به گزارش خبرنگار ایمنا، بسته سیاست بینالملل به ارائه گزیده اخبار منتشر شده در یک هفته گذشته میپردازد:
حرکت خزنده پنتاگون در عراق
در حالی محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق از عدم نیاز این کشور به نظامیان (امریکایی) میگوید که در سوی دیگر برخی نمایندگان پارلمان نسبت به افزایش معنادار و چراغ خاموش تعداد این نظامیان هشدار دادهاند؛ طوری که یکی از نمایندگان پارلمان این کشور با افشای تعداد «سؤالبرانگیز» نیروهای امریکایی مستقر در عراق، قرارداد منعقد شده بین واشنگتن و بغداد را نیازمند «نظارت و پیگیری» دانست.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری المعلومه، جاسم العطوانی در گفتوگو با این خبرگزاری عراقی صراحتاً عنوان داشته، «اطلاعاتی وجود دارد که نشان میدهد تعداد نظامیان امریکایی مستقر در داخل عراق افزایش قابل توجهی داشته است.» او تأکید کرده: «هدف از حضور این نیروها آموزش نیروهای امنیتی عراق نیست، بلکه میخواهند از سفارت آمریکا حفاظت کنند.»
این عضو پارلمان عراق با اشاره به اینکه فرماندهی عملیات مشترک که شامل همه نیروهای امنیتی اعم از خارجی یا امریکایی یا عراقی میشود، از ماهیت نیروهای نظامی و تعداد آنها در داخل این کشور اطلاع دارد، تأکید کرد: «پارلمان با حضور نیروهای امریکایی که به تازگی معلوم شده تعدادشان داخل کشور افزایش هم یافته، مخالف است.» علاوه بر العطوانی، محمود مرعی از رهبران ائتلاف فتح از دولت و پارلمان عراق هم خواست که به نقضهای حاکمیتی واشنگتن در عراق پایان دهند. وی تأکید کرد، تصمیم اخراج نیروهای نظامی آمریکا از کشور هنوز اجرایی نشده است. این عضو ائتلاف فتح اعتقاد دارد که تحرکات نیروهای امریکایی در تعدادی از استانها همچنان ادامه دارد و دلیلش مشخص نیست. لذا به گفته مرعی، توافقنامه استراتژیک که منجر به خروج نیروهای نظامی میشود، باید اجرا شود.
این نماینده پارلمان تأکید داشت، نیروهای نظامی خارجی که داخل خاک عراق پرسه میزنند به پایگاههای آمریکا برمیگردند که همچنان در برخی از استانها وجود دارند. تصمیم اخراج نیروهای نظامی آمریکا از کشور هنوز اجرایی نشده است. وی تصریح کرد، یکی از دلایل این تحرکات تلاش واشنگتن بر کنترل برخی از مناطق سوریه است. دولت و پارلمان باید به این نقضهای حاکمیتی واشنگتن در عراق پایان دهند. اخیراً فیلمهای ویدئویی از تحرکات نیروهای امریکایی در داخل عراق منتشر شده؛ تحرکاتی که جامعه جهانی را نگران کرده است، زیرا از انجام عملیات نظامی یا توطئههای محرمانه علیه عراق هراس دارد.
تکاپوی بایدن برای مهار چین
جو بایدن در سومین روز از تور آسیایی خود وارد ویتنام شد تا این بار با دادن دست دوستی به دشمن دیرینه خود، بتواند به اهداف آمریکا برای کوتاه کردن نفوذ چین در منطقه نزدیکتر شود. اما او پیش از سفر به هانوی، در حاشیه نشست گروه ۲۰ در غیاب شیء جین پینگ با نخستوزیر چین دیدار کرد و وعده ملاقات با رئیسجمهور این کشور را در آیندهای نهچندان دور گرفت.
به گزارش پولیتیکو، بیش از ۵۰ سال پس از خروج آخرین نظامی امریکایی از ویتنام، حالا رئیسجمهور آمریکا برای تغییر ژئوپلیتیک منطقه و تقابل با چین راهی این کشور شده است اما از آنجا که واشنگتن بهخوبی میداند، این گامها میتواند تنشها با چین را افزایش دهد، بایدن از ابتدای ورود بارها و بارها این جملات را تکرار کرد: «حضور ما در ویتنام و تقویت روابط با همسایگان چین در مسیر محدودسازی پکن نیست.»
او همچنین خاطرنشان کرد: «ما نمیخواهیم چین را محدود کرده یا به آن آسیب بزنیم. هدف آمریکا چیزی جز دست یافتن به روابط صحیح میان دو قدرت برتر جهان نیست و بدون شک ما به دنبال جنگ سرد جدیدی نیستیم. ما درصدد فرصتهایی برای تقویت ائتلاف جهانی هستیم تا بتوانیم ثبات را برقرار کنیم.» بایدن همچنین در پی دیدار با دبیرکل حزب حاکم ویتنام افزود: «ما از فرصتهای بزرگی برخورداریم و ویتنام و آمریکا در برهه حساس فعلی شرکای مهمی هستند.»
نمایندگان شرکتهای بزرگ فناوری آمریکا عمده کسانی بودند که تیم جو بایدن و آنتونی بلینکن؛ وزیر خارجه او را در سفر به ویتنام همراهی میکردند و در آغازین ساعات ورود به هانوی، توافقاتی نیز با شرکتهای این کشور در راستای ارتقای سطح فناوری به امضا رساندند.
بدون شک اصلیترین هدف آمریکا در ویتنام، تقویت روابط استراتژیک با این کشور آسیای جنوب شرقی بوده است. این اقدام در حالی صورت گرفته است که تاکنون تنها این سطح از روابط در ویتنام با چین، روسیه، هند و در سال گذشته با کره جنوبی انجام شد و هانوی همواره با نگرانی از ناامید کردن پکن از این مجموعه خارج نشده بود. حالا انگوین فو ترانگ، دبیرکل حزب کمونیست ویتنام پس از دیدار با بایدن این توافقات را پیشرفتی سریع خواند و بایدن نیز ویتنام را قدرت مهمی در جهان دانست که میتواند در منطقه نقش مهمی ایفا کند.
روسیه؛ برنده نشست گروه ۲۰
نشست ۲۰ کشور اقتصادی برتر جهان امسال به میزبانی هند با رویکردی خلاف انتظار اوکراین و حامیان غربیاش بدون بحث جنجالی محکومیت روسیه به پایان رسید و رهبران حاضر در غیاب رؤسای جمهور چین و روسیه، به بیانیهای نرم با هشدار به کشورها برای اجتناب از تصرف سرزمینها با توسل به زور و عدم استفاده از سلاح هستهای بسنده کردند.
به گزارش سیانان، در این نشست بیش از یک پنجم سران گروه ۲۰ در زمان افتتاحیه در دهلینو غایب بودند؛ به طوری که علاوه بر شیء جین پینگ و ولادیمیر پوتین که غایبان بزرگ نشست به شمار میرفتند، پدرو سانچز، نخستوزیر اسپانیا به خاطر مثبت شدن آزمایش کرونا و رئیسجمهور مکزیک، با خواست شخصی در افتتاحیه حضور نداشتند و امانوئل مکرون به دلیل حضور در افتتاحیه جام جهانی راگبی دیر به جلسه سران گروه ۲۰ رسید و جو بایدن؛ رئیسجمهور آمریکا، اولاف شولتس؛ صدراعظم آلمان، ریشی سوناک؛ نخستوزیر بریتانیا، محمد بنسلمان؛ ولیعهد عربستان و فومیو کیشیدا؛ نخستوزیر ژاپن میهمان نارندرا مودی؛ نخستوزیر هند بودند. اما با وجود این آمیتاب کانت، رئیس تیم مذاکرهکننده هند در جی ۲۰ در پیام خود در شبکه اجتماعی ایکس با تأکید بر دشواریهای توافق بر سر مسأله اوکراین به دلیل دوقطبی اعضا برای محکومیت روسیه یا تمرکز بر مسائل اقتصادی نوشت: «بیش از ۲۰۰ ساعت مذاکره بیوقفه و ۳۰۰ نشست دوجانبه و ۱۵ پیشنویس برای دستیابی به اجماع درباره جنگ اوکراین تهیه و صرف شده است.» با وجود همه این تلاشها آنچه خروجی نشست نشان داد، برتری نفوذ روسیه حتی بدون حضور شخص ولادیمیر پوتین در آن بود. در بیانیه نهایی این نشست که تنها از سوی اوکراین مورد نقد قرار گرفت اما علاوه بر روسیه، آمریکا نیز از آن خرسند بود و ادبیات به کار رفته در متن آن نیز نسبت به سال گذشته به مراتب نرمتر بود، آمده است: «در راستای منشور ملل متحد همه کشورها باید از تهدید یا کاربست زور علیه تمامیت ارضی و حاکمیت یا استقلال سیاسی هر کشور آن هم با هدف دستیابی به تصرفات ارضی خودداری کنند. همچنین استفاده از سلاح هستهای غیرقابل قبول است.»
در همین حال به نوشته یورونیوز، حاضران در این نشست خواستار اجرایی شدن دوباره جریان امن صادرات غلات، غذا و کود از اوکراین و روسیه در مسیر دریای سیاه شدند.
تلآویو در آستانه انحلال کابینه
با توجه به مجموعه تحولات و بحرانهای بیسابقه در سرزمینهای اشغالی طی مدتی که از بازگشت بنیامین نتانیاهو به قدرت میگذرد و به رغم همه اعتراضات و انتقادات صورت گرفته در برابر زیاده خواهی دولت ائتلافی و بشدت بنیادگرای بیبی، اکنون این افراطیون ارتدوکس هستند که میخواهند نگرشهای سلفی گرایانه خود را بر رویه سکولاریستی نظام سیاسی رژیم صهیونیستی تحمیل کنند.
شدت این افراطگرایی به حدی است که اخیراً به بروز اختلافاتی در درون دولت منجر شده که در صورت تداوم میتواند سقوط کابینه ائتلافی را به دنبال داشته باشد. از این رو فضا برای قدرتگیری جریان ارتدوکس، همان خطری است که از منظر تحلیلگران، نه تنها کابینه رژیم صهیونیستی، بلکه امنیت منطقه خاورمیانه و به تبع آن جامعه جهانی را با تهدید رو به رو کرده است. لذا آنچه مشخص است آنکه شکافهای عقیدتی - سیاسی درون ساختار تصمیمگیری رژیم صهیونیستی در حالی تشدید شده که اساساً تنشها بین گروههای راست و چپ و نیز بین ارتدوکسها و سکولارها در درون سرزمینهای اشغالی به دلیل تلاشهای کابینه نتانیاهو برای محدود کردن اختیارات دستگاه قضائی در حال افزایش است.
هتک حرمت ۵ زن فلسطینی توسط صهیونیستها
اقدام اخیر نظامیان صهیونیست علیه زنان فلسطینی در الخلیل نشان داد در انجام جنایت هیچ حد و مرزی نمیشناسند؛ اقدامی که واکنشهای زیادی را برانگیخت. فلسطینیان به سران تلآویو هشدار دادند منتظر عواقب این کار باشند.
به گزارش روزنامه صهیونیستی هاآرتص، اواسط هفته پیش نظامیان رژیمصهیونیستی در جریان یورش به الخلیل، پنج زن فلسطینی را وادار کردند در منزلشان مقابل چشمان فرزندانشان برهنه شوند تا آنها را تفتیش کنند. بر اساس این گزارش، این حادثه در جریان یورش حدود ۵۰ نظامی رژیمصهیونیستی به همراه دستکم دو سگ به ساختمان یک خانواده فلسطینی روی داده است. هاآرتص با انتشار جزئیات بیشتری از جنایت جدید نظامیان صهیونیست، پس از مصاحبه با این زنان فلسطینی و خانوادههایشان تأیید کرد که دو زن نظامی نقابدار این رژیم که مسلح بودند به همراه یک سگ آموزشدیده، یک زن فلسطینی را به همراه دختر و سه عروسش به این کار وادار و آنها را تهدید کردند که در صورت عدم اطاعت از این دستور، سگ را به جانشان خواهند انداخت. این در حالی بود که نظامیان مرد در حال بازرسی بدنی از مردان فلسطینی بودند بدون اینکه آنها را مجبور به درآوردن لباسهایشان کنند.
نظر شما