به گزارش خبرنگار ایمنا، دوران امامت امام جعفر صادق (ع)، روزگاری طلایی برای نشر معارف اهلبیت (ع) و برخورداری جهان اسلام از دانش و فیوضاتی بود که جز در محضر حضرات معصومین نمیشد به این گوهرهای ارزشمند دست یافت.
امامی که دوران امامتشان با سالهای حکومت رو به زوال و متزلزل امویان و آغاز عصر پر از ظلم و خشونت و جور بنیعباس همزمان بود و به مدت ۳۴ سال در مسند امامت امت شکوفا ماند و درافشانی کرد.
دورانی که فتنه، آشوب و چندپارگی امت آن روز اسلام را فراگرفته و دار و دستههایی همچون زیدیه و کیسانیه و دیگران سر برآوردهاند و هر کدام داعیه خلافت و حکمیت دارند.
امام ۵۲ ساله بودند که امویان سفاک و خونریز ساقط شدند و عباسیان خشونت طلب، سوار بر مرکب جهل بر سر کار آمدند و در همین اثنا بود که حضرت از فرصت جابجایی قدرت، بیشترین بهره و استفاده را بردند و با تربیت شاگردان و پرورش عالمان دین، چراغهای دین مبین را بیش از هر زمانی نورانی کردند.
هشام بن حکم، مفضل بن عمر کوفی جعفی، محمد بن مسلم ثقفی، ابان بن تغلب، هشام بن سالم، مؤمن طاق و جابر بن حیان از جمله شاگردان امام جعفر صادق (ع) هستند که راه و مسیر را از صادق آل محمد دریافتهاند و سالها گوهر بر جبین بشر افشاندهاند.
عبدالله بن عدی جُرجانی، درباره رئیس مذهب در جایی گفته است: «جعفر صادق (ع) سرآمد تمام هم ردیفان خود از اهل بیت بود. او دارای علم بسیار در دین، و زهد فراوان در دنیا، و ورع تام از شهوات و ادب کامل در حکمت بود».
باز درباره حکمت امام ابوالفتح محمّد بن عبدالکریم شهرستانی میگوید: جعفر بن محمّد صادق (ع)، دارای علم بسیار و ادب کامل در حکمت و زهد در دنیا و ورع تام از شهوات بود. او مدتی در مدینه اقامت کرد و به شیعیان منسوب به خود افاده رسانده و بر موالیان خود اسرار علوم را افاضه نمود.
صادق آل محمد علاوه بر اخلاق از جمله بشردوستی و رعایت حقوق دیگران، دستی در نجوم و ریاضیات دارد و هر چند به این دو مورد آخر تفاسیری از حضرت وجود ندارد و میطلبد که محققان و پژوهشگران در این بخش، کار و تلاش کنند و مکتوبهای بنگارند.
سفارشها و آموزهها
اهل بیت را باید از دریچه سبک و منش زندگی و اخلاق ایشان شناخت و باور داشت و با همه وجود به ارزشمندی آنها پی برد.
نوشتهاند که وقتی امام مهمانی میداشت و سفره غذا را میگشود به مهمانان خیلی تعارف میکرد و آنان را به خوردن غذای بیشتر دعوت و ترغیب میفرمود؛ گاهی پس از آنکه مهمانان سیر میشدند، مجدداً خوراکی و غذا برای مهمانان میآوردند.
امام همچنین میفرمایند: بدانید مهربانترین شما نسبت به ما کسانی هستند که بر سر سفره ما خوب غذا میخورند؛ آنگاه برای تشویق مهمانان به غذا خوردن و برای اینکه مبادا برخی از آنان از روی خجالت و شرم گرسنه بمانند از قول پیامبر صلی اله علیه و آله احادیثی در ارتباط با خوردن نقل میکرد تا آنان با رغبت و علاقه و طیب خاطر غذا بخورند.
باز در باب حضور امام در بین مسلمین و اطعام ایشان فرمودهاند که اگر پنج درهم به دست گیرم و وارد بازار شما شوم و با آن غذایی تهیه کنم و چند نفر مسلمان را دعوت کرده اطعامشان کنم، نزد من دوست داشتنی تر از آن است که یک برده را آزاد کنم.
این چند برداشت کوتاه، برشهایی از زندگی و رفتار مردی است که مذهب مفتخر به آن است و دین بر جودش استوار و برقرار.
تبلیغ؛ سیره همیشگی اهل بیت
تبلیغ از جمله ویژگیهای ممتاز اهل بیت است و امام ششم در این امر با تربیت شاگردان به نام و گمنام، از سرآمدان روزگار است و پایهریزی و ریلگذاری نهضت علمی بر دواصل تعبد و تعقل را شکل داده و در ادامه بر این مهم توصیه و تاکید فرمودهاند.
امامی که در مسیر تبلیغ دین و رشد دادن جامعه اسلامی، به احیا و ترویج معارف اسلامی پرداخت و مکتب علمی عظیمی را شکل داد و پایهریزی کرد که هنوز هم بر منابر مسلمین قالالباقر و قالالصادق جاری است و عمده احادیث و روایات از آن حضرت و پدر بزرگوارشان بازگو و بازخوانی میشود.
نماز؛ ستون استوار خیمه دین
رئیس مذهب که امروز زادروز نورانی و قدسی اوست، در واپسین سفارش، تکیه بر امری میکند که ستون خیمه جامعه دینی است.
حتماً این حدیث قدسی از امام ششم شیعیان را بارها شنیدهاید که هرگز شفاعت ما نمیرسد به کسی که نمازش را خفیف بشمارد و استخفاف به نماز داشته باشد.
نماز؛ این آخرین توصیه و وصیت مولای مؤمنان و شیعیان را، این روزها بیش از هر زمانی باید دید، تبلیغ و ترویج کرد و برای اقامه و ادای آن بویژه به جماعت، جهد و کوشش داشت.
«پیشوای صادق» عنوان کتابی است که تا پیش از کتاب شدن، در قالب یادداشتهایی به قلم آیت الله سید علی خامنهای (مدظلهالعالی) در روزنامه جمهوری اسلامی منتشر میشدند.
یادداشتهایی درباره سیره فرهنگی سیاسی امام عزیز آرمیده در بقیع که میکوشد با استدلالهای تاریخی اثبات کند که امام صادق (ع) از سیاست، دوری نداشته و هرگز با حاکمان و خلفای وقت، سازش نکرده است. همچنین رهبر معظم انقلاب در این مجموعه بر تلاش امام صادق (ع) و سهم مهم و تأثیرگذاری که در تاریخ سیاسی اهل بیت (علیهمالسّلام) داشتهاند اشاره کردهاند.
یادداشت از: محمود افشاری خبرنگار ایمنا
نظر شما