علیخان نصراصفهانی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، درباره بهکارگیری ظرفیت نخبگان در امور معدن اظهار کرد: فعالیتهای معدن یک فرآیند پیشران و محرک برای صنایع دیگر است، بهطور مثال با توسعه معادن، کشور از لحاظ انرژی، مواد رادیواکتیو، مواد اولیه صنعتی برای تولید ترکیبات دیگر، فلزات و سنگ معدن غنی میشود. صنعت معدن محرکی برای دامنه وسیعی از کارخانهها و مراکز تولیدی است.
وی با اشاره به اهمیت معادن در پیشرفت کشور افزود: کشوری که نتواند مواد اولیه کارخانههای خود را تأمین کند شاهد توسعه چندانی نیز نخواهد بود.
این دانشیار گروه زمینشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان تصریح کرد: فعالیتهای معدنی چرخه گستردهای از پیجویی یعنی یافتن ماده معدنی، اکتشاف یعنی تعیین عیار و میزان ذخایر ماده، استخراج یا همان برداشت به صورت روباز و زیرزمینی، فرآوری به معنای خردایش و جدایش مواد و در پایان مرحله استحصال است.
وی ادامه داد: معدن به دامنه، نیرو، دانش و تکنولوژی زیادی نیاز دارد؛ اگر از صفر تا صد این فراچرخه در کشور توسعه پیدا کند، میتوان انتظار موفقیت در صنایع دیگر و پیشرفت کشور را داشت.
نصراصفهانی تصریح کرد: برای بهرهوری بالا باید تمام فعالیتهای معدنی بررسی و نوع ارتباط بین مراحل تعیین شود تا بتوان در کمترین زمان و هزینه ماده معدنی را استخراج کرد و با بهترین کیفیت به دست صنایع رساند. طی این پروسه پیچیده، اساسیترین نقش را نیروی انسانی متفکر ایفا میکند.
وی با اشاره به فناوریهای جدید «هوش مصنوعی» ادامه داد: دانش و تکنولوژی، تأمین مالی و نیروی انسانی راسهای مثلثی است که فرآیند بهرهوری و موفقیت را شکل میدهد. اگر به دنبال نتیجه مطلوب هستیم، راسهای این مثلث باید بهطور همزمان گسترش داده شوند.
این دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی گفت: ظرفیت نخبگان و جذب آنها اهمیت بالایی دارد، چراکه به وسیله نیروی انسانی نخبه و تحلیلگر میتوان راههای جدید را کشف، روشهای قدیمی را تصحیح و گلوگاهها را حذف کرد. این نشاندهنده اهمیت نقش جوانان نخبه و متفکر همچنین مجموعههای NGO است.
وی اضافه کرد: بسیاری از کشورهای دنیا همزمان با رفع عیوب روشهای قدیمی و بهروز کردن آنها با توسعه دانشگاهها و مراکز پژوهشی سعی در تولید تجهیزات جدید، کاهش انرژی و افزایش عملکرد خود دارند.
نصراصفهانی افزود: در بسیاری از کشورهای در حال توسعه مانند ایران عمق اکتشاف زیر چند ۱۰ متر است، این در حالی است که در کشورهای بزرگ دنیا با ایجاد میدان برای فعالیت نیروهای متخصص و نخبه تلاش میشود که عمق اکتشاف ماده معدنی را به چند ۱۰۰ متر و حتی در حد کیلومتر افزایش دهند.
وی ادامه داد: افزایش عمق اکتشاف به معنی دسترسی به منابع جدید و ذخایر بیشتر و در نتیجه افزایش ذخایر مواد معدنی و تحول در آینده است.
این دانشیار گروه زمینشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان خاطرنشان کرد: در ایران برای تأمین نیاز بسیاری از صنایع مواد اولیه کافی نداریم؛ ذخایر آهن، صنایع فولاد، آلومینیوم، سرب، روی و کانیهای صنعتی تأمینکننده نیاز حداکثر ۲۰ سال آینده کشور خواهد بود.
وی افزود: اگر امروز به فکر نباشیم در آینده با کمبود مواد اولیه مواجه خواهیم شد. ما باید از همین امروز با ترکیب دانش و تکنولوژی همراه با زمینههای مالی و جذب و استفاده از نیروی نخبه جهت اکتشاف و رساندن به مرحله استخراج ذخایر طبیعی اقدام کنیم.
نصراصفهانی اظهار کرد: با استفاده از منابع جدیدی که در گذشته قابل استفاده نبودهاند، میتوان مشکلات ذخایر منابع را برطرف کرد؛ در زمین ذخایری وجود دارند که به دلیل ویژگیهای عیاری در گذشته قابل استفاده نبودند، اما امروز به کمک مطالعات و تحقیقات دانشگاهی و پژوهشی به ذخایر با ارزشی تبدیل شده است و قابل استفاده هستند این یعنی افزایش میزان ذخایر از منابعی که در گذشته ارزشی نداشتند.
وی درباره جذب نیروهای متخصص اظهار کرد: پیشرفت کشور مستلزم آن است که علاوه بر بهکارگیری نیروهای متخصص و نخبه داخلی در کشور به فکر جذب نخبگان خارج از کشور نیز باشیم و زمینه را برای مهاجرت آنان به ایران ایجاد کنیم.
این دانشیار گروه زمینشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان تاکید کرد: با روشهای بازدارنده نمیتوان جلوی خروج نخبگان از کشور را گرفت؛ نبود زمینه فعالیت و اشتغال نخبگان در داخل کشور موجب خروج افراد از کشور میشود، چراکه نخبگان به دنبال فرصتهای شغلی و موقعیت اجتماعی هستند.
وی تصریح کرد: کشورهای دیگر به خصوص کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس به علت نداشتن ظرفیت کافی جهت تربیت نخبه و تأمین نیرو به دنبال استفاده از منابع نخبه کشورهای دیگر هستند.
نصراصفهانی تاکید کرد: اگر ایران به دنبال حرکتی مداوم در جهت پیشرفت صنعت معدن است باید از ظرفیت بسیار ارزشمند نخبگان در داخل کشور بهخوبی استفاده کند؛ باید بهگونهای برنامهریزی کنیم که در آینده نزدیک ظرفیت جذب نخبگان را از سراسر دنیا داشته باشیم تا با استفاده از اطلاعات فنی و علمی آنها در راستای پیشرفت قدم بگذاریم.
نظر شما