به گزارش خبرگزاری ایمنا، مدتی بود که کمبود شیرخشک به دغدغه خانوادههای دارای نوزاد تبدیل شده بود و به علت وارد نشدن مواد اولیه، کارخانههای تولیدی در معرض تعطیلی قرار گرفته بودند، مسئولان نیز تمام توان خود را به کار گرفتند تا این دغدغه را رفع کنند؛ از همینرو، با رفع مشکل تأمین و تخصیص ارز جهت تولید داخلی و اقدام به واردات فوریتی، تلاش شده است تا ابتدا بازار این محصول به آرامش نسبی برسد؛ در پنج ماه نخست سال جاری، بهطور کلی ۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار ارز برای شیرخشک تأمین شد و در سه ماه شهریور، مهر و آبان نیز ۴۱ میلیون دلار ارز برای این محصول تخصیص یافت.
طبق گفته عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، ظرفیت تولید شیرخشک در کشور بیش از ۱۰۰ میلیون قوطی و میزان نیاز و مصرف آن ۶۰ تا ۷۰ میلیون قوطی است؛ همچنین بر اساس آمارهای ارائه شده، در سال گذشته ۶۱ میلیون قوطی شیرخشک نوزاد در کشور تولید شد، کمبودی وجود نداشت و نه تنها در ۱۵ سال گذشته یک قوطی شیرخشک به کشور وارد نشد، بلکه به کشورهای عراق، افغانستان و لبنان صادرات داشتهایم.
طبق گفته وزیر بهداشت، قاچاق شیرخشک به ویژه در استانهای مرزی به دلیل اختلاف شدید قیمتی و مصارف نابجای شیرخشک در بعضی صنایع و مصارف عمومی، منجر به کمبود آن در بازار میشد و از حدود بیستم مهر مقرر شد که جهت جلوگیری از قاچاق معکوس این محصول، شیرخشک با کد ملی نوزاد در داروخانهها عرضه شود و بهتازگی نیز در شورای تدابیر دارویی تصمیم گرفته شد تا شیرخشک با تعرفه دولتی فقط به کودکان زیر دو سال ارائه شود و دیگر مصرفکنندگان با قیمت واقعی شیرخشک را تهیه کنند.
بنابر اعلام سازمان غذا و دارو، نیاز ماهانه کشور به شیرخشک معمولی ۵.۵ میلیون قوطی است و این در حالی است که سازمان از یکم تا بیستوچهارم آبان بیش از شش میلیون و ۸۰۰ هزار قوطی شیرخشک در سراسر کشور توزیع کرده است، همچنین جهت رفع نیاز بازار، یک میلیون و ۱۰۰ هزار قوطی شیرخشک نیز وارد کشور شد و پس از طی مراحل مرتبط با آزمایشهای تأیید کیفیت و شناسهگذاری، پنجشنبه، بیستوپنجم آبان بود که سرپرست ادارهکل طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو از توزیع اولین محموله شیرخشکهای خارجی در داروخانهها خبر داد.
سجاد اسماعیلی، سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره به آخرین اقدامات انجام شده جهت تأمین شیرخشک مورد نیاز کشور اظهار کرد: به دنبال رفع مشکل تأمین و تخصیص ارز شیرخشک و اقدام جهت تأمین مواد اولیه تولید و واردات فوریتی، در مجموع ۳۰ روز آبان، هشت میلیون و ۷۰۰ هزار قوطی شیرخشک معمولی (رگولار) در کشور توزیع شد که عددی بیسابقه است.
وی افزود: این در حالی که سال گذشته که وضعیت عادی بود، ماهانه بین پنج تا پنج میلیون و۵۰۰ هزار قوطی توزیع شده است، به این ترتیب، این افزایش توزیع نشان از افزایش سرعت تأمین و توزیع دارد و حاکی از آن است که کمبود شیرخشک رو به پایان است و بازار به سمت اشباع پیش میرود.
سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره به روند تولید شیرخشک گفت: با رفع مشکل ارزی، در حال حاضر شرکتهای تولید کننده شیرخشک داخلی به صورت سه شیفت در حال تولید این محصول هستند؛ بهطوری که در یک ماه آبان، شش میلیون و ۸۰۰ هزار قوطی تولید داشتیم.
وی با اشاره به واردات یک میلیون و ۱۰۰ هزار قوطی شیرخشک ادامه داد: دو محموله از این شیرخشکها پس از طی مراحل آزمایشگاهی و کنترل کیفیت، در داروخانهها توزیع شدهاند و به جهت اشباع بازار و رفع نیاز مصرفکننده، در روزهای تعطیل نیز توزیع از سوی شرکتهای پخش صورت میگیرد.
اسماعیلی تاکید کرد: روند تأمین شیرخشک در کشور به سرعت در حال انجام است و بازرسیهای مداوم از شرکتهای توزیع کننده نیز از چهارشنبه هفته گذشته برقرار و مقرر شده است تا جهت جلوگیری از احتکار، تمام محصولات موجود در انبارهای شرکتهای شیرخشک، بین داروخانهها توزیع شود.
وی گفت: علاوه بر این، بازرسیهای میدانی از داروخانهها آغاز شده است و بازرسان سازمان و معاونتهای غذا و دارو بر قیمت شیرخشک، روند ثبت و عرضه آن به مصرفکننده نیز نظارتهای لازم را انجام میدهند.
سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره به پدیده قاچاق معکوس شیرخشک در کشور و لزوم لحاظ تدابیری جهت رسیدن شیرخشکها به دست مصرفکننده واقعی گفت: به این منظور، از بیستم مهر سال جاری داروخانهها ملزم شدند که شیرخشک را با کد ملی نوزاد ارائه و آن را ثبت کنند و در صورت تخلف هر داروخانه از این موضوع، سهمیه شیرخشک آن قطع خواهد شد.
پخش تمام شیرخشکهای موجود در انبارها جهت جلوگیری از احتکار
سیدحیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و داروی کشور با اشاره به مانور نظارتی گسترده در مراکز توزیع شیرخشک اظهار کرد: در راستای اصلاح سیاستهای ارزی شیرخشک و به منظور اطمینان از مدیریت صحیح زنجیره تأمین شیرخشک برای نوزادان، سازمان غذا و دارو اقدام به برپایی گروههای نظارتی گسترده در سطح کشور کرد و شرکتهای توزیعکننده شیرخشک در سطح کشور به صورت همزمان مورد بازرسی قرار میگیرند.
وی افزود: به منظور جلوگیری از احتکار، تمام محصولاتی که در انبار شرکتها موجود هستند، با صدور برنامه توزیع توسط معاونتهای غذا و داروی سطح کشور، بین داروخانهها توزیع میشوند تا از رسیدن هرچه زودتر محصول به دست مصرفکنندگان نهایی اطمینان حاصل کنیم.
رئیس سازمان غذا و داروی کشور با تأکید بر اینکه در استان تهران گروههای بازرسی سه دانشگاه علوم پزشکی بهصورت متمرکز از طرف سازمان غذا و دارو اعزام شدهاند، گفت: در اولین مانور نظارتی در سطح استان تهران، ۱۰ گروه بازرسی به منظور بازدید از ۲۵ شعبه متعلق به ۱۳ شرکت پخش، اعزام شدهاند تا بر روند توزیع مناسب شیرخشک نظارت داشته باشند.
۴ میلیون قوطی شیرخشک از ترکیه وارد شد
هانی تحویلزاده، رئیس تولیدکنندگان انجمن شیرخشک نوزاد مهرماه سال جاری اظهار کرد: شش ماه است که ارز برای واردات شیرخشک اختصاص نیافته است و این اتفاق موجب تعطیلی بعضی از واحدهای تولیدی شیرخشک و تعطیل شدن بعضی دیگر در ماههای آینده میشود.
وی افزود: در حالی که برای واردات محصول نهایی و شیرخشک آماده ارز اختصاص یافته است، اما برای واردات مواد اولیه تولید ارز اختصاص نمییابد. در سال قبل، ۶۱ میلیون قوطی شیرخشک نوزاد در کشور تولید شده است و کمبودی وجود نداشت و در ۱۵ سال گذشته حتی یک قوطی شیرخشک به کشور وارد نشده است و به عراق افغانستان و لبنان صادرات داشتیم.
رئیس تولیدکنندگان انجمن شیرخشک نوزاد با بیان اینکه واردات در مقابل تولید داخلی ارزبری سه برابری دارد، ادامه داد: ظرفیت کارخانههای شیرخشک در کشور ۱۱۷ میلیون قوطی و حدود دو برابر نیاز کشور است. در حال حاضر مردم برای دریافت شیرخشک باید به سامانه اختصاص پیدا کند و از طریق ثبت کد ملی شیرخشک دریافت کنند، اما ظرفیت تولید داریم و بهراحتی میتوانیم آن را در داخل تولید کنیم.
وی گفت: در صورت اختصاص نیافتن ارز به واردات مواد اولیه تا دو ماه آینده با بحران تولید شیرخشک در کشور مواجه خواهیم بود و با توجه به اینکه به واردات شیرخشک آماده و مواد اولیه، ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص داده میشود، تولید این محصول در کشور به صرفه نیست و قابلیت رقابت خود را از دست داده است.
تحویلزاده افزود: به تازگی نیز چهار میلیون قوطی شیرخشک از ترکیه به ایران وارد شده است و فراخوان برای واردات ۳۰ میلیون قوطی شیرخشک وجود دارد، در حالی که پیش از این اعلام شده بود واردات مقطعی است. وعده داده شده است که تا یک ماه آینده مشکل کمبود شیرخشک در بازار حل شود، اما برای جبران کسری از محل واردات اقدام شده است.
توزیع ۴ میلیون قوطی شیرخشک وارداتی در دو هفته آینده
پیشتر و در مهرماه، سجاد اسماعیلی، مشاور رئیس سازمان غذا و دارو، نیز اظهار کرد: در زمینه تأمین شیرخشک نوزادان اقدامات زیرساختی از چند ماه گذشته در سازمان غذا و دارو صورت گرفته و بازدیدهای میدانی از گمرک جمهوری اسلامی و کارخانجات تولید کننده و شرکتهای پخش انجام شده است.
وی افزود: برنامه توزیع شیرخشک بر اساس نرخ موالید اصلاح شده ۱۴۰۲ به تمام استانها ابلاغ شده است و معاونتها موظف به نظارت هستند. تمام شرکتهای تولیدکننده شیرخشک، تولید را افزایش دادهاند و شرکتهای توزیعکننده موظف به توزیع شیرخشک در روزهای تعطیل نیز هستند.
مشاور رئیس سازمان غذا و دارو خاطرنشان کرد: این اقدامات باعث شده است که مشکل حادی در تأمین شیرخشک نداشته باشیم. در حال حاضر مشکل تأمین ارز حل شده و برای تأمین بازار واردات به صورت مقطعی خواهد بود و پس از اشباع بازار متوقف خواهد شد.
وی ادامه داد: اولین محموله وارداتی وارد گمرک شده است و طی دو هفته آتی تا چهار میلیون قوطی بعد از کنترل کیفیت توزیع خواهد شد.
برای دریافت شیرخشک، کد ملی و تاریخ تولد نوزاد را اعلام کنید
پیش از این، محمود اعتباری، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، کمبود شیرخشک را مسائل اقتصادی دانست و اظهار کرد: دولت در ازای شیرخشکی که در اختیار مصرفکننده قرار میدهد، یارانه پرداخت میکند، این در حالی است که شیرخشک در حال خارج شدن از چرخه طبیعی مصرف است، یعنی شیرخشکی که برای نوزاد تولید میشود، توسط قنادیها مورد استفاده قرار میگیرد و کاربریهایی غیر از مصرف نوزاد دارد.
وی افزود: بر اساس آمارهای موجود استانهای مرزی مصرف بالاتری از شیرخشکهای معمولی یا رگولار دارند و همین موضوع باعث شده است، سازمان غذا و دارو شیرخشک را که ارز به آن تعلق میگیرد، در اختیار مصرفکننده قرار دهد، از این رو از بیستم مهرماه افرادی که برای تهیه شیرخشک به داروخانه مراجعه میکنند، باید کد ملی و تاریخ تولد نوزاد را اعلام کنند و در سامانههای غذا و دارو ثبت و استعلام لازم از ثبت احوال صورت گیرد، در حال حاضر محدودیتی در عرضه شیرخشک وجود ندارد، اما الزام ثبت وجود دارد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد: اگر شیرخشک با قیمت تمام شده در اختیار نوزاد قرار گیرد، ممکن است چندین برابر قیمت کنونی قیمت داشته باشد، از اینرو برای اینکه دولت شیرخشک را تأمین کند نظارتها را تشدید کرده است؛ در حال حاضر به اندازه موالید و میزان مصرف در کشور شیرخشک تولید میشود و امیدواریم با ثبت سامانهای، شیرخشک در اختیار مصرفکننده قرار گیرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از شیرخشکها به مصارف دامی میرسد یعنی شیرخشک از داروخانه تهیه میکنند و در دامداریها مورد استفاده قرار میدهند.
سالانه در کشور به چه میزان شیرخشک نیاز داریم؟
محمدرضا رشیدی، معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کاشان، در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درباره نحوه دریافت شیرخشک از داروخانهها اظهار کرد: ارائه شیرخشک در داروخانه تنها با ارائه کد ملی و تاریخ تولد کودکان مصرفکننده امکانپذیر است.
وی افزود: به منظور مدیریت توزیع شیرخشک و اطمینان از دسترسی مصرفکنندگان, علاوهبر شیرخشکهای رژیمی و غذاهای ویژه، داروخانهها باید اطلاعات کودکان مصرفکننده شیرهای خشک را از بیستم مهر در سامانه تیتک ثبت کنند.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کاشان با اشاره به نیاز سالانه کشور به شیرخشک گفت: بررسیها نشان میدهد که نیاز کشور ۶۰ میلیون قوطی شیرخشک رگولار و ۱۵ میلیون قوطی شیرخشک رژیمی در سال است که شیرخشک رژیمی به کشور وارد و رگولار در ایران تولید میشود.
وی پیرامون ضرورت پیشگیری از قاچاق شیرخشک اضافه کرد: به دلیل اینکه ارز تأمین شیرخشک ترجیحی است، این احتمال وجود دارد که مقداری از آن قاچاق شود که با ثبت شیرخشک در سامانه تیتک مشکل نشتی و قاچاق شیرخشک رفع خواهد شد، همچنین با توجه به فراهم شدن زیرساختهای موجود استعلام شناسه رهگیری، ثبت اطلاعات دریافتکنندگان انواع شیرخشک و غذاهای ویژه تمام شرکتهای تأمینکننده، توزیعکننده و داروخانه از تاریخ مذکور ملزم به ثبت اطلاعات دریافتکننده انواع شیرهای خشک هستند.
مشکل خاصی در تأمین شیرخشک رگولار نداریم
همچنین محمود اعتباری، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با بیان اینکه عرضه شیرخشک از بیستم مهر با ثبت کد ملی و تاریخ تولد نوزاد در حال انجام است و این آمار در سامانه تیتک سازمان غذا و دارو ثبت میشود، اظهار کرد: این تصمیم کشوری است و تمام معاونتهای غذا و دارو دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور موظف به اجرای آن شدهاند، این تصمیم در راستای مصرف شیرخشک برای نوزادان و جلوگیری از مصارف دیگر مانند قاچاق آن گرفته شده است.
وی درباره نحوه عرضه شیرخشک افزود: عرضه شیرخشکهای رژیمی و متابولیک پیش از این نیز بر اساس ثبت کد ملی انجام میگرفت و اکنون شیرخشکهای عادی نیز بر اساس ثبت اطلاع شیرخوار عرضه میشود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در ارتباط با رفع کمبود شیرخشک گفت: در زمینه عرضه شیرخشکهای رژیمی و متابولیک کمبودی وجود نداشت، تا حدودی شیرخشک رگولار یا عادی با کمبود مواجه شد که با اجرای تدابیر لازم در حال حاضر در تأمین این نوع از شیرخشک نیز مشکل خاصی وجود ندارد و بهاندازه مصرف موجود است، در بعضی از برندها کمبودهایی وجود دارد که میتوان با برند دیگری جایگزین کرد.
تولیدات کارخانههای شیرخشک روزانه توزیع میشود
پیش از این، منوچهر دادگرنژاد، مدیرکل امور فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو اظهار کرد: تولیدات کارخانههای داخلی شیرخشک روزانه در کشور توزیع میشود و محمولههای شیرخشک وارداتی به صورت فوریتی حمل و طی هفتههای پیشرو وارد کشور خواهد شد.
وی در خصوص تأمین شیرخشک رگولار افزود: در حال حاضر مشکلی از لحاظ تأمین شیرخشک وجود ندارد و با توجه به تأمین این فرآورده از مسیر تولید داخل و واردات به زودی نیاز بازار مرتفع خواهد شد؛ همچنین تولیدکنندگان شیرخشک با تمام ظرفیت در حال تأمین بازار هستند و تولیدات آنها روزانه در کشور توزیع میشود.
مدیرکل امور فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو تصریح کرد: برنامه توزیع شیرخشک مورد نیاز هر استان بر اساس الگوی مصرف سال ۱۴۰۱، میزان موالید سال جاری و نیاز تعیین و به صورت ماهانه بازنگری میشود؛ هدف اصلی ما تأمین شیرخشک مورد نیاز کشور، روان شدن فرآیند توزیع و البته مقابله با قاچاق این فرآورده مهم غذایی است.
مشکل انتقال ارز برای واردات شیرخشک برطرف میشود
پیشتر نیز سیدحیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به کمبود شیرخشک اظهار کرد: با همکاری بانک مرکزی مشکل انتقال ارز برای واردات شیرخشک در حال برطرف شدن است، اما در این شرایط فراخوان فوریتی برای تولید داخلی شیرخشک صادر کردیم تا تولیدکنندگان با تأمین مواد اولیه اقدام به تهیه این محصول نمایند.
افزایش تولید و واردات شیرخشک در کشور
پیشتر محمد پیکانپور، مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو از افزایش تولید شیرخشک در صنایع داخلی و تسریع روند واردات برای جبران کمبود آن در داروخانهها خبر داد و اظهار کرد: بر اساس گزارشهای موجود، اکنون در برخی استانها و شهرهای کشور کمبود شیرخشک وجود دارد و در راستای جبران این کمبود، سازمان غذا و دارو افزایش تولید شیرخشک را به صنایع داخلی کشور فراخوان داده است تا بهزودی این مشکل برطرف شود؛ همچنین در حال رایزنی برای واردات شیرخشک هستیم که بهزودی به نتیجه میرسد.
وی افزود: دارو، شیرخشک و ملزومات پزشکی جزو کالاهای راهبردی هستند؛ بنابراین ضرورت دارد زنجیره تولید و واردات آنها سریعتر با همکاری نهادهای مربوطه انجام شود تا دسترسی مردم به این فرآوردهها پایدارتر باشد.
تولید ۷۰ میلیون قوطی شیرخشک تا پایان سال جاری
همچنین پدرام پاکآئین، سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیشتر از تولید ۷۰ میلیون قوطی شیرخشک تا پایان سال در کشور خبر داد و اظهار کرد: تخصیص ارز ترجیحی به شیرخشک مورد نیاز بر حسب تعداد قوطی تولیدی ادامه دارد و با توجه به اختلاف قیمت عرضه آن با بازار جهانی، نظارت هوشمند از کارخانه تا داروخانه انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه تولیدکنندگان، ارز دریافتی را برای تأمین مواد اولیه به یورو و بر حسب تعداد قوطی تولیدی دریافت میکنند، افزود: تدابیر لازم برای تأمین ارز مورد نیاز این میزان شیرخشک اندیشیده شده است و اکنون، تمام شرکتها با حداکثر ظرفیت به تولید مشغول هستند.
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصریح کرد: مواد اولیه شیرخشک موجود در بازار با ارز ۴۲۰۰ تومانی تهیه شده و با توجه اختلاف قیمت آن در بازار ایران با بازار جهانی، نظارتهای سازمان غذا و دارو بر زنجیره تأمین هوشمندسازی و تشدید شده است.
نظر شما