به گزارش خبرنگار ایمنا، بسته سیاست بینالملل به ارائه گزیده اخبار منتشر شده در یک هفته گذشته میپردازد:
سردرگمی اروپا میان کمک به کییف یا تلآویو
روز گذشته ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در حالی برای اولین بار از زمان آغاز جنگ اوکراین به مقر ناتو در بروکسل سفر کرد که درگیریها در اراضی اشغالی فلسطین و حمایتهای آمریکا و اروپا از تلآویو در این جنگ، باعث نگرانی او از تداوم حمایتهای غرب از کییف در جنگ مقابل روسیه شده و اروپا نیز در میان دوراهی کمک به کییف یا تلآویو سردرگم مانده است.
به گزارش سایت شبکه خبری فرانس ۲۴، زلنسکی در حالی برای مذاکره با سران ناتو و جلب تداوم حمایتهای آنان وارد بروکسل شده است که از یک روز پیش از آن در سفری به رومانی برای مذاکره با همتای رومانیایی خود درباره امنیت صادرات غلات اوکراین تلاش کرد، با مشابه جلوه دادن جنگ غزه و اوکراین، دیگر بار توجه غرب را به سمت کشور خود جلب کند. او از همین رو در خلال این سفر به خبرنگاران گفت: «تراژدیهایی که در اوکراین و اسرائیل رخ میدهد، شاید در ظاهر متفاوت باشند اما هر دو بسیار بزرگ و مهم هستند.»
او در همین راستا انگشت اتهام را نیز به سمت روسیه گرفت و گفت: «خشونتهایی که اسرائیل و غزه را فراگرفته خطر منحرف کردن توجه جهانی به جنگ اوکراین را دارد.» او سپس روسیه را متهم به حمایت از حماس کرد و گفت: «مسکو واقعاً تلاش میکند تا بیثباتی را بر جهان حکمفرما کند.» این در حالی است که در همین روز و اندکی پیش از این سخنان، معاون وزیر خارجه روسیه اعلام کرده بود، کشورش خواهان حاکمیت صلح در خاورمیانه است و بر همین اساس علاقهمند به حضور در مذاکرات چهارجانبه است، اما آمریکا اجازه چنین چیزی را نمیدهد.
در حالی که زلنسکی پس از ایجاد این موج علیه روسیه و اتهامزنی به آن بابت ایفای نقش در درگیریهای غزه، دیروز به بروکسل رفت، دولت آمریکا نیز با وجود اینکه نزدیک به ۱۰ روز قبل بهخاطر شماری از مسائل از جمله حمایتها از اوکراین در آستانه تعطیلی قرار گرفته بود، همسو با او در تکاپو بود تا اروپاییها را متقاعد کند، آمریکا به حمایتهای خود از کییف ادامه دهد. در همین ارتباط چارلز براون، رئیس جدید ستاد مشترک ارتش آمریکا که او نیز دیروز در قالب نخستین سفر خود به بروکسل در پست جدیدش به مقر ناتو رفت، تلاش کرد به متحدان اروپایی واشنگتن اطمینان دهد که آمریکا با وجود درگیریهای سیاسی در کنگره و بحران «خاورمیانه»، همچنان به حمایت از اوکراین متعهد است. این در حالی است که به باور ناظران با توجه به در جریان بودن عملیات طوفان الاقصی، برای آمریکا بسیار سخت خواهد بود که بتواند هر دو جبهه اسرائیل و اوکراین را تقویت کند. چند روز قبل نیز کارشناسان نظامی آمریکا هشدار داده بودند که ادامه این کمکها میتواند زرادخانه آمریکا را تهی کند.
بحران قطع برق در بیمارستانهای غزه
وضعیت بیمارستانهای غزه با خاموش شدن نیروگاه تولید برق منطقه در وضعیت اضطراری قرار گرفته است.
در هشداری که دفتر اطلاعرسانی دولت فلسطین در غزه پیشتر اعلام کرده بود این باریکه در معرض وقوع یک فاجعه انسانی بزرگ قرار دارد: «در صورت از کار افتادن نیروگاه تولید برق غزه، این باریکه کاملاً در تاریکی فرو خواهد رفت و امدادرسانی به مجروحان و ارائه خدمات اساسی به ساکنان این منطقه مختل خواهد شد. جان بیش از دو میلیون نفر در نوار غزه در خطر است و ما خواستار اقدام فوری جامعه جهانی و نهادهای بشردوستانه برای توقف جنایت و قتل عام مسلمانان در غزه هستیم.»
این در حالی بود که با سکوت جامعه جهانی و تداوم محاصره غیرانسانی باریکه غزه، ظاهر ملحم، رئیس شرکت برق منطقه، صبح دیروز ظرفیت باقیمانده نیروگاه را تنها ۳۰۰ هزار لیتر سوخت عنوان کرده بود که صرفاً برای ۱۰ الی ۱۲ ساعت فعالیت در نیروگاه کفایت میکرد. اما به رغم این هشدارها سرانجام این فاجعه رخ داد و در حالی که با تداوم بمبارانهای بیامان رژیم صهیونیستی در منطقه شمار مجروحان رو به افزایش است و بیمارستانها به دلیل ازدحام جمعیت امکانات کافی برای رسیدگی به زخمیها را ندارند، با قطع برق در وضعیت بحران قرار گرفته است. اقدام رژیم صهیونیستی برای قطع آب و برق و مسدود کردن راههای ارتباطی برای ورود غذا و دارو به باریکه غزه، بزرگترین فاجعه انسانی را به ساکنان این منطقه تحمیل کرده است. این در حالی است که ارتش رژیم صهیونیستی در پنجمین روز حمله، این باریکه را با موشکباران سنگین زیر آتش گرفته است. ناظران معتقدند قطع برق در غزه به معنای آن است که نوزادان تازه متولد شده، بیماران دیالیزی و مجروحانی که نیاز به مراقبتهای ویژه با دستگاه دارند یا باید جراحیهای سنگین داشته باشند، در وضعیت وخیم قرار گرفته و حتی خطر مرگ آنها را تهدید میکند.
اردوغان سردرگم در پازل ناهمگون سازش
اپیزود اول: «وان مینت، وان مینت» (یک دقیقه)، این آغاز اوجگیری منطقهای رجب طیب اردوغان رئیسجمهور فعلی و نخستوزیر وقت ترکیه بود که در بهمن ماه ۱۳۸۷ در حاشیه اجلاس داووس در نشستی درباره بحران غزه ایراد شد.
اردوغان که در مقابل شیمون پرز، رئیس وقت رژیم صهیونیستی نشسته بود، در پاسخ به اظهارات او که چرا آنها (مقاومت فلسطین) با ما میجنگند، در حالیکه کمبودی ندارند، گفت: «به یاد میآورم دو نخستوزیر پیشین کشور شما (اسرائیل) را که گفته بودند، وقتی که تانکهای آنها قادر شدند وارد مناطق فلسطینی شوند، خیلی خوشحال شدند. این اندوهناک است که مردم برای آنچه که شما گفتید، دست بزنند. بسیاری از مردم کشته شدند. این بسیار اشتباه و بربریت است. شما راه کشتن کودکان را خیلی خوب میدانید.»
این اظهارات تنها مدتی بعد از جنگ ۲۲ روزه غزه در سال ۲۰۰۸ انجام شد.
بعد از آن بود که در اعتراض به تلاشهای مجری برای پایان دادن به جلسه در حالیکه اجازه سخن گفتن نیافته بود، جلسه را ترک و اعلام کرد دیگر در داووس شرکت نخواهد کرد.
آن شب برای اردوغان کافی بود تا به عنوان منجی و پشتیبان بزرگ ملت فلسطین در جهان اسلام و بهخصوص مردم منطقه معرفی شود.
در حالیکه مردم ترکیه از این اظهارات به وجد آمده بودند و در خیابانها شادی میکردند، «وان مینت» تبدیل به نمادی برای نشان دادن حمایت آنها از فلسطین بود و دستگاه تبلیغاتی و رسانهای در ترکیه شروع به بازتولید آن در سطوح مختلف حتی در نمایشنامهنویسی، برنامههای تلویزیونی و حماسی کرده بود.
اگرچه بعدها مشخص شد که روز بعد از این واقعه، اردوغان و پرز به صورت تلفنی با یکدیگر گفتوگو کردند و به گفته احمد داوود اوغلو وزیر خارجه وقت ترکیه، اردوغان به پرز گفت که منظور او از بربریت، دولت اسرائیل نبوده و تندی او نه با پرز بلکه خطاب به مجری برنامه بوده است. با این وجود تیر از چله کمان رها شده بود و ظاهراً دنیای اسلام برای فلسطین یک حامی جدید پیدا کرده بود.
قفقاز؛ درگیر تنش لفظی باکو و ایروان
فرانسه از حامیان ارمنستان است و بارها به جمهوری آذربایجان نسبت به نقض تمامیت ارضی ارمنستان هشدار داده و پاریس درصدد فروش ادوات نظامی به ایروان است که این اقدام با واکنش باکو روبهرو شد.
«الهام علیاف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در گفتوگوی تلفنی با «شارل میشل» رئیس شورای اروپا گفت که ارسال سلاح به ارمنستان از سوی فرانسه در خدمت صلح نیست، بلکه یک رویارویی جدید است. علیاف گفت: «اگر درگیری جدیدی در منطقه رخ دهد، فرانسه مقصر خواهد بود.»
فرانسه از حامیان ارمنستان است و بارها به جمهوری آذربایجان نسبت به نقض تمامیت ارضی ارمنستان هشدار داده است. در واکنش به مداخله فرانسویها، پیش از این هم وزارت خارجه جمهوری آذربایجان در بیانیهای تلاش فرانسه برای تسلیح ارمنستان به هر طریق ممکن را کاملاً غیرقابل قبول خواند.
در این بیانیه آمده است: تسلیح ارمنستان به هر طریق ممکن و ترغیب این کشور به تهاجم و ماجراجویی نظامی توسط دولت فرانسه غیرقابل قبول است. با توجه به سابقه فرانسه برای مداخله در منطقه ما، این نوع تلاشها مثل سابق به شکست خواهد انجامید.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد: در این چهارچوب، ما توجه فرانسه را به اشغال ۲۰ درصد از خاک جمهوری آذربایجان توسط ارمنستان و نقض فاحش همه هنجارها و اصول بینالملل، همچنین نقض تعهدات ارمنستان بعد از جنگ ۴۴ روزه و عدم خروج نیروهای مسلح از قلمرو ما تا زمان انجام عملیات ضدتروریستی که توسط نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان انجام شد، فرا میخوانیم.
در ادامه این بیانیه آمده است: تداوم حمایت فرانسه از ارمنستان و برگزاری نشستهای شورای امنیت سازمان ملل به ابتکار پاریس بار دیگر ثابت کرد که ادعاهای فرانسه در زمینه میانجیگری بیطرفانه بین دو کشور طی ۳۰ سال گذشته بیاساس بوده است.
در دور جدید تنشها میان ایروان و باکو، جمهوری آذربایجان اخیراً یک عملیات برقآسا در قرهباغ کوهستانی انجام داد که آن را «اقدامات ضدتروریستی با ماهیت محلی» با هدف احیای نظم قانون اساسی توصیف کرد.
نظر شما