به گزارش خبرنگار ایمنا، پژوهش، یکی از مهمترین فعالیتها برای رشد و توسعه خدمات است؛ با توجه به اینکه در راستای خدمترسانی مناسب، شهرها باید روی لبه فناوریها حرکت کنند، انجام پژوهشهایی برای رشد و تعالی آن، همچنین استفاده از روشهای نوین مدیریت شهر، ضروری بهنظر میرسد.
مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان از دوره سوم مدیریت شهری تشکیل شد تا برای تولید دانش جدید، حتی بهعنوان درگاه ورود علم به حوزه سیاستگذار نصفجهان یعنی شورا عمل کند.
فعالیتهای این مرکز پژوهشی مواردی همچون تأیید کارشناسی مصوبات کمیسیونهای تخصصی و تلفیق و استفاده از نظرات شهروندان در طرحها را شامل میشود.
با توجه به گذشت بیش از دو سال از فعالیت دوره ششم مدیریت شهری، بخش نخست فعالیت مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان، سهعضو شورای حاضر در هیئت امنای این مرکز ابقاء شدند و «مصطفی نباتینژاد» نیز برای دو سال دیگر در سمت رئیس باقی ماند که با توجه به اتمام دوره دوساله مرکز پژوهشها، باید گزارشی از این فعالیتها ارائه شود.
آنچه در ادامه میخوانید، حاصل گفتوگوی خبرنگار ایمنا با مصطفی نباتینژاد، رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان در رابطه با فعالیتهای انجام شده طی دو سال اخیر در این مرکز است.
سنجش نگرش اصفهانیها درباره مسئله آب
ایمنا: با توجه به گذشت بیش از ۲ سال از فعالیت دوره ششم مدیریت شهری و اتمام دوره نخست مدیریتی مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان، چه اقداماتی در این مدت انجام شده است؟
نباتینژاد: مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان طی دو سال فعالیت خود اقداماتی را در قالبهای مختلف شامل مطالعات کارشناسی، طرحها، اظهار نظر کارشناسی، پیگیریهای ویژه، نشست تخصصی، نظرسنجی، هیئت اندیشهورز آیندهپژوهی، مدیریت رسانههای ارتباطی و همکاریهای بین بخشی را انجام داده است که در مجموع ۲۰۶ مورد را شامل میشود.
در بخش مطالعات کارشناسی، هفت زیرمجموعه شامل برنامهریزی و مدیریت، فرهنگی، اجتماعی و ورزشی، مالی و اقتصادی، آب و مناطق کمبرخوردار، عمران، شهرسازی و معماری، محیط زیست و خدمات شهری، هوشمندسازی و حملونقل وجود دارد.
تدوین منشور شورای اسلامی شهر اصفهان در دوره ششم، سند تحول دولت مردمی دولت سیزدهم (برش مدیریت شهری)، تدوین الگوی حکمرانی مشارکت مبنا و بررسی نهادهای بینبخشی شهرداری اصفهان ذیل زیرمجموعه برنامهریزی و مدیریت انجام شده است.
فعالیتهای تأملی بر وضع موجود و ارائه پیشنهادهایی برای ارتقای سرمایه اجتماعی در شهر اصفهان، ارزیابی طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در شهرداری، تحلیل مصوبات حمایتهای شهرداری از مؤسسات خیریه از ۱۳۸۱ تا ۱۴۰۱، راهکارهای برونسپاری تصدیهای سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری اصفهان، تعیین، تحلیل و توصیف مسائل فرهنگی اولویتدار استان و ارائه بسته حمایتی حوزه فرهنگی در زیرمجموعه فرهنگی، اجتماعی و ورزشی ذیل مطالعات کارشناسی انجام شده است.
همچنین لایحه حمایتها و کمکهای بلاعوض شهرداری اصفهان، اقتصاد دانشبنیان و نقش مدیریت شهری در تحقق شعار ۱۴۰۱ و ارزیابی بودجههای سالانه در دو سال اخیر در قالب ۱۲ مطالعه کارشناسی، از جمله فعالیتهای انجام شده توسط مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان زیرمجموعه مالی و اقتصادی ذیل مطالعات کارشناسی است.
مطالعه، تلخیص و آمادهسازی گزارش سنجش نگرش ساکنان استان اصفهان درباره مسئله آب در حوزه آب و مناطق کمبرخوردار، پژوهش و ارائه طرح الزامات دریافت مجوز پارکینگ مکانیزه در شهر اصفهان، تحلیلی بر آسیبپذیری بر بافت تاریخی بازار و محیط پیرامونی آن و تحلیل روند صدور پروانههای ساختمانی در سالهای اخیر در حوزه عمران شهرسازی و معماری انجام شده است.
در حوزه خدمات شهری، ارزیابی گزارش ستاد تسهیلات سفر، ساماندهی باغ وحش صفه و تدوین دستورالعملهای مربوط به تأسیس یا حفظ باغ وحش و ارزیابی نحوه واگذاری مراکز خدماتی وابسته به سازمان میادین میوه ترهبار و ساماندهی مشاغل شهری (بازارهای کوثر) و در حوزه هوشمندسازی و حملونقل نیز ارزیابی کارایی و اثربخشی مترو و ارزیابی اساسنامه سازمان مدیریت حملونقل بار شهرداری اصفهان انجام شده است.
شهرداری سهامدار باشگاه سپاهان میشود؟
ایمنا: در زمینه طرحها چه اقداماتی انجام شده است؟
نباتینژاد: اقدامات مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان در حوزه طرحها به شش زیرمجموعه شامل برنامهریزی و مدیریت، فرهنگی، اجتماعی و ورزشی، شهرسازی، عمران و معماری، محیط زیست و خدمات شهری، هوشمندسازی و حملونقل و گردشگری تقسیم شده است.
طرح برگزاری رویداد شهرگاه (نشست هماندیشی شهرداری و دانشگاه)، برگزاری رویداد شهرجو (رویداد شبیهسازی مدیریت شهری برای دانشجوییان) و برگزاری رویداد شهرآموز (آشنایی دانشآموزان با مدیریت شهری) در راستای طرح راهاندازی باشگاه شهراندیشان، در کنار طرح الزام شهرداری به ایجاد چرخه بهرهوری و طرح کمیته منابع انسانی ذیل بخش برنامهریزی و مدیریت، در قالب طرح انجام شده است.
طرح ایجاد فرهنگسرای بازار، ایجاد خانه خیران، جایزه بزرگ اصفهان (اجرای یک اثر ماندگار برای اصفهان)، سهامداری شهرداری در باشگاه فرهنگی و ورزشی فولاد مبارکه سپاهان و راهاندازی باشگاه دختران ذیل دسته فرهنگی، اجتماعی و ورزشی انجام شده است.
طرح مجمع شهرهای تاریخی ایران و طرح سامانه اطلاعرسانی پیشرفت پروژههای شهری (ساپ) در دسته شهرسازی، عمران و معماری و طرح شهربان (بهرهبرداری از ظرفیت شهروندان مشارکت جو در انعکاس مسائل شهری) و همکاری در تدوین طرح الزام استقرار یکپارچه نظاممند بهداشت، ایمنی و محیط زیست در شهرداری اصفهان در قالب دسته محیط زیست و خدمات شهری نیز انجام شده است.
طرح مدیریت آلودگی هوا در روزهای نارنجی در دسته هوشمندسازی و حملونقل و مدیریت تقاضای سفر در ایام غیر پیک تقویم گردشگری اصفهان و سرمایهگذاری مشارکتی شهرداریهای کشور در حوزه گردشگری ذیل دستهبندی گردشگری طرحها اقدام شده است.
ایمنا: در بخش اظهار نظرهای کارشناسی چه فعالیتهایی انجام شده است؟
نباتینژاد: اظهار نظرهای کارشناسی مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان به دو بخش ارزیابی لوایح پژوهشی و سایر تقسیمبندی میشود که ارزیابی برنامه ۱۴۱۰، ارزیابی آئیننامه رفاهیات کارکنان شهرداری، ارزیابی دستورالعمل فراخوان و انتخاب مشاور حوزه معاونت شهرسازی، اصلاح چارت معاونت حملونقل و ترافیک، ارزیابی طرح جامع سازمان تاکسیرانی شهرداری اصفهان، تدوین دستورالعمل اجرایی پدافند غیرعامل شهر، ارزیابی بازآفرینی بهینه فرودگاه بدر و تهیه گزارش تحلیل بر قانون درآمد پایدار، ذیل دسته سایر قرار میگیرد.
اصلاح نرخ فرمول و روش وصول عوارض کسب و پیشه در شهرداری (اقتصادی) ارزیابی لایحه امکانسنجی ایجاد شهرک صنایع دستی و گردشگری شهر اصفهان (گردشگری) و ارزیابی لایحه طراحی نظام و فرایند مدیریت تکنولوژی در شهرداری اصفهان و سازمانهای زیر مجموعه خدمات شهری (خدمات شهری) نیز از فعالیتهای دسته ارزیابی لوایح پژوهشی است.
تأمین حقابه زیستمحیطی تالاب گاوخونی و نقش آن در احیای زایندهرود، تأثیر کاربرد تجهیزات کاهنده مصرف آب در مراکز آموزشی، تجاری و مسکونی بر کاهش استفاده از منابع آب، اجرای طرح منظرسازی خشک در فضای سبز اصفهان و تأثیر آن بر کاهش مصرف منابع آب، نقش جریان حداقلی این رودخانه بر حفظ آثار تاریخی اطراف، نقش جریان حداقلی زایندهرود بر آرامش روانی شهر اصفهان، نقش جریان حداقلی زایندهرود بر کاهش فرونشست اصفهان و نقش جریان حداقلی بزرگترین رودخانه فلات مرکزی بر کاهش کانونهای گردوغبار در زمینه نیز زیرمجموعه آب و مناطق کمبرخوردار انجام شده است.
مرکز پژوهشها در رابطه با نقش بخشهای مختلف در احیای زایندهرود اظهارنظرهای کارشناسی داشته است
نقش شورای اسلامی شهر اصفهان در مدیریت چالشهای آب شهر، نقش شهر آبپایه در بهبود اکوسیستم شهری شاخصهای پایداری و روشهای احیای آبخوان شهر اصفهان و جریان زایندهرود بر اقتصاد اصفهان، هماندیشی متخصصان آب استانهای مجاور، حقوق آب و حقابههای زایندهرود، نقش استان اصفهان در تولیدات ملی کشور و لزوم نگاه ملی به چالشهای آبی استان، دائمی یا فصلی بودن زایندهرود از سد تا تالاب گاوخونی، نقش خیران و خیریهها در احیای بزرگترین رودخانه فلات مرکزی، نقش نهادهای اجرایی نظارتی و مشورتی در احیای زایندهرود، نقش مهارتهای ارتباطی مدیران و کارکنان ذیربط در حل چالش خشکی زایندهرود، نقش روانشناسی بین فرهنگی و هوش فرهنگی در حل تعارضات شهری و نظام مدیریت یکپارچه حوزه زایندهرود، نقش دولت در احیای زایندهرود موانع اجتماعی احیای زایندهرود، آیا استانداری اصفهان توان تجمیع حکمرانی برای احیای از زایندهرود را دارد و لزوم حمایت از آثار فرهنگی و ارتباط آن با احیای زایندهرود نیز ذیل دستهبندی آب و مناطق کمبرخوردار قرار میگیرد.
فعالیتهای آسیبشناسی سمنها، کانونها و مراکز فرهنگی شهری و باز تعریف الگوهای مشارکت فرهنگی و اجتماعی مدیریت شهری، تبیین فرهنگ سوگ و شیوهنامه جاریسازی آن در سازمان آرامستانهای شهرداری اصفهان، زمینهسازی مشارکت اجتماع محلی در محدودههای تاریخی شهر اصفهان در توسعه گردشگری، شناسایی و سنجش ظرفیتها و ثروت فرهنگی، فرودستان شهری در سکونتگاههای غیررسمی و روایت و تاریخ شفاهی محلات اصفهان ذیل دسته فرهنگی انجام شده است.
همچنین سند انتظار تخلیه اضطراری شهر اصفهان، سیاستگذاری و تعیین نقشه راه حملونقل همگانی با تمرکز بر تاکسی، شناسایی و تحلیل رفتارهای مؤثر کاربران معابر بر اختلال در جریان ترافیک و افزایش تصادفات، مطالعه تأثیرات فرهنگی و اجتماعی طرحهای مدیریت عرضه و تقاضای سفر، مطالعه تأثیر فرهنگی اجتماعی اقتصادی و ترافیکی مسیرهای دوچرخهسواری شهر اصفهان و مطالعات آرامسازی ترافیک در معابر پرسرعت شهر اصفهان نیز ذیل دسته حملونقل و ترافیک انجام شده است.
پیگیری ویژه حرکت به سمت شهرداری نسل سوم
ایمنا: چه اقداماتی در قالب «پیگیری ویژه» مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان انجام شده است؟
نباتینژاد: در بخش پیگیریهای ویژه سه موضوع مطرح شده است که شامل پیگیریهای ویژه از مجلس شورای اسلامی، پیگیریهای ویژه از مدیران استانی و پیگیریهای ویژه از شهرداری را شامل میشود؛ برگزاری نشست تخصصی و مکاتبه با مرکز پژوهشهای مجلس و مطالبه تدوین پیش فرض قانون ذیل موضوع مهاجرت توسعه سرویس حملونقل برونشهری مناسب برنامه هفتم توسعه و طرح مدیریت جامع شهری زیر مجموعه پیگیریهای ویژه از مجلس شورای اسلامی است.
اقدامات شامل نشست تخصصی شهر برنامهها، ذیل مرحله دوم برنامه جامع شهر، تشکیل هیئت امنای بازار بزرگ اصفهان، اصلاح بزرگراه شهید اردستانی توسط اداره کل راهداری و بهسازی بزرگراه امام رضا (ع) از این اداره کل در قالب پیگیریهای ویژه و از مدیران استانی انجام شده است.
تدوین الگوی کسبوکار شهرداری و سازمانها و شرکتهای وابسته، تصویب بهای خدمات مراکز کار اشتراکی در سازمان فرهنگی و ایجاد مراکز کار اشتراکی ذیل موضوع ستاد کارآفرینی، تجمیع ساختمانهای شهرداری، نمایشگاه فناوری و نوآوری اصفهان (فننما)، ممیزی دورهای فناوری در شهرداری و سازمانها و شرکتهای تابعه و توسعه فناورانه سازمان، مبتنی بر نتایج ممیزی، ایجاد دسترسی به آرامستان باغ رضوان از طریق کنار گذر شرق، توسعه و جانمایی جدید آرامستان، مطالعات حرکت از شهرداری نسل دوم (با فراگیری پیمانسپاری) به شهرداری نسل سوم با اولویت مردمسپاری (جمعسپاری)، ارتقای نظارت هوشمند شورای اسلامی شهر اصفهان از طریق تسریع در دسترسی به سازمانهای موجود، اصلاح عوارض بر مشاغل و حرفهها برای سال ۱۴۰۱ توسعه پلتفرم اصفهانکارت پیگیری ارزشآفرینی از املاک و مستغلات شهرداری، الکترونیکی شدن اطلاعات شهرداری، پیگیری مطالعات فرونشست و پیگیری شهرنما رصدخانه شهری ذیل پیگیریهای ویژه از شهرداری قرار میگیرد.
ذیل بخش نشست تخصصی مواردی شامل حق صبر، ۷ ایده عمران شهری و محلهمحوری در شهر اسلامی، سرمایه اجتماعی باشگاه شهراندیشان، مهاجرت، حکمرانی شهری، برگزاری گفتوگوهای شهروند آبی و نشست برخط پرانتز اینستاگرام قرار میگیرد.
جلسه نخبگان شهری در خصوص بودجه ۱۴۰۱ جلسه مشارکتی ادوار شورا در خصوص بودجه سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۰ جلسه شهراندیشان درخواست بودجه ۱۴۰۲، جلسه با شهراندیشان سازمانی با موضوع شهر هوشمند جلسه نخبگان اقتصادی در خصوص بودجه ۴۰۲ جلسه نخبگانی بازبینی برنامه ۱۴۱۰ یک شهر گفتوگو با موضوع ارزیابی برنامه ۱۴۱۰ ذیل بخش باشگاه شهراندیشان قرار میگیرد.
اجرای نظرسنجی لایحه بودجه ۱۴۰۲ اجرای نظرسنجی برنامه راهبردی ۱۴۱۰ پیگیری اجرای نظرسنجی اربابرجوع در شهرداری و ارائه نظرسنجیهای سایر نهادهای شهری و استانی در کمیسیون تلفیق ذیل نظرسنجی قرار میگیرد.
متنکاوی مصوبات ادوار شورای شهر اصفهان توسط مرکز پژوهشها
ایمنا: هیئت اندیشهورز چه مواردی از اقدامات از مرکز پژوهشها را شامل میشود؟
نباتینژاد: در بخش هیئت اندیشهورز آیندهپژوهی شبکه مشکلات شهر کارگاههای ترویجی در همکاری با اندیشکده آیندهپژوهی دانشگاه اصفهان چگونگی ایجاد ذهنیت آیندهمحور برای شهروندان اصفهانی در راستای نگاه به مشکلات شهر، ارائه گزارش مؤسسه مککینزی درباره اصول آیندهنگاری، ارزیابی برنامه راهبردی شهرداری اصفهان، ارائه نقد و بررسی روندهای آینده شهر تا افق ۲۰۴۰، نقد و بررسی گزارش مؤسسه آیندهنگاری، ارائه راهبردهایی در راستای ایجاد تضمین برای اجرای سیاستگذاری آیندهمحور ترسیم رهنگاشت تولید انیمیشنهای ترویجی در راستای آگاهسازی شهروندان مدلهای تصمیم گیری مشارکت محور و کاربست گیمیفیکیشن در برانگیزانندگی مشارکت در شهروندان انجام شده است.
انعقاد تفاهمنامه همکاری با مراکز پژوهشی شوراهای اسلامی شهرها، مرکز پژوهشهای مدرسه شورای اسلامی و جامعه اندیشکدههای ایران، همچنین همکاری با دبیرخانه شورای اسلامی در زمینههای تدوین گزارش عملکرد یکساله شورا، اصلاح برنامه راهبردی اداره ارتباطات، تدوین دستورالعمل حضور و ملاقات مردمی اعضا، بازنگری آئیننامه کمیتههای نظارتی مناطق، طراحی ماتریس تعامل با ذینفعان شورا، تهیه بوم پایش پیشرفت اقدامات شورای اسلامی شهر، ایجاد سامانه ارتباطات مردمی و متنکاوی مصوبات ادوار شورای اسلامی شهر اصفهان انجام شده است.
همچنین همکاری در برگزاری نمایشگاه تخصصی فناوریهای نوین حوزه حمل و نقل ترافیک در قالب همکاری با شهرداری و شرکت و همکاری در همایشهای علمی نیز انجام شده است.
نظر شما