد، خانههایی که با معماری باستانی و مردمانی خونگرم دلربایی میکند.
کندوان جزو سه روستای صخرهای در جهان است با این تفاوت که زندگی انسان در این دهکده، برخلاف دو روستای صخرهای دیگر هنوز جریان دارد. اقتصاد روستا در طول تاریخ با زنبورداری، دامداری، فروش سوغات محلی و اجاره اقامتگاههای بومگردی پویا مانده و نحوه زندگی در این روستا را با سایر روستاها متمایز کرده است.
رونق اقتصاد گردشگری در میان اهالی کندوان
میکائیل نظری، فعال و مدرس صنعت گردشگری کشور با اشاره به نوع پیدایش روستای کندوان اظهار میکند: این روستا حاصل طغیان آتشفشان کوه سهند است که پس از وقوع آتشفشان و برودت هوا، سنگهای آذری به شکل کنونی موجب ایجاد صخره شده است.
وی اضافه میکند: در دوران حمله مغولها به ایران، اهالی این منطقه از ترس جانشان وارد این منطقه شدهاند و کندوان امروزی را با کندن صخرهها ایجاد کردند که به همین دلیل از آن به عنوان روستای «کندجان» یاد میشود.
فعال و مدرس صنعت گردشگری کشور با بیان اینکه در سالهای دور نظارت نداشتن بر ساختوساز موجب به وجود آمدن خانههای آجری در این منطقه شده است، تاکید میکند: این مهم روند ثبت جهانی کندوان را به درازا کشیده بود که این مسئله نیز حل و فصل شده و وجود زیرساختهای گردشگری از جمله حملونقل و تردد مطلوب است و امیدواریم نواقص کوچک موجود در این مسیر نیز اصلاح شود.
نظری با اشاره به اقتصاد ساکنان این روستا، اضافه میکند: وجود صنایعدستی، سوغات، آب معدنی کندوان و اقامتگاههای بومگردی در کنار هتل ۵ ستاره، موجب رونق اقتصاد محلی و ساکنان شده است و میتوان از آن به عنوان الگو در سایر روستاهای کشور استفاده کرد.
کندوان مقصد نخست گردشگران خارجی
حسین فیروزی، فرماندار شهرستان اسکو با بیان اینکه روستای کندوان به عنوان مقصد اصلی گردشگران خارجی بهشمار میرود، خاطرنشان میکند: بر اساس اطلاعات کسب شده از آژانسهای گردشگری استان، مقصد نخست گردشگران بهویژه گردشگران خارجی روستای کندوان است و این موضوع ضرورت توجه ویژه استانی و کشوری به توسعه و افزایش خدمات در این روستا را نشان میدهد.
احمد حمزهزاده، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجانشرقی با تاکید بر اینکه روستای کندوان دارای ویژگیهای منحصربهفرد گردشگری است به خبرنگار ایمنا، میگوید: این ویژگیها موجب شده است تا این روستا نه تنها در کشور، بلکه در میان روستاهای منتخب جهان نیز به عنوان بهترین روستای گردشگری جهان انتخاب شود.
وی با بیان اینکه این انتخاب سرآغازی برای تبدیل گردشگری به محور توسعه روستایی و افزایش رفاه اجتماعی است، میافزاید: ضرورت دارد در راستای حفاظت از بافت تاریخی این روستا و کرانهای کندوان، اعتبار ویژهای برای پژوهش و حفاظت از این کرانها اختصاص پیدا کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجانشرقی با اشاره به ورود سالانه بیش از دو میلیون گردشگر به کندوان پیش از ثبت جهانی این روستا، تاکید میکند: پیشبینی میشود این رقم با ثبت جهانی روستای کندوان افزایش پیدا کند؛ بنابراین لازم است کمبود امکانات رفاهی، تفریحی و خدماتی در این روستا بهزودی رفع شود.
حمزهزاده ادامه میدهد: در این روستا یک هتل ۵ ستاره و ۳۰ واحد بومگردی وجود دارد که با توجه به پهنه ۳۰ هکتاری بافت تاریخی کندوان، پاسخگوی گردشگران نیست و ضروری است خدمات را متناسب با گردشگران ارتقا دهیم.
زیرساختهای گردشگری کندوان مطلوب، اما ناکافی
عابدین خرم، استاندار آذربایجانشرقی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با بیان اینکه ثبت جهانی دهکده کندوان موجب رونق گردشگری در منطقه میشود، اظهار میکند: روستای کندوان طی سالهای گذشته میزبان گردشگران زیادی بوده است و با ثبت جهانی این روستا خبر توسط سازمان جهانی گردشگری، شاهد رونق گردشگری و حضور گردشگرانی از نقاط مختلف دنیا خواهیم بود.
وی بر تقویت زیرساختهای گردشگری در شهرستان اسکو تاکید میکند و میافزاید: این روستا، جلوهای از تاریخ باشکوه مردمان پرافتخار آذربایجان است و امروز همه وظیفه داریم از این میراث ارزشمند حراست کنیم.
استاندار آذربایجانشرقی با بیان اینکه این روستا دارای تمام شاخصهای سازمان جهانی گردشگری است، تصریح میکند: کندوان از جنبههای مختلف از جمله منابع فرهنگی، پایداری اقتصادی، محیطی، اجتماعی، ظرفیت گردشگری، توسعه و یکپارچگی زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویتبندی گردشگری و امور بهداشت، ایمنی و امنیت مورد تأیید سازمان جهانی گردشگری قرار گرفته است.
سالانه بیش از دو میلیون گردشگر از کندوان بازدید میکنند و پیشبینی میشود این رقم با ثبت جهانی روستای کندوان افزایش پیدا کند؛ بنابراین لازم است کمبود امکانات رفاهی، تفریحی و خدماتی در این روستا به زودی رفع شود.
امیر جدایی، رئیس پایگاه ملی روستای تاریخی کندوان با بیان اینکه عوامل مختلفی دست در دست هم داد تا کندوان به عنوان بهترین روستای گردشگری جهان ثبت شود، تصریح میکند: مهمترین و اصلیترین عامل ثبت جهانی این روستا، معماری منحصربهفرد و صخرهای روستا است، مردمان این دیار طی سالها دور صخرهها را کندهاند و از آن زمان تاکنون در آنها زندگی کردهاند.
وی با بیان اینکه زیرساختهای گردشگری از جمله راه دسترسی، وجود اقامتگاه، هتل، رستوران، شبکه بهداشت در این روستا محیا است، تاکید میکند: زیرساختهای گردشگری مطلوب است، اما کافی نیست و از این پس وظیفه ما در برابر گردشگران به ویژه گردشگران خارجی سنگینتر شده است.
رئیس پایگاه ملی روستای تاریخی کندوان با تاکید بر اینکه انتظارات مردم از ما نسبت به گذشته بیشتر شده و لازم است نواقص رفع شود، اضافه میکند: وجود سایر آثار تاریخی در مجاورت روستا از جمله روستای هیلهور و عنصرود، وجود آب معدنی، سوغات و صنایعدستی، چاپ باتیک و محصولات کشاورزی از جمله زردآلو و زنبورداری از مؤلفههای مؤثر در ثبت جهانی این روستا است.
ویژگیهای منحصربهفرد کالبدی و تداوم زندگی در این روستای غربی ایران موجب شد تا مهرماه سال جاری در بیستوپنجمین اجلاس مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) که در تاشکند پایتخت کشور ازبکستان برگزار شد، روستای کندوان آذربایجان شرقی به عنوان برترین روستای گردشگری جهان به ثبت برسد. با ثبت جهانی این روستا باید بیش از پیش شاهد تقویت زیرساختهای گردشگری در دهکده توریستی کندوان باشیم.
گزارش از شاهین بدرحیدری، خبرنگار ایمنا
نظر شما