به گزارش خبرنگار ایمنا، به دنبال رواج ماده مخدر «ترنک» یا زامبی در آمریکا، انگلیس و مناطقی از اروپا و البته انتشار تصاویر خوفناک از معتادانی که با حالتی عجیب در حال تردد در سطح شهر هستند، موجی از نگرانی در این مناطق ایجاد شده است.
بر اساس مطالبی که رسانهها و منابع جهانی منتشر کردهاند، این ماده مخدر حاوی مادهای به نام «زایلازین (xylazine)» است، این ماده آرامبخش در دامپزشکی رواج دارد و برای آرام کردن حیواناتی مانند اسب و گاو استفاده میشود. علاوهبر زایلازین مواد دیگری همچون فنتانیل، کوکائین، هروئین و دیگر مواد مخدر نیز میتواند در ترکیب «ترنک» وجود داشته باشد.
بررسیها نشان میدهد که مصرف «ترنک» در آمریکا در یک سال گذشته حدود هزار درصد افزایش داشته و بنا بر اعلام مقامات آمریکا استفاده آن در ۴۸ ایالت از ۵۰ ایالت آمریکا شایع شده است.
عوارض مصرف ماده مخدر زامبی
ماده مخدر زامبی باعث سرکوب سیستم عصبی مرکزی بدن، خوابآلودگی، فراموشی، کندی تنفس، ضربان قلب آهسته و فشارخون پایین میشود و علائم ترک به شدت دردناکی دارد و به همین دلیل مصرفکنندگان تمایلی برای درمان دارویی و ترک آن ندارند. همچنین گزارشهایی مبنی بر فوت شهروند انگلیسی پس از استعمال آن نیز از طریق منابع جهانی اعلام شده است.
به دنبال رواج این ماده مخدر در آمریکا، انگلیس و مناطقی از اروپا و البته انتشار تصاویر خوفناک از معتادانی که با حالتی عجیب در حال تردد در سطح شهر هستند، موجی از نگرانی در این مناطق ایجاد شده است و دولتهایشان به تکاپو برای کنترل شیوع این ماده مخدر افتادهاند.
افزایش ۱۶ برابری شیوع مصرف «زامبی» در آمریکا
اسکندر مؤمنی، دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره شیوع مصرف زامبی در آمریکا و با استناد به اطلاعیه کاخ سفید به نام «تهدید نوظهور در آمریکا» اظهار کرد: میزان شیوع مصرف زامبی از سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، میلادی ۱۶ برابر شده و به همین میزان تعداد فوتیهای ناشی از آن ۱۵ برابر افزایش داشته است.
وی افزود: آموزش و پرورش بزرگترین وزارتخانه کشور است و اگر بخواهیم به حوزه پیشگیری از اعتیاد توجه و حوزه اعتیاد را ساماندهی کنیم، گریزی نداریم که با دستگاههای فرهنگی از جمله آموزش و پرورش همکاری کنیم.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: در اطلاعیهای که کاخ سفید به نام «تهدید نوظهور در آمریکا» منتشر کرد، اعلام شد که با مصرف مواد مخدر نوظهور با نام عمومی زامبی یا زایلازین، میزان شیوع مصرف آن از سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ میلادی ۱۶ برابر شده و به همین میزان تعداد فوتیهای ناشی از آن ۱۵ برابر افزایش داشته است، در حالی که در هیچ پدیده اجتماعی دیگری چنین چیزی را نداشتهایم و این حیرتانگیز است.
وی با تاکید بر اینکه توجه به امر پیشگیری، به معنای توجه کم به حوزههای دیگر همچون مقابله با عرضه نیست، زیرا قاچاقچیان مواد مخدر و سوداگران مرگ همواره در هر مقطعی به شیوههای جدید روی میآورند تا افراد بیشتری را گرفتار مصرف موادمخدر کنند، گفت: باید تلاش کرد با روشهای پیشگیرانه و آموزش مهارتهای زندگی و فردی، افراد را از گرایش به اعتیاد بازداریم.
مؤمنی تصریح کرد: آموزش و پرورش، اولویتدارترین حوزه در پیشگیری از اعتیاد است و با این حوزه، در پنج بخش دانشآموزان، معلمان، اولیا، متون درسی و سامانه شاد در تعامل هستیم.
وی خاطرنشان کرد: در بخش سامانه شاد و کانون یاریگران زندگی در مدارس پیشرفتهایی داشتیم و تاکنون ۴۰ هزار کانون یاریگران زندگی در مدارس کشور تشکیل شده است که با تعامل و همکاری با وزارتخانه، تلاش خواهیم کرد این کانون را در بیش از ۱۰۰ هزار مدرسه تشکیل دهیم.
گزارشی از مصرف ماده مخدر زامبی نداشتیم
پیشتر نیز علیرضا کاظمی، قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز امروز در نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگاری، اظهار کرد: ۱۱۲۷ ماده مخدر صنعتی در جهان شناسایی شده است، ماده مخدر «زامبی» که مصرف آن در آمریکا رو به افزایش است، به ایران وارد نشده است و هیچ موردی از مصرف آن گزارش نشده است.
وی افزود: سالانه ۵۰۰ هزار نفر به دلیل سوءمصرف مواد مخدر جان خود را از دست میدهند، تجارت اینترنتی مواد مخدر رو به افزایش است و «دارک وب» و فضای مجازی به توزیع مواد مخدر کمک میکند.
نظر شما