به گزارش خبرنگار ایمنا، جایزه مصطفی (ص) یک جایزه علم و فناوری ایرانی به ابتکار شورای عالی انقلاب فرهنگی است که از سال ۱۳۹۱ تاکنون پنج دوره آن برگزار شده است؛ این جایزه از قول مجلات معتبری همچون ساینس Science به عنوان جایزه نوبل کشورهای اسلامی مطرح شده است.
این جایزه علم و فناوری از محققان و دانشمندان برتر با تمرکز بر کمک به جهان اسلام تقدیر میکند و چندین موضوع از جمله فناوری اطلاعات و ارتباطات، علوم زیستی و علوم نانو را پوشش میدهد.
جایزه مصطفی (ص) بهمنظور ارج نهادن به دستاوردهای دانشمندان بزرگ کشورهای اسلامی در نظر گرفته شده است. این جایزه بستری برای شناخت و تجلیل از دستاوردهای چشمگیر مردم و سازمانها را فراهم میکند. با ارج نهادن به تحلیلگران و محققان خارقالعاده، تعهدات آنها در جهت پیشرفت علم و فناوری و توسعه در این زمینه برجسته میشود.
روحالله دهقانیفیروزآبادی، رئیس شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی (ص) معتقد است: این رویداد ۲۶۱۳ دانشمند را در کل دنیا از ۱۱۰ کشور شناسایی کرده است که در تولید علم نافع و مفید مؤثر بوده است، همچنین برگزاری این جایزه در کشور ما، موجب شناسایی و نشان دادن توان جمهوری اسلامی در توسعه علم است، این جایزه رویدادهایی مانند رقابت علمی کنز و نشست استپ را دارد که موجب تبادل علم و فناوری میشود.
پنجمین دوره جایزه مصطفی مهرماه امسال برای نخستین بار به میزبانی کلانشهر اصفهان با حضور دانشگاهیان، نخبگان، فرهیختگان و ۱۵۰ نفر از دانشمندان بینالمللی برگزار شد تا آوردههای قابل توجهی برای شهر و مردم نصفجهان داشته باشد و هویت آن را به جهانیان نشان دهد.
جایزه بزرگ اصفهان باید در امتداد جایزه مصطفی (ص) طراحی و عملیاتی شود
مصطفی نباتینژاد، رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان به خبرنگار ایمنا میگوید: در نظر داشتیم تا در شهر اصفهان رویداد معتبری که کانون توجه رسانهها قرار گیرد، برگزار شود.
وی میافزاید: با برگزاری جایزه مصطفی این اتفاق رخ داد، در شبکههای ملی، بینالمللی و پایگاههای اطلاعرسانی معتبر بینالمللی علمی افراد مشهور و معتبر که این جایزه را گرفته بودند و وبگاههای دانشگاهها و مراکز علمی این افراد بازنشر داده شد، بنابراین تمام مردم کشور بهویژه با حضور رئیسجمهور کشورمان در جریان برگزاری این رویداد قرار گرفتند.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان با تاکید بر اهمیت نهادینه شدن سالن اجلاس تصریح میکند: در نظر داشتیم تا این اتفاق با برگزاری یک اجلاس معتبر رخ دهد که این اقدام نیز انجام شد، این سالن در کشور ظرفیت بینظیری دارد، پس از برگزاری جایزه مصطفی کانون توجه شرکتها، دستگاهها و نهادهای مختلف قرار گرفت که امیدوارم از ظرفیت این سالن برای برگزاری رویدادهای بینالمللی استفاده شود، همچنین باید برای بهرهبرداری آن پروتکل تعریف کرد و درخواستها مدیریت شود.
برگزاری رویدادهایی که محوریت راهبری، اجرا و میزبانی آن با اصفهان باشد، برای مرجعیت قرار گرفتن شهر مؤثر است.
وی با بیان اینکه حضور دانشمندان جهان اسلام در شهر و کشور ما موجب شد تا واقعیتها و اتفاقات جاری شهر نمایان شود، میگوید: هر یک از این افراد در فضای پیرامون و شبکههای ارتباطی خود یک شخصیت مؤثر هستند و میتوانند بر موضوع فرهنگ، آداب، رسوم و شخصیت شهر اصفهان تبیین داشته و سفیر پیامهای ملموس و ناملموس شهر باشند که این اتفاق رقم خورد.
نباتینژاد با بیان اینکه جامعه نخبگانی شهر اصفهان در روزهای برگزاری رویداد با توجه به دسترسی خود، سعی کرد ارتباطات چهرهبهچهره با دانشمندان معتبر داشته باشد، خاطرنشان میکند: بخشی از جامعه از جمله دانشآموزان و دانشجویان الگوهای در دسترسی را مشاهده کردند که در فضای الگوگیری مورد استفاده قرار میگیرد و بهطور غیرمستقیم به رشد علمی شهر و کشور ما کمک بسیاری میکند.
وی با اشاره به اینکه با استمرار رویدادهای معتبر علمی و نهادسازیهایی که دبیرخانه آن در اصفهان باشد، پازلهایی تعریف میشود تا سایرین در آن بازی کنند، ادامه میدهد: برگزاری رویدادهایی که محوریت راهبری، اجرا و میزبانی آن با اصفهان باشد برای مرجعیت قرار گرفتن شهر مؤثر است.
رئیس مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان با بیان اینکه اگر بخواهیم جایزه مصطفی (ص) برای شهر اصفهان اعتبار و افتخار همراه داشته باشد، باید بهصورت بومیشده برگزار شود، تاکید میکند: جایزه بزرگ اصفهان که طرحواره آن توسط شورای اسلامی شهر ارائه شده است و بنیاد نخبگان و سازمان فرهنگی و شهرداری اصفهان در جریان آن قرار دارند، باید به سرعت پیگیری شود تا اجلاس سالانه جایزه بزرگ اصفهان را داشته باشیم.
وی میافزاید: در آن رویداد باید تمام دنیا را بررسی کنیم، کسانی که از اصفهان در سایر نقاط دنیا حضور دارند و افتخارآفرینی کردند و برای اصفهان گامی در راستای توسعه محصولات علمی، فرهنگی و هنری برداشتهاند که توسعه فرهنگی برای شهر ما به ارمغان آوردهاند و آوازه شهر را گستردهاند، باید شناسایی و معرفی شوند.
اعتباربخشی جایزه مصطفی (ص) برای شهر اصفهان
علی فتاحی، معاون بنیاد نخبگان استان اصفهان با اشاره به دستاوردهای جایزه مصطفی (ص) با توجه به میزبانی اصفهان، به خبرنگار ایمنا میگوید: حدود ۲۲ برنامه مفصل برگزار شد که پیشزمینه علمی و فناورانه داشت و خروجی آن به شبکهسازیهای کوچک و گستردهای منجر شد.
وی با بیان اینکه حدود ۱۶ تفاهمنامه و هفت گرنت علمی و پژوهشی در طول این مدت میان دانشگاهها و مجموعههای پژوهشی و فناورانه که از سایر کشورها حضور داشتند، منعقد شد، میافزاید: این اتفاق به این معنا است که فعالیتهای علمی مشترک بین پژوهشگران ایرانی، اصفهانی و دانشگاههای جهان اسلام برقرار خواهد شد، البته ابعاد مالی آنها ۱۵۰ هزار دلار است که عدد بالایی است و منجر به جذب سرمایههای خارج از کشور برای پژوهشگران ایرانی میشود.
گفتمانسازی، بار دیگر ارزشمندی علم در اصفهان و کشور را محقق خواهد کرد.
معاون بنیاد نخبگان استان اصفهان با اشاره به اینکه در اینگونه جوایز اعتباربخشی صورت میگیرد، ادامه میدهد: مشابه مسابقات فوتبال جامجهانی که تصویرسازی و اعتباربخشی خوبی برای کشورها دارد، به همین دلیل کشورها تلاش میکنند تا میزبان آن باشند، اصفهان از قبل بهعنوان یک شهر دارای اعتبار در فضای علمی جهان و جهان اسلام مطرح بود، اما در حال حاضر بهواسطه برگزاری جایزه مصطفی بهطور ویژه در دنیا مطرح شد که با بسیاری از نتایج آن سالهای آینده مواجه میشویم.
وی با بیان اینکه انعقاد و برگزاری تفاهمنامهها و نشستهای علمی منجر به ظرفیتسازی خواهد شد، تصریح میکند: میان دانشجویان و افراد دانشگاهی گفتمانسازی شکل میگیرد و با مشاهده ارزشمندی علم، دانشمندان و فناوران در کشور ظرفیتسازی انجام میشود؛ علم بهواسطه موضوعات مختلف در کشور ما و در دنیا مورد غفلت قرار گرفته است، اما گفتمانسازی بار دیگر ارزشمندی علم، در اصفهان و کشور را محقق خواهد کرد.
فتاحی با بیان اینکه به واسطه میزبانی اصفهان از جایزه مصطفی و حضور رئیسجمهور و هیئت وزیران در این شهر، اتفاقات خوبی برای مجموعهها و پروژههای نیمهکاره رخ داد، خاطرنشان میکند: سالن اجلاس که از پروژههای فاخر شهر اصفهان است، با مشکل مواجه شده بود، اما پس از برگزاری این رویداد در سالن، نهاد ریاستجمهوری بهصورت ویژه و بهعنوان نهاد بهرهبردار، از این سالن حمایت و بودجههای خوبی را برای تکمیل این پروژه بزرگ ملی تزریق میکند که این اتفاق آورده بزرگی برای شهر اصفهان است.
وی با اشاره به اینکه با حضور رئیسجمهور و هیئت وزیران پروژههای بزرگی در شرکت فولاد مبارکه و پالایش نفت اصفهان رقم خورد، میافزاید: این پروژهها برای اصفهان مردم اصفهان آوردههای ویژه خواهد داشت.
معاون بنیاد نخبگان استان اصفهان با اشاره به برگزاری ۱۳۵ نشست در قالب تعامل اساتید دانشگاه، شرکتهای فناور، دانشبنیان، دانشگاهیان و فناوران جهان اسلام و امضای تفاهمنامههای متعدد میگوید: این اقدامات در افقهای نزدیک، قراردادهای مالی متعدد، صادرات و واردات مختلف دانش و فناوری را برای شهر اصفهان محقق میکند.
حرکت در جهت افق علم و فناوری اصفهان رقم خورد
علی صالحی، سخنگوی شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در این باره اظهار میکند: پنجمین دوره جایزه مصطفی (ص) یک فرصت خوب برای اصفهان بود که به نظرم خوب هم استفاده شد و البته بهتر هم میشد از آن استفاده کرد.
وی میافزاید: بهرغم روایتهای سفر رئیسجمهور به اصفهان که بیشتر حول محور آب بود، اما این سفر و این میزبانی چند دستاورد بزرگ نیز برای اصفهان داشت که در این سالها از ما به عنوان عضو شورای اسلامی شهر هم مطالبه شده است و البته جزو برنامهها و وعدههای اعضای فعلی شورا هم بود که با یک همکاری خوب استانی بخشی از آن محقق شد.
برندسازی برای اصفهان در جذب ظرفیتهای جشنوارهها و مراسم بینالمللی بهویژه در حوزه علم و فناوری از جمله دستاوردهای جایزه مصطفی (ص) برای اصفهان بود.
سخنگوی شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان میکند: تجربه میزبانی از یک رویداد بینالمللی مؤثر، حرکت در جهت افق علم و فناوری اصفهان و دوری از صنایع آببر و آلایندگی، برندسازی برای اصفهان در جذب ظرفیتهای جشنوارهها و مراسم بینالمللی بهویژه در حوزه علم و فناوری، معرفی سالن اجلاس بینالمللی اصفهان و زمینهسازی برای جذب ظرفیتها در این راستا، همچنین همراهی خوب مدیران مختلف شهر و استان برای گرفتن تصمیمهای ملی خوب در حاشیه رویداد از جمله دستاوردهای میزبانی جایزه مصطفی برای اصفهان بود و به همین خاطر اعتقاد دارم هرچند رویکرد لایکخور با مطالب نقد آبی از سفر آیتالله رئیسی است، اما با کمی فاصله و کم شدن هیجانات، لازم دیدم یادآوری کنم که این رویداد و سفر اخیر رئیسجمهور اتفاقهای خوب هم داشت، اما دیده نشد و البته خوب هم رسانهای نشد.
به گزارش ایمنا، در حال حاضر یکی از شاخصهای مهم ارزیابی برای شهرهای زنده، پویا و بینالمللی، میزان حضور و شیوه میزبانی آن شهرها از یک رویداد بینالمللی است که در این راستا مدیریت شهری ششم اصفهان گامهای متعددی را برای تقویت هویت و دیپلماسی شهری برداشته است.
نظر شما