به گزارش خبرنگار ایمنا، افغانستان از روز شنبه و پس از زلزلههای شدید ولایت هرات همچنان روی خط زلزله قرار دارد و پسلرزههای زیادی به وقوع پیوسته و شهرهای مرزی خراسان رضوی نیز از این زمینلرزهها در امان نبوده و زلزله در این مناطق نیز احساس شده است.
بر اساس دادههای مرکز لرزهنگاری ایران از صبح امروز نوزدهم مهرماه تا ساعت ۱۱:۴۴ حدود ۳۱ بار زلزله و پسلرزه که بیشترین آن با قدرت ۶.۳ ریشتر بوده با مرکزیت شهرستان زنده جان ولایت هرات به وقوع پیوسته است، در این بین شهرهای مرزی خراسان رضوی از جمله خواف، تایباد، تربتجام، باخرز و برخی شهرهای دیگر نیز این زمینلرزهها در امان نبوده و با شدت بالایی زلزله را احساس کردند، در پی این زمینلرزه بیش از ۲ هزار نفر شمال غرب این افغانستان جانشان را از دست دادهاند.
یکی از مقامات افغانستان با اعلام و تأیید این آمار بالا از جانباختگان اظهار کرد که با ادامه عملیات امداد و نجات ممکن است این آمار افزایش پیدا کند، همچنین شمار مصدومان زمینلرزه بیش از ۹ هزار نفر اعلام شده است.
سازمان زمینشناسی ایالات متحده (USGS) اعلام کرد: زمین لرزههای متعدد در روزهای گذشته در ۳۵ کیلومتری شمال غربی شهر هرات رخ داد که قدرت یکی از آنها ۶.۳ ریشتر بوده است.
اگر چه شدت این زلزله بنابر اعلام سازمان زمین شناسی ایالات متحده در سه ولایت هرات، فراه و بادغیس، ۶.۳ ریشتر گزارش شده است، اما برخی منابع از جمله «مرکز تحقیقات علوم زمین آلمان» بزرگی آن را ۵.۶ اعلام کردهاند، همچنین زمینلرزه اولیه در ولایتهای «بادغیس» و «فراه» در افغانستان نیز احساس شده و پس لرزههای متعددی را نیز به دنبال داشته است.
ویرانی ۵۰۰ واحد مسکونی در پی زلزله افغانستان
همچنین دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) اعلام کرده که نزدیک به ۵۰۰ خانه ویران شده و ۱۳۵ ساختمان دیگر نیز آسیب دیده است و در مجموع، ۴۲۰۰ نفر (۶۰۰ خانواده) تحت تأثیر این زمین لرزه قرار گرفتهاند. تصاویر منتشرشده، انبوهی از آوار ناشی از ریزش ساختمانها را نشان میدهند.
گفته میشود که وقوع زمین لرزهها باعث وحشت مردم در هرات شده است و در پی وقوع زمینلرزهها، مردم خانههای خود را ترک کرده و به خیابانها آمدهاند، بر اساس آمارهای جهانی، شهر هرات سال ۲۰۱۹ دارای یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر جمعیت بوده است.
«عرفانالله شرفزویی»، سخنگوی هلال احمر افغانستان روز یکشنبه اعلام کرد: بر اساس آخرین اطلاعات در دسترس، زمینلرزههای قدرتمند روز گذشته در شمالغربِ این کشور تاکنون کشتههای فراوانی برجای گذاشته است.
همچنین مقامات افغانستان اعلام کردهاند که احتمال افزایش شمار قربانیان و مصدومان همچنان وجود دارد، صدها نفر در روستاهای اطراف هرات زیر آوار ماندهاند و دستکم هشت روستا در ولسوالی زندهجان بهطور کامل تخریب شده است.
گزارشها حاکی است، بعضی از این روستاها بیش از ۱۱۰۰ نفر جمعیت دارند که در یکی از آنها، تنها ۱۰۰ نفر جان سالم بدر بردهاند و یکی از کارکنان بیمارستانی در هرات گفته است که تاکنون بیش از ۱۲۰۰ نفر زخمی شدهاند، اما بعضی منابع این آمار را تاکنون تأیید نکردهاند.
خبرگزاری فرانسه به نقل از «طالب شهید»، یکی از مقامات محلی مخابره کرد: این زمینلرزه خسارات سنگینی به بازماندگان در هرات وارد کرده است.
«ملأ جان سید»، سخنگوی اداره مبارزه با حوادث طبیعی افغانستان نیز به خبرگزاری فرانسه گفته است که احتمال افزایش قربانیان به ویژه در مناطق روستایی وجود دارد.
همچنین «نور احمد اسلامجار»، والی هرات گفته است که در این زلزله ۱۰ روستا در ولسوالی زندهجان ولایت هرات تخریب شده است و شماری از مصدومان حادثه توسط نیروی هوایی به مراکز درمانی منتقل شدهاند، از مردم خواست برای تأمین نیاز آسیبدیدگان غذا و دارو کمک کنند.
در روزهای گذشته خبرنگار خبرگزاری فرانسه در هرات نیز گفته است که ساکنان و مغازهداران با وقوع اولین زمین لرزه حوالی ساعت ۱۱ صبح به وقت محلی از ساختمانها بیرون ریختند، بنابر گزارش ایندیا تودی، کانون زلزله حدود ۴۰ کیلومتری شمال غرب شهر هرات بوده و این زلزله در عمق ۱۰ کیلومتری زمین رخ داده و این زمینلرزه در ترکمنستان و ازبکستان نیز احساس شده است، البته بنابر گزارش خبرگزاریها، این لرزهها در بعضی مناطق ایران از جمله خراسان رضوی و جنوبی هم احساس شده است.
در همین رابطه محمدعلی کاووسی، مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی اقدامات هلال احمر استان بعد از زلزله افغانستان را تشریح کرد و گفت: به دنبال زلزلههای پیاپی امروز در کشور افغانستان، بعضی استانهای ایران از جمله خراسان جنوبی نیز تحت تأثیر زلزله افغانستان قرار گرفتند.
اقدام و کمکهای خراسان جنوبی به هرات
مدیرعامل جمعیت هلال احمر خراسان جنوبی با اشاره به اهم اقدامات جمعیت هلال احمر استان بعد از وقوع زلزله امروز در استان، اظهار کرد: فراخوان مدیران واحدهای مربوطه و تشکیل جلسه اتاق بحران و اعلام آمادهباش به تمام واحدهای زیرمجموعه شامل گروههای واکنش سریع، آنست و پایگاههای سطح استان از جمله اقدامات انجام شده است.
وی ادامه داد: فراخوان نیروهای امدادی و عملیاتی و آمادهباش خانههای هلال سطح استان، آمادگی لجستیک و بسیج خودروهای امدادی و پشتیبانی در سطح استان، فراخوان نیروهای و لغو مرخصی همکاران و برنامهریزی و تیمبندی نیروهای دارای گذرنامه، برای اعزام احتمالی به افغانستان از دیگر اقدامات انجام شده دانست.
کاووسی فراخوان گروههای درمان اضطراری به همراه تجهیزات به منظور اعزام به مناطق آسیبدیده احتمالی را از دیگر اقدامات انجام شده دانست و گفت: گروههای ارزیاب به مناطق مرزی اعزام شده و تماسهای لازم با دهیاران روستاهای مرزی انجام شد.
وی تصریح کرد: فراخوان گروههای حمایت روانی جهت اعزام احتمالی به مناطق آسیب دیده، حضور در مدارس به منظور حفظ آرامش و کمک به دانشآموزان تحت تأثیر از قبیل چک کردن علائم حیاتی یک دانشآموز و ارزیابیهای اولیه و حضور بین مردم، همچنین بازدید از سطح شهر و روستاها از دیگر اقدامات انجام شده است.
تأثیر زلزله افغانستان بر پهنه ایران
فریبرز ناطقاللهی، زلزلهشناس و معاون پژوهشگاه بینالمللی زلزله در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درباره تأثیر زلزله افغانستان بر ایران بهویژه استان خراسان رضوی اظهار کرد: منطقه زلزلهزده در افغانستان، شهر یا روستای کوچکی بوده است که بین ۴۰ تا ۶۰ کیلومتر با هرات فاصله دارد.
وی با بیان اینکه گسل هرات گسل شناخته شده و معروفی است، افزود: به دلایل مختلف مطالعات زیادی روی این منطقه صورت نگرفته است؛ در حال حاضر مطالعات انجام شده نشاندهنده این است که منطقهای که در آن زلزله رخ داده به صورت محدود و تکان بسیار شدید حدود ۶.۳ ریشتر و چندین زلزله متفاوت بوده که یکی از این زیرشاخهها، گسل معروف هرات است.
این زلزلهشناس و معاون پژوهشگاه بینالمللی زلزله تصریح کرد: گسل هرات پیشتر شناسایی نشده بوده و روی نقشهها نیست، اما در حال حاضر اطلاعات به دست آمده و جمعآوریشده، نشانگر این است که زیرشاخه، گسل اصلی هرات بوده و نزدیک مرز ایران است، از اینرو برای منطقه هرات و کشور ایران از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی ادامه داد: افراد بسیاری در منطقه هرات زندگی میکنند که اگر زلزله بزرگی رخ دهد برای آن منطقه خطرناک است و شهرهای همجوار مانند شهرهایی که در استان خراسان رضوی و جنوبی و حتی شمالی را میتواند درگیر کند؛ از اینرو مطالعات دقیق روی این زلزله صورت میگیرد.
ناطقاللهی با بیان اینکه تمام نگرانیها از این جهت است که امکان اینکه زلزله بزرگ حدود هفت ریشتری در این پهنه رخ دهد، بدون شک شهرهای همجوار در ایران تحتالشعاع قرار خواهند گرفت.
وی ادامه داد: طی روزهای گذشته هشدارهای لازم را مطرح کردم؛ افغانستان هوشیار باشد و تا حدود دو هفته آینده که پسلرزههای بزرگ میتواند رخ دهد، آگاه باشد. در کشور ما نیز به هلالاحمر، استانداری و فرمانداریها هشدار داده شده است و باید به صورت نیمهآمادهباش باشند زیرا اگر زلزله بزرگی رخ دهد، بدون شک کشور ما را نیز تحتالشعاع قرار خواهد داد.
این زلزلهشناس و معاون پژوهشگاه بینالمللی زلزله گفت: نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که در منطقهای از افغانستان چندین زلزله بزرگ رخ داد، بهطور معمول زمانی که زلزله بزرگ رخ میدهد، پسلرزهها کوچکتر میشوند، اما در زلزله افغانستان زلزلهها و پسلرزهها بهطور معمول بیش از پنج ریشتر بود و این موضوع نشانگر این است که آن منطقه اکنون شرایط فعال دارد و قابل توجه است و باید نکات ایمنی برای مدت کوتاه حدود دو هفته لحاظ شود و شرایط به حالت آرامش بازگردد و مطالعات جدیدتر در این زمینه صورت گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که تا چه زمانی پسلرزهها ادامه دارد؟ اضافه کرد: پسلرزهها میتواند تا شش ماه و حتی یک سال ادامه داشته باشد، اما به صورت عمومی بستگی به خاک، منطقه و شرایط لرزهخیزی منطقه به لحاظ تکان و شدت و مدت و طول زمان زلزله کاهش پیدا میکند، اما زلزلههای متعدد افغانستان که بهطور معمول بیش از پنج ریشتر بوده است، نشاندهنده فعالیت گسل است و اگر نکات ایمنی رعایت شود و شرایط اضطراری در این منطقه، خراسانها و هرات در افغانستان محافظهکارانهتر و آمادهتر باشد، اقدام شایستهای است.
حضور رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در مناطق زلزلهزده افغانستان
محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور و یعقوب سلیمانی، دبیرکل جمعیت هلالاحمر با سرکنسول ایران در هرات دیدار و آمادگی ایران را برای ادامه کمکرسانی به مردم زلزلهزده افغانستان اعلام کردند.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در این دیدار با اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران به اعزام تیمهای امدادی و کمکهای بشردوستانه به تمام مناطق زلزلهزده افغانستان گفت: دولت و ملت ایران همواره حامی همسایگان خود هستند و ایران در شرایط بحرانی جزو کشورهای پیشرو در امر امدادرسانی است.
وی در بازدید از مناطق زلزلهزده هرات با عرض تسلیت به بازماندگان حادثه با خانواده آنها دیدار و حمایت و پشتیبانی امدادی بیشتر جمهوری اسلامی ایران را اعلام کرد.
نظر شما