به گزارش ایمنا، سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان هر ساله به منظور شناسایی و جذب دانشآموزان صاحب استعداد برتر جهت ادامه تحصیل در دبیرستانهای استعدادهای درخشان و در راستای سیاستهای اصولی وزارت و مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش و اساسنامه سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان، آزمون ورودی دبیرستانهای دورە اول و دوم متوسطه استعدادهای درخشان را برگزار میکند.
در دفترچه راهنما و شرایط شرکت در آزمونهای ورودی دبیرستانهای دوره اول و دوم استعدادهای درخشان آمده است که دانشآموزان پایە نهم مدارس استعدادهای درخشان که معدل کل خردادماه پایە هشتم و نوبت اول پایە نهم آنان حداقل ۱۸ باشد، بدون نیاز به شرکت در آزمون ورودی پایە دهم، مجاز به ادامه تحصیل در دبیرستانهای دورە دوم استعدادهای درخشان خواهند بود، پذیرش قطعی این قبیل دانشآموزان، منوط به احراز شرایط مادە ۱۶ آییننامە مدارس استعدادهای درخشان است.
اما چند وقت پیش؛ دیوان عدالت اداری اعلام کرد که به دنبال شکایت از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت آموزش و پرورش و درخواست ابطال بند ۵ بخش (د) دستورالعمل آزمون ورودی مدارس استعدادهای درخشان به شماره ۵۰۱/۱۰۴ تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ مبنی بر پذیرش دانشآموزان پایه نهم بدون شرکت در آزمون پایه دهم در مدارس استعدادهای درخشان، هیئت عمومی دیوان عدالت اداری پس از بحث و بررسی دستورالعمل یادشده را مصداق تبعیض ناروا و مغایر با بند ۹ اصل سوم و اصول ۱۹ و ۲۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دانست و آن را ابطال کرد.
جزئیات رأی دیوان عدالت اداری درباره سمپاد
در این رأی آمده است: «بر اساس بند ۹ اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینههای مادی و معنوی از وظایف دولت جمهوری اسلامی ایران است و مطابق اصل نوزدهم قانون اساسی، مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخور دارند و به موجب اصل بیستم قانون اساسی، همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.
بنا به مراتب فوق و نظر به اینکه ردیف ۵ از جز «د -۱) ضوابط و شرایط ثبت نام» ذیل بند (د) دستورالعمل آزمونهای ورودی دبیرستانهای دوره اول و دوم استعدادهای درخشان سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ (موضوع ابلاغیه شماره ۱۰۴/ ۵۰۱ تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان) با عنوان ضوابط و شرایط ثبت نام داوطلبان ورودی دبیرستانهای دوره اول و دوم استعدادهای درخشان دایر بر امکان ثبتنام و ادامه تحصیل دانشآموزان پایه نهم مدارس استعدادهای درخشان بدون شرکت در پایه دهم، مصداق تبعیض ناروا و عدم ایجاد امکانات عادلانه برای آحاد ملت است. بنابراین با بند ۹ اصل سوم و اصول نوزدهم و بیستم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مغایرت دارد و مستند به بند یک ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال میشود».
مذاکرات سمپادیها برای بازگشت رأی دیوان عدالت اداری
آنگونه که الهام یاوری، رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان اظهار کرده است که اعتراض خود را برای ابطال پذیرش دانشآموزان پایه نهم بدون شرکت در آزمون پایه دهم در مدارس استعدادهای درخشان اعلام کردهایم و اکنون در حال مذاکره هستیم تا برای این موضوع تصمیم مجدد گرفته شود. این تصمیم را درست و به مصلحت سمپاد و کشور نمیدانیم، اما به هر حال رأی دیوان عدالت اداری یک تصمیم قضائی است و برای ابراز اعتراض خود از ابزارهای قانونی استفاده میکنیم.
وی درباره اجرای این طرح اعلام کرده است که آزمون امسال برگزار نمیشود و سال آینده قرار است که برگزار شود؛ بنابراین تا آن زمان برای انجام مذاکرات مهلت داریم، براساس این تصمیم حدود ۲۰ هزار دانشآموز هر سال باید امتحان دهند، در حال مذاکره هستیم؛ اختلاف نظری در این زمینه وجود دارد که باید حل شود و هرچند در این زمینه تصمیم گیرنده نیستیم، اما تلاش میکنیم تا ابعاد این موضوع را تشریح کنیم، مهمترین افرادی که از اجرای این تصمیم سود میبردند، مؤسسههای تستزنی هستند که بازار سنگینی را برای خود ایجاد میکنند، دانشآموزان در جریان پیگیریها، تلاشها و افت و خیزهای این موضوع هستند و میدانند که سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان همه تلاش خود را در این زمینه انجام میدهد.
رأی دیوان عدالت اداری برای آزمون دوباره دانشآموزان سمپاد تغییر نمیکند
در همین راستا طی پیگیری خبرگزاری ایمنا، درباره اجرای طرح مبنی بر پذیرش دانشآموزان پایه نهم بدون شرکت در آزمون پایه دهم در مدارس استعدادهای درخشان یک منبع آگاه اظهار کرد: بر اساس آئیننامه وزارت آموزش و پرورش طی سالهای گذشته چنانچه دانشآموزی معدل بالاتر از ۱۸ و نمرات دروس آنها پایینتر از حد معین و سایر شرایط را دارا باشند به طور مستقیم میتوانند بدون آزمون از پایه نهم به دهم برای تحصیل در این مدارس وارد شوند، اما اکنون با رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری باید دانشآموزان سمپادی با وجود معدل بالاتر از حد مشخص با دیگر دانشآموزان خارج از سمپاد که تصمیم به تحصیل در آزمونهای این مدارس شرکت کنند.
وی با بیان اینکه امروز _ششم آبان ماه_ بسیاری از دانشآموزان مدارس استعدادهای درخشان (سمپاد) و خانوادههای آنها در اعتراض به ابطال مصوبه سمپاد توسط دیوان عدالت اداری و برگزاری آزمون ورودی پایه دهم تجمع کردهاند، گفت: این رأی توسط هیئت عمومی دیوان عدالت اداری که یک دستگاه فرادولتی بوده صادر شده است و با اعتراضات یکهزار تا سههزار خانوادهها به هیچوجه رأی خود را تغییر نمیدهد، چرا که دیوان عدالت اداری معیارهای اصلی و قانونی خود را دارد و به احتمال زیاد رأی مصوبه تغییر نخواهد کرد.
این منبع آگاه با بیان اینکه والدین دانشآموزان امروز در تهران نیز طی اعتراض به رأی دیوان عدالت اداری مبنی بر آزمون مجدد سمپاد اجتماع کردند و خواستار لغو این رأی شدند، اضافه کرد: طی روزهای گذشته رأی دیوان یک بار با انتشار در روزنامه ابلاغ شد، اما دوباره برای تجدید نظر به دیوان عدالت ارجاع شده است و هنوز زمان قطعی برای برگزاری آزمون اعلام نشده است.
خواستار لغو رأی دیوان عدالت اداری هستیم / شرایط باید عادلانه باشد
در همین ارتباط یکی از والدین دانشآموزان سمپادی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: ما جمعی از والدین دانشآموزان سمپاد هستیم که در اعتراض به رأی دیوان عدالت اداری مبنی بر آزمون مجدد اعتراض داریم و خواستار لغو این رأی شدند.
وی افزود: اعتراض ما این است که چرا باید از دانشآموزانی که یک بار در این آزمون پذیرفته شدهاند و مشغول تحصیل در این مراکز هستند، دوباره آزمون گرفته شود؟ در حالی که آزمون تکمیل ظرفیت پایه نهم به دهم وجود دارد.
این فرد میگوید: والدین معترض نسبت به حذف آزمون ورودی مدارس “سمپاد” عقیده دارند با اجرای برنامه وزارت آموزش و پرورش عدالت اجتماعی لطمه میخورد و دسترسی دانشآموزان مستعد مناطق متوسط و محروم به خدمات آموزشی باکیفیت قطع میشود، همچنین این تصمیم با مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش مغایرت دارد.
در این باره، یکی از والدین موافق با طرح رأی دیوان عدالت اداری در گفتوگو با خبرنگار ایمنا اینطور روایت کرد: بچههای بیبضاعت توان پرداخت هزینههای هنگفت مدارس غیرانتفاعی را ندارند، مدارس سمپاد محلی برای کشف استعدادهای دانشآموزان خانوادههای کمبضاعت هم است که شرایط عادلانهای را برای کشف استعدادهای آنان ایجاد میکند، زیرا با درآمدهای فعلی خانوادهها نمیتوان انتظار داشت که سالانه چندین میلیون تومان هزینه تحصیل برای دانشآموز در مدارس غیرانتفاعی شود.
در نهایت؛ مخالفان و موافقان طرح آزمون دوباره دانشآموزان سمپاد، منتظر نظر نهایی دیوان عدالت اداری هستند.
نظر شما